Michaela von Kügelgen dikterade sin första bok för sin dagistant när hon var fem år.
Michaela von Kügelgen dikterade sin första bok för sin dagistant när hon var fem år.

"Bara fem minuter per dag leder så småningom till en hel roman"

skrivande.

Att skriva är som att träna: om du tar paus är det svårt att komma igen, säger författaren, skrivinspiratören och handbollsspelaren Michaela von Kügelgen. Men alla kan skriva – också du. Bara fem minuter per dag leder så småningom till en hel roman.

26.7.2023 kl. 19:00

Varför vill man skriva en bok? Michaela von Kügelgen tror att det handlar om att inte ha något alternativ.

– Även om jag själv i vår tvivlat mycket på mitt eget skrivande känner jag ändå att jag inte kan sluta. Jag känner mig oftast ganska lycklig och nöjd när jag är inne i skrivandet.

För henne handlar det också om att komma underfund med vem hon själv är, och vem alla andra är.

– Jag brukar ge personer i mina böcker mina sämsta karaktärsdrag. Jag skriver fiktionaliserade versioner av mitt eget liv – också för att förstå varför vi fungerar som vi gör.

Sin första bok dikterade hon för sin dagistant då hon var fem år. Hon påminner om att alla kan skriva.

– Ibland tänker jag att det är ett märkligt yrke jag valt: att göra något som alla kan. Det är ett grundhantverk vi alla fått redskap för redan i skolan. Jag tror att det som ofta hindrar oss är att vi tänker att det ska bli något stort, i stället för att bara njuta av att vara i stunden.

Till alla som drömmer om att skriva om sig, om sitt liv, om något de brinner för, vill hon säga: Skriv. Skriv för dig själv. Glöm läsaren. I skrivandets rum finns bara du och din text.


Om någon skulle vilja skriva sin självbiografi till exempel för barn och barnbarn, vad borde den personen tänka på? Var ska man börja?

– Det spelar egentligen ingen roll var man börjar. Man kan börja var som helst! Vissa människor vill kanske skriva kronologiskt, men man kan också börja till exempel med att skriva viktiga vändpunkter och livsförändringar på post it-lappar, titta på dem, och börja skriva var som helst.

Många av oss bär på starka minnesfragment – men för att få dem att bli levande måste vi minnas detaljerna.

– Om det till exempel handlar om att du gick ut lågstadiet och firade med mormor och morfar, så är det detaljerna som gör bilden stark. Du kan skriva att det var så varmt att du tog av dig jackan, och att ni åt fisksoppa för att mormor tyckte fisksoppan på just den restaurangen var så god.



Vad ska man göra om man tröttnar på sin text och börjar ge upp?

– Om man tröttnar på en del får man hoppa över till en annan. Låt skrivandet vara luststyrt. Skriv det du har lust att skriva. Du kan också fundera på varför du vill berätta något.

För henne själv kan skrivandet bli en sorts tidsresa in i det egna livet, där hon också en stund kan sitta och reflektera över varför det blev som det blev.

– Jag tror också att det går att skriva sig fram till en acceptans. När man skriver ner en berättelse kanske man plötsligt förstår varför en person agerade som hen gjorde. Jag tänker att det är bra att prata med folk – men att skriva är liksom nästa nivå. Du måste tänka lite mer än när du pratar.


Det behöver inte vara perfekt

Michaela von Kügelgen spelar handboll, och hon vet att det ibland kan kännas motigt att ta sig till handbollsplanen: men att sedan spela är hur roligt som helst.

– Så visst måste man ju tycka om att skriva. Du skriver väl inte om du hatar att skriva?

Ett sätt att förstöra det för sig själv är att tro att omständigheterna måste vara perfekta. Det behöver de inte. Man kan skriva en hel roman även om man bara skriver fem minuter per dag på metron. Man kan skriva en roman på sin mobil.

– Både när det gäller att träna och att skriva är det svårast att komma igen efter en paus. Redan efter en veckas paus kan jag få ett skrivmotstånd som jag måste skuffa undan, men så länge jag håller rytmen är det inga problem.



Säg att du skulle vilja skriva en sorts andlig självbiografi. Det är svårt eftersom bibeltexter och andliga formuleringar är så slitna. Hur gör man det bra?

