Kyrkklockor ringer runt om i Finland till stöd för Ukraina på årsdagen av Rysslands invasion

Ukraina.

”Lidandet är outhärdligt och antalet förlorade människoliv är stort. Ukrainarna behöver all hjälp och allt stöd de kan få.”

20.2.2023 kl. 18:59

Biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland kallar församlingarna runt om i landet till att ringa i kyrkklockorna för att visa stöd för Ukraina på årsdagen av Rysslands anfall den 24 februari.

Så här skriver biskoparna:

”Rysslands olagliga anfall mot Ukraina fortsätter. Lidandet är outhärdligt och antalet förlorade människoliv är stort. Ukrainarna behöver all hjälp och allt stöd de kan få. Kriget har vittgående konsekvenser och skapar oro också här i Finland. Vi behöver samhörighet och omsorg om varandra.

Vi uppmanar församlingarna att låta kyrkklockorna ringa för fred av invasionen. ”


Många evenemang

Församlingarna ordnar evenemang där man minns offren för kriget och ber för det ukrainska folket. Exempel på det församlingarna ordnar:

  • I Åbo domkyrka hålls en bönestund på fredag 24.2 klockan 12 där ärkebiskop Tapio Luoma och Åbo ortodoxa församlings kyrkoherde fader Ion Durac Kyrkklockorna ringer i alla kyrkor utom i Kakskerta och Kustö kyrkor.

  • På fredag kväll tänds ett hav av ljus på Helsingfors domkyrkas trappor. Under kvällen ljuder hoppets klockor i stadens alla kyrkor och olika kyrkosamfund stämmer in i klockringningen. Vid evenemanget vid domkyrkans trappa sjunger en kör från föreningen för ukrainare i Finland och en kvartett från Ylioppilaskunnan Laulajat. Evenemanget ordnas av kyrkliga samfälligheten i Helsingfors, Helsingfors stad, Helsingfors universitet, statsrådets kansli och Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry.

  • Församlingarna i Vasa ringer i sina kyrkors klockor 24.2 klockan 12. I Trefaldighetskyrkan ordnas en tvåspråkig andaktstund klockan 12 som hålls av kyrkoherdarna Tuomo Klapuri och Mikael Forslund. För musiken står kantor Tarja Viitanen (sång), Oleksandra Shevchenko (piano), och Cantiucum Maris Ensemble. Också ortodoxa församlingen i Vasa ringer samtidigt i kyrkklockorna.

  • Församlingarna i Tammerfors visar stöd för Ukraina genom att ordna en fredsbön i parken Kiovan puisto på årsdagen av krigsutbrottet 24.2 klockan 18.30. Biskop Matti Repo talar och borgmästare Anna-Kaisa Ikonen framför stadens hälsning. Invid parken finns Kaleva kyrka som lyses upp i den ukrainska flaggans färger.

  • I Kuopio ringer man i kyrkoklockorna i alla kyrkor. På fredag klockan 12 minns man det ukrainska folket i samband med en andakt i fastetid. En kör sjunger till stöd för Ukraina på Kuopio domkyrkas trappa klockan 18. Man förväntar sig att 150–200 sångare från olika körer deltar. Körsången pågår i ca 10 minuter.

  • I Joensuu ringer klockorna i alla kyrkor. I Pielensuu kyrka ordnas andakt och möjlighet till samtal klockan 12–14. Joensuu kyrka är öppen klockan 18–19, då kan man tända ljus i kyrkan och be för fred.

  • I församlingarna i Uleåborg ringer kyrkklockorna i alla kyrkor 24.2 klockan 12. I Uleåborgs domkyrka finns möjlighet att bli stilla och tända ett ljus till minne av offren för kriget klockan 12–13.
  • I Rovaniemi ringer kyrkklockorna, och man flaggar med Finlands och Ukrainas flaggor klockan 9–16. Dessutom ordnas en kyrkokonsert till stöd för Ukraina ”Tuki Ukrainalle” 23 mars.

  • Flera kyrkor runt om i Lahtis ringer i kyrkklockorna på fredag 24.2 klockan 12. I Korsets kyrka ordnas en andakt till stöd för Ukraina genast efter klockringningen.

  • Salon seurakunta ringer i alla sina kyrkor på fredag 24.2 klockan 12. I Salo kyrka i centrum ordnas en andakt klockan 17.
  • I Villmanstrand ringer man i kyrkklockorna i Villmanstrands kyrka, Lappee Maria kyrka, Sammonlahti kyrka, Lauritsala kyrka och Joutseno kyrka.

Också ärkebiskop Leo av Helsingfors och hela Finland uppmanar de ortodoxa församlingarna att stämma in i klockringningen för fred i mån av möjlighet. I Uspenskijkatedralen i Helsingfors förrättas bön för fred 24.2 klockan 10. Den trespråkiga bönen (finska, engelska, ukrainska) förrättas av fader Alexander Zanemonets och överdiakon Andreas Salminen.

Efter gudstjänsten håller ärkebiskop Leo ett kort tal. Det går att följa med gudstjänsten via Helsingfors ortodoxa församlings Youtubekanal. Till gudstjänsten har man bjudit in Ukrainas ambassadör Olga Dibrova. Ortodoxa kyrkan i Finland deltar också i ett ekumeniskt evenemang som ordnas samma kväll på Senatstorget.

KT/KP


Mao Lindholm fascineras av rövaren på korset bredvid Jesus. – Och Jesus omedelbara löfte åt honom om evigt liv. Det är så hisnande stort att det inte går att fatta.

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13
Katolska Sara Torvalds tycker att ekumenik är lärorikt men att den katolska kyrkan också har varit för en mängd "fördomar och tjafs". Hon är sedan 2021 ordförande för Ekumeniska rådets arbete på svenska i Finland.

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00
Olav Jern anser att både Kyrkostyrelsen och domkapitlen har för stor makt. Men han är å andra sidan nöjd med att kyrkan har en tydlig beslutsstruktur

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00
– Jag tror att om jag var kyrkoherde skulle jag försöka hindra allt utflöde. Jag skulle tänka: jag låter ingen lämna församlingen utan att veta varför, säger Edgar Vickström. Han saknar uttalade mål i kyrkan.

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12
Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44

Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.

KYRKOMÖTET. I ett konservativt kyrkomöte fick Borgå stift en övervägande liberal grupp i valet för fyra år sedan. Nu slutar många ombud. Valet av nytt kyrkomöte i vinter förrättas från rätt så tomt bord. 24.10.2023 kl. 14:04
När vi låser in allt och definierar det, då dödar vi det, säger Mikael Kurkiala.

heliga platser. I en avförtrollad värld, en värld där människan är allestädes närvarande, spanar vi efter glimtar av helighet. Mikael Kurkiala vill klä glimtarna i ett språk där vi verkligen kan mötas. – Så fort vi har definierat något har vi låst in det. När vi gör det så dödar vi det. 23.10.2023 kl. 10:05

webbplats. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har förnyat sina webbplatser, evl.fi och evl.fi/plus. 19.10.2023 kl. 17:44
Kyrkan står där för att du ska kunna gå in där när du behöver det.

OVAN I KYRKAN. Du brukar kanske inte ”gå i kyrkan” men den är din, och du får gå in i den när som helst. 17.10.2023 kl. 16:26
Den 17 oktober är det De bostadslösas natt. Bilden är arrangerad.

HEMLÖSHET. I oktober ordnas De bostadslösas natt. Det räcker inte enligt diakoniarbetare Henrika Lemberg, diakoniarbetare i Borgå. 12.10.2023 kl. 13:36