– Att pilgrimsvandra är en andningspaus, en rastplats i vardagen, en vila. Ofta springer vi en rutt med lurar på öronen. Ibland behöver vi hjälpmedel för att lämna bort telefonen och hörlurarna, säger församlingspastor Elefteria Apostolidou i domkyrkoförsamlingen i Borgå.
Domkyrkoförsamlingen, Sibbo svenska församling och Agricola svenska församling bestämde sig för ett samarbete kring pilgrimsvandrandet. Intresset finns sedan förut i alla tre församlingarna, och nu försöker man locka församlingsmedlemmar att delta i vandringar över församlingsgränserna.
– Skogen är min katedral. Jag känner mig alltid närmare Gud i skogen än i kyrkan, säger diakon Milja Westerlund i Sibbo.
Hon hoppas att deltagarna under de vandringar som erbjuds ska få känna samma ro.
– Det kräver inte att man har linjen öppen till Gud före en pilgrimsvandring. Men vandringen ger en möjlighet för sinnet att varva ner, och för en själv att komma ner till sina innersta känslor och funderingar, tillägger Westerlund.
Minna Silfvergrén, kaplan i Agricola svenska församling, hoppas att många olika slags människor ska lockas att delta.
– Ingen vandring är den andra lik. Rutten kan vara densamma, liksom människorna, men det är ändå alltid en unik sträcka man upplever tillsammans. Det är en fin sak tycker jag.
Under Kristi himmelsfärd ordnas en pilgrimsvandring från Lovisa kyrka till Korsviks stenkyrka. I Sibbo ordnas en vandrande kvällsmässa i juni och i höst blir det en pilgrimsvandring i stadsmiljö i Borgå när stiftet firar sitt 100-årsjubileum.
– Vardagen är så hektisk så man kan sänka tröskeln och vandra i sin närmiljö, säger Apostolidou.
Hon tror att mycket kan kännas främmande i kyrkorummet.
– Man vet kanske inte varför nattvardskärlen finns till, och känner sig som en liten värnlös människa inför sådant. Men när man är ute i naturen och ser hur självklart allt fungerar där kan man slås av vilket mästerverk Gud har gjort. Det kan få en att både vilja tacka och våga komma med sina vardagliga bekymmer. Tänk att jag är en del av den här skapelsen!
Pilgrimsvandring ger sinnet en möjlighet att varva ner. Foto: Elefteria Apostolidou
Att stötta varandra
I Agricola svenska församling har man haft en tradition av att pilgrimsvandra till Korsviks stenkyrka, som inte är en egentlig kyrkobyggnad utan stenblock från istiden som bildat en kyrkliknande skapelse. Minna Silfvergrén upplever att hon har en annan inställning när hon pilgrimsvandrar.
– Jag kopplar på en andlig växel. Det är på ett sätt tydligt, samtidigt svårt att förklara. Man tänker kanske från andra perspektiv och får nya infallsvinklar. Och så får man nya upptäckter när man vandrar med människor man annars inte vandrar med.
Hon har märkt att de vandringar som ordnats lockat till sig människor som annars inte sitter i kyrkbänken.
– Det är intressant hur snabbt vandringen blir en gemenskap där man pysslar om varandra om någon har ett skavsår eller något annat som känns dåligt, säger Silfvergrén.
Retreater som ordnas fylls snabbt av exempelvis lärare, konstaterar hon.
– Pilgrimsvandringen är besläktad med retreaten och jag tror människor kan behöva sådant i dagens samhälle.
KOM MED OCH VANDRA!
- På Kristi himmelsfärdsdag 18.5 ordnas en vandring på sammanlagt 15 km till Korsviks stenkyrka. Vandringen inleds med högmässa i Lovisa kyrka. En enklare rutt utan ledare finns också från allaktivitetshuset i Valkom till Korsviks stenkyrka. Ta matsäck med! Busstransport från Borgå och Sibbo ordnas också.
- Söndag 11.6. och söndag 30.8 kl. 18 ordnas en vandrande kvällsmässa i närmiljön med Sibbo svenska församling.
- Lördag 28.10 ordnas en pilgrimsvandring i stadsmiljö i samband med Borgå stifts 100-årsjubileumsfest i Borgå.
- Håll utkik i annonseringen om pilgrimsvangringar, som är ett samarbete i Domprosteriet!