Varför vill man skriva en bok? Michaela von Kügelgen tror att det handlar om att inte ha något alternativ.
– Även om jag själv i vår tvivlat mycket på mitt eget skrivande känner jag ändå att jag inte kan sluta. Jag känner mig oftast ganska lycklig och nöjd när jag är inne i skrivandet.
För henne handlar det också om att komma underfund med vem hon själv är, och vem alla andra är.
– Jag brukar ge personer i mina böcker mina sämsta karaktärsdrag. Jag skriver fiktionaliserade versioner av mitt eget liv – också för att förstå varför vi fungerar som vi gör.
Sin första bok dikterade hon för sin dagistant då hon var fem år. Hon påminner om att alla kan skriva.
– Ibland tänker jag att det är ett märkligt yrke jag valt: att göra något som alla kan. Det är ett grundhantverk vi alla fått redskap för redan i skolan. Jag tror att det som ofta hindrar oss är att vi tänker att det ska bli något stort, i stället för att bara njuta av att vara i stunden.
Till alla som drömmer om att skriva om sig, om sitt liv, om något de brinner för, vill hon säga: Skriv. Skriv för dig själv. Glöm läsaren. I skrivandets rum finns bara du och din text.
Om någon skulle vilja skriva sin självbiografi till exempel för barn och barnbarn, vad borde den personen tänka på? Var ska man börja?
– Det spelar egentligen ingen roll var man börjar. Man kan börja var som helst! Vissa människor vill kanske skriva kronologiskt, men man kan också börja till exempel med att skriva viktiga vändpunkter och livsförändringar på post it-lappar, titta på dem, och börja skriva var som helst.
Många av oss bär på starka minnesfragment – men för att få dem att bli levande måste vi minnas detaljerna.
– Om det till exempel handlar om att du gick ut lågstadiet och firade med mormor och morfar, så är det detaljerna som gör bilden stark. Du kan skriva att det var så varmt att du tog av dig jackan, och att ni åt fisksoppa för att mormor tyckte fisksoppan på just den restaurangen var så god.
Vad ska man göra om man tröttnar på sin text och börjar ge upp?
– Om man tröttnar på en del får man hoppa över till en annan. Låt skrivandet vara luststyrt. Skriv det du har lust att skriva. Du kan också fundera på varför du vill berätta något.
För henne själv kan skrivandet bli en sorts tidsresa in i det egna livet, där hon också en stund kan sitta och reflektera över varför det blev som det blev.
– Jag tror också att det går att skriva sig fram till en acceptans. När man skriver ner en berättelse kanske man plötsligt förstår varför en person agerade som hen gjorde. Jag tänker att det är bra att prata med folk – men att skriva är liksom nästa nivå. Du måste tänka lite mer än när du pratar.
Det behöver inte vara perfekt
Michaela von Kügelgen spelar handboll, och hon vet att det ibland kan kännas motigt att ta sig till handbollsplanen: men att sedan spela är hur roligt som helst.
– Så visst måste man ju tycka om att skriva. Du skriver väl inte om du hatar att skriva?
Ett sätt att förstöra det för sig själv är att tro att omständigheterna måste vara perfekta. Det behöver de inte. Man kan skriva en hel roman även om man bara skriver fem minuter per dag på metron. Man kan skriva en roman på sin mobil.
– Både när det gäller att träna och att skriva är det svårast att komma igen efter en paus. Redan efter en veckas paus kan jag få ett skrivmotstånd som jag måste skuffa undan, men så länge jag håller rytmen är det inga problem.
Säg att du skulle vilja skriva en sorts andlig självbiografi. Det är svårt eftersom bibeltexter och andliga formuleringar är så slitna. Hur gör man det bra?
– Man måste försöka hitta sina egna ord. Om du har ett bibelcitat eller en metafor: försök hitta tio–tjugo andra sätt att säga det på.
”Störst av allt är kärleken” – det kanske behöver gestaltas.
– Och gestaltning är svårt. Kanske du behöver 400 ord för att berätta i handling på vilket sätt kärleken faktiskt är störst.
Hon påminner om att man inte ska få ribbskräck: ingen av oss kan längre hitta på något nytt. Allt är egentligen redan skrivet.
– Men vad kan just du tillföra berättandet? Vilket är ditt personliga sätt att berätta en historia? Gör det inte svårt för dig. Fundera på varför du vill skriva – och skriv fem minuter per dag.
Michaela von Kügelgen
– Författare, frilansjournalist och skrivinspiratör, aktuell med boken ”Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin” (People & Stories).
– Fyller 37 år i augusti. Bor i Helsingfors.
– Har skrivit två romaner och en skrivbok, har två romaner på gång och två i skrivbordslådan.
– Spelar handboll i division två. ”Handboll är min bästa terapiform.”