Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.
Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.

Många stolar lediga när nytt kyrkomöte väljs i vinter

KYRKOMÖTET.

I ett konservativt kyrkomöte fick Borgå stift en övervägande liberal grupp i valet för fyra år sedan. Nu slutar många ombud. Valet av nytt kyrkomöte i vinter förrättas från rätt så tomt bord.

24.10.2023 kl. 14:04

Ulla Maj Wideroos från Närpes: Lägger av som lekmannaombud.
Albert Häggblom från Pedersöre: Avvaktar som prästkandidat.
Martina Harms-Aalto från Helsingfors: Redo inför nominering som lekmannakandidat.

När kyrkomötet har samlats för sista gången för mandatperioden i Åbo i november står många stolar lediga på Borgå stifts bänkrad.

Av de sex svenska ombuden har ingen så här långt gett besked om att ställa upp på nytt.

Ex-rikspolitikern Ulla-Maj Wideroos slutar som lekmannaombud. Det gör också Ålands numera emerituslandshövding, juristen Peter Lindbäck och likaså teologen Patrik Hagman.

Hagman bor numera i Sverige, Lindbäck är nyvald lagtingspolitiker på Åland och Wideroos drar sig tillbaka av hälso­skäl.

Också präst­ombudet Rolf Steffansson har flyttat utom­lands och jobbar numera som präst för Finlands sjömanskyrka i Spanien.

Därefter återstår bara stiftsdekanen och präst­ombudet Mia Anderssén-Löf samt förre SLEF-verksamhetsledaren och lekmannaombudet Göran Stenlund. Ingendera har så här långt bestämt om de ska kandidera för en period till.

Samma falanger som förra gången

Startfältet ser ut att bli det samma som för fyra år med två huvudlistor med olika teologisk profil.

Listan För Kristi kyrka samlade senaste gång väckelserörelsernas kandidater kring mera traditionella teologiska betoningar. Den bildas på nytt också i år för lekmannamandaten.

– Vi hoppas nå hela Svenskfinland. Alla som kan omfatta våra värderingar är välkomna att höra av sig, säger listans ombud Krister Mård i Pedersöre.

Några konkreta skrivningar i kyrkans större knäckfrågor har listan inte i sitt program. Det har kompletterats något, men kärnan står kvar om "aktning för Gud och hans ord [...] för att så många som möjligt i vårt land och i vår värld ska få del av allt det goda som Kristus genom sin kyrka kan ge".

– De flesta vet vilka vi är och vad vi menar med de här skrivningarna, säger Krister Mård.

I valet 2020 fick listan in kyrkomötesveteranen Göran Stenlund på en av de fyra lekmanna­ombudsplatserna.

Liberala listan har kommit längst

Kyrkomötet har i allmänhet kritiserats för att genom sitt valsätt bli konservativare än kyrkfolket i gemen.

I valet 2020 fick Borgå stifts grupp där­emot en tydlig liberal övervikt. De båda prästombuden och tre av lekmannaombuden ställde sig liberalt till exempel i frågan om sam­könade äktenskap. Det gör också biskop Bo-Göran Åstrand, som automatiskt är medlem av kyrkomötet.

Max Mannola i Vanda är vid Kyrkpressens svep över kandidatnomineringen längst med listan En kyrka för alla. Den står för liberala samhälleliga värderingar som miljöfrågor, en generösare invandring och också uttalat för att kyrkan ska införa samkönat äktenskap.

På e-postlistan där nomineringarna diskuteras är slutliga namn inte ännu spikade. Stiftsfullmäktige verkar vara en språngbräda till kyrkomötet. Många som kandiderade inom stiftet för fyra år sedan är nu intresserade av kyrkomötet.

– Vi skulle behöva flera namn från Åbotrakten och från Österbotten. Och kanske gärna lite fler män, säger Max Mannola.

Ett av de starka namnen på listan blir sannolikt Martina Harms-Aalto, svensk förtroendevald från Johannes församling i Helsingfors; hon står i så fall på listan En kyrka för alla.

Andra starka kandidater i senaste val har tackat nej i år, bland dem Jakobstadsborna Annette Kronholm och Marcus Henricson; han har gått över till en frikyrka.

Som potentiell stark prästkandidat har verksamhetsledaren för evangeliska SLEF Albert Häggblom ännu inte bestämt sig.

"En jättestor besvikelse"

Det nya kyrkomötet kommer sannolikt att inleda en större reform av hur församling, samfällighet, stift och domkapitel fungerar.

Där behöver vi ju se till vilka förändringarna blir i Borgå stift, säger Berndt Berg i Replot, som koordinerar prästkandidater till en lista i valet.

Hans lista bär devisen Tillsammans för kyrkan och karaktäriseras som liberal.

Under den gångna valperioden anses bland annat den nyreviderade kyrkolagen ha varit en av de största kraftansträngningarna i kyrkomötet.

För att jobba med det övertalades den ålänningen och juristen Peter Lindbäck att ställa upp i kyrkomötet ännu för de gångna fyra åren. Men allmänt taget lämnar han plenisalen i Åbo i höst besviken.

