Domkapitlet trummade igenom Annica Smeds som första kvinnan som präst i Karleby.
Domkapitlet trummade igenom Annica Smeds som första kvinnan som präst i Karleby.

Snart 40 år av kvinnor som präster - domkapitlet trummar igenom den första i Karleby

KVINNA OCH PRÄST.

Domkapitlet i Borgå väntade inte på ett utlåtande från församlingen, efter att församlingsrådet bromsade pappret. Rådsmedlemmar i Karleby upplever sig "överkörda" efter domkapitlets resoluta beslut att förordna Annica Smeds.

28.9.2023 kl. 15:05

Domkapitlet i Borgå okejar diakonen och teologie magister Annica Smeds, 51, som ny präst i Karleby svenska församling. Hennes prästvigning blir den 8 oktober i Borgå. Strax veckan därpå är det dags för första medarbetarsamlingen i Karleby med hennes nya team i församlingen

Efter snart 40 år av kvinnor som präster i den evangelisk-lutherska kyrkan blir Annica Smeds den första kvinnan på en av de tre prästtjänsterna i församlingen. Det sker fortfarande inte utan protester från väckelseorganisationerna i trakten, laestadianska LFF och evangeliska SLEF.

På förslag av en av de laestadianska representanterna i församlingsrådet i Karleby bordlade rådet för två veckor sedan ett utlåtande man skulle ge till domkapitlet om Annica Smeds förordnande till församlingen. Siffrorna föll 6–4. Motiveringen var att hennes namn hade presenterats församlingen för sent.

– Under mina fyra år har jag aldrig haft ett sådant här fall på mitt bord, säger biskop Bo-Göran Åstrand. Att församlingen valde att i det här skedet inte säga någonting utan att bordlägga det nästa möte – tre dagar innan prästvigningen – ställer saken i en märklig dager. Och vad skulle i sak ha förändrats till dess? Behovet av en präst som sköter saker försvinner ju ingenstans.

Domkapitlet väntade inte

Så domkapitlet beslöt att inte invänta något papper från Karleby. utan körde istället sex dagar senare igenom förordnandet ändå vid sitt möte i Borgå.

Annica Smeds betraktas av domkapitlet som lämplig för jobbet. Hon har jobbat länge i kyrkan, med början som barnledare. Hon är diakon sedan 2011 och har arbetat i flera av traktens församlingar, också i två repriser som diakonvikarie i Karleby församling. Annica Smeds har också vikarierat som religionslärare.

Annica Smeds bor i grannkommunen Kronoby med familj och med en 16-åring som ännu bor hemma; två andra barn är redan utflugna.

– Jag har ju upplevt Karleby som en väldigt fin församling tidigare också, så det ska nog gå bra. Jag är medveten om att det finns flera olika åsikter. Men var man än hamnar så finns det väl utmaningar, säger Annica Smeds till Kyrkpressen.

Snabb tidtabell

Enligt kyrkoherde Per Stenberg kom beskedet bara en en vecka innan församlingsrådsmötet. Att Annica Smeds var påtänkt för Karleby var dessutom något överraskande, eftersom flera andra församlingar i trakten har väntat längre på nya prästkrafter, säger han.

En intervju med Annica Smeds ordnades i samband med själva församlingsrådsmötet – där själva utlåtandet om henne som församlingens nya präst redan låg färdigskrivet för att klubbas.

– Vi lever inte i en perfekt värld. Men en del av församlingsrådets medlemmar upplever sig överkörda av domkapitlet. Det här skakar nog om väckelserörelsernas led, säger kyrkoherde Per Stenberg.

I Borgå säger biskop Bo-Göran Åstrand att församlingen efter att både dess kaplan och församlingspastor hade gått i pension under våren och sommaren hade stort behov av att få en ny präst förordnad till församlingen.

– Vi fick klara indikationer på att det behövs en präst i Karleby, för att prästerna har en arbetsbörda som är större än vanligt. Om det här hade skjutits upp hade nästa prästvigning varit först på trettondagen, alltså i januari, säger Bo-Göran Åstrand.

Kyrkoherden: överdriven brådska

I Karleby dementerar kyrkoherde Per Stenberg att det skulle ha varit så katastrofalt.

– Vi skulle väl nog ha överlevt den tiden, också med julhelger och så. Vi har pensionerade präster som kan hoppa in, säger han.

Om bordläggning och en ny behandling av ärendet hade förändrat så mycket i sak är Per Stenberg inte säker på. Församlingen är delad i den här frågan, säger han.

Församlingsrådets överläggningar är inte offentliga, men en källa som Kyrkpressen har talat med bekräftar också att det var väckelserörelsernas representanter som bromsade utlåtandet, och att det uttryckligen var den så kallade "ämbetsfrågan" som avgjorde.

Annica Smeds som själv är uppvuxen i församlingsarbetet i trakten inom Kyrkans Ungdom, som accepterat ett jämställt prästämbete, hoppas fortfarande att arbete ska går bra.

– Privat och som församlingsanställd har jag inte upplevt problem. Det finns så mycket som är gemensamt och att man har kunnat umgås och trivas och vara goda vänner över gränserna, säger hon.


Biskopen har skärpt tonen

Efter det uppmärksammade och omstridda valet av Mia Anderssén-Löf som den första kvinnan i ämbetet som kyrkoherde i Pedersöre 2021 har biskop Bo-Göran Åstrand flera gånger skärpt tonen gentemot dem som har den traditionella ämbetssynen, där prästen bör vara en man.

