– Filmen ger en bra bild av hur en kristen församling borde verka och hur Jesusrörelsen tog hand om människor.

Caj Höglund blev oväntat filmdistributör för filmen Jesus Revolution i Finland

film.

Filmen Jesus Revolution, som skildrar Jesusfolket inom hippierörelsen på
sextio-och sjuttiotalen i Kalifornen,
har fyllt biografsalongerna i Sverige
och USA. Nu går den i Finland där
Caj Höglund plötsligt fann sig engagerad
i distributionen av filmen.

9.10.2023 kl. 12:05

Biografkedjorna verkar ha en beröringsskräck när det gäller filmer som kan uppfattas som kristna. Det gäller både i Finland och i Sverige.

Det har Caj Höglund i Jakobstad fått erfara medan han försökt få filmen Jesus Revolution att visas på biograferna.

– Filmen är inte evangeliserande utan en dramafilm som berättar om ett viktigt och intressant skeende i USA:s historia. Den handlar om hipperörelsens konfrontation med det konservativa samhället, där man går i kyrkan klädd i kostym, säger han.

Filmen bygger på verkliga händelser och Greg Lauries biografi. Han växer upp med en alkoholiserad mamma och en fosterpappa. Men förhållandet mellan mamman och fosterpappan blir kortvarigt. För att skaffa sig en utbildning går Greg in i en militärakademi, men han lämnar den och drogerna kommer in i bilden. Han är sjutton år när han i hippierörelsen möter barfotapredikanten Lonnie Frisbee.

"Gud använder bräckliga människor."

Frisbee är förgrundsgestalten för Jesusfolket och han tar Greg till Chuck Smiths kyrka Cavalry Chapel i Costa Mesa, Kalifornien.

– Jag tycker att filmen är mest utmanande för våra församlingar idag. Många församlingsmedlemmar i Costa Mesa motsatte sig barfotabesökarna för de var mest oroade över att kyrkans nyinköpta heltäckningsmatta skulle bli smutsig. Så är det lite än idag. Våra kyrkor har fastnat i former där det ursprungliga budskapet hamnat i skymundan. Filmen ger en bra bild av hur en kristen församling borde verka och hur Jesusrörelsen tog hand om människor.


Fokus på tre års händelser

Filmen handlar om de tre åren mellan 1969 och 1971. Efter det har mycket hänt som inte kommer fram i filmen. Jesusrörelsen räknas numera som en av de stora fyra väckelserna i USA och den enda som skett under 1900-talet.

– Det finns uppgifter på att en miljon människor kom till tro genom den.

Greg Laurie, den enda av de tre som fortfarande lever, blev sedermera ledare för Harvest Church. Chuck Smiths Calvary Chapel har vuxit till det största protestantiska samfundet i USA med 1 700 församlingar. Lonnie Frisbee var med om att starta Vinyard.

Laurie sökte också upp sin fosterpappa och fick leda honom till tro. Samtidigt helade Gud pappan från hans hjärtproblem.

Frisbee skiljde sig senare från sin hustru och kom ut som homosexuell. Han dog i aids 1993. Om honom gjordes dokumentärfilmen The Life and Death of a Hippie Preacher 2005.

– Det visar bara hur Gud använder bräckliga människor. Lonnie Frisbee hade en väldigt besvärlig bakgrund. Men man kommer inte ifrån att han var sänd och använd av Gud. I Bibeln finns flera andra exempel: Moses var en mördare, David äktenskapsbrytare och mördare, flera av Jesu anmödrar var prostituerade och så vidare.

– Vi vet också hur en stor del av den protestantiska kyrkan i USA är anhängare av den republikanska politiken och betraktar Trump som något av en Guds profet, fast det är ifrågasatt om han alls är kristen. Men det här är sådant som händer efter filmen.

Det som händer i USA påverkar vanligtvis oss i Västeuropa. Lonnie Frisbee besökte Sverige två gånger och där var det många som bodde i kommunitet.

