Att få fira dopfester har varit viktigt för familjen West och Högnabba.
Att få fira dopfester har varit viktigt för familjen West och Högnabba.

”Vi har en tillhörighet”

Solf.

– Kyrkan har en stor expertis i livets stora vändningar, säger Susanne West. Hon och familjen är inte aktiva kyrkobesökare, men församlingen har funnits med i vardag, sorg och fest, som en identitet och tillhörighet.

8.2.2023 kl. 11:07

Efter många år i Helsingfors och Vasa bor Susanne West igen på sin uppväxtort Solf, med sin man Filip Högnabba och de tre barnen på nio, sex och ett och ett halvt år.

– För mig är församlingen en viktig länk till min hemort där jag är född och uppvuxen. Den är en kontext som funnits med i livet. Kyrkan hör också ihop med vissa milstolpar i livet. Vi är inte jätteaktiva kyrkobesökare, men vi känner att vi har en identitet och tillhörighet i församlingen, säger Susanne West.

Barnen har döpts och familjen har varit med i föräldra-barnklubbar, i både Vasa, där de bodde tidigare, och Solf. Sedan har juniorverksamheten kommit in i bilden, som Susanne själv deltog i som barn. Ester, nio år, sjunger också i församlingens barnkör.

– På en liten ort som Solf är den barnkör som finns församlingens kör. Och då Ester kom hem och sa att hon vill vara med i juniorerna så sa vi: Okej, gå på juniorsamling!

Nu är det inte aktuellt med junior längre men Ester är fortfarande med i kören.

– Det har varit bra och roligt! Ledarna är snälla, och jag har kompisar i gruppen. Och så får vi göra roliga saker, säger hon.

Vad tycker du om en vanlig gudstjänst, känns det bra eller tråkigt?

– Det beror på! Jag tycker det är kul att sjunga och när de berättar något.

Sorg, dop och ljuständning

Susanne West har kommit att uppskatta de ritualer och färdiga formulär kyrkan kan erbjuda.

– Kyrkan har en stor expertis i livets stora vändningar. I en sekulariserad värld behöver vi ritualer. Visst kan man ha icke-religiösa ritualer, men alla vet tågordningen för till exempel en begravning eller vigsel. Det kan ge trygghet i livet och speciellt i svåra situationer.

– När man drabbas av sorg finns ett stort behov av att bli bemött i sorgen och här tycker jag att kyrkan fyller en viktig funktion, tillägger hon.

Susanne West och hennes man upplevde en stor sorg när deras första barn föddes mycket för tidigt och dog kort efter förlossningen.

– Det var en sådan chock och sorg men det kändes väldigt viktigt att det skulle få finnas en värdighet och en inramning av hans korta liv. Nöddopet och sedan begravningen blev detta ramverk.

– Sjukhuspräst Rose-Maj Friman hjälpte oss mycket då och tog reda på allt det praktiska åt oss. Hon var ett stort stöd både före och efter.

Det har känts självklart för Susanne och Filip att barnen ska döpas.

– Vi har firat dopen som stora fester och bjudit in släkt och vänner. Man firar samtidigt att ett barn har fötts. Det har känts extra angeläget då vi miste vårt första barn.

Att de kunde få anlita en kantor till dopet i Solf kom som en glad överraskning.

– Tänk att en proffsmusiker ingick i konceptet! Man betalar en liten slant för utrymmet, men sedan kommer man till en plats där det finns färdigt strukna linnedukar. Församlingen har fin service som de hjälper en med.

Familjen har också deltagit i kyrkans kyndelsässofirande i både Vasa och Solf, då man tänder ljus för de barn som döpts under året.

– Många saker har utvecklats, just att familjer bjuds in till ljuständning. Det tycker jag är väldigt trevligt! Det är fint att få ta till sig de små stunderna och försjunka i en slags andakt. Vi stressar så mycket i vardagen i övrigt.

