Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.
Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.

Det är svårast att vara kristen i Nordkorea

FÖRFÖLJELSE.

Kristna förföljs i 76 olika länder i värden, och i elva av dem utsätts de för extrem förföljelse. 360 miljoner kristna, det vill säga var sjunde kristen, upplever förföljelse. En av fem förföljs i Afrika och två av fem i Asien.

20.1.2023 kl. 10:35

I takt med att nationalismen och den radikala islamismen breder ut sig i världen ökar också förföljelsen av de kristna. På trettio år har förföljelsen fördubblats.

Det här framgår ur Organisationen Open Doors årliga rapport, kallad World Watch List, över de 50 länder där det är värst att leva som kristen. När man presenterade den första rapporten 1993 omfattade den endast 40 länder.

– Religionsfriheten är det första som offras i länder där demokratin börjar avvecklas. Därför borde den här listan utnyttjas mera av den utrikespolitiska ledningen. Listan syns också dåligt i medierna och lyfts heller inte upp i riksdagen, säger Heikki Vestman (Saml.), viceordförande för riksdagens grupp för religions- och samvetsfrihet.

Vestman deltog i presentationen av World Watch List 2023.

– Brotten mot religionsfriheten visar på demokratins tillstånd i världen, konstaterar han.

Mer eller mindre utrotade i Afghanistan

Sett ur den värsta ändan har Nordkorea toppat listan sedan 2002 förutom i fjol, då talibanernas maktövertagande i Afghanistan förde landet upp från den andra plats som landet haft under flera år. På årets lista är Afghanistan på nionde plats. Det beror inte på att de kristnas situation i landet förbättrats – snarare tvärtom. Orsaken är att talibanerna mer eller mindre lyckats utrota de kristna ur landet. Antingen har de dödats eller flytt. Kvar finns endast ett fåtal som medvetet valt att stanna. Som tidigare muslimer håller de mycket låg profil för konverteringar straffas automatiskt med döden.

– Orsaken till att landet halkat ner på listan står att finna i att de kristna under 2021 utsattes för så pass mycket våld att det i vår poängsättning förde dem förbi Nordkorea. Talibanerna sökte systematisk genom husen efter kristna och dödade dem de fann. Efter det blodbadet har det varit dödstyst bland kristenheten i landet. Till vår kännedom har inga kristna dödats under 2022. Men det utesluter ändå inte att det skett, säger Miika Auvinen som ansvarar för utlandsrelationerna på Open Doors Finland.

Rekordhöga poäng för Nordkorea

I elva länder karaktäriseras förföljelsen av kristna som extrem. Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea, Libyen, Nigeria, Pakistan, Iran, Afghanistan, Sudan och Indien. I de 39 övriga länderna på listan är förföljelsen allvarlig.

– I Nordkorea, Afghanistan och Somalia som legat i topp de senaste åren ses kristendomen som ett hot mot den rådande ideologin.

Nordkorea har rekordhöga 98 poäng av 100 möjliga. En ny lag som ska motverka ”reaktionärt tänkande” har förbjudit all utländsk litteratur.

– Nordkoreaner som sett en sydkoreansk teveserie avrättades offentligt, säger Auvinen.

Lagen medförde också att allt fler kristna arresterades och att underjordiska församlingar stängdes.

– Men det oaktat har antalet kristna i landet ökat från 300 000 till 400 000 på ett år.

Katastrof hotar söder om Sahara

I länderna söder om Sahara i Afrika går utvecklingen mot en katastrof. Radikala islamister försöker rubba balansen och införa islamska kalifat och sharialagar.

Det sker någon form av förföljelse i 26 afrikanska länder. Värst drabbade är de kristna i Nigeria där de attackeras av fulanistammar, Boko Haram och Isis-grupper. Grupperna dödar, skadar och våldtar och kidnappar människor till sexslavar eller gisslan. Nittio procent, det vill säga 5 014 av morden på alla kristna globalt sett, har skett i Nigeria.

– Ett problem är att de nyhetsrapporter från Afrika som når Finland är mycket begränsade. Ett exempel på det är att en kyrka i Kongo attackerades söndagen den 15 januari och fem personer dog. Det nådde inte över nyhetströskeln i Finland, säger Auvinen.

Kommunistpartiet kräver lojalitet

Kina försöker lansera en inskränkning av de mänskliga rättigheterna till att omfatta endast levebröd och trygghet. De får gehör av länder som Ryssland (plats 62), Indien, Myanmar och Malaysia. Kristna och andra som motsätter sig kan ses som bråkmakare och terrorister.

