– Det kändes jätteviktigt att få behålla namnet Bergö församling i någon form, säger Ann-Charlotte Skinnar. Till vänster kyrkoherde Tomi Tornberg. FOTO: ARKIV/NICKLAS STORBJÖRK (T.V.), PRIVAT (T.H.)
– Det kändes jätteviktigt att få behålla namnet Bergö församling i någon form, säger Ann-Charlotte Skinnar. Till vänster kyrkoherde Tomi Tornberg. FOTO: ARKIV/NICKLAS STORBJÖRK (T.V.), PRIVAT (T.H.)

”Nu bygger vi något nytt!” – Bergö och Petalax blir kapellförsamlingar

malax.

Bergö och Petalax blir kapellförsamlingar i vår. Bergö kapellråd har redan hunnit samlas till ett första möte som bjöd på många idéer.

5.4.2023 kl. 10:42

– Det blir kapellförsamlingar i Petalax och Bergö, bekräftar Tomi Tornberg, kyrkoherde i Malax församling.

Han hoppas att de nya kapellförsamlingarna ska innebära mycket positivt för dem som bor på områdena och för hela församlingen.

– Både på Bergö och i Petalax har det sedan tidigare funnits talkoanda och livlig frivillig aktivitet när det gäller församlingslivet. Det är just det vi är ute efter också här.

Genom kapellförsamlingarna ska församlingsmedlemmarna få större möjligheter att utveckla verksamheten på sitt område och känna att de kan påverka det kyrkliga livet.

– Det här tror jag är viktigt för alla församlingar oavsett storleken i framtiden, när det talas så mycket om lekmannaaktivitet, konstaterar Tomi Tornberg.

Ett möte som sjöd av energi

Det nya kapellrådet på Bergö har redan hunnit samlas. Bergöbon Ann-Charlotte Skinnar berättar att det första mötet bjöd på många idéer.

– Alla var jätteivriga! Jag sa till en annan av ledamöterna när vi gick ut att det är länge sedan man har varit på ett möte som riktigt sjudit av energi och initiativ. Det kom genast flera goda idéer som vi ska börja pröva på nu med detsamma.

Ett stick- och virkkafé i ny kostym är en av idéerna. Missionssyföreningen på Bergö har avslutat sin verksamhet, och kapellrådet ville gärna hitta något som kunde fortsätta i den traditionen. Kaféet kommer att ordnas kvällstid så att de som arbetar dagtid har möjlighet att komma.

– Vi försökte hitta idéer för många olika åldersgrupper, berättar Ann-Charlotte Skinnar.

De unga ska få sin egen utmaning under veckans Tisdagshäng i församlingen. Tanken är att man ska kunna delta i olika aktiviteter och berätta sin åsikt om vad man vill se mera av till exempel i gudstjänstlivet.

– Ungdomarna ska få sin första utmaning på samma sätt som vi förtroendevalda har fått vår utmaning.

Utmaningen pågår under ett år och alla som deltar i utmaningen kommer att få åka till någon aktivitet i stan under nästa år.

– Det blir spännande att se om det kommer mycket nya idéer!

Inför sammanslagningen fanns det inte många positiva röster från Bergös och Petalax håll. Nu känns det som om samarbetet har kommit bra igång i alla fall, menar Ann-Charlotte Skinnar, som också är medlem i kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Malax församling.

– Jag tror att alla kan se framåt med tillförsikt och se att nu bygger vi något nytt.

Hon är glad över att kyrkoherden och organisationskommissionen beredde ärendet kring kapellförsamlingarna och att också fullmäktige tyckte att det var viktigt, så att kapellförsamlingarna kunde starta genast från början.

– Det är en glädje för många, tror jag! Det kändes jätteviktigt att få behålla namnet Bergö församling i någon form.

Ett naturligt steg

Kapellförsamlingar är inte den enda möjligheten för att främja frivillig verksamhet i församlingslivet, konstaterar Tomi Tornberg. I Malax församling kändes det ändå som ett naturligt steg, också av historiska skäl.

