Oratoriekören övar med Eric-Olof Söderström som dirigent.
Oratoriekören övar med Eric-Olof Söderström som dirigent.

Konserter levandegör påskens kärna

BORGÅ.

Oratoriekören i Borgå bjuder igen en gång på högklassiga konserter i påsktid: Nelsonmässan och Via Crucis. – Det är en upplevelse även om man inte alls skulle känna till klassisk musik, säger Eric-Olof Söderström.

22.3.2023 kl. 16:35

Borgå oratoriekör har verkat i 25 år. Åttio till hundra körsångare börjar öva i slutet av januari, vilket kulminerar i konserter kring påsk. Sedan skingras sångarna tills det är dags igen följande år.

– Vi har det positiva problemet att det kommer så många korister. Resten av året sjunger de bland annat i svenska och finska församlingens kammarkörer, säger Eric-Olof Söderström som är kantor i domkyrkoförsamlingen.

Han dirigerar Oratoriekören i år när de framför Joseph Haydns Nelsonmässa i samarbete med Kyrkslätts kammarorkester.

– Haydn har tolv mässor och många av dem har ett smeknamn. Nelson kommer från den brittiska kommendören som segrade i ett slag vid Suezkanalen. Mässan skrevs till hans ära.

Mässan har också ett annat namn: Missa in tempore belli, som översatts till Mässa i krigens eller ångestens tid. Man har försökt tolka namnet på olika sätt.

– Dels har man sett det som en följd av att det pågick många krig i Österrike och Frankrike just då. En annan tolkning är att regenten av ekonomiska skäl avskedade alla blåsinstrumentalister i den orkester där Haydn var hovkapellmästare.

Men musiken är allt annat än dyster.

– Den passar inte alls ihop med någon ångest, den är tvärtom ganska glättig.

Det är en trevlig utmaning att dirigera under en storsatsning.

– Det ska vara kompakt information jag ger som dirigent, när det gäller dirigeringsteknik men också verbalt. Allt ska vara tydligt, så hundra personer kan förstå vad jag gör eller säger.

All slags publik kan ha behållning av den majestätiska och glättiga musiken, tror Söderström.

– Det blir en upplevelse även om man inte skulle känna till klassisk musik alls.

Via Crucis blir konsert

Oratoriekören, i något mindre sammansättning, ger också konserten Via Crucis. Då är det Kaisa Sidoroff som håller i dirigentpinnen. Hon är kantor i finska församlingen i Borgå. Musiken till Via Crucis är specialskriven av tre Borgå­kantorer till passionsspelet Via Crucis, som blivit en tradition i Borgå. I år arrangeras inget passionsspel, så konserten fyller därför en viktig funktion.

– Konserten ger oss en möjlighet att ta del av långfredagens händelser och stilla oss inför Jesus lidande, säger Sidoroff.

– Vi lever i så osäkra tider och det finns så mycket lidande omkring oss just nu så jag hoppas att konserten också kan förmedla lite tröst och ljus under påsktiden.

Övningarna har gått fint.

– Det är härligt att få jobba med motiverade sångare. Många i kören är erfarna Via Crucis-sångare som kan verket utantill.

I Via Crucis finns ett brett känslospektrum.

– Det är känslor som går från hopplöshet och besvikelse till nåd, hopp och kärlek.

Både Eric-Olof Söderström och Kaisa Sidoroff är glada över hur väl samarbetet med oratoriekören över språkgräsen fungerar i Borgås församlingar.

– Det är inte så lätt på alla orter, men här har det fungerat bra i över 25 år. Kantorer är också konstnärer med egna åsikter, och det är inte alltid lätt att kommunicera, men här har det gått fint, säger Eric-Olof Söderström.

Oratoriekörens konserter

  • Nelsonmässa 26.3 kl. 18 i Borgå domkyrka. Dirigent: Eric-Olof Söderström. Solister är Elina Rantamäki, Minna Grönthal, Niilo Erkkilä och Toni Hintsala.
  • Samma konsert ges 2.4 i Kyrkslätts kyrka. Solister då är Elina Rantamäki, Minna Grönthal, Aarne Mansikka och Olli Tikkanen.
  • Biljetter 25 € från netticket.fi och Luckan eller vid dörren om det inte är slutsålt.
  • Via Crucis 7.4 kl. 20 i Borgå domkyrka. Dirigent: Kaisa Sidoroff. Solist är Markku Pihlaja, organist Anne Hätönen. Borgå Brass Kollektiv medverkar.
  • Programblad kan köpas för 10 € vid dörren.