– Man måste försöka hitta sina egna ord. Om du har ett bibelcitat eller en metafor: försök hitta tio–tjugo andra sätt att säga det på.

”Störst av allt är kärleken” – det kanske behöver gestaltas.

– Och gestaltning är svårt. Kanske du behöver 400 ord för att berätta i handling på vilket sätt kärleken faktiskt är störst.

Hon påminner om att man inte ska få ribbskräck: ingen av oss kan längre hitta på något nytt. Allt är egentligen redan skrivet.

– Men vad kan just du tillföra berättandet? Vilket är ditt personliga sätt att berätta en historia? Gör det inte svårt för dig. Fundera på varför du vill skriva – och skriv fem minuter per dag.



Michaela von Kügelgen

– Författare, frilansjournalist och skrivinspiratör, aktuell med boken ”Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin” (People & Stories).

– Fyller 37 år i augusti. Bor i Helsingfors.

– Har skrivit två romaner och en skrivbok, har två romaner på gång och två i skrivbordslådan.

– Spelar handboll i division två. ”Handboll är min bästa terapiform.”

Text och foto: Sofia Torvalds


– Det har varit så många unika händelser, till exempel före min första match med Jaro. Då blev jag uppmuntrad att dela med mig av min tro, säger David Carty.

VITTNESBÖRD. Han kom till Jakobstad för att göra målen som ska vinna matcherna för Jaro. Men för David Carty är det minst lika viktigt att vinna själar för Gud. 5.7.2023 kl. 19:00
Katarina Gäddnäs, Kent Danielsson och Mikael Kurkiala diskuterar helig dårskap i kyrkan på Hamnö, Kökar.

Franciskusfest. Franciskusfesten på Hamnö, Kökar, är sommarens förvandlande händelse, ett återkommande mirakel på världens vackraste plats. I år var temat ”Glädje, lek och helig dårskap”. När vi bryter upp säger vi: Nästa år på Kökar! 2.7.2023 kl. 13:50
Mikael Lindfelt kom till ÅA för att bli präst. Han blev rektor.

Åbo akademi. Var står den finlandssvenska akademiska teologin idag? Kyrkpressen har träffat ÅA:s rektor, teologen Mikael Lindfelt. På hösten för 36 år sedan började han vid akademin som gulnäbb från Karleby. 3.7.2023 kl. 10:00
Demonerna sliter i den hårt prövade bonden Henrik. Från vänster: Eva Hietanen, Andreas Hägglund, Roland Nylund, Johanna Liljeström Kontor, Maria Forsblom och Elias Kackur.

sommarteater. I juli framför Myrbergsteatern pjäsen ”Guds kvarnar mala”. – Det är en otrolig satsning som de frivilliga skådespelarna gör, säger Eva Hietanen. 7.7.2023 kl. 12:00
Då och då uppstår det djupa samtal, både med egna församlingsmedlemmar och turister, säger församlingsmästare Tove Holmström.

profilen. Tove Holmström är församlingsmästare i Ekenäs kyrka, som är mycket välbesökt om somrarna. – I juli brukar det ofta bli över 300 besök på en dag. 4.7.2023 kl. 12:00
Församlingen ansvarar för konfirmandernas säkerhet under lägren – men har också ett ansvar gentemot sin personal.

KONFIRMANDLÄGER. Nattvakter, tydliga överenskommelser med föräldrar, ett telefonnummer att ringa 24/7 om läget blir ohållbart – bland annat det här måste församlingar ta till för att garantera säkerheten vid konfirmandläger. – Vi måste fråga oss om ungdomarna är i "lägerskick", säger Helena Salenius vid Kyrkostyrelsen. 29.6.2023 kl. 17:47
Finska Missionssällskapet stöder bland annat miljöfostran i Tanzania med medel för utvecklingssamarbete.

