Nummer ett: Se kungarnas och drottningarnas Storkyrkan, nyrenoverad till sin färg från 1743.

Här är kyrkorna du ska se i Stockholm! - ladda ner KP-guiden

STOCKHOLM.

Med alla sevärdheter, affärer och restauranger i Stockholm är det lätt hänt att du går förbi kyrkorna. De är många, stora och gamla, men stig in. Många har en egen profil och en aktiv verksamhet. Kyrkpressen har sammanställt vad du bör se. Efter artikeln kan du ladda ner KP:s kyrkguide för Stockholm.

14.6.2023 kl. 14:00

Sankta Clara kyrka står med sitt 116 meter höga torn mitt i Stockholms city. Innanför kyrkdörren hörs ett maj 7-ackord på gitarr ur en modern lovsång i ett sidokapell. I kyrkgången står uteliggares kassar, brokiga ekipage på hjul, pick och pack; det här är den legendariska diakonikyrkan i stan.

Kyrkflanera i Stockholm när du är där. Upptäck att det som direkt avslöjar profilen på kyrkorna är – musiken.

I Hedvig Eleonora på Östermalm står en väldig svart Bösendorfer-flygel framför altarringen; en vaktmästare ställer en synt på sitt stativ. Kyrkan finns på den kristna kartan i Stockholm genom sin rockiga kyrkokör.

I Katarinamässan på Södermalm ljuder en klockren Pie Jesu, tv-talangshowernas pop­sakrala melodi, av Andrew Lloyd Webber.

I Allhelgonakyrkan längre söderut vid Skanstull inleds kvällsgudstjänsten med en unison Taizémelodi, Herre, hör vår bön.

Längre ut i förorten, 15 kilometer ut med röda tunnelbanelinjen är det friluftslördag kring det öppna torget med vattenbassängerna i invandrartäta Skärholmen. I den moderna kyrkan alldeles intill torget har den etiopiska Mekane Yesus-kyrkan gudstjänst. Den som inleds med komp på en massiv synt, med den amerikanska 1800-talsmelodin Skurar av nåd ska jag sända, på amarinja.

Det finns 180 kyrkor i Stockholms stift. Utmed stadens gator behöver du bara kliva ut ur en, så ser du för det mesta redan nästa. En del gudstjänstplatser är mycket gamla, ända från tidig medeltid. Från Sveriges stormaktstid på 1600-talet är kyrkorna stora, och många. Kyrkorna är i regel öppna dagligen från klockan 11 till 17.



Det är mångfald i kyrkorna i Stockholm – etiopisk gudstjänst hos Mekane Yesus i Skärholmen.

Katarina: enkel populär mässa

För dagen i Stockholm ligger trendande Katarina kyrka närmast de röda båtarnas terminal. Till kyrkan går man på en dryg kvart, lite bortåt från Slussen och så uppför Folkungagatan.

Katarinamässan är en gudstjänst med låga trösklar, sparsam liturgi och många lekmän i aktion. Och det är kyrklunch efteråt.

Trosbekännelsen ersätts av psalmen Jag skulle vilja våga tro att någon har mig kär. Musiklivet tangerar populärmusiken. När vi hälsar på sjunger sångledaren som ledde gudstjänstbesökarna i psalm­sången själv Beatleslåten Blackbird. I snitt 400 personer går i Katarinamässan, en medelklass i stan, säger Ulf Lindgren, tf domprost i Stockholm.

– Kanske till och med övre medelklass; ofta de som känner att livet inte har en mening. Det är skilsmässor, jobbyte, alkohol. Mässan har ett tilltal till den som grubblar, söker, funderar, säger han.

"Sankta Clara deklarerar att man vill 'reformera Svenska kyrkan' genom sitt sätt att arbeta."

Sankta Clara: vill reformera kyrkan

Alldeles intill shoppingstråket Drottninggatan och Sergels torg är Sankta Clara en annan välbesökt kyrka i Stockholm. Församlingen har länge varit kyrka för samhällets utslagna. Det är daglig matutdelning, juristhjälp för flyktingar och evangelisation på ”Plattan” på Sergels torg.

– Har man ett böneliv i en kyrka ligger diakoni runt hörnet. Och har man börjat med diakoni så blir det evangelisation, säger församlingsledaren Mats Nyholm, med rötter i Esse och Munsala i Finland.

Sankta Clara är sedan 2009 en församling i kyrkans evangeliska EFS-rörelse. Mats Nyholms ambitioner är inte låga; Sankta Clara deklarerar att man vill ”reformera Svenska kyrkan” genom sitt sätt att arbeta.