– I Finland var Jesusrörelsen inte så stor, för vi talade inte så mycket engelska här i början av sjuttiotalet. Finlandsättlingen Jim Palosaari kom hit och spelade in den första kristna rockskivan Karitsat under besöket.

Lonnie Frisbee (Jonathan Roumie) och Chuck Smith (Kelsey Grammer) i soffan i filmen Jesus Revolution. FOTO: Dan Anderson



Har du egna minnen av rörelsen?

– Jag var tio år gammal 1970. Men jag har alltid varit intresserad av samhälle och jag minns när Martin Luther King och Robert Kennedy mördades 1968. Det var också mycket annat på agendan på den tiden, som Vietnamkriget. Jag är baptist och minns hur de som studerade i Betelseminariet var påverkade av Jesusrörelsen, det långa håret, budskapet och sångerna. Några blivande pastorer åkte runt i en kleinbuss i något de kallade Sommarkyrkan. Sedan kom den karismatiska väckelsen och tog över.


Intensiva veckor

Caj Höglunds engagemang för distributionen av filmen började när han läste om folkstormen i Sverige när Filmstaden inte visade filmen trots dess kommersiella framgång i USA. Filmstaden lovade slutligen visa den under en dag, den 15 september. Men den blev en framgång också i Sverige och visas där än idag.

– Tänk om det varit tvärtom, en kristen som blir buddist eller hindu. Då hade det inte varit några problem att visa filmen på biograferna. Men då det handlar om någon som blir kristen …

Då filmen redan var textad till svenska ringde Caj Höglund några telefonsamtal och försökte ordna en visning av den endast i Jakobstad.

– Biografen i Jakobstad hör till en kedja och jag fick veta att en visning där kräver en finländsk distributör av redovisningstekniska skäl. Jag uppmanades ringa den norska distributören som har rättigheterna för hela Skandinavien. Norrmannen hade försökt sälja in filmen i Finland men misslyckats. Han sade att det bara finns ett sätt att gå vidare, att du själv blir distributör.

Så var Caj Höglund, som till vardags jobbar som marknadsföringskonsult, utsedd till distributör av filmen för hela Finland.

– Jag har ingen erfarenhet av den branschen så jag har nog ångrat att jag åtog mig det hela.

Han ringde upp de två största biografkedjorna. Då blev det plötsligt bråttom. Både Finnkino och Bio Rex hade noterat att filmen legat på visningstoppen i Sverige sedan den första visningen den 15 september.

– Båda kedjorna ville nu visa filmen och man ville ha premiär om tio dagar. Så går det vanligtvis inte till utan man bygger upp en stab och jobbar med lanseringen i flera månader.

De kommande veckorna blev intensiva för Caj Höglund.

– Det gällde att få filmen översatt till finska i ett läge där alla översättare var fullt sysselsatta. Textningsraderna skulle anpassas så att den svenska översättningen ryms på en rad. Det gällde också att ansluta sig till flera olika tekniska system. Med hjälp har jag lyckats lösa allt.


Premiär i Jakobstad

Filmen hade landspremiär i Jakobstad den 28 september och visas nu på biograferna som är anknutna till biografkedjorna runt om i landet.

Också här i Finland gäller de kommersiella villkoren och filmen kommer att visas så länge det finns publik. Men har den samma framgång som i Sverige räknar man med att den ska gå på biograferna i två månader.

Text och foto: Johan Sandberg


KOLUM. Kanske du vågar gå in i en kyrka, sätta dig längst bak och se på altaret som är draperat i svart. Kanske du kan sörja dina osynliga sorger. Kanske du kan sörja krossade drömmar, skilsmässor, missfall, husdjur och att ingen älskade dig så mycket som du behövde. 7.4.2023 kl. 10:53

Ukraina. Folket i Ukraina lider. De dödas, lämlästas och tvingas lämna sina hem. Familjerna är trasiga och lever under konstant tryck. Man vet inte vad nästa missil träffar. Pastor Oleksandr Pokas vill ändå inte jämföra det med Kristi lidande. Kristus är unik och hans lidande kan inte jämföras med någon persons eller nations, säger han. 6.4.2023 kl. 15:33

