Erik Wessman blev prästvigd under coronapandemin – och inom ett år kyrkoherde.
Erik Wessman blev prästvigd under coronapandemin – och inom ett år kyrkoherde.

Kyrkoherde i Norden: Erik Wessman i Kristiansand är herde, men inte "daglig leder"

den norske kirke.

I KP:s serie om kyrkoherdar i Norden: Norge. – – – Den norska kyrkoherden jobbar i en kyrka som söker sina former efter att ha slutat vara statskyrka 2012. Soknepresten är en av medlemmarna i församlingsrådet. Men chef på församlingskansliet är en "daglig leder", inte prästen.

9.10.2023 kl. 16:36

EFTER CORONAPANDEMIN har Oddernes församling i Kristiansand i sydligaste Norge fått försöka hitta sig själv på nytt.

– Vi har ett bra barnarbete, men bara lite unga och unga vuxna. Vi behöver återetablera en ungdomsmiljö, och få nya frivilliga. Många slutade under coronan. Och inom ett drygt år kommer fyra anställda med tillsammans över 100 arbets­år i församlingen att sluta, säger sokne­prest Erik­ Wessman, 48.

Han är sedan i fjol det som i Norge närmast kan beskrivas som en kyrkoherde. Församlingen har drygt 8 000 medlemmar och är långt äldre än själva staden Kristiansand. Oddernes kyrkas äldsta delar är från 1100-talet och är stadens äldsta byggnad.

Coronapandemin gjorde Erik Wessman till präst 2021. Före det jobbade han inom en stiftelse som arrangerar kristna festivaler och evenemang.

– Den allra största skillnaden är nog för mig personligen. Det går djupt att vara präst. Allt det jag ska förvalta resonerar djupt i mitt eget liv, säger han.

Med sin tidigare erfarenhet av ledarskap och administration blev han snart sokneprest. I Norge finns inga formella krav på en präst för det, så när hans kyrkoherde ville trappa ner inför sin pensionering och bli kaplan så bytte de två jobb.

Dagschef leder kansliet

Oddernes församling har inklusive prästerna 13 anställda. Till skillnad från ett finländskt församlingskansli är Erik Wessman inte chef för de anställda. Det sköter en daglig leder. I församlingsrådet är han också bara en av de nio medlemmarna.

Den norska kyrkan har två arbetsgivarlinjer. Erik Wessman som präst är anställd av prosteriet och har en prost som sin förman. Alla andra i församlingen är anställda av samfälligheten, fellesrådet, som följer den lokala kommungränsen.

Samfällighetens chef kan ha den uråldriga titeln kirke­verge; kyrkvärnaren var fram till 1990-talet en kommunal tjänst. I Norge svarar kommunerna för församlingarnas ekonomi, genom stora statsanslag. Prästernas lön finansieras också av staten och betalas ut av de norska domkapitlen, som kallas bispedømmeråd.

I Norge uppbärs ingen kyrkskatt eller medlemsavgift.

Fristående kyrka söker sig själv

Norska kyrkan slutade 2012 vara statskyrka. Sedan dess har kyrkan diskuterat hur den ska organisera sig själv, säger Fredrik Saxegaard som är biträdande professor i praktisk teologi vid den teologiska högskolan MF i Oslo.

– En linje bland präster och en del församlingsråd har velat se en nationell kyrka med starka biskopar. En annan linje vill se en modernare arbetsmiljö kring fellesråd som sägs vara det ”demokratiska och lokala”. Den striden har pågått i 20–3o år nu, säger han.

Också Erik Wessman säger att det dubbla norska anställningssystemet kan bli knepigt när man i ett litet arbetsteam har en konflikt och två olika arbetsgivare vid bordet.

I Norge är prosten en nära förman för soknepresten, som också fackligt sett kan flyttas runt inom prosteriet.

– Ja! Och jag är lyckligt lottad att ha en väldigt fin prost, en bra ledare, säger Erik Wessman.

FAKTA


Erik Wessman, Kristiansand, Norge

  • Sokneprest sedan augusti 2022 i Oddernes församling i Kristiansand i Norge; prästvigd 2021 efter karriär i andra kristna organisationer.
  • Oddernes kyrka har över tusenåriga anor på platsen. Byggnaden från 1150-talet är ortens äldsta hus. Omkring 8 000 medlemmar.
  • Folkkyrkan i Norge är sedan 2012 tydligare skild från staten. Stat och kommun garanterar fortfarande verksamhetsmedel och löner.
  • Den norske kirke har drygt 1 150 församlingar och 350 samfälligheter, fellesråd.
Jan-Erik Andelin
Sofia Torvalds


COP21. Svenska kyrkan har länge varit en högljudd röst i kampen mot klimatförändringen. 30.11.2015 kl. 12:43
Christine Skogman med dottern Wilma, Christer Romberg och Christa Katter vill dela sin tro.