FMS. "Det finns betydande nedskärningar i utvecklingssamarbetet i programmet, och vi är oroade över hur dessa kommer att påverka situationen för världens fattigaste." Det skriver FMS i ett pressmeddelande. 28.6.2023 kl. 13:55
Olyckan inträffade vid Honkiniemi lägergård.

olycka. En olycka inträffade i måndags i samband med Seinäjoki församlings barnläger. Olyckan skedde då ett barn simmade. Idag kom sorgebudet att barnet dött. 22.6.2023 kl. 14:55
De ukrainska kyrkornas ledare berättar om sina krigserfarenheter vid Europeiska kyrkokonferensens generalförsamling i Tallinn i juni 2023.

EUROPEISKA KYRKOKONFERENSEN. Rysslands anfallskrig och strävan efter rättvisa och hållbar fred blev ett av huvudtemana under mötet. 22.6.2023 kl. 11:28

EUROPEISKA KYRKOKONFERENSEN. Slotte är professor i religion och rätt vid Åbo Akademi och biträdande chef för spetsenheten för forskning i europeisk rätt, identitet och historia vid Helsingfors universitet. 22.6.2023 kl. 11:33
Nummer ett: Se kungarnas och drottningarnas Storkyrkan, nyrenoverad till sin färg från 1743.

STOCKHOLM. Med alla sevärdheter, affärer och restauranger i Stockholm är det lätt hänt att du går förbi kyrkorna. De är många, stora och gamla, men stig in. Många har en egen profil och en aktiv verksamhet. Kyrkpressen har sammanställt vad du bör se. Efter artikeln kan du ladda ner KP:s kyrkguide för Stockholm. 14.6.2023 kl. 14:00
Mari Parkkinen blir den tredje kvinnan i biskopskollegiet.

biskopar. I biskopskollegiet sitter i höst för första gången tre kvinnor som biskopar. Valet var överraskande jämnt. 16.6.2023 kl. 15:50
Ekumeniskt "olyckliga formuleringar" när präst bytte från Borgå stift till Metodistkyrkan.

ekumenik. Susanna Lönnqvist bytte och blev präst i Metodistkyrkan. Efter närmare ett år förklarade domkapitlet i Borgå stift nu hennes "prästämbete förlorat". 16.6.2023 kl. 15:18
Målningarna är gjorda i akryl. Vernissage blir det den 11 juli, då kan man också få höra Pauliina Kittilä berätta om sin resa.

Konst. Pauliina Kittilä läste en bibeltext om hur Hesekiel profeterade över döda ben och väckte dem till liv. Bibelstället och bön ledde henne till en tjänstledig höst, en målarresa till Finlands fyra hörn – och en sommarutställning i Helsingfors domkyrkas krypta. 15.6.2023 kl. 13:54
Dennis Svenfelt

ÄMBETSFRÅGAN. Dennis Svenfelt, tidigare församlingspastor i Pedersöre, har på eget initiativ avsagt sig prästämbetet i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. 15.6.2023 kl. 11:06

Då du känner dig övergiven av Gud, då är du nära Jesus. Det konstaterar teologen Joanna Öland.

tvivel. I små stunder eller långa decennier av tvivel finns det något tröstande i frågan ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. Det finns flera tolkningar av dessa Jesus ord på korset. En av dem är att till och med Jesus tvivlade. 7.3.2024 kl. 18:23
Så här såg det ut när festdeltagarna stimmade utanför kyrkan ifjol.

KÖKAR. Sommarens Franciskusfest på Kökar är här snabbare än du tror – med föda för både kropp och själ. 12.3.2024 kl. 11:46
Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

KYRKOMÖTET. Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift. 4.3.2024 kl. 16:23
Emma Klingenbergs dröm är att berätta, sjunga – och kanske lära något vidare till andra också så småningom.

PERSONEN. Emma Klingenberg är aktuell med musikalen och monologen Katrina. – Min yrkesidentitet handlar mycket om kärleken till hantverket, berättelserna – och kärleken till sången. 5.3.2024 kl. 19:01
Hans Snellman hör till tyngre namn inom fridsföreningarna som tar avstånd från LFF-separatism.

laestadianer. Rapporten som skissar på att de laestadianska fridsföreningarna skulle ta ett större avstånd till folkkyrkan får intern kritik inom rörelsen. Kyrko- och SFP-politikern Hans Snellman tar till pennan i Kyrkpressen 1.3.2024 kl. 13:37