Bröstvärnet förblir fast även om bänkarna på båda sidan om mittgången längst fram i Sankta Birgitta kyrka blir löstagbara. Att museiverket godkände lösa bänkar överraskade projektledaren Daniel Wikström.
Bröstvärnet förblir fast även om bänkarna på båda sidan om mittgången längst fram i Sankta Birgitta kyrka blir löstagbara. Att museiverket godkände lösa bänkar överraskade projektledaren Daniel Wikström.

Fasta kyrkbänkar ersätts av löstagbara då Nykarleby kyrka renoveras

KYRKRENOVERING.

De fasta bänkarna i norra och västra korsarmarna åker ut, ett litet kök byggs längst bak, en trappa till läktaren tas bort och enplansgolv läggs i hela kyrkan. Det är några synliga förändringar då Sankta Birgitta kyrka i Nykarleby renoveras.

9.1.2023 kl. 12:11

De fasta bänkarna längst fram ersätts av löstagbara bänkar för två personer som kan kopplas ihop, svängas eller helt tas bort enligt behov.

De nya bänkarna, som kommer att se modernare ut men ådras på samma sätt som de gamla, är ännu inte tillverkade. De blir lite bekvämare att sitta på med en femton graders lutning medan de gamla lutar åtta grader.

– Det ska bli spännande att se hur de upplevs i verkligheten och hur församlingen reagerar på dem, säger projektledaren Daniel Wikström.

Han är överraskad över att man får göra så pass stora förändringar i kyrkan.

– Jag trodde aldrig vi skulle få ta bort så många fasta bänkar.

Han är nöjd över samarbetet med museiverket och kyrkostyrelsen under arbetets gång.

– De säger också nej till våra förslag. Och det har gått bra att lösa problemen som uppstått vartefter som när man öppnat upp och det inte ser ut som man förväntat sig. Det handlar mycket om personkemi och att man litar på varandra. När man är transparent är det mycket lättare för dem att godkänna åtgärderna.

Wikström har i enlighet med museiverkets direktiv dokumenterat varje steg av renoveringen.

– Nya åtgärdstillstånd ska följa de normer som gäller idag för utrymningsvägar. Vi måste ha signalbelysning i gångarna som gör att kyrkan kan evakueras i mörker. Museiverket varit måna om att få vara med och välja armaturer så att de smälter in.

Nu har man haft upp hela golvet och byggt upp det i en plan från ett nytt trossbotten. Kyrkan har kopplats till fjärrvärmenätet och man har installerat vattenburen golvvärme. Nu kan man kan ta sig fram i rullstol i hela kyrksalen.

Tomas Hattar lägger nytt golv.

Från vapenhuset kom man förr upp till läktaren genom två trappor på vardera sidan om huvud­ingången. Den ena trappan är nu borta och där bygger man nu ett teknikrum och en inva-WC.

Längst bak i kyrksalen, under orgelläktaren byggs på ena sidan av ingången ett pentrykök och café och på andra sidan ett vilorum.

Prislappen på renoveringen landar på mellan 2,3 och 2,4 miljoner euro.

– I det ingår inga flera överraskningar. De har redan upptäckts.

De arkeologiska undersökningarna blev flera gånger dyrare än budgeterade 15 000 euro. De landade på 45-50 000 euro då arkeologerna fann mera att undersöka än förväntat. Det fanns benrester på över hundra platser under kyrkgolvet.

Wikström var också inkopplad som bollplank i Nedervetil kyrka 2017.

– Skisserna med löstagbara bänkar sågades då direkt av den dåvarande överarkitekten på kyrkostyrelsen. Man hann inte ens göra några ritningar.

I renoveringen ingår inte restaureringen av innertaket. Den kommer att göras i ett senare skede. Prislappen på den beräknas till mellan 700 000 och 800 000 euro. Det arbetet beräknas ta tio månader. Det kan jämföras med målnings– och ställningsentreprenaderna på sammanlagt 134 000 euro för den förestående målningen av innertaket i Nedervetil kyrka. Det enfärgade taket ska inte restaureras utan bara skrapas och målas till skillnad från det utsmyckade taket i Sankta Birgitta.

Restaureringen av målningarna i kyrktaket ska göras i ett semnare skede.



Skam.

Påsk. Och tuppen gal tre gånger. Sekunden efter bränner skammen till. 6.4.2012 kl. 03:00
Svek.

