Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.
Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.

Det är svårast att vara kristen i Nordkorea

FÖRFÖLJELSE.

Kristna förföljs i 76 olika länder i värden, och i elva av dem utsätts de för extrem förföljelse. 360 miljoner kristna, det vill säga var sjunde kristen, upplever förföljelse. En av fem förföljs i Afrika och två av fem i Asien.

20.1.2023 kl. 10:35

I takt med att nationalismen och den radikala islamismen breder ut sig i världen ökar också förföljelsen av de kristna. På trettio år har förföljelsen fördubblats.

Det här framgår ur Organisationen Open Doors årliga rapport, kallad World Watch List, över de 50 länder där det är värst att leva som kristen. När man presenterade den första rapporten 1993 omfattade den endast 40 länder.

– Religionsfriheten är det första som offras i länder där demokratin börjar avvecklas. Därför borde den här listan utnyttjas mera av den utrikespolitiska ledningen. Listan syns också dåligt i medierna och lyfts heller inte upp i riksdagen, säger Heikki Vestman (Saml.), viceordförande för riksdagens grupp för religions- och samvetsfrihet.

Vestman deltog i presentationen av World Watch List 2023.

– Brotten mot religionsfriheten visar på demokratins tillstånd i världen, konstaterar han.

Mer eller mindre utrotade i Afghanistan

Sett ur den värsta ändan har Nordkorea toppat listan sedan 2002 förutom i fjol, då talibanernas maktövertagande i Afghanistan förde landet upp från den andra plats som landet haft under flera år. På årets lista är Afghanistan på nionde plats. Det beror inte på att de kristnas situation i landet förbättrats – snarare tvärtom. Orsaken är att talibanerna mer eller mindre lyckats utrota de kristna ur landet. Antingen har de dödats eller flytt. Kvar finns endast ett fåtal som medvetet valt att stanna. Som tidigare muslimer håller de mycket låg profil för konverteringar straffas automatiskt med döden.

– Orsaken till att landet halkat ner på listan står att finna i att de kristna under 2021 utsattes för så pass mycket våld att det i vår poängsättning förde dem förbi Nordkorea. Talibanerna sökte systematisk genom husen efter kristna och dödade dem de fann. Efter det blodbadet har det varit dödstyst bland kristenheten i landet. Till vår kännedom har inga kristna dödats under 2022. Men det utesluter ändå inte att det skett, säger Miika Auvinen som ansvarar för utlandsrelationerna på Open Doors Finland.

Rekordhöga poäng för Nordkorea

I elva länder karaktäriseras förföljelsen av kristna som extrem. Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea, Libyen, Nigeria, Pakistan, Iran, Afghanistan, Sudan och Indien. I de 39 övriga länderna på listan är förföljelsen allvarlig.

– I Nordkorea, Afghanistan och Somalia som legat i topp de senaste åren ses kristendomen som ett hot mot den rådande ideologin.

Nordkorea har rekordhöga 98 poäng av 100 möjliga. En ny lag som ska motverka ”reaktionärt tänkande” har förbjudit all utländsk litteratur.

– Nordkoreaner som sett en sydkoreansk teveserie avrättades offentligt, säger Auvinen.

Lagen medförde också att allt fler kristna arresterades och att underjordiska församlingar stängdes.

– Men det oaktat har antalet kristna i landet ökat från 300 000 till 400 000 på ett år.

Katastrof hotar söder om Sahara

I länderna söder om Sahara i Afrika går utvecklingen mot en katastrof. Radikala islamister försöker rubba balansen och införa islamska kalifat och sharialagar.

Det sker någon form av förföljelse i 26 afrikanska länder. Värst drabbade är de kristna i Nigeria där de attackeras av fulanistammar, Boko Haram och Isis-grupper. Grupperna dödar, skadar och våldtar och kidnappar människor till sexslavar eller gisslan. Nittio procent, det vill säga 5 014 av morden på alla kristna globalt sett, har skett i Nigeria.

– Ett problem är att de nyhetsrapporter från Afrika som når Finland är mycket begränsade. Ett exempel på det är att en kyrka i Kongo attackerades söndagen den 15 januari och fem personer dog. Det nådde inte över nyhetströskeln i Finland, säger Auvinen.

Kommunistpartiet kräver lojalitet

Kina försöker lansera en inskränkning av de mänskliga rättigheterna till att omfatta endast levebröd och trygghet. De får gehör av länder som Ryssland (plats 62), Indien, Myanmar och Malaysia. Kristna och andra som motsätter sig kan ses som bråkmakare och terrorister.

