– Det har kommit upprepade önskemål från församlingsmedlemmar i olika åldrar i västra Vanda om verksamhet i deras område, säger Mari Johnson.
– Kyrkan i Myrbacka renoveras, så vi söker lokaler i samarbete med föreningar.
Mari Johnson är socionom och diakoniarbetare till utbildningen och jobbade tre år i Matteus församling, och har även jobbat med engelska församlingsgemenskapen St. Matthew’s International lutheran church, som finns i Matteuskyrkan. Nu har hon landat som projektkoordinator i Vanda svenska församling, med fokus på att starta ny verksamhet och nå ut till bland annat unga vuxna.
– Jag har också tidigare sysslat med att starta verksamhet när jag jobbade med barn, ungdomar och unga vuxna i Kyrkan i Enebyberg, norr om Stockholm.
Unga vuxna är den grupp som lätt faller utanför verksamheten när konfirmand- och hjälpledartiden är förbi.
– Vi behöver skapa plats och andligt utrymme för våra unga vuxna.
Hur var det att jobba bland ungdomar i Sverige, skiljde det sig mycket från läget här?
– Ungdomar i både Sverige och Finland funderar mycket tidigt på vad de ska bli. Många känner press att ha en livsplan redan då de är i 15–16-årsåldern. Det är en skillnad från när jag själv var ungdom. Det är en annan sorts mental hälsa nu.
Unga vuxna och daglediga
Den verksamhet som inleds i vår är en grupp för unga vuxna som träffas i Dickursby kyrka. En annan grupp för daglediga i västra Vanda vill Mari Johnson också få igång, bara lokaler hittas. Även ett familjekafé kommer att starta och förekomma i annonseringen.
Försöker ni tänka enligt ett servicedesign-koncept, alltså att medlemmen säger vad den vill ha, när ni startar upp ny verksamhet i Vanda?
– Det mesta i församlingarna ordnas just på det viset, tycker jag, för att frivilliga ordnar sådant de vill ordna. Det är viktigt att lyssna till medlemmarna för det är de som bär verksamheten. Det viktigaste nu är att hitta trygga utrymmen, då kommer det också fram vad folk vill göra.
– Jag tycker det är viktigt att inte låsa sig vid någon viss grej eller aktivitet. En grupp kan vara en bibel-, samtals-, sånggrupp eller bokklubb. Det är bra om verksamheten får leva med deltagarna, då tror jag också att den blir något för alla.
Vad måste man vara bra på när man startar ny verksamhet?
– Man ska ha tålamod och förstå att det tar tid. När jag startat någon ny grupp tidigare har det kommit två deltagare i början. Sedan har vi kanske blivit tio. Och även om det är en liten grupp är det succé, det betyder att det finns en gemenskap att komma till.
Hon hoppas att den nya verksamheten kan förmedla något i grunden gott.
– Jag hoppas framförallt att folk vill komma, att de känner att församlingen är välkomnande och att det är deras församling, att tröskeln är låg.
Det är både roligt och utmanande att komma in och göra en punktinsats under ett år.
– Jag är tacksam över att få göra en sådan här insats. Sedan får vi se hur det ser ut om ett år.
Tanken är att hitta frivilliga som vill vara med och ta ansvar.
– Jag hoppas på en fortsättning som bygger på samarbete mellan församlingsanställda och frivilliga.
Mari Johnson & nya grupper
- En grupp för unga vuxna kommer att träffas i Dickursby kyrka med start 16.4 med en brunch kl. 10.30 (övriga datum 7.5, 21.5, 28.5).
- En grupp för daglediga planeras i västra Vanda. Håll utkik i annonseringen!
- Mari Johnson kommer från Vasa, flyttade till Helsingfors 2019. Har bott i Laos, Bolivia, England och Sverige.
- Hon gillar att läsa, gå på gym, cykla och vandra.
- Det bästa med församlingen: Gemenskapen.
- Hemlig talang: ”Jag kan läsa snabbt!”
- Om du har frågor eller önskemål kan du kontakta Mari Johnson på mari.u.johnson@evl.fi eller 040 756 3442.