Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.
Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.

Många stolar lediga när nytt kyrkomöte väljs i vinter

KYRKOMÖTET.

I ett konservativt kyrkomöte fick Borgå stift en övervägande liberal grupp i valet för fyra år sedan. Nu slutar många ombud. Valet av nytt kyrkomöte i vinter förrättas från rätt så tomt bord.

24.10.2023 kl. 14:04

Ulla Maj Wideroos från Närpes: Lägger av som lekmannaombud.
Albert Häggblom från Pedersöre: Avvaktar som prästkandidat.
Martina Harms-Aalto från Helsingfors: Redo inför nominering som lekmannakandidat.

När kyrkomötet har samlats för sista gången för mandatperioden i Åbo i november står många stolar lediga på Borgå stifts bänkrad.

Av de sex svenska ombuden har ingen så här långt gett besked om att ställa upp på nytt.

Ex-rikspolitikern Ulla-Maj Wideroos slutar som lekmannaombud. Det gör också Ålands numera emerituslandshövding, juristen Peter Lindbäck och likaså teologen Patrik Hagman.

Hagman bor numera i Sverige, Lindbäck är nyvald lagtingspolitiker på Åland och Wideroos drar sig tillbaka av hälso­skäl.

Också präst­ombudet Rolf Steffansson har flyttat utom­lands och jobbar numera som präst för Finlands sjömanskyrka i Spanien.

Därefter återstår bara stiftsdekanen och präst­ombudet Mia Anderssén-Löf samt förre SLEF-verksamhetsledaren och lekmannaombudet Göran Stenlund. Ingendera har så här långt bestämt om de ska kandidera för en period till.

Samma falanger som förra gången

Startfältet ser ut att bli det samma som för fyra år med två huvudlistor med olika teologisk profil.

Listan För Kristi kyrka samlade senaste gång väckelserörelsernas kandidater kring mera traditionella teologiska betoningar. Den bildas på nytt också i år för lekmannamandaten.

– Vi hoppas nå hela Svenskfinland. Alla som kan omfatta våra värderingar är välkomna att höra av sig, säger listans ombud Krister Mård i Pedersöre.

Några konkreta skrivningar i kyrkans större knäckfrågor har listan inte i sitt program. Det har kompletterats något, men kärnan står kvar om "aktning för Gud och hans ord [...] för att så många som möjligt i vårt land och i vår värld ska få del av allt det goda som Kristus genom sin kyrka kan ge".

– De flesta vet vilka vi är och vad vi menar med de här skrivningarna, säger Krister Mård.

I valet 2020 fick listan in kyrkomötesveteranen Göran Stenlund på en av de fyra lekmanna­ombudsplatserna.

Liberala listan har kommit längst

Kyrkomötet har i allmänhet kritiserats för att genom sitt valsätt bli konservativare än kyrkfolket i gemen.

I valet 2020 fick Borgå stifts grupp där­emot en tydlig liberal övervikt. De båda prästombuden och tre av lekmannaombuden ställde sig liberalt till exempel i frågan om sam­könade äktenskap. Det gör också biskop Bo-Göran Åstrand, som automatiskt är medlem av kyrkomötet.

Max Mannola i Vanda är vid Kyrkpressens svep över kandidatnomineringen längst med listan En kyrka för alla. Den står för liberala samhälleliga värderingar som miljöfrågor, en generösare invandring och också uttalat för att kyrkan ska införa samkönat äktenskap.

På e-postlistan där nomineringarna diskuteras är slutliga namn inte ännu spikade. Stiftsfullmäktige verkar vara en språngbräda till kyrkomötet. Många som kandiderade inom stiftet för fyra år sedan är nu intresserade av kyrkomötet.

– Vi skulle behöva flera namn från Åbotrakten och från Österbotten. Och kanske gärna lite fler män, säger Max Mannola.

Ett av de starka namnen på listan blir sannolikt Martina Harms-Aalto, svensk förtroendevald från Johannes församling i Helsingfors; hon står i så fall på listan En kyrka för alla.

Andra starka kandidater i senaste val har tackat nej i år, bland dem Jakobstadsborna Annette Kronholm och Marcus Henricson; han har gått över till en frikyrka.

Som potentiell stark prästkandidat har verksamhetsledaren för evangeliska SLEF Albert Häggblom ännu inte bestämt sig.

"En jättestor besvikelse"

Det nya kyrkomötet kommer sannolikt att inleda en större reform av hur församling, samfällighet, stift och domkapitel fungerar.

Där behöver vi ju se till vilka förändringarna blir i Borgå stift, säger Berndt Berg i Replot, som koordinerar prästkandidater till en lista i valet.

Hans lista bär devisen Tillsammans för kyrkan och karaktäriseras som liberal.

Under den gångna valperioden anses bland annat den nyreviderade kyrkolagen ha varit en av de största kraftansträngningarna i kyrkomötet.

För att jobba med det övertalades den ålänningen och juristen Peter Lindbäck att ställa upp i kyrkomötet ännu för de gångna fyra åren. Men allmänt taget lämnar han plenisalen i Åbo i höst besviken.

– Jag har varit frustrerad. Det är en jättestor besvikelse att man inte har ändrat lagstiftningen om äktenskap mellan personer av samma kön. Och fortfarande kan någon bondpräst stå upp i plenisalen och tala emot kvinnor i prästämbetet, och gå emot hela biskopsmötet.