– Bergö har varit kapell under Malax för länge tillbaka, för hundra år sedan, och Petalax har varit kapell under Malax och under Närpes tidigare.

Kapellråden har 5 medlemmar och 2 ersättare. Också i Petalax kommer kapellrådet att starta sitt arbete i vår. Några medlemmar saknas ännu.

Har du märkt av någon dragkamp mellan de tidigare församlingarna i arbetet?

– Nej, inte alls, säger Tomi Tornberg. Trots att det fanns olika åsikter före sammanslagningen så märks det ingenting av det nu.

– Det har varit trevligt att se att alla är med. Det blev ett bra kyrkofullmäktige och vi har representanter från alla områden. Samtalen har skett i god anda.

PIAN WISTBACKA


Sophie Törnqvist från Kerko by i norra Borgå tycker om att vara social och få nya vänner. Domkyrkoförsamlingens läger Pellinge 1 har varit en upplevelse, säger hon.

konfirmation. I Borgå går 85 procent av årsklassen i Domkyrkoförsamlingens konfirmandundervisning, och Borgå "exporterar" hjälpledare. Men för allt flera konfirmander är kyrkans termer nya och främmande. Som Guds Lamm eller Kristus Frälsaren, säger lägerprästen Elefteria Apostolidou. 29.7.2022 kl. 16:00
Rebecka Stråhlman arbetar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan – något årtionde efter konfirmationen.

unga vuxna. Rebecka Stråhlman jobbar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan, något årtionde efter skriban. 1.8.2022 kl. 16:34
Ingrid Mutai och Olivia Franck (i telefonskärmen) vill lyfta 
sekundär traumatisering på bordet.

SEKUNDÄR TRAUMATISERING. Att känna empati är viktigt för dem som jobbar med att möta människor med trauma. Då de känner empatitrötthet eller har svårt att släppa tanken på klientens berättelse har dedrabbats av sekundär traumatisering. 24.7.2022 kl. 19:03
Mao Lindholm fascineras av rövaren på korset bredvid Jesus. – Och Jesus omedelbara löfte åt honom om evigt liv. Det är så hisnande stort att det inte går att fatta.

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13
Katolska Sara Torvalds tycker att ekumenik är lärorikt men att den katolska kyrkan också har varit för en mängd "fördomar och tjafs". Hon är sedan 2021 ordförande för Ekumeniska rådets arbete på svenska i Finland.

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00
Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00
– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12
Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30

– Min erfarenhet är att förluster och lidande har hjälpt mig att uppskatta livet på ett annat sätt än om jag bara hade haft det lätt i livet, säger Chris Gullmans,

PERSONPORTRÄTT. Förluster och motgångar har präglat Chris Gullmans liv. – Jag blev adopterad från Hongkong när jag var fem år, och den förlusten bär jag alltid med mig. Men jag har kommit att älska mitt liv för alla dess bländande nyanser av ljus och mörker. 24.10.2023 kl. 15:38
Till hösten har biskoparna gett ut en liten bok om bön.

BISKOPSBREV. Det andra biskopsbrevet sedan 2021 handlar om bön och längtan. Biskoparna berättar hur de själva ber. 24.10.2023 kl. 17:00
Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.

KYRKOMÖTET. I ett konservativt kyrkomöte fick Borgå stift en övervägande liberal grupp i valet för fyra år sedan. Nu slutar många ombud. Valet av nytt kyrkomöte i vinter förrättas från rätt så tomt bord. 24.10.2023 kl. 14:04
När vi låser in allt och definierar det, då dödar vi det, säger Mikael Kurkiala.

heliga platser. I en avförtrollad värld, en värld där människan är allestädes närvarande, spanar vi efter glimtar av helighet. Mikael Kurkiala vill klä glimtarna i ett språk där vi verkligen kan mötas. – Så fort vi har definierat något har vi låst in det. När vi gör det så dödar vi det. 23.10.2023 kl. 10:05

webbplats. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har förnyat sina webbplatser, evl.fi och evl.fi/plus. 19.10.2023 kl. 17:44