Susanne West säger att barnen framöver måste hitta sin egen väg, i tro och kyrkotillhörighet.

– Men jag hoppas de får med sig den kulturella tillhörigheten. Man behöver ha en förståelse för kyrkan och samhället, att kyrkan också är en kulturbärare som inte är direktkopplad till trosfrågor.

Barnens konfirmation kommer också att finnas med som en milstolpe på vägen.

– Det de får med sig får de med sig, och så ser vi sen!

Familjen West & Högnabba

  • Till familjen som bor i Solf hör Susanne West, maken Filip Högnabba och barnen Ester 9 år, Erik 6 år, Herman 1,5 år och änglasonen Lars.
  • Susanne West är jurist och jobbar som verksamhetsledare på Österbottens svenska producentförbund. Filip Högnabba är biolog och jobbar som VD på Hortilab.


På Luthers tid hade Esboassessorn Pekka Leino kallats doktor i bägge rätterna, både den kyrkliga och den världsliga.

Nej, lagfarne assessorn Pekka Leino tänker inte på sitt eget stift i Esbo. Han tänker på de åtta procent av kyrkans medlemmar som känner sig visade på dörren för att de tror på det traditionella sättet. 14.2.2013 kl. 14:58

Kristliga Folkhögskolan i Nykarleby får ny rektor i augusti. 13.2.2013 kl. 12:32

Den katolska världen togs med överraskning då påven Benedictus XVI meddelande om att han avgår den 28 februari. 11.2.2013 kl. 14:46
Hans Cederqvist, Anna-Brita Hukka och Barbro Cedercreutz träffas i svenska församlingens utrymmen, en del av det svenska kvarteret på Hamngatan i Tammerfors. (FOTO: Nina Österholm)

Tammerforssvenskarna blir aldrig färre. Trots att de flesta ungdomarna flyttar bort för att studera så har antalet svenskspråkiga förblivit närmast konstant i hundra år. Ja, de skriver inte ens ut sig ur kyrkan. Vilken är hemligheten bakom den välmående minoriteten i Nordens största inlandsstad? 7.2.2013 kl. 10:46
En bankautomat är en billig lösning för bankerna och de flesta bankkunder. Men i takt med att allt fler ärenden flyttas till nätet marginaliseras allt flere personer, främst äldre. Digitaliseringen kan hota deras mänskliga rättigheter. FOTO:ISTOCK

Det är viktigt att besöka ålderdomshem när man diskuterar mänskliga rättigheter, säger ärkebiskop Kari Mäkinen. 7.2.2013 kl. 10:36
Markus Andersson är både lärare och präst men känner sig mest som en verkställande direktör. (foto: Nina Österholm)

Rektor Markus Andersson medger att det ännu finns mycket jobb kvar när det gäller trivseln i de finländska skolorna. I hans skola är lärarna också kristna medvandrare och förebilder för sina elever. Och det är okej att tala om sin tro, ja, till och med att be en bön. 6.2.2013 kl. 11:00

Förra veckans tidning nådde inte Esbo. Nu kan den laddas ner som pdf i stället. 4.2.2013 kl. 15:25

Stina Lindgård är ny ordförande för Finlands svenska prästförbund. 1.2.2013 kl. 15:43
Eva skulle helst köpa enbart ekomjölk, men det har hon inte råd med. Hennes bidrag för miljön är att köpa en liter ekomjölk då och då. (foto: Sofia Torvalds)

Evas familj är fattig jämfört med andra finländska familjer. Hon är världsbäst på att vända på slantar och tror inte ens på konsumtion – men hon är trött på att inte ha råd med just någonting. Hennes dröm är att kunna ta barnen till södern. 3.2.2013 kl. 09:00
Beväringspastor Topias Tanskanen berättade att många beväringar upplever kristen tro som förnuftsvidrig. Det behövs mera apologetik och vi har glömt att lära de unga hur central gudstjänsten är i en kristens liv, sade Tanskanen. (foto: Tomas von Martens)

