Johanneskyrkan är Johannes församlings huvudkyrka.
Johanneskyrkan är Johannes församlings huvudkyrka.

Johannes församling vill nå 15–39-åringarna

LEDIGA TJÄNSTER.

Johannes församling i Helsingfors vill anställa en citykaplan, som särskilt ska arbeta med den åldersgrupp som har en svag relation till församlingen.

11.10.2023 kl. 16:09

Vid sitt möte igår behandlade domkapitlet lediga tjänster i stiftet. En av dem är en ny tjänst som citykaplan i Johannes församling i Helsingfors.

"Nu lediganslår vi en tjänst som Citykaplan för att stärka vårt arbete med att nå människor i huvudstadens vimmel. Ca fyrtio procent av församlingens medlemmar tillhör åldersgruppen 15–39 år och många av dem har en svag relation till församlingen. Du arbetar strategiskt med att stärka deras förhållande till församlingen och kyrkan", skriver församlingen i sin tjänsteannons.

Väståbolands svenska församling söker två kaplaner – en ledande kaplan som ska ansvara för administrationen och vara förman för personalen i Nagu, Korpo och Houtskärs kapellförsamlingar, och en som ska vara kaplan i Pargas.

Här följer notisen från domkapitlets sammanträde i sin helhet.

Förordnanden

TM Wilhelmina Oldmark förordnas som församlingspastor i Jomala församling på viss tid 9.10.2023-8.4.2024.

Pastor Saara-Mariia Roto förordnas som tf. kaplan i Väståbolands svenska församling på viss tid 1.10-31.12.2023.

Pastor Eva-Lotta Blom förordnas som församlingspastor på viss tid 1.10-31.12.2023 och deltid i Agricola svenska församling.

Kyrkoherden i Kvevlax församling Fredrik Kass förordnas sköta kyrkoherdetjänsten i Replot församling vid sidan av egen tjänst på viss tid 22.9-30.11.2023.

Kyrkoherdetjänsten i Solfs församling

Solfs församling har 13.8.2023 valt pastor Johan Kanckos till ordinarie kyrkoherde. Domkapitlet utfärdar tjänsteförordnande till ordinarie tjänst från 1.11.2023 åt Kanckos. Kanckos sköter tjänsten som tf. kyrkoherde 1.9-31.10.2023.

Kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling

Inom utsatt tid har kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling sökts av:

Karl af Hällström, tf. kaplan i Karis-Pojo svenska församling

Yvonne Terlinden, familjerådgivare i Raseborg

Markus Weckström, militärpastor vid Nylands brigad

Domkapitlet har utfört intervjuer under sammanträdet. Domkapitlet sammanträder fredag 13.10.2023 för att göra upp valförslag och placera de sökande i förslagsrum.

Lediga tjänster i stiftet

Ledande kaplan i Väståbolands svenska församling

En tjänst som ledande i kaplan i Väståbolands svenska församling förklaras ledig att sökas. Tjänsten tillträds tidigast från 1.1.2024. Kaplanen kommer att ansvara för administrationen och vara förman för personalen i Nagu, Korpo och Houtskärs kapellförsamlingar. Församlingsrådet: Tjänsteinnehavaren bör ha goda insikter i samt intresse för kommunikation och förvaltning. Av tjänsteinnehavaren förutsätts flexibilitet, beredvillighet att uppsöka och möta församlingsborna där de är, över hela församlingens område. Tjänsten är placerad i kravgrupp 603, grundlön 4060,41 €. Tjänstens placeringsort är Korpo, Tallbackavägen 2, då tjänstgöringen inleds. Prövotid 6 månader. Språkkraven för tjänsten är utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i församlingens språk samt nöjaktig förmåga att förstå det andra språket. Den som söker en kaplanstjänst bör ha avlagt pastoralexamen och ett utdrag ur prästmatrikeln bör bifogas ansökan. Ansökan bör vara hos domkapitlet senast kl. 12.00 den 14.11.2023.

Kaplan i Väståbolands svenska församling (Pargas distrikt)

Kaplanstjänsten i Väståbolands svenska församling (Pargas distrikt) förklaras ledig att sökas. Församlingsrådet: Av den som fäljs till Väståbolands svenska församlings kaplanstjänst i Pargas förväntas: 1) Goda insikter i samt intresse för att handleda frivilliga samt erfarenhet av förvaltning. 2) att av den som väljs till tjänsten som kaplan i Pargas förutsätts flexibilitet, beredvillighet att uppsöka och möta församlingsborna där de är, över hela församlingens område. Tjänsten är placerad i kravgrupp 602, grundlön 3 530,31 €/mån. Tjänstestället är Kyrkoesplanaden 3, 21600 Pargas, då tjänstgöringen inleds. Prövotid 6 månader. Språkkraven för tjänsten är utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i församlingens språk samt nöjaktig förmåga att förstå det andra språket. Den som söker en kaplanstjänst bör ha avlagt pastoralexamen och ett utdrag ur prästmatrikeln bör bifogas ansökan. Ansökan bör vara hos domkapitlet senast kl. 12.00 den 14.11.2023.