– Väckelserörelserna har ett gott verksamhetsutrymme i Karleby svenska. Där får de vara och finnas och har det bra. Men då tänker jag att man också ska kunna ge rum för andra perspektiv, också för den kvinna som kommer för att tjäna i församlingen. Många är i församlingen är också glada över att bli betjänade av kvinnor i ämbetet, säger Bo-Göran Åstrand.

Jan-Erik Andelin


Här finns alla färgläggningsbilder som ingått i Kyrkpressen under vårvintern. Klicka på bilderna så kommer du till en utskrivbar version. Bilderna är skapade av Johanna Öst-Häggblom och Sofie Björkgren-Näse. 21.3.2016 kl. 14:58

fattigdom. Hälften av det ekonomiska stöd på totalt 7,8 miljoner som diakonin delade ut ifjol riktades till barnfamiljer. 18.3.2016 kl. 00:00
Den gemensamma undervisning som föreslås gäller de delar av läroplanen som har ett gemensamt innehåll, inte alla lektioner.

livsåskådning. Utbildningsverkets svenska sektion i Helsingfors planerar införa gemensamma lektioner i livsåskådning och religion i grundskolan. 18.3.2016 kl. 11:21
Redan som barn visste Ulla-Christina Sjöman att hon ville vara Guds medhjälpare.

bnö. Busslaster har kommit till hennes förbönskvällar genom åren, brev fyllda av oro har skickats till hennes adress. 17.3.2016 kl. 11:26
MetallmässaN, som blivit särskilt populär just i Finland, är en gudstjänst med Heavy metal-musik.

musik. Sari Murtonen vid Östra Finlands universitet har intervjuat tio unga vuxna om vad de uppfattar som andlig musik. 17.3.2016 kl. 15:23

vanda. Nu är Vandaförsamlingarna och Vanda stad eniga om hur kvarteret vid Dickursby kyrka ska utvecklas. 17.3.2016 kl. 11:02

själavård. Nu går det att fylla i ett kort för att informera vårdpersonal om att du önskar förbön eller nattvard om du råkar ut för en olycka eller sjukdom. 17.3.2016 kl. 11:00

Matbankens insamling av varor som ska delas ut till påsken har inletts på Åland. 17.3.2016 kl. 10:53

yle. I år har det gått 90 år sedan den första radiogudstjänsten sändes. 17.3.2016 kl. 10:52

Det är svårt att få fullgod service på svenska, säger några åländska kyrkoherdar. 11.3.2016 kl. 15:26

I militären fick Mathias Salo ett bönesvar, en förvissning om att Gud tar hand om honom. Den vetskapen ger honom mod att välja nya vägar i livet. Fotbollen som sysselsatt honom i 18 år har han nu valt bort. Nästa höst väntar teologistudier, i sommar en resa till USA. 11.3.2016 kl. 08:53
Erik Wahlströms
bägge föräldrar var officerare i Frälsningsarmén. (Erik Wahlström står på fotot till vänster om sin mamma Astrid.)

Författaren och journalisten Erik Wahlström skriver om hur en hel generation i familjen Wahlström lämnade Frälsningsarmén. 11.3.2016 kl. 00:00
Ari Matikainen.

krig. Vi måste komma ihåg kriget för att kunna glömma det, säger regissören Ari Matikainen. 9.3.2016 kl. 00:00
Rebecka Björk är koordinator för kursen som startade förra veckan i Petrus församling. Mera info på församlingens webbplats.

Petrus församling. Intresset för föräldrakurs är stort i Petrus församling. Kursen ger småbarnsföräldrar en möjlighet att ta emot råd från proffs och diskutera med andra i samma situation. 7.3.2016 kl. 15:16

laestadianism. Den generaliserade bilden av laestadianer som pedofiler och muslimer som våldtäktsmän upplevs som negativa inom samfunden. Det visar en undersökning som Justitieministeriet gjort. 7.3.2016 kl. 15:28

Jan-Erik Andelin har bland annat jobbat som Nordenkorrespondent för Hufvudstadsbladet.

journalist. Jan-Erik Andelin börjar jobba för Kyrkpressen i februari. De senaste tolv åren har han varit journalist vid HBL. 19.1.2022 kl. 17:25

europa. Via sitt arbete som Svenska Yles medarbetare i Baltikum har Gustaf Antell genom åren fått en god insikt i det politiska läget i Östeuropa. – Jag har ingen större passion för att berätta historier men älskar samtidigt att ge en röst åt dem som inte hörs. 20.1.2022 kl. 06:00
Terese Norrvik, Jona Granlund, Ingrid Björkskog, Eva-Maria Ilmoni och Nenne Lappalainen börjar som medarbetare i Borgå stift.

BORGÅ STIFT. Borgå stift har fyra nya präster och en ny diakon. Vi ställde några frågor till dem. 19.1.2022 kl. 13:02

BORGÅ STIFT. På trettondagen vigdes fyra nya präster och en ny diakon i Borgå domkyrka. 11.1.2022 kl. 09:04

ungdomens kyrkodagar. Ungdomens Kyrkodagar (UK) som skulle ordnas i januari 2022 kommer på grund av rådande coronarestriktioner att flyttas fram och hålls istället 21-24 april på Lärkkulla i Raseborg. 10.1.2022 kl. 13:33