Michaela von Kügelgen dikterade sin första bok för sin dagistant när hon var fem år.
Michaela von Kügelgen dikterade sin första bok för sin dagistant när hon var fem år.

"Bara fem minuter per dag leder så småningom till en hel roman"

skrivande.

Att skriva är som att träna: om du tar paus är det svårt att komma igen, säger författaren, skrivinspiratören och handbollsspelaren Michaela von Kügelgen. Men alla kan skriva – också du. Bara fem minuter per dag leder så småningom till en hel roman.

26.7.2023 kl. 19:00

Varför vill man skriva en bok? Michaela von Kügelgen tror att det handlar om att inte ha något alternativ.

– Även om jag själv i vår tvivlat mycket på mitt eget skrivande känner jag ändå att jag inte kan sluta. Jag känner mig oftast ganska lycklig och nöjd när jag är inne i skrivandet.

För henne handlar det också om att komma underfund med vem hon själv är, och vem alla andra är.

– Jag brukar ge personer i mina böcker mina sämsta karaktärsdrag. Jag skriver fiktionaliserade versioner av mitt eget liv – också för att förstå varför vi fungerar som vi gör.

Sin första bok dikterade hon för sin dagistant då hon var fem år. Hon påminner om att alla kan skriva.

– Ibland tänker jag att det är ett märkligt yrke jag valt: att göra något som alla kan. Det är ett grundhantverk vi alla fått redskap för redan i skolan. Jag tror att det som ofta hindrar oss är att vi tänker att det ska bli något stort, i stället för att bara njuta av att vara i stunden.

Till alla som drömmer om att skriva om sig, om sitt liv, om något de brinner för, vill hon säga: Skriv. Skriv för dig själv. Glöm läsaren. I skrivandets rum finns bara du och din text.


Om någon skulle vilja skriva sin självbiografi till exempel för barn och barnbarn, vad borde den personen tänka på? Var ska man börja?

– Det spelar egentligen ingen roll var man börjar. Man kan börja var som helst! Vissa människor vill kanske skriva kronologiskt, men man kan också börja till exempel med att skriva viktiga vändpunkter och livsförändringar på post it-lappar, titta på dem, och börja skriva var som helst.

Många av oss bär på starka minnesfragment – men för att få dem att bli levande måste vi minnas detaljerna.

– Om det till exempel handlar om att du gick ut lågstadiet och firade med mormor och morfar, så är det detaljerna som gör bilden stark. Du kan skriva att det var så varmt att du tog av dig jackan, och att ni åt fisksoppa för att mormor tyckte fisksoppan på just den restaurangen var så god.



Vad ska man göra om man tröttnar på sin text och börjar ge upp?

– Om man tröttnar på en del får man hoppa över till en annan. Låt skrivandet vara luststyrt. Skriv det du har lust att skriva. Du kan också fundera på varför du vill berätta något.

För henne själv kan skrivandet bli en sorts tidsresa in i det egna livet, där hon också en stund kan sitta och reflektera över varför det blev som det blev.

– Jag tror också att det går att skriva sig fram till en acceptans. När man skriver ner en berättelse kanske man plötsligt förstår varför en person agerade som hen gjorde. Jag tänker att det är bra att prata med folk – men att skriva är liksom nästa nivå. Du måste tänka lite mer än när du pratar.


Det behöver inte vara perfekt

Michaela von Kügelgen spelar handboll, och hon vet att det ibland kan kännas motigt att ta sig till handbollsplanen: men att sedan spela är hur roligt som helst.

– Så visst måste man ju tycka om att skriva. Du skriver väl inte om du hatar att skriva?

Ett sätt att förstöra det för sig själv är att tro att omständigheterna måste vara perfekta. Det behöver de inte. Man kan skriva en hel roman även om man bara skriver fem minuter per dag på metron. Man kan skriva en roman på sin mobil.

– Både när det gäller att träna och att skriva är det svårast att komma igen efter en paus. Redan efter en veckas paus kan jag få ett skrivmotstånd som jag måste skuffa undan, men så länge jag håller rytmen är det inga problem.



Säg att du skulle vilja skriva en sorts andlig självbiografi. Det är svårt eftersom bibeltexter och andliga formuleringar är så slitna. Hur gör man det bra?

– Man måste försöka hitta sina egna ord. Om du har ett bibelcitat eller en metafor: försök hitta tio–tjugo andra sätt att säga det på.

