Oratoriekören övar med Eric-Olof Söderström som dirigent.
Oratoriekören övar med Eric-Olof Söderström som dirigent.

Konserter levandegör påskens kärna

BORGÅ.

Oratoriekören i Borgå bjuder igen en gång på högklassiga konserter i påsktid: Nelsonmässan och Via Crucis. – Det är en upplevelse även om man inte alls skulle känna till klassisk musik, säger Eric-Olof Söderström.

22.3.2023 kl. 16:35

Borgå oratoriekör har verkat i 25 år. Åttio till hundra körsångare börjar öva i slutet av januari, vilket kulminerar i konserter kring påsk. Sedan skingras sångarna tills det är dags igen följande år.

– Vi har det positiva problemet att det kommer så många korister. Resten av året sjunger de bland annat i svenska och finska församlingens kammarkörer, säger Eric-Olof Söderström som är kantor i domkyrkoförsamlingen.

Han dirigerar Oratoriekören i år när de framför Joseph Haydns Nelsonmässa i samarbete med Kyrkslätts kammarorkester.

– Haydn har tolv mässor och många av dem har ett smeknamn. Nelson kommer från den brittiska kommendören som segrade i ett slag vid Suezkanalen. Mässan skrevs till hans ära.

Mässan har också ett annat namn: Missa in tempore belli, som översatts till Mässa i krigens eller ångestens tid. Man har försökt tolka namnet på olika sätt.

– Dels har man sett det som en följd av att det pågick många krig i Österrike och Frankrike just då. En annan tolkning är att regenten av ekonomiska skäl avskedade alla blåsinstrumentalister i den orkester där Haydn var hovkapellmästare.

Men musiken är allt annat än dyster.

– Den passar inte alls ihop med någon ångest, den är tvärtom ganska glättig.

Det är en trevlig utmaning att dirigera under en storsatsning.

– Det ska vara kompakt information jag ger som dirigent, när det gäller dirigeringsteknik men också verbalt. Allt ska vara tydligt, så hundra personer kan förstå vad jag gör eller säger.

All slags publik kan ha behållning av den majestätiska och glättiga musiken, tror Söderström.

– Det blir en upplevelse även om man inte skulle känna till klassisk musik alls.

Via Crucis blir konsert

Oratoriekören, i något mindre sammansättning, ger också konserten Via Crucis. Då är det Kaisa Sidoroff som håller i dirigentpinnen. Hon är kantor i finska församlingen i Borgå. Musiken till Via Crucis är specialskriven av tre Borgå­kantorer till passionsspelet Via Crucis, som blivit en tradition i Borgå. I år arrangeras inget passionsspel, så konserten fyller därför en viktig funktion.

– Konserten ger oss en möjlighet att ta del av långfredagens händelser och stilla oss inför Jesus lidande, säger Sidoroff.

– Vi lever i så osäkra tider och det finns så mycket lidande omkring oss just nu så jag hoppas att konserten också kan förmedla lite tröst och ljus under påsktiden.

Övningarna har gått fint.

– Det är härligt att få jobba med motiverade sångare. Många i kören är erfarna Via Crucis-sångare som kan verket utantill.

I Via Crucis finns ett brett känslospektrum.

– Det är känslor som går från hopplöshet och besvikelse till nåd, hopp och kärlek.

Både Eric-Olof Söderström och Kaisa Sidoroff är glada över hur väl samarbetet med oratoriekören över språkgräsen fungerar i Borgås församlingar.

– Det är inte så lätt på alla orter, men här har det fungerat bra i över 25 år. Kantorer är också konstnärer med egna åsikter, och det är inte alltid lätt att kommunicera, men här har det gått fint, säger Eric-Olof Söderström.

Oratoriekörens konserter

  • Nelsonmässa 26.3 kl. 18 i Borgå domkyrka. Dirigent: Eric-Olof Söderström. Solister är Elina Rantamäki, Minna Grönthal, Niilo Erkkilä och Toni Hintsala.
  • Samma konsert ges 2.4 i Kyrkslätts kyrka. Solister då är Elina Rantamäki, Minna Grönthal, Aarne Mansikka och Olli Tikkanen.
  • Biljetter 25 € från netticket.fi och Luckan eller vid dörren om det inte är slutsålt.
  • Via Crucis 7.4 kl. 20 i Borgå domkyrka. Dirigent: Kaisa Sidoroff. Solist är Markku Pihlaja, organist Anne Hätönen. Borgå Brass Kollektiv medverkar.
  • Programblad kan köpas för 10 € vid dörren.


Antje Jackelén är Svenska kyrkans nya ärkebiskop.