Mycket nytt har rötter i Stockholm

En dag bland kyrkorna i Stockholm är en utfärd i kyrkolivets moderna historia i Norden.

Emeritabiskop Caroline Krook, 78, öppnar hemma hos sig på Rosenlundsgatan på Söder. Hon var 1990 den första kvinnan som domprost i Stockholm, själv uppvuxen i en KFUK-miljö på Östermalm. Senare var hon bis­kop i Stockholm i elva år.

Caroline Krook, emeritabiskop i Stockholm

Pandemitiden har hon använt till att skriva stiftets historia. Kyrkan har verkat i Stockholm länge, men Stockholms stift kom till först 1942, då det bröts ur Uppsala ärkestift.

I Storkyrkan i Stockholm – inte i Uppsala – samlade dåvarande ärkebiskopen Nathan Söderblom 1925 det stora världsekumeniska möte som lade grunden för Kyrkornas världsråd.

"Estoniagudstjänsten är mitt starkaste minne från Storkyrkan."

I Storkyrkan hade dåvarande pastor primarius Ludvig Jönsson en av de första öppna mötesplatserna för homosexuella i Stockholm. Storkyrkan var centrum för sorgen och chocken efter Estoniakatastrofen 1995, med Caroline Krook på kort varsel som rikets själasörjare.

– Jag tror jag talade över någonting ur Romarbrevet. Vi fick veta vid lunch att det skulle bli stor gudstjänst med kungaparet och tv samma kväll. Det är ett av mina starkaste minnen från kyrkan, säger hon.

Fortfarande ska Storkyrkan vid en stor samhällskris i Sverige inom tre timmar kunna ha en första samling som nationens andliga centrum.

I Allhelgonakyrkan på Söder föddes sinnesrogudstjänsterna på 1990-talet med bland andra finlandssvenska pastorn Harry Månsus.

Gustaf Vasakyrkan vid Odenplan var hem för gudstjänstförnyelsen på 1960- och 1970-talet. Kristen visa på gitarr och jazzmässor kom in i kyrkan med namn som Lars-Åke Lundberg; han med Guds kärlek är som stranden.

Barnet på äventyr

I Storkyrkan är Ulf Lindgren, gymnasielärare i historia innan han blev präst, en god berättare och uppskattad guide.



Tf. domprost Ulf Lindgren i Storkyrkan är en uppskattad guide.


Varje år ger han ett barn en äventyrs­vandring i kyrkans vinklar och vrår som födelse­dagsgåva. Prinsessan Estelle, vanligen i sällskap med sin mamma Victoria, brukar komma på besök i kyrkan med dess 700-åriga kungahistoria, någon gång i februari.

– Hon kommer att axla sitt stora ansvar i den här byggnaden. Hon ska sitta här på sin morfars, och på sin mammas begravning. Jag tänker att om hon som barn får uppleva lite äventyr bakom kulisserna så ska det förhoppningsvis hjälpa henne när hon sitter här som vuxen. Att minnas att just här sprang vi uppe på vinden och busade.



* * *

I slutet av artikeln kan du ladda ner Kyrkpressens
Stockholmsguide till de viktigaste kyrkorna i Stockholm.


Kyrkguiden-appen kan du ha i telefonen för att hitta
ladda ner för att hitta information om 3 000 kyrkor i Sverige.
Finns för både iOS och Android.

Text och foto: Jan-Erik Andelin


SÅNG. Huvudgästen vid kantorsdagar i Vasa i februari är den skotske prästen och psalmskaparen John L Bell, känd för de så kallade Iona-sångerna. Inför detta slår jag upp hans bok The Singing Thing – a case for congregational song. Frågan är: Varför sjunger vi? Bokens innehållsförteckning är ett svar i 10 punkter på denna fråga: 28.1.2025 kl. 11:06

PRÄSTVIGNING. På trettondagen fick Borgå stift en ny präst när teologie magister Andrey Heikkilä vigdes till ämbetet i Borgå domkyrka. 7.1.2025 kl. 10:46

ENKÄT. Vi på Kyrkpressen är intresserade av hur finlandssvenskar läser och uppfattar Bibeln. Det är sista chansen - enkäten stänger i kväll. 26.12.2024 kl. 10:00