”Störst av allt är kärleken” – det kanske behöver gestaltas.

– Och gestaltning är svårt. Kanske du behöver 400 ord för att berätta i handling på vilket sätt kärleken faktiskt är störst.

Hon påminner om att man inte ska få ribbskräck: ingen av oss kan längre hitta på något nytt. Allt är egentligen redan skrivet.

– Men vad kan just du tillföra berättandet? Vilket är ditt personliga sätt att berätta en historia? Gör det inte svårt för dig. Fundera på varför du vill skriva – och skriv fem minuter per dag.



Michaela von Kügelgen

– Författare, frilansjournalist och skrivinspiratör, aktuell med boken ”Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin” (People & Stories).

– Fyller 37 år i augusti. Bor i Helsingfors.

– Har skrivit två romaner och en skrivbok, har två romaner på gång och två i skrivbordslådan.

– Spelar handboll i division två. ”Handboll är min bästa terapiform.”

Text och foto: Sofia Torvalds


Kjell Lönnqvist var social och inkluderande, skämtade ofta och bjöd på sig själv, skriver Camilla Ekholm.

Nekrolog. Ungdomsarbetsledare Kjell Lönnqvist saknas av familj, vänner, kolleger och ungdomar. Han gick bort i mitten av september. Kyrkoherderde Camilla Ekholm i Sibbo svenska församling har skrivit en nekrolog. 9.11.2021 kl. 13:48
– Den handlar om den där skörheten vi alla bär men hellre skriver om än lever i, säger Britta Hermansson om sin nya bok "Gud gömmer sig bakom en björk".

Kyrkodagarna. Britta Hermansson från Sverige talar på kyrkodagarna på Åland den 12–14 november. – Jag vill alltid utgå från den plats där vi möts och känner igen våra egna liv. 8.11.2021 kl. 17:20
Ett varierat program ordnas för ungdomarna hela helgen.

HÖSTDAGARNA. Höstdagarna pågår som bäst i Toijala och har samlat 400 ungdomar. 6.11.2021 kl. 13:20
Janette Lagerroos ser fram emot att återvända till Houtskär som kaplan.

kaplansval. Ett enhällig kapellråd valde igår kväll Janette Lagerroos till ny kaplan i Houtskär. – Jag är jätteglad att jag fick jobbet, säger hon. 4.11.2021 kl. 14:27
Måttet är rågat, säger Harry S. Backström och avgår som kyrkoherde i Väståbolands svenska församling.

VÄSTÅBOLANDS SVENSKA FÖRSAMLING. Harry S. Backström meddelade på onsdagskvällen att han avgår som kyrkoherde för Väståbolands svenska församling. Han tillkännagav sitt beslut via ett e-postmeddelande som gick ut till anställda, förtroendevalda och media. 3.11.2021 kl. 20:46
Domkapitlet fattade beslut om att avstänga Dennis Svenfelt från prästämbetet vid sitt möte idag.

AVSTÄNGNING. Dennis Svenfelt blir avstängd från prästämbetet för fyra månader, meddelar domkapitlet idag. – När man inte kan sköta sin tjänst som det ankommer en tjänsteman är man inte lämplig för jobbet, säger Lars-Eric Henricson, som är lagfaren assessor vid domkapitlet. 28.10.2021 kl. 16:33
– Jag tycker att kristendomens kanske viktigaste budskap är att det finns en chans att göra bättring, att försöka på nytt och få en andra chans, säger Anders Adlercreutz.

PERSONPORTRÄTT. Anders Adlercreutz lagar hellre mat än talar inför publik. Han tycker mer om rutiner än improvisation. Han anser att det finländska samhällets superkraft är förtroendet vi känner för andra. – Jag önskar att vi kunde känna tillit också till personer som inte ser ut som vi. 27.10.2021 kl. 08:23
ETT GOTT RÅD. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. – Din osäkerhet är något värdefullt, skulle Monika Fagerholm säga till Monika, 20 år. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag. 26.10.2021 kl. 14:52
Harry Månsus är framför allt bibelteolog och ser hur våra folks andliga arv eroderas för varje år som går, skriver Henry Byskata.

recension. Den bok som pastorn, ekoteologen, skaparen av Brommadialogen Harry Månsus, nyss fyllda 80 år, nu gett ut visar den långa väg mot vidsynthet och andlig öppenhet han gått sedan han startade som baptistson till jordbrukande föräldrar i Kaitsor, Vörå. 26.10.2021 kl. 16:45
Maria Udd berättar om sin depression i föreställningen Bär det som en krona på Wasa Teater. Agneta Lindroos är regissör.

wasa teater. När Maria Udd kom tillbaka från depressionen såg hon tydligare allt det vackra i livet. – Tidigare då jag kände så mycket smärta var allt svart, säger hon. 26.10.2021 kl. 07:00
– Att göra musik tillsammans är det bästa, säger Tove Wingren.

