– Jag har alltid trivts på UK, säger Johannes Winé.
– Jag har alltid trivts på UK, säger Johannes Winé.

"Om man är nyfiken på biskop Bo-Göran ska man komma på Bibel, Bulla, Biskop"

ungdomens kyrkodagar.

Vem är du? Johannes Winé är med i planeringsgruppen för Ungdomens kyrkodagar. – Det är ett evenemang som alltid har fått mig att komma tillbaka.

25.1.2023 kl. 10:00

När Johannes Winé deltog i Ungdomens kyrkodagar i fjol blev han framröstad att vara med i planeringsgruppen inför nästa UK.

– Jag ville vara med, min kompis nominerade mig och jag fick tillräckligt med röster. Det här blir mitt femte år på Ungdomens kyrkodagar.

Hur kommer UK att se ut i år?

– Det kommer nog vara ganska likt föregående år. Vi har några nya workshops och några små ändringar. I år kan man gå på ”Speedfriending på dialekt”. Konceptet kommer ursprungligen från fenomenet ”speeddejtning”.

– Det är en variant av dejtning, men bara för att lära känna nya vänner. Deltagarna lär känna varandra som par, men paren byts ut efter en kort stund. På köpet får man också bekanta sig med sig nya dialekter.

Bland workshoparna finns det också gamla klassiker.

– Jag leder en workshop som har fått namnet ”Ungdomspensionärerna + syföreningen – together forever”. Där sitter man ner och kan spela kort och prata och spela sällskapsspel och bara sitta och ha en trevlig stund. Lugna puckar med andra ord.

– Om man nyfiken på biskop Bo-Göran Åstrand ska man komma på ”Bibel, Bulla, Biskop”. Man sitter helt enkelt med biskop Bo-Göran och pratar och käkar bullar.

– Sen har vi en massa olika träning också. Utbudet av workshops är väldigt brett.



En del tycker att det är för mycket byråkrati på UK. Vad tycker du?

– Jag har en förståelse för det. Utan plenum-röstning och beslut blir det inte UK på samma sätt. Jag tycker det är en ganska bra balans mellan plenum och andra program. Man hinner träffas och prata och umgås och hinner ganska mycket utanför plenum också. UK börjar torsdag kväll och slutar på söndag.



Är du aktiv i din församling på Åland?

– Jag är aktiv inom ramen för samarbetet Ålands Unga Kyrka, alltså församlingar som på olika platser ordnar verksamhet för ungdomar. Jag representerar Norra Ålands församling.

– Hjälpledarutbildningen drar igång på höstenoch ordnas för konfirmerade ungdomar. Hjälpis består av helgträffar som ordnas i de olika församlingshemmen på Åland.

– Jag har också varit aktiv inom konfirmationsarbete, och olika läger och aktiviteter för barn som går lågstadiet.

Du är ålänning. Vad tycker du om fastlandet?

– Det är det trevligaste stället som jag har bott på. Jag bott uppe i Lappfjärd i Österbotten i ett år, för att studera musik.



Vad är det bästa/sämsta med att bo på Åland?

– Det bästa med att bo på Åland är att man vet vad man kan förvänta sig. Man känner de som bor där. Det är ett litet ställe, alla känner alla. Det sämsta med Åland skulle jag säga är lite samma sak. Alla känner alla.


Ungdomens kyrkodagar

– UK är en påverkningskanal för unga som vill påverka hur kyrkan och samhället ska se ut.
Församlingarna kan sända ombud till UK.

– För att vara med på UK ska man vara konfirmerad och mellan 15 och 30 år.

– I år ordnas UK den 26–29 januari 2023 på Lärkkulla i Karis.

– I år diskuteras bland annat sånger i ungdomsarbetet i Borgå stift, musiken i kyrkan, präster i framtiden, hur vi kan involvera personer med funktionsvariationer i kyrkans verksamhet, kyrkan och Bibeln, hållbart församlingsarbete, samlingar och material för hbtqi+-ungdomar och ungas illamående.


Johannes Winé

BOR: I Sund på Åland.

GÖR: Studerar till stödassistent i Huddinge, Sverige.

ÅLDER: 19 år.

INTRESSEN: Musik och sport. ”Jag är en soffexpert. Mest tittar jag på fotboll och formel-1.”

Text: Christa Mickelsson


En av oss. Konfirmander i Danmark får undervisning om psykiska sjukdomar för att motverka fördomar och negativa attityder.