KÖRMUSIK. Bandmusik fyller Andreaskyrkan när Kyrkpressens redaktör kliver in under genrepet inför julkonserten med gospelkören His Master’s Noise. Koristerna Emilia Nylund, Viktor Nylund och Rabbe Tiainen sätter sig ner för en pratstund. 2.1.2025 kl. 16:11

KÖRSÅNG. Körsång skapar en känsla av samhörighet, säger Pia Bengts, stiftssekreterare för gudstjänstliv och musik i Borgå stift. 2.1.2025 kl. 16:17

MIRAKEL. För Tiina Kumpuvuori har det varit ett mål att trots sin cp-skada kunna leva ett så normalt liv som möjligt – och att bilda familj. – Jag vill inte vara den som man tycker synd om. 2.1.2025 kl. 08:56

Svenska kyrkan. I Svenska kyrkan med dess 5,5 miljoner medlemmar ser trenderna ut att vända. Finlandssvenska Emma Audas och Patrik Hagman som jobbar med prästrekrytering och opinionsbildning i Sverige ser ny glädje och nytt förtroende kring kyrkan. 30.12.2024 kl. 19:00

relationer. Vill du bli en bättre människa eller livskamrat 2025? – Var frikostig med respons och ge av din odelade uppmärksamhet, säger Jan-Erik Nyberg. 28.12.2024 kl. 08:00

julmusik. Här kommer 38 minuter, en del mera sällan spelade jullåtar – i genren pop, rock and praise. 12.12.2024 kl. 10:00

JULHÄLSNING. Kyrkpressen och Fontana Media önskar alla våra läsare en riktigt god och fridfull jul! 23.12.2024 kl. 13:22

JULHÄLSNING. Plötsligt bara hände det. Jag hade kommit in på domkapitelsgården här i Borgå. Jag hade bråttom med en arbetsuppgift och det hade börjat skymma. Den korta biten av stenläggning på gården hade blivit glashal. Jag snubblade och föll raklång med ansiktet mot marken. Det blev svart. 21.12.2024 kl. 16:41

protest. För vissa är Uppenbarelseboken kanske Bibelns mest motbjudande bok. Andra får något lystet i blicken då de pratar om odjurets märke och de yttersta tiderna. Forskaren Mikael Tellbe tror att Uppenbarelseboken egentligen är en bok av tröst, som manar till protest – mot materialism, rasism och konsumism. 1.1.2025 kl. 08:00

UTNÄMNING. Jakobstads svenska församlings kantor Lisen Borgmästars har tilldelats titeln director cantus. Borgmästars erhöll titeln i samband med kören Cantates julkonsert i Pedersöre kyrka på lördagskvällen. Cantate är en av de körer som Borgmästars dirigerar. 21.12.2024 kl. 19:14

FINLANDS SJÖMANSKYRKA. Elefteria Apostolidou från Borgå stift blir Finlands Sjömanskyrkas präst i Tyskland. Hon blir stationerad i Frankfurt och ledande präst i arbetet. 17.12.2024 kl. 16:01

julfirande. Olyckligtvis har siffrorna i telefonnumret där du kan anmäla dig till julaftonens firande kastats om i papperstidningen. Här hittar du rätt nummer: 050 568 65 98. 16.12.2024 kl. 12:07

FINLANDS SCOUTER. I år samarbetar insamlingen Gemensamt Ansvar med Finlands Scouter. Temat för årets insamling är ungas möjligheter att drömma och bygga en trygg framtid. Emma Portman jobbar som koordinator för medlemsutveckling hos Finlands Svenska Scouter 3.3.2025 kl. 16:13

Ukraina. Att tända ett ljus känns som en liten sak, men det är något med ljus – det ger ändå en känsla av att något är lite bättre, säger ukrainska Iryna Gorkun-Silén om den ljuständning för Ukraina som Helsingfors kyrkliga samfällighet ordnade på treårsdagen av Ukrainakriget. 28.2.2025 kl. 20:47

HALLÅ DÄR. Hon startar en ny barnkör i skolorna i vår. – Att sjunga i kör är en bra form av gemenskap, det motverkar ensamhet, säger hon. 28.2.2025 kl. 21:10

Kolumn. Det ingår i mina arbetsuppgifter som diakoniarbetare att på torsdagar hjälpa till med matutdelningen AndreasHelps i Helsingfors. Mathjälpen har redan pågått i tio års tid. 28.2.2025 kl. 21:06

val. Teologie magister Benjamin Häggblom har utsetts till sjukhuspräst i Vasa. Sedan november 2024 har han vikarierat som sjukhuspräst. 26.2.2025 kl. 19:49