– Kommunistpartiet kräver att den första lojaliteten ska vara mot partiet. I landet tillämpas nu en digital förföljelse där varje kyrka ska ha kameraövervakning. Till den övervakningen är teknologin som känner igen ansikten kopplad.

Nicaragua nytt land

Nicaragua har inte tidigare figurerat bland topp-50 länderna. Nu försöker landets president Daniel Ortega med våld kväsa de oppositionella rösterna, då särskilt kyrkans. Han har stängt kristna tevekanaler och skolor samt utestängt internationella hjälporganisationer. Kristna har också åtalats slumpmässigt.

I rapporten ingår också några positiva trender. Antalet kristna som dödats har minskat på ett år från 5 898 till 5 621. Men antalet kidnappade kristna har ökat med över tusen.

I några länder i Mellanöstern, som Bahrain (plats 66), Förenade Arabemiraten (plats 54) och Egypten, har toleransen mot andra religioner ökat, även om tidigare muslimer som omvänt sig till kristendomen fortfarande förföljs i Egypten. I Qatar stängdes ingen kyrka under fjolåret, men de som stängts tidigare förblev stängda.

Korrelerar med samhällspulsen

– Religionsfriheten korrelerar med samhällspulsen i olika länder, säger också Olli Ruohomäki, ledande sakkunnig vid Utrikespolitiska institutet, och nämner flera internationella jämförelser som Fragile State Index som exempel.

Ruohomäki nämner att islamister gjort 48 000 terrordåd sedan 1979. I dessa har 210 138 människor dödats och 90 procent av dem som dött är muslimer. De radikala islamisterna står bakom 63 procent av terrordåden.

Talibanerna är den största radikala gruppen följd av Isis, Boko Haram och Al Queda.

– Även om Isis inte längre kontrollerar Syrien längre så lever grenarna kvar ännu.

På världskartan över de islamistiska terrordåden syns också ett i Finland. Det handlar om knivdådet i Åbo 2017.

Johan Sandberg


Pamela Granskog bor i Haga där parkerna finns nära.

STADSBO. Pamela Granskog känner sig som helsingforsare i Österbotten och som österbottning i Helsingfors. Om hon skulle få bestämma skulle alla åka på utbyte till andra regioner. 22.7.2021 kl. 06:00
Mi Lassila önskar att alla vuxna som inte är på läger ber för lägren och konfirmanderna. –Det betyder otroligt mycket.

KONFIRMANDLÄGER. Mi Lassila har 80–90 konfirmandläger bakom sig. För henne är konfirmandlägret en plats där man kan inse att man är älskad. 7.7.2021 kl. 08:00
Johan Candelin och den andra styrelsemedlemmen från Martyrkyrkans vänner som stått åtalade för penninginsamlingsbrott frias också av Vasa hovrätt.

RÄTTEGÅNG. Vasa hovrätt gör samma bedömning som Mellersta Österbottens tingsrätt och friar Martyrkyrkans vänners ordförande Johan Candelin samt den styrelsemedlem som stått åtalade för penninginsamlingsbrott. Den springande punkten i åtalet har handlat om huruvida Martyrkyrkans vänner i sin insamling riktat sig till en på förhand bestämd och avgränsad grupp för vilket det inte krävs insamlingstillstånd eller om man riktat sig till en bredare allmänhet, vilket hade krävt ett insamlingstillstånd. 2.7.2021 kl. 15:21
Henrik Lindberg har inget eget arbetsrum, utan sitter där det finns en ledig stol.

ledarskap. Vad är en ledares viktigaste egenskap? Gott självförtroende, säger Henrik ”Henka” Lindberg, som leder produktionsbolaget Parad. Han vill skapa en arbetskultur där det är tryggt att misslyckas. 
– Först då kan kreativiteten flöda. 27.6.2021 kl. 13:42
Döden är en del av livet. Att inte blunda för den är livsviktigt i synnerhet för oss som är gamla, säger Patricia Tudor-
Sandahl.

ÅLDRANDE. Författaren och psykoterapeuten Patricia Tudor-Sandahl har skrivit en ny bok, ”Mer levande med åren”, om modet att åldras och bli sams med det paradoxala och motsägelsefulla som ryms inom oss. 24.6.2021 kl. 00:00
Jimmy är väldigt tacksam för sin familj. – Det är till stor del på grund av dem som jag orkat under de senaste åren.

FÖRLÅTELSE. Jimmy Sundström har levt med konstant värk i kroppen i femton år. Bakom värken ligger ett trauma – han var med om övergrepp när han var tolv år. – De senaste femton åren har inte varit lätta, men med Guds hjälp har jag kunnat förlåta och få frid. 23.6.2021 kl. 09:00
– Jag vill visa att kyrkan har mitt ansikte också, inte bara biskopens, säger Laura Leipakka.