KONSERTSERIE. Tove Wingren gör nu sin första konsertturné efter coronan med en helhet som passar in i kyrkorummet. 25.10.2021 kl. 15:54
Biskop Bo-Göran Åstrand hoppas att Dennis Svenfelt nu ska ta sig tid att reflektera över sitt beslut.

PRÄSTLÖFTEN. Om man inte håller de löften man avgett vid prästvigningen måste man slå sig ner och fatta nödvändiga beslut, säger biskop Bo-Göran Åstrand på tal om Pedersöreprästen Dennis Svenfelt, som nu meddelat att han inte kan samarbeta med kvinnor vid altaret. 22.10.2021 kl. 10:51
I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt slutar i Pedersöre församling

PEDERSÖRE FÖRSAMLING. I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt att hans förordnande som församlingspastor i Pedersöre församling kommer att avbrytas den 1 november. Orsaken är att han reviderat sin syn och inte längre kan tänka sig att samarbeta med kvinnor i prästämbetet. Mia Anderssén-Löf valdes i augusti till kyrkoherde i församling och hon börjar arbeta som kaplan i församlingen den 1 november och tillträder som kyrkoherde den 1 december. 21.10.2021 kl. 21:06
Bo-Göran Åstrand uppmanar den som ännu inte har låtit vaccinera sig noga fundera över sitt val.

Vaccin. – Jag ser allvarligt på den desinformation om coronavaccinet som nu sprids via konspirationsteorier. Det säger Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand till VBL/ÖT. 21.10.2021 kl. 10:09
– Ska man blöda inför en publik för att folk ska förstå smärtan? Vad betyder det för oss att vi hela tiden ska öppna såren bara för att visa att de finns? säger Jasmine Kelekay.

rasism. Jasmine Kelekay växte upp med tre kulturer, flyttade till USA för att studera och forskar nu i rasism. 22.10.2021 kl. 11:12

Carolina Lindström torde bli kyrkoherde i Saltviks församling. Nu har hon fått grönt ljus från domkapitlet, men församlingen fattar beslutet.

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Karis-Pojo svenska församling ledigförklarar kyrkoherdetjänsten, skriver domkapitlet i sin notis från torsdagens möte. Kyrkoherden väljs genom direkt val och ska tillträda tidigast den 1 juni 2024. I Saltvik torde Carolina Lindström bli vald till kyrkoherde, i Väståboland måste församlingen söka kaplan på nytt. 25.8.2023 kl. 14:14
Biskop Bo-Göran Åstrands inlaga finns bland ett tiotal utlåtanden från kyrkor och samfund

rasism. Biskopar, imamer och många religiösa organisationer bland 120 utlåtanden som har getts till statsminister Orpos bord. 18.8.2023 kl. 12:15
Terjärv kyrka är Sixten Ahlsveds hemkyrka. Där har han hjärtat.

TERJÄRV. Fysiskt arbete och höga höjder är inget kyrkvaktmästaren i Terjärv, Sixten Ahlsved, räds för. 17.8.2023 kl. 18:00
Eric Schüldt är själv en sökare, en resa han inte tror han kommer bli färdig med under sin livstid.

SÖKARE. Journalisten Eric Schüldt har intervjuat vår tids stora kulturpersonligheter, han har hyllats och vunnit priser. Och så har han kämpat med synden. 16.8.2023 kl. 19:00
– Ja, nog var det många som höjde på ögonbrynen då jag som präst for med i spelmanslaget, säger Hans ”Hasse” Häggblom.

SPELMANSKULTUR. – Om vi ser på bygdespelemännen så har de ju spelat vid bröllop, begravningar och dop. Det är ett sätt att uttrycka stora tankar och känslor. Då man märker det passar folkmusiken väldigt bra in i det kyrkliga sammanhanget. Kyrkan har inte ensamrätt på att uttrycka människors tankar om liv, död och mening i livet. 15.8.2023 kl. 19:00