– Jag har varit frustrerad. Det är en jättestor besvikelse att man inte har ändrat lagstiftningen om äktenskap mellan personer av samma kön. Och fortfarande kan någon bondpräst stå upp i plenisalen och tala emot kvinnor i prästämbetet, och gå emot hela biskopsmötet.

FAKTA


Kyrkoval i vinter

  • Kyrkomöte och stiftsfullmäktige väljs den 13 feb­ruari 2024 för en fyraårsperiod.
  • Valet är inte ett direkt medlemsval. De som röstar är församlingarnas förtroendevalda i församlingsråd och kyrkofullmäktigen.
  • Kyrkomötet med 109 delegater är den nationella kyrkans högsta beslutande organ.
Jan-Erik Andelin


påven. Biskopen i Helsingfors katolska stift Teemu Sippo hoppas att påven och patriark Kirill kunde träffas i Finland. 16.7.2012 kl. 15:34

Johanna Norrdahl jobbar i Jordanien med humanitär hjälp. Men hennes hjärta är i Sideby. 14.7.2012 kl. 20:00

Kommuniteten Taizé har komponerat en sång på finska. 13.7.2012 kl. 17:02

Söndagens gudstjänst i Lönneberga kyrka i Småland fick ställas in på grund av översvämningen. 11.7.2012 kl. 15:35

Nokia Mission ry byter namn och kommer i framtiden att heta Missiomaailma ry. 11.7.2012 kl. 11:04
Marias stol upphittades på en busshållplats i Hervanta i Tammerfors.

Begagnat men ändå värdefullt är temat för den bostad som församlingen i Hervanta inrett till bostadsmässan. 9.7.2012 kl. 15:11
Aftonandakt på stranden.

Höstdagarna fick en lillasyster – urpremiär för Sommardagarna. Se bilder! 8.7.2012 kl. 16:58

festival. Kyrkpressen besöker Gullbrannafestivalen i Halmstad, Sverige. 6.7.2012 kl. 14:32
Yoga i kyrkan? Det önskar en fjädedel av danskarna.

En fjärdedel av danskarna skulle besöka kyrkan oftare om de fick ägna sig åt mindfulness, yoga och healing i gudstjänsten. Men majoriteten säger nej tack. 6.7.2012 kl. 13:58

Kristna skapelsetroende behöver inte bli nervösa över upptäckten av Higgsbosonen, skriver tidningen Dagen. 5.7.2012 kl. 13:48

Den nya kapellet i Kampen i Helsingfors hade fler än 40000 besökare i juni. 5.7.2012 kl. 10:43
Den som behöver prata med någon kan samtala med någon från församlingen i Dalsbruks kyrka.

Kimitoöns svenska församling har öppnat en samtalstjänst för dem som mister jobbet när FN-Steel går i konkurs. 4.7.2012 kl. 13:56

Det är en högre form av mobbning av betrakta troende människor som något konstigt, menar biskop Antje Jackelén i Lund. 2.7.2012 kl. 10:47

sommar. Kyrkbåtsrodd är en populär utfärds- och motionsform. 30.6.2012 kl. 12:00

Diskussion, upplysning och dialog ska locka minoriteten att delta i demokratiseringen. 29.6.2012 kl. 11:14

Tua och Frank Mäenpää säger att deras relation idag bygger på att de aktivt arbetade med att förlåta och bygga 
ny tillit.

parrelation. Tua Mäenpääs man Frank hade i flera år varit otrogen mot henne. Idag präglas Frank och Tua Mäenpääs relation av lugn och trygghet, men vägen till ett nytt liv tillsammans har varit lång. 1.10.2020 kl. 10:08
Malena Björkgren är flyktingkoordinator i Åbo svenska församling. Hon vet hur ensam en människa kan vara, och vad kontakt betyder.

Åbo. Åbo svenska församling arbetar aktivt för flyktingar. – Jag har insett hur ensam en människa kan vara, och hur mycket kontakt betyder, säger Malena Björkgren. 1.10.2020 kl. 11:37
Patricia Högnabba har en förmåga att lyfta fram unga och inspirera dem, heter det i motiveringarna till utmärkelsen.

Utmärkelse. Församlingspastorn Patricia Högnabba i Matteus församling i Helsingfors har beviljats Kyrkans förtjänsttecken för barn och ungdomsverksamhet. Priset delades ut idag vid Forum för kyrkans fostran. 30.9.2020 kl. 15:29
– Det är egentligen konstigt att vi inte har en jättestark kristen miljörörelse, för i princip är det ju vårt uppdrag som människor att förvalta det som Gud har skapat, säger ekobonden Mats Björklund.

jordbruk. För Mats Björklund handlar jordbruket om att anpassa sig till vädret och naturen, om att odla det som andra ska äta – och om att förvalta Guds gåvor. 30.9.2020 kl. 11:53
Charlotte Steffansson-Myrskog är hemma med dottern Alice, 8 månader, i höst. Hennes favoritplats i stan är Gammelstaden.

vardagsbön. "Öppna varsamt upp det mina fingrar krampaktigt håller tag om i onödan." 30.9.2020 kl. 10:30