GENERATION Y. – När man frågar millennialer vad de vill att kyrkan ska göra svarar många: Vi vill inte ha något av kyrkan, det räcker att kyrkan finns där. Vi kan komma om det är någon kris eller om vi vill gifta oss, säger Laura Leipakka. 8.7.2021 kl. 06:00
Johanneskyrkans norra torn och dess gargoyler väntar fortfarande på restaurering.

johanneskyrkan. Johanneskyrkans fasad med sina gargoyler, rosettfönster och fialer får en grundlig genomgång i samband med fasadrenoveringen. 23.6.2021 kl. 06:00
Daniela Hildén jobbar som familjearbetare.

FRIHET. "Varje sommar när vi åker iväg med vår fullastade båt fladdrar det en massa fjärilar i min mage." 23.6.2021 kl. 06:00

forskning. När Mikael Lindfelt och hans forskarkollegor började forska om attityder till vaccination för fem år sedan hade de ingen aning om hur aktuell deras forskning skulle komma att bli. 22.6.2021 kl. 09:00
Edgar Vickström kommer att jobba i Mariehamn, Heidi Juslin-Sandin i Kyrkslätt och Benjamin Häggblom i Åbo.

PRÄSTVIGNING. Vem är du? Varför ville du bli präst? Har du en hemlig talang? 21.6.2021 kl. 09:53
Kristian Willis blir tf kyrkoherde i Vanda i väntan på att förvaltningsdomstolen tar ställning till valet.

vanda. Kristian Willis blir tf kyrkoherde i Vanda svenska församling från första juli, bestämde domkapitlet vid sitt möte igår. 16.6.2021 kl. 11:09
Medan han sköter vikariatet som universitetslärare kommer Tomas Ray att jobba med sin doktorsavhandling.

Teologi. Tomas Ray vikarierar Patrik Hagman som universitetslärare i praktisk teologi vid Åbo Akademi. 9.6.2021 kl. 16:29
Britt-Marie har stort stöd av sin dotter Anna som bor i Jakobstad med sin familj.

kampen mot cancer. I maj för fyra år sedan förlorade Britt-Marie Fellman sin man och dotter i cancer, och Anna Andersson sin pappa och sin syster. Sara dog några dagar före Janne – och de begravdes samtidigt på försommaren. 9.6.2021 kl. 00:00

RÄTTEGÅNG. Under två dagar har Vasa hovrätt gått igenom samma dokument och hört samma vittnen och experter som Österbottens tingsrätt gjort i penninginsamlingsmålet mot Martyrkyrkans vänner, dess ordförande och en styrelsemedlem. 9.6.2021 kl. 15:32

De ukrainska kyrkornas ledare berättar om sina krigserfarenheter vid Europeiska kyrkokonferensens generalförsamling i Tallinn i juni 2023.

EUROPEISKA KYRKOKONFERENSEN. Rysslands anfallskrig och strävan efter rättvisa och hållbar fred blev ett av huvudtemana under mötet. 22.6.2023 kl. 11:28

EUROPEISKA KYRKOKONFERENSEN. Slotte är professor i religion och rätt vid Åbo Akademi och biträdande chef för spetsenheten för forskning i europeisk rätt, identitet och historia vid Helsingfors universitet. 22.6.2023 kl. 11:33
Nummer ett: Se kungarnas och drottningarnas Storkyrkan, nyrenoverad till sin färg från 1743.

STOCKHOLM. Med alla sevärdheter, affärer och restauranger i Stockholm är det lätt hänt att du går förbi kyrkorna. De är många, stora och gamla, men stig in. Många har en egen profil och en aktiv verksamhet. Kyrkpressen har sammanställt vad du bör se. Efter artikeln kan du ladda ner KP:s kyrkguide för Stockholm. 14.6.2023 kl. 14:00
Mari Parkkinen blir den tredje kvinnan i biskopskollegiet.

biskopar. I biskopskollegiet sitter i höst för första gången tre kvinnor som biskopar. Valet var överraskande jämnt. 16.6.2023 kl. 15:50
Ekumeniskt "olyckliga formuleringar" när präst bytte från Borgå stift till Metodistkyrkan.

ekumenik. Susanna Lönnqvist bytte och blev präst i Metodistkyrkan. Efter närmare ett år förklarade domkapitlet i Borgå stift nu hennes "prästämbete förlorat". 16.6.2023 kl. 15:18