En kaplanstjänst i Johannes församling.

Församlingen:

Johannes församling söker CITYKAPLAN

Johannes församling i centrum av Helsingfors är en aktiv och utåtriktad församling. Nu lediganslår vi en tjänst som Citykaplan för att stärka vårt arbete med att nå människor i huvudstadens vimmel. Ca fyrtio procent av församlingens medlemmar tillhör åldersgruppen 15-39 år och många av dem har en svag relation till församlingen. Du arbetar strategiskt med att stärka deras förhållande till församlingen och kyrkan.

Vi söker dig som är van att jobba målinriktat och modigt med projekt och nya satsningar. Du har beredskap, kompetens och entusiasm för konfirmandarbete. Du är bra på samarbete, kommunikation och på att skapa nätverk. Du är förtrogen med kyrkans arbete och kan jobba med människor i olika åldrar och med olika bakgrunder.

Tjänsten är placerad i kravgrupp 601 med grundlön 3433,93 €/mån. I tjänsten ingår inga förmansuppgifter då tjänstgöringen inleds. Tjänstestället när tjänsteförhållandet börjar: Högbergsgatan 10, Helsingfors. Tjänsteutövningen inleds: 1.4.2024 eller enligt överenskommelse. Kaplanen jobbat i sk. andlig arbetstid. De huvudsakliga uppgifterna är: prästuppgifter. Prövotid 6 månader. Språkkraven för tjänsten är utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i församlingens språk samt nöjaktig förmåga att förstå det andra språket. Den som söker en kaplanstjänst bör ha avlagt pastoralexamen och ett utdrag ur prästmatrikeln bör bifogas ansökan. Ansökan bör vara hos domkapitlet senast kl. 12.00 den 14.11.2023.

Gudstjänstlokal i Agricola svenska församling

Agricola svenska församling beviljas tillstånd att under den tid Pernå kyrka är stängd fira gudstjänster och nattvard i Sockenstugan i Pernå.

Sofia Torvalds


– I en liten organisation växer man ihop på något sätt – jag har fått bli en del av Församlingsförbundet och förbundet har blivit en del av mig på ett positivt och berikande sätt.

församlingsförbundet. Han leder ett drygt hundraårigt förbund som får människor att mötas – och längtar efter att få göra det öga mot öga igen. 5.2.2021 kl. 15:53
När templet förstördes år 70 e.Kr. försvann sadducéerna och fariséerna blev huvudfåran för judendomen vi känner idag.

Fariseism. Den vedertagna betydelsen av fariseism, hyckleri, är inte historiskt korrekt. Ordet farisé betyder ordagrant avskild eller separatist. Fariséerna är bättre än sitt rykte, anser Karl af Hällström. 5.2.2021 kl. 10:10
Irene Erkko studerar för att bli vildmarksguide – som motvikt till prästjobbet.

kaplansval. Irene Erkko från Espoonlahden seurakunta blir ny kaplan i Esbo svenska församling. – Det känns jättebra! säger hon. 4.2.2021 kl. 16:21
– Ibland kan det bli patetiskt när någon finlandssvensk nyfrälst Dawkins-ateist plötsligt tycker sig ha hittat något riktigt fynd. Det var någon som sa: Din tro har ju bara uppkommit i din egen kontext, där du vuxit upp. Det tyckte han var en fantastisk slutsats, säger Jan-Erik Andelin.

tro. Journalisten Jan-Erik Andelin tror på Gud och vill gärna diskutera det. Kaffepannan är varm, och han har mycket att säga: han har funderat ett helt liv. Men varför kommer ingen? 4.2.2021 kl. 09:25
Eva Kela har lärt sig att vila.
– Det handlar inte om att vara lat,
det handlar om att
optimera den tid som
jag har på jorden.

Personligt. Ångesten, rädslan och MS-diagnosen är en del Eva Kelas liv. Men sedan ungefär tio år har hon blivit tillfreds med livet – på riktigt. – Jag har haft och har ett så rikt liv! 3.2.2021 kl. 09:50
Framför allt personer i åldern 20-29 år lämnade ur kyrkan, medan de som trädde in i kyrkan till största delen fanns i åldersgruppen 30-39-åringar.

statistik. Under coronaåret nådde kyrkan närmare 1,4 miljoner personer i individuella möten. I telefonsamtal och samtal över nätet tredubblades antalet (443 000) och vid utdelning av matkassar mer än fördubblades antalet (309 000) jämfört med året innan. 1.2.2021 kl. 11:42
Att jobba med svinnmat har fått Liisa Haveri att känna mer glädje och tacksamhet för maten.