Avgjort i första ronden. Kvinna leder Svenska kyrkan. 15.10.2013 kl. 15:11

Jackelén och Persenius förhandsfavoriter. 15.10.2013 kl. 08:43
Kriminalöverinspektör mikael Appel säger att det är bra att följa upp att ett mobbningsärende fortskrider efter att man gjort anmälan.

Kyrkan, dess anställda och förtroendevalda har ett större ansvar att ta itu med mobbningsfall bland barn än medlemmarna. 15.10.2013 kl. 00:00

De svenskspråkiga församlingarna och Kyrkostyrelsen har öppnat ett ambulerande konto på Instagram. 14.10.2013 kl. 15:46

I slutet av förra veckan hade 340 personer anmält sig till de stiftsdagar som ordnas i Borgå den 15–17 november. 14.10.2013 kl. 14:57
Elise Lindqvist tror på stränga straff när det gäller prostitution.

Hon var en trasig 59-årig kvinna när hon mötte Jesus. I dag hjälper hon dem som är lika trasiga som hon var. 11.10.2013 kl. 09:37

Ledamoten i Svenska kyrkans läronämnd Eva Hamberg lämnar kyrkan i Sverige. 10.10.2013 kl. 13:35
Antalet utskrivningar i flera församlingar i Borgå stift visar en sjunkande trend de senaste åren. Detta samtidigt som antalet utskrivningar ökar år för år i hela kyrkan.

Flera av de större församlingarna i Borgå stift visar ett sjunkande antal utskrivningar under de senaste åren. 8.10.2013 kl. 10:26

I framtiden betalar kanske de som inte hör till kyrkan en begravningsavgift. 7.10.2013 kl. 12:50

Jakobstads svenska församling ordnar  ingen regnbågsmässa i samband med Pridefestivalen nästa sommar. Det beslöt församlingsrådet efter omröstning där rösterna föll 8 mot 4. 4.10.2013 kl. 14:58
Marianne Frilund

Det finns alternativ till att vårda gamla människor på bäddavdelningar.  Marianne Frilund nämner ett ökat serviceboende och vårdteam som alternativ. 2.10.2013 kl. 11:07
Fotografering är ett av Magnus Taxells intressen. Han fotar ”allt som kommer emot”.

Ett aktivt förenings- och församlingsliv och många intressen gör att Magnus Taxell inte försoffas trots flera års arbetslöshet. 1.10.2013 kl. 10:12

Biskopen i S:t Michel Seppo Häkkinen säger att den ständiga diskussionen om samkönade parförhållanden i medierna är helt oväsentlig för kyrkan. 1.10.2013 kl. 10:07
Soili Wallin basar för Kipas enhet i Borgå.

Starten för kyrkans centraliserade ekonomiförvaltning Kipa har inte löpt problemfritt. Den nyöppnade enheten i Borgå ska garantera att församlingarna får service på svenska. 26.9.2013 kl. 12:08
I dag får man säga att man är svag och det börjar vara okej att säga att man går i terapi. Men samtidigt förväntas vi vara super- starka och hälsosamma både fysiskt och psykiskt: hingstar! Det går inte ihop, säger Mikaela Sonck.

När Mikaela Soncks pojkvän begick självmord fanns det folk som gick över till andra sidan gatan för att slippa möta henne. Nu, många år senare, har hon sammanställt en antologi vars mål är att uppmuntra oss att tala om också det som gör riktigt ont. 26.9.2013 kl. 10:31

kronoby. Han kom som församlingspastor till Kronoby för snart fem år sedan. I november blev Niklas Wallis kyrkoherde. Men han är ännu inte installerad. 18.1.2021 kl. 15:16

val. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Esbo svenska församling har sökts av hela fem personer. 13.1.2021 kl. 16:45
Andreas Elfving hoppas att de amerikanska ledarna den här gången inte ska svika, utan verkligen ta avstånd från Trumps retorik.

USA. Trump-supportrar stormade kongressbyggnaden I Washington sent igår kväll i protest mot att kongressen formellt skulle fastställa resultatet i presidentvalet. Var detta droppen som får exempelvis de evangelikala kristna att överge Trump? – För tidigt att säga, säger Anders Elfving, som i många år följt med amerikansk politik. 7.1.2021 kl. 15:55
Birgitta Sarelin skriver om Topelius psalmer som del i ett projekt för Svenska Litteratursällskapet.

psalmer. Sedan hon var den sexåriga flickan som fick gå upp och titta på orgeln efter julkyrkan har Birgitta Sarelin inte blivit mätt på musiken. 7.1.2021 kl. 10:24