Mia Anderssén-Löf håller i arbetet  med Borgå stifts strategi.
Mia Anderssén-Löf håller i arbetet med Borgå stifts strategi.

Mia Anderssén-Löf har strategi och framtid på sitt nya skrivbord i Borgå

BORGÅ STIFT.

Stiftsdekan Mia Anderssén-Löf håller på och sniffar in sina nya arbetsuppgifter vid domkapitlet i Borgå. Dekanen kopplas ofta samman med teologisk utbildning och fortbildning. Men hon har också fått strategi och framtid på sitt bord.

16.5.2023 kl. 10:02

När Mia Anderssén-Löf kommer på jobb till domkapitlet tänder hon varje dag ett lyktljus på bokhyllan. Det vilar i ett tjockt glas och lyser så att hon alltid ska komma ihåg att hon inte är ensam här, säger hon.

Väggarna i domkapitelshuset är från 1750-talet och tjocka. Stämningen inomhus blir lätt som i en borg med sparsamt dagsljus; den lilla lågan fladdrar i sitt glas. Stiftsdekanens rum är inte stort. Här i domkapitlets trämörka valv utformas det hur Borgå stift ska ledas.

Efter att ha varit en mycket synlig och aktiv kyrkoherde i Nykarleby och i Pedersöre har det varit tyst om Mia Anderssén-Löf sedan hon började som stiftsdekan i Borgå.

– Jag har kanske lite att växa in i och lära känna mina nya kolleger och våra gränssnitt, säger hon.

En av stiftssekreterarna är också ny i domkapitelshuset och det har varit ett stort ombyte i ett litet arbetslag, säger hon.

Vill se 20 år framåt

Efter att ha börjat som stiftsdekan i augusti ifjol har Mia Anderssén-Löf tagit två större saker på sitt bord.

Att stiftsdekanen ansvarar för utbildning och fortbildning i stiftet är en evergreen som alla känner till, säger hon. Utöver det har hon tagit itu med rekryteringen inom kyrkan. Hon är också nu den som håller i arbetet med att utveckla en ny strategi för Borgå stift.

– Jag har föreslagit den arbetsprocessen. Och jag är handläggare för den och ser till att vi kommer framåt i den takt vi ska.

Att inspirera nya människor att välja att jobba i kyrkan och strategiarbete går in i varandra. Med det följer också framtidsspaning.

– Jag behöver försöka lyssna in var stiftet kommer att vara om 20 år, säger Mia Anderssén-Löf.

I arbetet med stiftsdekanen som pådrivare kommer arbetsgruppen kring strategin att intervjua mellan 35 och 70 personer och att också ta in forskning som tankesmedjor har gjort.

Söker kyrkans finlandssvenska ton

I arbetet går Svenskfinland och Borgå stift in i varandra och mycket av det man tittar på i strategin gäller kyrklig identitet på svenska. Domkapitlet har också öppnat en webbenkät som vem som helst är välkommen att svara på fram till tisdagen den 23 maj.

– Nyttan med den är att samla in så många intryck, så många tankar som möjligt så att vi får en välgrundad förståelse av stiftets situation, säger hon.

Enkäten finns på elektronisk länk och tar ungefär tio minuter att fylla i. Den tar upp hur medlemmarna i Borgå stift upplever stiftet, deras del av församlingslivet och det kyrkliga livet. Hur ser medlemmarna på sin identitet?

Arbetsgruppen vill ha reda på vad de som svarar har för tankar inför framtiden.

– Vad behöver kyrkan och församlingen utveckla? Vad oroar dem och vad ger dem hopp? En fråga som jag är särskilt nyfiken på är vilka ord människor förknippar med Borgå stift, säger Mia Anderssén-Löf.

Strategin kommer att presenteras som en delrapport vid stiftsfullmäktige i juni, för att slutligt klubbas i samma organ i februari 2024.

– Strategin kommer att föreslå ett tänkesätt, ett sätt att närma sig, lite på samma sätt som som konfirmandplanen Ett stort under.