Judas är den nattsvarta boven, svikaren som säljer sin mästare för pengar. 5.4.2012 kl. 23:00
Gemenskap.

Nattvard. Vi behöver inte ligga till bords och bryta bröd för att fira nattvard. 5.4.2012 kl. 18:00

biskop. Biskop Björn Vikströms påskhälsning till Borgå stift. 5.4.2012 kl. 12:00
Via Crucis i Helsingfors är en av långfredagens passionsvandringar.

Påsk. Passioner, konserter, gudstjänster. Här är ett litet axplock av påskens händelser. 4.4.2012 kl. 16:00
Bra att få se med egna ögon, tycker biskop Björn Vikström om biskoparnas Israelresa.

Biskop Björn Vikström summerar de lutherska biskoparnas resa till Israel. 4.4.2012 kl. 14:36
Gabriellas sång från Så som i himmelen talar till Riki Sorsa. "Min låt", säger han bestämt.

Gabriellas sång är Helen Sjöholms bravur. Men den är också Riki Sorsas livsberättelse. 4.4.2012 kl. 09:00

Satu Kantola leder Finska Missionssällskapets inrikesarbete. 4.4.2012 kl. 12:54

bibeln. Församlingarna i Esbo donerar 2 900 biblar till stadens grundskolor och gymnasier. 3.4.2012 kl. 11:29
Lutherkyrkan i Helsingfors är numera nattklubb.

I resten av Europa är det vanligare att kyrkobyggnader säljs och används till olika ändamål. I maj kan det bli möjligt i Finland. 3.4.2012 kl. 08:00

Kristen litteratur har under flera års tid uppmärksammats i församlingarna en vecka på våren. I år blir det ingen vecka. 2.4.2012 kl. 13:31

Nu är det slut med hemgjorda palmer och skalperade krukväxter. Missionärerna räddar palmsöndagens festtåg. 1.4.2012 kl. 17:57
Kotimaakauppa på Sandvikskajen tejpades om och fick namnet Sacrum. Bokhandeln har också böcker på svenska.

Kristna bokhandeln Kotimaakauppa heter numera Sacrum. 1.4.2012 kl. 08:00
Palmkvistar är en tradition i de katolska församlingarna kring Sydney. I år får de nöja sig med ormbunkar.

Katolikerna i Sydney får klara sig utan palmblad på palmsöndagen. Ormbunksblad ersätter och räddar helgen. 31.3.2012 kl. 08:00
Syriske prästen Hadi Ghantous predikade och delade ut nattvard till bland annat muslimer i dialoggudstjänsten för drygt två veckor sedan.

Muslimers deltagande i nattvarden i en gudstjänst som Danmission ordnade har väckt debatt i Danmark. 30.3.2012 kl. 15:28

mariehamn. Angela och Sven Sjöberg bor i ett blått, gammalt hus som de kallar Muminhuset i Finström, på norra Åland. De är aktiva både i sin egen församling och i Mariehamn. 21.8.2020 kl. 13:23

bibelskola. Coronan satte käppar i hjulet för Benjamin Asplund som deltog i Surfing the Nations grundutbildning tidigare i år. Utbildningen kortades av och han fick lägga sina framtidsplaner på hyllan. 21.8.2020 kl. 11:21
Hilja Risku och Isabel Hanna
har gått i samma klass och sjungit i kör tillsammans sedan ettan.

musik. För Isabel Hanna och Hilja Risku blir det här en spännande höst. De börjar högstadiet – och de ska sjunga sin egenskrivna låt i tv-sändning. 19.8.2020 kl. 09:21
Kristina Örn tycker att mycket inom diakonin påminner om läraryrket.

diakon. Efter 27 år i skolvärlden ville hon ta steget ut och prova något nytt. Det blev inte närvårdare eller missionär, men Kristina Örn fortsätter jobba nära människor. Nu är hon ny diakon i Solf. 19.8.2020 kl. 09:19
Jutta Urpilainen var den första kvinnan att leda SDP. Nu är hon Finlands första kvinnliga kommissionär.

profilen. – Livet är en gåva jag är tacksam för. Om kvällarna stannar vår familj upp inför den och det känns naturligt att be en gemensam aftonbön tillsammans med barnen. 20.8.2020 kl. 00:00