De fasta bänkarna längst fram ersätts av löstagbara bänkar för två personer som kan kopplas ihop, svängas eller helt tas bort enligt behov.
De nya bänkarna, som kommer att se modernare ut men ådras på samma sätt som de gamla, är ännu inte tillverkade. De blir lite bekvämare att sitta på med en femton graders lutning medan de gamla lutar åtta grader.
– Det ska bli spännande att se hur de upplevs i verkligheten och hur församlingen reagerar på dem, säger projektledaren Daniel Wikström.
Han är överraskad över att man får göra så pass stora förändringar i kyrkan.
– Jag trodde aldrig vi skulle få ta bort så många fasta bänkar.
Han är nöjd över samarbetet med museiverket och kyrkostyrelsen under arbetets gång.
– De säger också nej till våra förslag. Och det har gått bra att lösa problemen som uppstått vartefter som när man öppnat upp och det inte ser ut som man förväntat sig. Det handlar mycket om personkemi och att man litar på varandra. När man är transparent är det mycket lättare för dem att godkänna åtgärderna.
Wikström har i enlighet med museiverkets direktiv dokumenterat varje steg av renoveringen.
– Nya åtgärdstillstånd ska följa de normer som gäller idag för utrymningsvägar. Vi måste ha signalbelysning i gångarna som gör att kyrkan kan evakueras i mörker. Museiverket varit måna om att få vara med och välja armaturer så att de smälter in.
Nu har man haft upp hela golvet och byggt upp det i en plan från ett nytt trossbotten. Kyrkan har kopplats till fjärrvärmenätet och man har installerat vattenburen golvvärme. Nu kan man kan ta sig fram i rullstol i hela kyrksalen.
Tomas Hattar lägger nytt golv.
Från vapenhuset kom man förr upp till läktaren genom två trappor på vardera sidan om huvudingången. Den ena trappan är nu borta och där bygger man nu ett teknikrum och en inva-WC.
Längst bak i kyrksalen, under orgelläktaren byggs på ena sidan av ingången ett pentrykök och café och på andra sidan ett vilorum.
Prislappen på renoveringen landar på mellan 2,3 och 2,4 miljoner euro.
– I det ingår inga flera överraskningar. De har redan upptäckts.
De arkeologiska undersökningarna blev flera gånger dyrare än budgeterade 15 000 euro. De landade på 45-50 000 euro då arkeologerna fann mera att undersöka än förväntat. Det fanns benrester på över hundra platser under kyrkgolvet.
Wikström var också inkopplad som bollplank i Nedervetil kyrka 2017.
– Skisserna med löstagbara bänkar sågades då direkt av den dåvarande överarkitekten på kyrkostyrelsen. Man hann inte ens göra några ritningar.
I renoveringen ingår inte restaureringen av innertaket. Den kommer att göras i ett senare skede. Prislappen på den beräknas till mellan 700 000 och 800 000 euro. Det arbetet beräknas ta tio månader. Det kan jämföras med målnings– och ställningsentreprenaderna på sammanlagt 134 000 euro för den förestående målningen av innertaket i Nedervetil kyrka. Det enfärgade taket ska inte restaureras utan bara skrapas och målas till skillnad från det utsmyckade taket i Sankta Birgitta.
Restaureringen av målningarna i kyrktaket ska göras i ett semnare skede.