Församlingarna uppfattades också som mer modiga, mer personliga och mer villiga att experimentera.
– Fastän det på de flesta orter inte har skett några kraftiga förändringar i synen på kyrkan är helhetsbilden av förändringen tydlig, säger forskare Kimmo Ketola på enheten Kyrkans forskning och utbildning.
På alla elva orter där undersökningen kunde jämföras med tidigare enkäter upplevde församlingsmedlemmar den egna församlingen som mera personlig än tidigare, och med ett par undantag, också mer avslappnad, modig och experimentvillig än förr.
Det fanns också skillnader mellan orter. I Vanda och Jyväskylä upplevdes församlingen helt klart mera nära än tidigare. I Tammerfors hade den största förändringen skett i andelen som upplevde att församlingen är viktig. I Helsingfors och Kuopio upplevde människor att den mest positiva förändringen skett i hur modig och experimentvillig församlingen är.
Anmärkningsvärt till exempel i Helsingfors var att kyrkan verkar väcka betydligt mera både positiva och negativa känslor än tidigare. Upplevelsen av irrelevans har till och med mer än halverats i vissa grupper som svarade på enkäten.
Undersökningen tyder också på att framför allt män i den yngsta åldersgruppen håller på att bli mer öppet intresserade av och mera positiva till kyrkan.
Undersökningen genomfördes i mars-april 2023 på sammanlagt 15 stadsförsamlingars områden och 7 356 finländare besvarade enkäten. Motsvarande undersökning har genomförts tidigare åren 2018 och 2021.
I storstadsområden känns församlingarna mer närvarande än förr, visar undersökning
ENKÄT.
Församlingarnas empati- och imageundersökning visar att människor i stadsmiljö upplever att Evangelisk-lutherska kyrkans församlingar är mer närvarande än förr.
1.6.2023 kl. 12:22KP/KT