Mia Anderssén-Löf hoppas att stiftstrategin ska kunna visa på en samsyn i stiftet och på de gemensamma utmaningarna inför framtiden.

– Det kan tillföra den här styrkan av att till vilken församlingen jag än far, var jag än rör mig, så känner jag igen något av den här tonen, ackordet.

Ett finlandssvenskt kyrkligt sound? Ja,det tycker Mia Anderssén-Löf är en fin bild.

Men samtidigt är en polarisering på gång. Vi skriver här i samma tidning om laestadianer som utreder hur de ska lämna kyrkan .

– Ja … säger Mia Anderssén-Löf och håller en lång paus ... det låter ju lite dystert och gör ont när du frågar så där. Jag hoppas att vi når varandra. Men i en hälsosam gemenskap måste det finnas frihet att gå om det inte känns bra. Oron över vad följderna kan bli får inte vara ett hinder att föra en diskussion. Varje levande kropp måste göra det, säger hon.

Kommer du själv att vara ute och inspirera för den här strategin?

– Ja. Jag vill så gärna stå i dialog. Och det betyder att jag måste vara på fältet nu. Hittills har min bästa kontaktyta varit fortbildningar för olika yrkesgrupper, men jag hoppas också kunna besöka församlingarna inom ramen för strategiarbetet.

Men den offentliga Mia Anderssén-Löf har varit lite i kulisserna ett tag.

– Det har kanske blivit lite stopp i maskin för min del sedan jag kom hit, säger hon. Att flytta och komma in i en ny vardag har tagit sin tid. Jag bloggade förr och skrev krönikor, men det har stannat av. Men jag hoppas få mer rytm i det, för att också där ha en samtalsyta.


STRATEGI FÖR BORGÅ STIFT

  • Borgå stift ska få en strategi våren 2024.
  • I arbetsgruppen sitter biskop Bo-Göran Åstrand, förvaltningsexperten Siv Sandberg, ex-riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos, kyrkoherdarna Anders Lindström och Mari Puska och Stefan Myrskog från Kyrkostyrelsen.
  • Enkäten finns på webbadress https://www.borga­stift.fi/strategi/
  • Direktlänk till enkäten HÄR.
Text: Jan-Erik Andelin, Christa Mickelsson


Valaktiviteten i de blivande kapellförsamlingarna Pörtom och Övermark drog upp röstningsprocenten i Närpes. Aktiviteten gav också utdelning, Pörtom fick ett nytt mandat medan Övermark behöll sitt jämfört med de kvoterade platserna i den numera nedlagda samfällighetens gemensamma kyrkofullmäktige. 11.11.2014 kl. 12:03

val 2014. 40 år är medelåldern i det nya församlingsrådet i Pedersöre. Rådet har därmed den yngsta medelåldern i hela stiftet, kanske hela landet. 10.11.2014 kl. 14:40

val2014. Andelen kvinnor är störst i församlingsrådet i Esbo och lägst i församlingsrådet i Esse. 10.11.2014 kl. 14:07
Vallokalerna stod öppna mellan klockan 11-20.

Nyfiken på vem som valdes in i din församling? Kyrkpressen uppdaterar valresultaten under måndagen. 9.11.2014 kl. 20:00

val 2014. I huvudstadsregionen röstades det livligast på svenska i Grankulla. I Åboland var Kimitoöns församlingsmedlemmar aktiva. 9.11.2014 kl. 23:27

Petrus församling. Av tolv medlemmar i Petrus församlings råd är fem nya. 9.11.2014 kl. 22:49

val 2014 . Esse församling klår hela landets röstningsprocent med hästlängder. Även i Purmo och Larsmo var valdeltagandet betydligt högre än medeltalet. 9.11.2014 kl. 22:18
Matteusungdomarna bjöd på cupcakes i samband med en konsert i kyrkan på valkvällen.

val 2014. I Matteus församling i Helsingfors var röstningsprocenten bland 16-17-åringarna högre än den totala röstningsprocenten. Också i Vanda svenska församling röstade de unga flitigt. 9.11.2014 kl. 22:16
Valurnan töms i Matteus församling.