Skriftskolor i Ålborg har fått undervisning om psykiska sjukdomar. Målet är att motverka fördomar. 14.5.2012 kl. 15:15

I dag firas mors dag. 13.5.2012 kl. 06:00

Korsholms kyrkliga samfällighet får understöd för utveckla en webbplats för ungdomar. 11.5.2012 kl. 16:51

I dag ordnas Jesusmanifestationen i Stockholm centrum. 12.5.2012 kl. 08:00
Åsa Westerlund sköter den svenska representationen i kyrkostyrelsens huvudorgan.

Åsa A. Westerlund är ny svensk medlem i plenum. 10.5.2012 kl. 18:59

Då tiden gick ut för att lämna in ombudsinitiativ hade kyrkomötesombuden lämnat in sammanlagt sex initiativ. 10.5.2012 kl. 13:29
Plenumarbetet handlar om långa pass av sittande. Men däremellan blir det ändå lunch, här sjunger en del av Borgå stifts ombud till bords.

Begravningsfrågorna kan bli långkörare i kyrkomötet. 9.5.2012 kl. 16:26
Pirkko och Tom Ahlqvist har reserverat gästrummet för Taizémötet i september.

taizé. På hösten ordnas ett internationellt Taizémöte i Helsingfors. Nu söker arrangörerna efter frivilliga som kan inkvartera gäster. 9.5.2012 kl. 10:12

Kyrkomötet inleddes på måndagen. I sitt inledningstal fäste ärkebiskop Kari Mäkinen uppmärksamhet vid väckelserörelserna. 8.5.2012 kl. 09:25

Med en reklamfilm vill katolska kyrkan i Spanien nå de många arbetslösa i landet. 6.5.2012 kl. 08:00

Motorcyklister samlas till den årliga motoristkyrkan i Lundo om en vecka. Över 3000 väntas delta. 5.5.2012 kl. 08:00
Ulrica Eleonora kyrkas framtid är oviss.

Kyrka. Framtiden för anrika Ulrica Eleonora kyrka från år 1700 är högaktuell i Kristinestad. Men ännu är inte tiden mogen för några drastiska beslut. 3.5.2012 kl. 10:38
Olav S. Melin, Marcus Henricson och Björn Vikström.

Sökandet efter en ny vd på Fontana Media börjar. 2.5.2012 kl. 10:38

Teologie doktor Jari Jolkkonen som valts till ny biskop i Kuopio stift vigs till ämbetet söndagen den 6 maj. 1.5.2012 kl. 08:00
Scouterna medverkade i gudstjänsten.

Se bilder från scouternas kyrkhelg! 30.4.2012 kl. 11:27

Församlingens missionskrets och andra frivilliga ger värmande sockor åt de nydöpta.

Dopsockor. Varje barn som döps i Åbo svenska församling får ett par sockor som gåva. Sockorna har stickats av frivilliga i församlingen, och de är en del av satsningen på Dopåret 2020. 4.9.2020 kl. 15:06
Biskoparnas syn på hur kyrkans äktenskap borde se ut placerar sig över hela skalan.
På bilden fr.v. biskoparna Keskitalo, Åstrand, fältbiskop Pekka Särkiö, Repo, Hintikka, Kalliala, ärkebiskop Luoma, Jolkkonen, Peura, Häkkinen och Laajasalo.

äktenskapssyn. Tre biskopar håller fast vid kyrkans nuvarande syn, två vill ha ett helt könsneutralt äktenskapsbegrepp. De övriga placerar sig däremellan, en vill inte svara. 4.9.2020 kl. 12:17
Gustav Björkstrand är aktuell med biografin ”På avstånd ser man klarare”.

Bok. När Gustav Björkstrand skrev sin självbiografi upptäckte han nya perspektiv.Han har också fått syn på nya sidor av sig själv, till exempel en dragning till mystik. 3.9.2020 kl. 13:28
Esbokören Furorna uppträder iförda munskydd.

körsång. Den här hösten får församlingarnas körer fundera på om de kan öva trots smittorisken. En del ställer in, andra sjunger i mindre grupper, vädrar och håller avstånd. 2.9.2020 kl. 09:06
Daniela Strömsholm är musikledare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan: "I mina löpskor på Blåbärslandet, med utsikt över vattnet och Helsingfors. Där uppfylls jag av tacksamhet och frihet och känslan av att det här är min stad."

föräldraskap. "Det här är hennes första hjärtesorg och jag vet att det inte är den sista." 2.9.2020 kl. 00:01