– Kommunistpartiet kräver att den första lojaliteten ska vara mot partiet. I landet tillämpas nu en digital förföljelse där varje kyrka ska ha kameraövervakning. Till den övervakningen är teknologin som känner igen ansikten kopplad.

Nicaragua nytt land

Nicaragua har inte tidigare figurerat bland topp-50 länderna. Nu försöker landets president Daniel Ortega med våld kväsa de oppositionella rösterna, då särskilt kyrkans. Han har stängt kristna tevekanaler och skolor samt utestängt internationella hjälporganisationer. Kristna har också åtalats slumpmässigt.

I rapporten ingår också några positiva trender. Antalet kristna som dödats har minskat på ett år från 5 898 till 5 621. Men antalet kidnappade kristna har ökat med över tusen.

I några länder i Mellanöstern, som Bahrain (plats 66), Förenade Arabemiraten (plats 54) och Egypten, har toleransen mot andra religioner ökat, även om tidigare muslimer som omvänt sig till kristendomen fortfarande förföljs i Egypten. I Qatar stängdes ingen kyrka under fjolåret, men de som stängts tidigare förblev stängda.

Korrelerar med samhällspulsen

– Religionsfriheten korrelerar med samhällspulsen i olika länder, säger också Olli Ruohomäki, ledande sakkunnig vid Utrikespolitiska institutet, och nämner flera internationella jämförelser som Fragile State Index som exempel.

Ruohomäki nämner att islamister gjort 48 000 terrordåd sedan 1979. I dessa har 210 138 människor dödats och 90 procent av dem som dött är muslimer. De radikala islamisterna står bakom 63 procent av terrordåden.

Talibanerna är den största radikala gruppen följd av Isis, Boko Haram och Al Queda.

– Även om Isis inte längre kontrollerar Syrien längre så lever grenarna kvar ännu.

På världskartan över de islamistiska terrordåden syns också ett i Finland. Det handlar om knivdådet i Åbo 2017.

Johan Sandberg


– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53
Thomas Rosenberg tror på Svenskfinland och dess institutioner. Han hoppas att stiftsledningen ska göra mera för att trygga Kyrkpressen.

FINLANDSSVENSKA MEDIER. Kyrkpressen har en stark ställning i Svenskfinland. Men kyrkans ekonomi ställer också tidningen inför utmaningar. Thomas Rosenberg, det svenska Finlands Herr Tidskrift, hoppas att Borgå stifts ledning ska ha mera klös för att trygga tidningens framtid. 6.6.2022 kl. 08:00
Sara Grönqvist samlade hela 879 röster i valet, en överväldigande majoritet.

kyrkoherdeval. Sara Grönqvist, tf kyrkoherde i Väståbolands svenska församling, fick en överväldigande majoritet av rösterna när Väståboland valde ny kyrkoherde idag. 5.6.2022 kl. 21:04
Mia Anderssén-Löf och Tomas Ray ska lämplighetsbedömas för stiftsdekansjobbet.

Stiftsdekan. Fem personer sökte jobbet som stiftsdekan och intervjuades. Domkapitlets intervjugruppvalde att låta Mia Anderssén-Löf och Tomas Ray gå vidare. 5.6.2022 kl. 18:53
Dennis Svenfelt.

AVKRAGNING. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. Det beslutet fattade domkapitlet idag efter omröstning 5-2. 22.6.2022 kl. 13:00
Dennis Svenfelt vid prästvigningen i mars 2021.

AVSTÄNGNING. Församlingspastor Dennis Svenfelts framtid i kyrkan avgörs vid domkapitlets möte den 16 juni. – Det är en utmanande situation, säger biskopen inför mötet. 3.6.2022 kl. 17:36
Det är ett nytt matkoncept i Helsingfors domkyrka i sommar.

Helsingfors domkyrka. I sommar kan man besöka ett sommarkafé i Helsingfors domkyrkas klockstapel. I katedralens krypta finns även en restaurang, vars pizzaingredienser kommer från Italien. Det skriver tidningen Kirkko ja kaupunki. 4.6.2022 kl. 08:00
"Ukrainarna är positiva, framåt och riktade på framtiden", säger Virpi Paulanto, som är flyktingkoordinator i Borgå.

flyktingar. Med diakoni, ekumenik och religions­­dialog i sitt bagage använder Virpi Paulanto nu sin erfarenhet i jobbet som Borgå stads flykting­koordinator. 9.6.2022 kl. 19:00
Biskoparna Bo-Göran Åstrand och Matti Salomäki mötte gemensamt förtroendevalda i Sydösterbotten.