Det är hopplöst svårt att ge namn åt en julskiva. Lyssna här. 26.11.2015 kl. 10:07

Poststrejken förorsakar tyvärr förseningar också för veckans nummer av Kyrkpressen. Du hittar hela tidningen elektroniskt här. 25.11.2015 kl. 11:08

Var tionde Närpesbo har utländsk bakgrund. Nästan tusen personer från tjugo länder har sedan nittiotalet kommit till Närpes för att arbeta eller som flykting. Cafékvällar varannan vecka ska skapa kontakt mellan de ursprungliga och de nyanlända Närpesborna. 25.11.2015 kl. 15:48

Är du helsingforsare och liberal går du mer i kyrkan än andra. 25.11.2015 kl. 14:41

kyrkans ungdom. Marcus Henricson har blivit vald till ordförande för väckelserörelsen Kyrkans Ungdom. 25.11.2015 kl. 13:34

jul. Marknadskrafternas bild av julen som konsumtionsfest är svår att rubba. 25.11.2015 kl. 14:05

film. Regissörerna Jenni Kangasniemi och Aino Suni får Kyrkans mediestiftelses filmpris Katso minuun... De får priset för sin kortfilm If I ruled. 23.11.2015 kl. 10:42
Paulina Biström, Maria Höglund, Jennie Storbacka, Elna Romberg och Kristian Westerling.

Stjärnor i Sibbo kyrka bjöd på en musikkväll med stort hjärta. 21.11.2015 kl. 23:06
Siv Sandberg fick brillor med barnperspektiv i går.

I dag är KP med och flaggar för barn och barnasinnade beslutsfattare. 20.11.2015 kl. 11:41

döden. Hur ska vi handskas med vår dödlighet? Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson har läst filosofen Torbjörn Tännsjös bok om vilken tröst filosofin har att erbjuda den människa som inte kan sluta att grubbla över det faktum att vi alla ska dö. 19.11.2015 kl. 11:42
Emma Audas anser att det finns större äktenskapliga frågetecken för kyrkan än det som gäller samkönade pars rätt till äktenskap.

äktenskapet. Kyrkan har en alltför tunn äktenskapsteologi, menar doktoranden Emma Audas. 19.11.2015 kl. 11:07
Janette Lagerroos bor i Nagu men studerar teologi i Åbo.

Janette Lagerroos har jobbat länge i kyrkan. Nu vill hon bli präst. 18.11.2015 kl. 10:31

Den 9 februari väljs nya ombud för kyrkomötet och stiftsfullmäktige. 16.11.2015 kl. 18:00
Det var lätt att få inre bilder för de elever som jobbade med orden vrede och avund. Tålamod och flit var svårare.

bildkonst. När bildkonsteleverna fick i uppdrag att måla antingen en dödssynd eller en dygd var det lätt att komma på idéer till synderna. Det var svårare att förstå dygderna. 13.11.2015 kl. 11:10

Torvald Hjulfors bedömer att en kyrka på föreningsgrund är mest sannolik.

laestadianism. De laestadianska bönehusföreningarna diskuterar som bäst tre framtidsmodeller av vilka två innebär att rörelsen bildar en egen kyrka. 11.11.2021 kl. 06:00
Coronapass eller inte – det är frågan.

CORONAPASS. Att kräva ett coronapass av konsertbesökare i kyrkan är inte uteslutet. Men utgångspunkten är att gudstjänster och förrättningar är öppna för alla. 10.11.2021 kl. 15:45
Kjell Lönnqvist var social och inkluderande, skämtade ofta och bjöd på sig själv, skriver Camilla Ekholm.

Nekrolog. Ungdomsarbetsledare Kjell Lönnqvist saknas av familj, vänner, kolleger och ungdomar. Han gick bort i mitten av september. Kyrkoherderde Camilla Ekholm i Sibbo svenska församling har skrivit en nekrolog. 9.11.2021 kl. 13:48
– Den handlar om den där skörheten vi alla bär men hellre skriver om än lever i, säger Britta Hermansson om sin nya bok "Gud gömmer sig bakom en björk".

Kyrkodagarna. Britta Hermansson från Sverige talar på kyrkodagarna på Åland den 12–14 november. – Jag vill alltid utgå från den plats där vi möts och känner igen våra egna liv. 8.11.2021 kl. 17:20
Ett varierat program ordnas för ungdomarna hela helgen.

HÖSTDAGARNA. Höstdagarna pågår som bäst i Toijala och har samlat 400 ungdomar. 6.11.2021 kl. 13:20