Centimeter för centimeter jobbar konservatorerna sig fram. Det tar mellan en och två veckor per fönster att restaurera de målade gardinerna runt fönstren.
– Det är ett petnoga arbete, konstaterar kyrkoherde Mats Edman.
Henriikka Määttä sitter uppflugen högt uppe på en byggställning. Hon sprutar lim under den flagande målfärgen för att få den att fästa. När allt är limmat återstår ännu att återställa de partier där färgflagorna saknas.
Det är svårt att tänka sig de att de blågula kännspaka gardinerna som är målade i de svenska kungens färger varit övermålade med vit färg sedan 1880-talet till 1963.
Sara Laurell står också på en byggställning, men inte riktigt lika högt. Hon håller på att restaurera färgen på läktarskranket. För att få fram den rätta nyansen blandar hon färgen på en papperstallrik.
Just nu är det färgerna som är aktuella i kyrkan. Nyligen har man bestämt att väggarna får en ljusare färgnyans än förr. Längst ner mot golvet målas en mörkare grå nyans på väggen. De bägge färgerna skiljs åt av en bård.
– Vi hade hoppats få fram den gamla bården, men lyckades inte återskapa mönstret.
Tidtabellen på renoveringen håller ganska bra.När kyrkan beräknas stå klar att tas i bruk igen har det gått ganska exakt ett år sedan arbetet påbörjades. I maj har man slutsyn på renoveringen och därefter kan man ta kyrkan i bruk.
– Det har tagit lite längre än beräknat att bestämma färgerna. De färger vi hade tänkt från början har en grundkomponent som kommer från Ukraina. Vi måste byta till inhemska färger.
Kyrkans interiör målades första gången på 1750-talet. Sedan dess har den målats om flera gånger.
– På sina ställen har det funnits åtta lager med färg. Då har det gällt att bestämma vilken man ska utgå från.
Golvet som nu saknar nivåskillnader är lagt, förutom längst fram under altaret.
Altartavlorna är täckta av ett skyddande skynke. Edman lyfter på skynket och avslöjar den nedre altartavlan, nattvarden, som är målad av Johan Alm eller Daniel Hjulström, som också målat den stora altartavlan. Den är återställd i sin forna glans efter att ha blivit nedsmutsad under åren bland annat av stearinstänk.
De bägge rummen under läktaren, pentryt och vilorummet börjar också ta form, men inredningen saknas ännu. I vapenhuset byggs ett teknikutrymme och en handikapptoalett. Läktaren får en ny tappa, bara vid den ena ingången.
Edman har beställt 54nya löstagbara tvåpersonersbänkar som ska längst fram i kyrkan från en tillverkare i Högfors (Karkkila) i västra Nyland. Samma tillverkare levererar också en dagbädd till vilorummet och en skänk till familjehörnan.
– Det är ju ett nytänk att bänkarna blir löstagbara. Tidigare har det inte gått för sig, men det är lite friare idag.
De nya bänkarna tillverkas av massiv björk och blir brunbetsade. Eftersom de är bekvämare än de gamla finns en förhoppning om att församlingen ska söka sig längre fram i kyrkan under gudstjänsterna.
De gamla fasta bänkarna målas och förses med en större psalmbokshylla.
Vad ser du mest fram emot när kyrkan kan tas i bruk igen?
– Att få ta den i bruk. Det ska bli skönt att få använda den eftersom vi haft samlingarna och gudstjänsterna i församlingshemmet. Med tanke på gemenskapen har folk trivts där men det är inte samma sak som kyrkan, och det var många som for till Munsala och Jeppo kyrkor för julbönen.
Det har varit ytterst få jordfästningar i församlingshemmet.
– Det har varit många jordfästningarna i Munsala kyrka med gravläggning i Nykarleby.
Skede två, resten av valvet i kyrkan, kommer senare. När det kommer igång finns inga beslut om.
– Vi måste först se var vi landar ekonomiskt efter den här renoveringen. Men Kyrkostyrelsen har uppmanat oss att söka nya bidrag för takmålningarna.