Svinnmat. Ätbar mat av god kvalitet hör inte hemma i soptunnan. Stadin Safka ser till att den i stället hamnar hos mathjälpen eller i lunchrestaurangens kök. 3.2.2021 kl. 00:00
Edith Kortekangas studerar till socialarbetare.

Mod. "Mod är att våga leva med ett sårbart hjärta i en värld där vårt hjärta ibland kommer att brista." 1.2.2021 kl. 00:00
Mats Björklund

kyrkoherdeval. Korsholms svenska församling har valt Mats Björklund till ny kyrkoherde i ett ytterst jämnt val. Björklund fick tolv röster flera än motkandidaten Camilla Svevar. 31.1.2021 kl. 19:36
Idrotten spelar en stor roll i Johan Ekroths vardag. "Till 99,9 procent har fotbollen räddat mitt liv. Resten kommer uppifrån."

beroende. Han drack tills hans kropp nästan gav upp. Vid nyåret tänkte Johan Ekroth tillbaka och insåg att han nu levt längre som nykter än han någonsin tidigare gjort i sitt liv. 29.1.2021 kl. 15:38
Itohan Okundaye kommer att delta i globalt arbete mot människohandel.

globalt. Itohan Okundaye, tidigare människohandelsoffer och asylsökande med många avslag, har blivit invald i ett råd som lyder under Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Hon är den enda finländska representanten. – Jag har drömt om att få jobba med de här frågorna globalt, säger hon. 29.1.2021 kl. 11:36
Ungdomens kyrkodagar 2021 arrangerades online. Programvärdar var Disa Sandholm och Tonje Lindeman.

ungdomens kyrkodagar . Ungdomens kyrkodagar (UK) sammanträdde på distans och talade uppsökande ungdomsarbete och polarisering. Arrangörerna hoppas det var sista gången dagarna hålls helt online – men kanske en hybridversion skulle vara något för framtiden? 29.1.2021 kl. 11:00
Mats Björklund är djuruppfödare och troende.

debatt. Är mjölk- och köttproduktionen "Satans verk" eller något som välsignas av Gud? De här frågorna debatteras efter en omstridd kolumn i tidningen Kirkko & Kaupunki. 28.1.2021 kl. 14:23
– Under hösten började jag skriva för att reda ut tankarna som snurrade i mitt huvud. Först trodde jag att jag skrev bara för mig själv, men under skrivandets gång märkte jag att jag skriver till min kära kyrka och till kyrkomötet, säger John Vikström.

äktenskapet. Kyrkan kan inte fortsätta säga både ja och nej till sina homosexuella medlemmar. Ärkebiskop emeritus John Vikström satte sig ner och skrev en artikel till sin "kära kyrka", och i den argumenterar han för en kompromisslösning. 25.1.2021 kl. 14:16

äktenskapet. "Några synpunkter på en eventuell utvidgning av synen på äktenskapet inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland." 25.1.2021 kl. 14:29

Punsar bönehus

LAESTADIANERNAS FRIDSFÖRENINGARS FÖRBUND. En del av den finlandssvenska laestadianrörelsen håller på att separera från den evangelisk- lutherska kyrkan. Nu utreder rörelsen möjligheten att bilda en egen kyrka på föreningsgrund. Men något gemensamt exodus är inte att vänta. 15.5.2023 kl. 17:59

Äktenskap. Efter fredagens omröstning blev det tumme ner för ändringarna i kyrkoordningen som skulle ha gjort vigsel till äktenskap möjligt också för par där bara den ena är medlem i kyrkan. 13.5.2023 kl. 20:23
Barn och ungdomar planterar eucalyptus och grevillea i Rukongo, Kenya.

KLIMATFÖRÄNDRING. Från och med i år får varje konfirmand i Vasa svenska församling ett eget träd i Kenya. Skolungdomar i Miriu, Kenya planterade i april 140 trädplantor för årets konfirmander. Trädplantering är ett viktigt och effektivt sätt att bromsa klimatförändringen eftersom träden binder koldioxid ur atmosfären. 11.5.2023 kl. 08:59
Lilla kören övar. På morsdag stundar ett uppträdande.

morsdag. På morsdag spelar kantorn Heidi Lång i familjegudstjänsten i Replot där fokus ligger på mammorna och familjen. Barnkören sjunger och till kyrkkaffet blir det marängtårta. 3.5.2023 kl. 20:52

Bidrag. Gunvor och Bo Skogmans minnesfond delade ut 10 000 euro i år. Kristinestads svenska församling har tillsatt en arbetsgrupp vars uppgift är att dela ut understöd ur fonden. 9.5.2023 kl. 18:57