Aldrig tidigare har kyrkans fyraårsberättelse väckt så mycket diskussion i offentligheten som nu. Engagemanget för kyrkan minskar drastiskt och minskningen ser ut att gå i allt snabbare takt. 1.2.2013 kl. 15:01
Fredagskvällens paneldiskussion berörde ungdomars utslagenhet. Kvällen blev något av året UKs huvudtema. (foto: Johan Myrskog)

Allvarsamma teman präglade Ungdomens Kyrkodagar (UK) på Lärkkulla. Cirka 160 ungdomar från Borgå stift diskuterade ungdomars trängda situation – men hade också roligt tillsammans. 31.1.2013 kl. 15:58
Yrke: Klubbtant. När Isabella Munck ser tillbaka konstaterar hon förvånat att det tydligen var ett drömyrke för henne redan som barn. (foto: May Wikström)

Isabella Munck sopar snabbt undan klichéerna om ängsliga herrgårdsfröknar. Någon beslutsångest har hon aldrig lidit av. I dag är hon just där hon vill vara. 31.1.2013 kl. 15:51

Ändamålsenlighet och kommunikationer talar för ett uppbrott från stiftsstaden. 30.1.2013 kl. 15:08
I kapellet i Kampen ordnas inga gudstjänster eller förrättningar. Enkla tillställningar ska uppmuntra människorna att stilla sig.

"Kapellet är media" säger Maarit Kuikka som utsett årets pristagare. 25.1.2013 kl. 10:05
Till vardags arbetar Tomas Höglund som klass- och musiklärare i Mattlidens låg- och högstadieskola i Esbo. (foto: Johan Myrskog)

Han tog tittarna med storm. Efter sin tolkning av soul-låten You are so beautiful i tävlingen Voice of Finland har Tomas Höglund blivit något av en kändis. Själv tar han det med ro och lägger tävlingen liksom resten av sitt liv i Guds händer. 24.1.2013 kl. 09:00

Mika Salminen talar svenska för att hans mamma är finlandssvensk och hans pappa gått i svensk skola.

Coronapandemin. THL:s Mika Salminen tror inte på coronaskuld: vem som helst kan smittas, och ingen ska ha dåligt samvete över det. Vad munskydden gäller tror han på grupptryck i stället för tvång. 29.10.2020 kl. 17:16
Gymnasieeleven Fanny Nylund från centrum och yrkesinstitutstuderande Andreas Fors från Jeppo är två av medlemmarna i den nystartade styrgruppen för ungdomsverksamheten.

nykarleby. Vad behöver unga idag, och hur ska församlingen nå dem? I Nykarleby församlings styrgrupp för ungdomsarbetet får unga själva vara med och påverka. 29.10.2020 kl. 16:59
Vad kan du som andra kan ha nytta av? Det är en viktig fråga man kan ställa sig när man skapar webbinnehåll, anser Simon Lampenius.

Webben. Simon Lampenius vet en hel del om hur man får trafik till sin webbplats. Vilka missar gör vi? Och vad kännetecknar en lyckad statusuppdatering? 29.10.2020 kl. 15:14
Skivan Möda, vila och behag spelades in under tre intensiva dagar i producenten Janne 
Hyötys studio.

skiva. Att göra egna versioner av sånger som älskats i över hundra år fordrar respekt och varsamhet. Med skivan vill de göra sitt för att sångerna och Lina Sandells historia ska leva vidare. 29.10.2020 kl. 16:31
Det blir inte lätt, men det känns rätt, säger Markus Österlund om sitt nya jobb som församlingsledare.

församlingsföreståndare. Efter tio år i en synlig roll som Folktingssekreterare blev Markus Österlund församlingsföreståndare i Andreaskyrkan. Beslutet var ett resultat av många års längtan. 29.10.2020 kl. 09:13