FAKTA


Kyrkoval i vinter

  • Kyrkomöte och stiftsfullmäktige väljs den 13 feb­ruari 2024 för en fyraårsperiod.
  • Valet är inte ett direkt medlemsval. De som röstar är församlingarnas förtroendevalda i församlingsråd och kyrkofullmäktigen.
  • Kyrkomötet med 109 delegater är den nationella kyrkans högsta beslutande organ.
Jan-Erik Andelin


Allmänt. Församlingarna i Borgånejden funderar fortfarande på möjligheten att bilda en kyrklig samfällighet. 11.4.2016 kl. 12:52

Allmänt. Församlingarnas dagklubbar är fortsättningsvis populära. 11.4.2016 kl. 10:30

notis. Oberoende av lutherska kyrkans ståndpunkt i äktenskapsfrågan kan präster från och med mars nästa år viga par av samma kön. Biskopen i Borgå stift, Björn Vikström, uppmanar till eftertänksamhet. 11.4.2016 kl. 09:53

Semester. Var finns tanken om globalt ansvar? Varför fattar vi inte långsiktiga beslut? Det undrar biståndsorganisationerna efter nyheten att regeringen skär bort ytterligare 25 miljoner i anslag för biståndet. 8.4.2016 kl. 15:21
Kristian Thulesius har föreläst om navigation i många år och blivit bekant med många båtägare i Svenskfinland.

bildtest. Kristian Thulesius är en man som levt med många identiteter. 8.4.2016 kl. 15:19

vänskap. Ett negativt asylbesked betyder ändå inte att kyrkans stöd upphör. 8.4.2016 kl. 14:02

stiftsfullmäktige. Museiverket, Norra Österbottens landskapsmuseum och Ylivieska församling undersöker och dokumenterar kyrkans ruiner under de närmaste veckorna. 8.4.2016 kl. 13:58

Arkitektur. I början av mars misshandlades pastor Patrick Tiainen på väg hem i Karleby. 8.4.2016 kl. 15:06

Borgå stift. Biskopsmötet har diskuterat ökad gästfrihet vid nattvarden. 8.4.2016 kl. 13:59

musik. Sibboförsamlingarna planerar att bygga en kyrka i Söderkulla. 8.4.2016 kl. 12:43
Stan Saanila säger att pjäsen Bländad är som berg-och-dalbanan på Borgbacken: spännande men inte farlig på riktigt.

Byggnadsvård. Stan Saanila debuterar som manusskribent med en religiöst betonad skräckpjäs. Under hela föreställningen är publikens ögon förbundna. 7.4.2016 kl. 00:00
Konsten är att placera ledningarna till sprinklermunstyckena så obemärkt som möjligt i de gamla träkyrkorna. Den här lösningen är från Malax kyrka.

Livet på landet. Borgå stifts församlingar har hand om ett trettiotal gamla träkyrkor, och det är inte alla som har nya sprinklersystem. 4.4.2016 kl. 10:59

bibeln. Tack vare ett brandsäkert kassaskåp klarade sig en del av nattvardskärlen branden i Ylivieska kyrka oförstörda. 4.4.2016 kl. 10:51

Skottland. FILM. Först låses ytterdörren till det stora trähuset på den turkiska landsbygden. Telefoner och datorer plockas bort. Så småningom portförses trapphuset. Till sist svetsas galler för fönstren. Orsaken? Fem växande systrars kyskhet ska bevaras – till varje pris. 1.4.2016 kl. 15:32

notis. Kyrkan i Ylivieska ska byggas upp på nytt, har fullmäktige i Ylivieska församling enhälligt beslutat. 1.4.2016 kl. 15:26

Hanna och hennes kollegor, en pingstpastor, en imam, en serbisk ortodox präst och en diakon, är de enda som får röra sig fritt på fängelset. Men det är många säkerhetsåtgärder att hålla i åtanke.

FÄNGELSEPRÄST. Hanna Backman har gjort resan från en frikyrka i Österbotten via journalistik i Helsingfors och kriminologstudier i England till jobbet som fängelsepräst i Stockholm. Hon har hittat sitt kall. – Det var som att något ploppade ner från huvudet till hjärtat – det här vill jag göra. 31.12.2021 kl. 15:40
Jan-Erik Andelin börjar jobba på Kyrkpressen i februari.

NYANSTÄLLNING. Från den 1 februari 2022 förstärker Kyrkpressen den redaktionella bemanningen då Jan-Erik Andelin ansluter till tidningen. Jan-Erik Andelin kommer närmast från KSF Media där han jobbat sedan 2004, bland annat som chefredaktör på Borgåbladet, på Hufvudstadsbladets ledaravdelning samt som tidningens korrespondent i Stockholm. 28.12.2021 kl. 19:34
Siv Jern och Barbro Eriksson har båda stor sakkunskap och lång arbetserfarenhet, nämner biskop Bo-Göran Åstrand i motiveringen.

UTNÄMNING. Barbro Eriksson och Siv Jern har utnämnts till prostar. 16.12.2021 kl. 12:31
Just nu fylls Jessica Högnabba-Akins dagar av vagnspromenader, men om ett drygt år börjar hon på nya jobbet.

SJUKHUSPRÄST. Jessica Högnabba-Akin är ny sjukhuspräst på Kvinnokliniken i Helsingfors. Hennes egna erfarenheter av sjukhus har lärt henne att inte komma med klichésvar vid svåra frågor. 15.12.2021 kl. 15:59
Tina Westerlund klarar det mesta i vardagen själv. Men det tog tid att smälta att hon behöver rullstol.

anpassning. Tina Westerlunds jultraditioner har förändrats många gånger om, det har också hennes liv. Sjukdomar, att bli rullstolsbunden och att flytta från ett kärt hem har krävt stor anpassningsförmåga. – Jag hoppas mina barn har sett att det går att komma igenom svårigheter. 15.12.2021 kl. 10:32