STRUKTUR. En utredning av församlingsstrukturen i Korsholm inleds i vår. – För att vi ska kunna säkerställa verksamhet i alla församlingar måste något göras, säger Mats Björklund som är kyrkoherde i Korsholms svenska församling. 5.4.2023 kl. 16:18

Åland. I Getakören är den yngsta sångaren fem år och de äldsta pensionärer, huvudsaken är att ha roligt – och kören dirigeras av rullstolsbrukaren Miina Fagerlund som dirigerar med ansiktet när armarna inte orkar. ”Graven är tom!” ska de sjunga triumferande i påsk. 5.4.2023 kl. 14:15

ORD. Räck upp handen den som vet varifrån dymmelonsdagen fått sitt namn! Och visste du att memman kanske också propsar på att vara lite religiös om man tittar långt tillbaka i tiden? Ifall du aldrig fått koll på när påsken infaller: Skyll på de tidiga kristna! 5.4.2023 kl. 11:54

KOLUM. Biskopens påskhälsning är en inbjudan att vandra vägen tillsammans och med Gud. 8.4.2023 kl. 08:00

gospel. Gospelgurun Ragnhild Hiis Ånestad leder gospelkören Oslo Soul Children. Hon besöker Helsingfors i april för en körfestival för barn och unga. 3.4.2023 kl. 08:00

Helsingfors. Mathias Sandell gillar den gamla musiken som hör ihop med stilla veckan inför påsk. Han är musikmagister från Sibelius-Akademin och vikarierar som kantor i Petrus församling. 23.3.2023 kl. 08:43

USA. När en tornado var på väg mot den amerikanska staden Amory i Mississippi valde meteorologen Matt Laubhan att börja be – mitt i direktsändning. 30.3.2023 kl. 11:37

Kolumn. Under fastan går jag med lärjungarna till Jerusalem. Liksom lärjungarna är jag varje år oförstående när Jesus undervisar om sin död. 28.3.2023 kl. 16:23

tidskrift. När papperstidningen Nyckeln blir webbsida hoppas Stefan Myrskog att fler än förr ska intressera sig för de stora frågorna: Vem är Gud egentligen och vad menar vi med människovärde? – Vår tro är på många sätt en paradox, men Gud är alltid större, säger han. 27.3.2023 kl. 16:37

SÖNDAG. Egentligen tror jag att alla dagar på sätt och vis är bebådelsedagar, för varje dag får vi nog signaler från Gud. Ibland kanske signalerna är mycket tydliga, ibland måste vi stanna upp lite mer än vanligt för att upptäcka dem, men de finns nog där varje dag. 25.3.2023 kl. 16:52

sibbo. Camilla Wiksten-Rönnbacka leder en nystartad projektkör som uppträder i påsdagens högmässa i Sibbo. 15.3.2023 kl. 16:34

ungdomar. Nina Sjölander arbetar nästan alla fredagar klockan 15–22. Det är inte betungande, utan veckans höjdpunkt. Mötet med de unga gör jobbet värdefullt. 22.3.2023 kl. 18:00

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05

profilen. Prästen Sirpa Tolppanen har precis landat i Vanda där hon ska bygga upp en helt ny gemenskap – från grunden. 16.4.2024 kl. 15:34

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56

HJÄLPLEDARE. Sommarjobb eller frivilligkul? Kyrkpressen tittade på vad hjälpledarna får betalt på sommarens konfirmandläger, där de har en viktig roll. På Åland har församlingarna en arvodeskultur som sticker ut. 19.4.2024 kl. 15:53

SOMMARREPRISEN 2024. I Borgå stift är det på sina håll allvarlig brist på präster. Det som förr ofta blev ett livslångt kall är i dag ett yrke där många slutar och gör någonting annat. Forskningen antyder varför. 25.7.2024 kl. 10:00

I samarbete med Kyrkans central för det svenska arbetet