SYDÖSTERBOTTEN. Nu borde man öppet och fördomsfritt utreda allt från ett utökat samarbete till en samgång mellan Närpes och Kaskö församlingar. Men utredningen görs inte om inte de förtroendevalda i Kaskö begär den. Kristinestad berörs inte i detta skede. 3.6.2022 kl. 10:00
Dennis Svenfelt hördes idag av domkapitlet och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 17:40
– Jag är glad över att man uppmärksammar och värdesätter kyrkans arbete, säger biskop Mari Leppänen.

pris. Enligt prisjuryn är biskop Mari Leppänen en karismatisk och orubblig främjare av en mer tolerant andlig kultur i Finland. 2.6.2022 kl. 18:04
Tanken är också att heldagsdagklubben ska vara förhållandevis förmånlig för familjerna.

NÄRPES. Närpes församling lyssnade in familjernas behov. Resultatet blev en juniorklubb för sommarlovslediga barn och en heldagsdagklubb som startar i höst. 30.5.2022 kl. 11:10
– Min pappa brukar säga att jag redan redan som barn hade en stark känsla för rättvisa, säger Henrika Lemberg, som är ny diakoniarbetare i Borgå.

diakoni. ”Så snett kan det aldrig gå att du inte kan komma och tala med oss”, säger diakoniarbetaren Henrika Lemberg i Borgå. 20.5.2022 kl. 12:52
– Skjut upp avverkning och skapa blandskogar som gör skogen stresståligare, råder kyrkomötesombudet och skogsforskaren Anna Lintunen.

KLIMATET. Upp till 22 miljoner euro kan de evangelisk-lutherska församlingarna lyfta ur sina skogar varje år. När kyrkan ska vara klimatneutral 2030 får många se över sina invanda avverkningar. 26.5.2022 kl. 12:00
Doris Ståhl gillar att pyssla med blommor.

livshistoria. 102-åriga Doris Ståhl har varit med om två krig, evakuerat föräldrahemmet under Porkalaparentesen och suttit i Stockmanns källargångar när Helsingfors bombades. Ukrainakriget följer hon med i tidningen. – De arma människorna! Det är så hemskt så man kan inte tänka på det. 27.5.2022 kl. 16:27

Församlingsförbundets  verksamhetsledare Kalle Sällström, pristagaren Stefan Härus och biskop Bo-Göran Åstrand.

kulturpris. I trettio år var Stefan Härus redaktör för programmet Tack och lov i Yle Vega. Programmet presenterade andlig musik enligt lyssnarnas önskemål, och präglades starkt av Härus röst, personlighet, närvaro och kunskap. Dessa motiveringar lyftes fram när Stefan Härus fick Församlingsförbundets kulturpris år 2023. 28.11.2023 kl. 15:33

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Vem har sökt tjänsten som ledande kaplan i Väståbolands svenska församling? Vem blir citykaplan i Johannes församling? Läs mera i notisen från domkapitels senaste sammanträde. 28.11.2023 kl. 13:58
När Torsten Sandell tar emot gäster hemma i Helsingfors bjuder han ofta på turkiskt te.

KORANFORSKARE. Många muslimer upplever pressen från västvärlden som outhärdlig, säger Torsten Sandell, som bott länge i Turkiet och forskat i Koranen. 23.11.2023 kl. 08:00
För Mari Koli blev utmattningen och den påföljande pilgrimsvandringen den livsförändring hon behövde.

livskris. När hon var fem år hittade Mari Koli sin pappa död. Det är egentligen där berättelsen om krig, en utbränd vd och att vandra sig frisk börjar. – Jag hörde en röst som sa: Du måste gå till Santiago de Compostela. 22.11.2023 kl. 13:01
Mikael Nylund har hållit i trådarna för projektet från början, men hela församlingen har stått bakom projektet.

EKENÄS. I tider när kyrkobyggnader blir nattklubbar eller bostäder går Betesdaförsamlingen i Ekenäs mot strömmen. Frikyrkan har köpt och renoverar den mer än 150 år gamla träbyggnaden Ekenäs seminarium. 21.11.2023 kl. 18:19