Preliminär röstningsprocent för hela landet förutspår lägre valdeltagande än 2010. 9.11.2014 kl. 21:23
Alexander Stubb diskuterade tidigare i höst kyrka och samhälle med evangelisk-lutherska kyrkans ärkebiskop Kari Mäkinen.

församlingsvalet. Finlands statsminister röstade i församlingsvalet kring 12-tiden i sin hemförsamling Esbo svenska. 9.11.2014 kl. 18:31

församlingsvalet. Du kan rösta i församlingsvalet fram till klockan 20 på söndagen. Kyrkpressen publicerar valresultaten i den takt de blir klara under kvällen. 9.11.2014 kl. 18:02

Kyrkomötet. Kyrkomötets framtidsutskott har tid på sig till maj nästa år att hitta medlemmar till den nya kommitté som ska utreda och ge förslag till ny organisations- och verksamhetsmodell för kyrkan. 6.11.2014 kl. 10:08

Kyrkomötet. Frågan om möjligheten att grunda personförsamlingar väckte diskussion i kyrkomötet men förslaget om att låta initiativet förfalla skedde utan omröstning. 6.11.2014 kl. 08:49

Kyrkomötet i Åbo vill effektivera arbetet i vår. 5.11.2014 kl. 11:18

feminism. Tio skribenter reflekterar över feminism och kyrka i en ny svensk antologi. Kan kyrkan lösgöra sig från de strukturer som gynnar den etablerade mannen? 5.11.2014 kl. 00:00

Monica Cleve har lämnat in rättelseyrkande gällande valet av ny kyrkoherde till Vanda svenska församling.

kyrkoherdeval. I mitten av april valde församlingsrådet i Vanda svenska församling Kristian Willis till ny kyrkoherde i församlingen. Nu har Monica Cleve, som också sökte tjänsten, valt att lämna in ett rättelseyrkande till församlingsrådet. Inför valet konstaterades både i domkapitlets utlåtande och i beredningen av ärendet att Cleve ”i skicklighet och kunnande är mera meriterad”. 12.5.2021 kl. 19:46
Suvi West gjorde filmen om samernas kamp för överlevnad för att ge människor kunskap.
– Finländarna vet inte så mycket om samer.

DOKUMENTÄRFILM. När Suvi West växte upp var hon van vid att andra berättade om samernas liv på film. Nu regisserar hon dokumentärfilmer och får själv bestämma hur hennes folk skildras. 12.5.2021 kl. 12:52
Harry S Backström söker kyrkoherdetjänsten i Pedersöre.

KYRKOHERDETJÄNST. Kyrkoherden i Väståbolands svenska församling, Harry S Backström, är hittills enda sökanden till kyrkoherdetjänsten i Pedersöre. Ansökningstiden går ut på fredag. 12.5.2021 kl. 11:39
– Det är som att kombinera träning med att bara vara ute och njuta av naturen. Det kräver inga förberedelser, jag bara far, säger Lina Björkskog om terränglöpningen.

TRÄNING. Lina Björkskogs livsfilosofi är enkel: Sådant som får dig att må bra – gör mer av det. I skolan var hon den som var med i alla innebandylag och fotbollsturneringar. Idag jobbar hon med och bloggar om träning. 12.5.2021 kl. 16:05
Tuomas Anttila sorterar frimärken som människor donerat och säljer dem vidare för att samla in medel till missionen. Frimärkena från Kyrkpressens krysslösningar har bidragit med tusentals euro genom åren.

FRIMÄRKEN. Tuomas Anttila samlar inte längre frimärken för egen räkning. Det här får många köpare att återvända till hans nätauktioner – de vet att han inte tar undan de bästa märkena till sin egen samling, utan säljer vidare allt som kommer in. 11.5.2021 kl. 16:27