Enligt professor Miikka Ruokanen är gammellaestadianismen inte en sekt utan en schism, skriver Kirkko & kaupunki. 19.6.2012 kl. 10:49
Johan Candelin, ordförande för Martyrkyrkans Vänner, skrev avtal med biskop Andrew Mang Lone.

Martyrkyrkans Vänner har nyligen skrivit samarbetsavtal med den lutherska kyrkan i Burma (Myanmar). 18.6.2012 kl. 16:46

Finska Missionssällskapets sommarfest är i full gång i Kronoby. 16.6.2012 kl. 15:28

Idéer och sångförslag söks till psalmbokens tilläggshäfte. Vem som helst kan sända psalmer och idéer. 17.6.2012 kl. 06:00

Ärkebiskopen i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Kari Mäkinen, skulle vilja stärka dialogen och samarbetet mellan kyrkorna i Östersjöregionen. 16.6.2012 kl. 06:00
Patrik Saviaro

Han kallar sig tältmakarpräst. Patrik Saviaro är den andra svenskspråkiga teologen som prästvigts av Lutherstiftelsen. 15.6.2012 kl. 13:34
Maarit Rahja

En Guds gåva är det, arbetet på Samariacentret i Vasa. Förutom att hon har fått en arbetsplats har Maarit Rahjas relation till Gud förstärkts. 15.6.2012 kl. 13:52
På sommaren ordnas det orgelstunder i många kyrkor.

På sommaren ska musikälskaren gå i kyrkan. Det är gratis och det är terapeutiskt. 15.6.2012 kl. 11:02
Regissören Dome Karukoskis (bilden) film Leijonasydän fick bidrag från Kyrkans Mediestiftelse. På bilden regisserar Karukoski en kortfilm i Kenya 2010.

Film om rasism och tv-program om utslagning bland unga fick understöd. 14.6.2012 kl. 11:25
Kaplan Päivi Jussila har lett ekoskriftskolan i Tuira församling.

eko. I en ekoskriftskola funderar ungdomarna på hur vi kan respektera skapelsen i vårt vardagliga liv. 13.6.2012 kl. 12:22

lekholmen. Lägerholmen Lekholmen i Helsingfors skärgård fyller 75 år. Jubileet firades på söndagen. 12.6.2012 kl. 13:59

Terapeuten och författaren Tommy Hellsten berättar i färska numret av tidningen Askel att han befann sig i livsfara under en svår seglats för en månad sedan. 11.6.2012 kl. 16:03

Raseriutbrott skrämmer både barn och vuxna men det finns hjälp att få. 9.6.2012 kl. 12:00

Den nya prästdräkten för kvinnor fick pris i designtävlingen Vuoden Huiput 2011. 8.6.2012 kl. 12:56
Lekholmen ligger i Helsingfors skärgård.

Lägerholmen Lekholmens 75-årsjubileum firas med festmässa på söndag. 7.6.2012 kl. 15:55

stiftsfullmäktige. – Vi behövs alla för olika uppgifter, säger Anita Ismark om lekmännens roll i församlingarna. Vid det nya stiftsfullmäktiges första sammanträde valdes hon till ordförande. Hon ser att det omdiskuterade organet har en viktig roll som länk mellan församlingsgolv och domkapitel. 4.9.2020 kl. 16:17
Församlingens missionskrets och andra frivilliga ger värmande sockor åt de nydöpta.

Dopsockor. Varje barn som döps i Åbo svenska församling får ett par sockor som gåva. Sockorna har stickats av frivilliga i församlingen, och de är en del av satsningen på Dopåret 2020. 4.9.2020 kl. 15:06
Biskoparnas syn på hur kyrkans äktenskap borde se ut placerar sig över hela skalan.
På bilden fr.v. biskoparna Keskitalo, Åstrand, fältbiskop Pekka Särkiö, Repo, Hintikka, Kalliala, ärkebiskop Luoma, Jolkkonen, Peura, Häkkinen och Laajasalo.

äktenskapssyn. Tre biskopar håller fast vid kyrkans nuvarande syn, två vill ha ett helt könsneutralt äktenskapsbegrepp. De övriga placerar sig däremellan, en vill inte svara. 4.9.2020 kl. 12:17
Gustav Björkstrand är aktuell med biografin ”På avstånd ser man klarare”.

Bok. När Gustav Björkstrand skrev sin självbiografi upptäckte han nya perspektiv.Han har också fått syn på nya sidor av sig själv, till exempel en dragning till mystik. 3.9.2020 kl. 13:28
Esbokören Furorna uppträder iförda munskydd.

körsång. Den här hösten får församlingarnas körer fundera på om de kan öva trots smittorisken. En del ställer in, andra sjunger i mindre grupper, vädrar och håller avstånd. 2.9.2020 kl. 09:06