En känsla av att vara annorlunda och ett dåligt självförtroende har länge hängt med Markus Finnholm. Men han har haft lätt för skolämnen, inte minst matematik och kemi, och har utbildat sig inom konstämnen.
Vad tror du att ditt dåliga självförtroende berott på?
– Redan som sjuåring hade jag inte en enda vän som skulle ha stått mig nära. Det präglar en ganska mycket att ha det så under hela skoltiden.
– Saker jag tyckte var intressanta tyckte ingen annan att var intressant, och tvärtom.
Senare i livet har han insett att annorlunda inte automatiskt är fel, och han har också hittat likasinnade vänner.
Efter högstadiet gick han en linje för foto och IT vid Evangeliska folkhögskolan i Vasa, och sedan studerade han till bildartesan vid Yrkesakademin i Jakobstad.
– Jag kan också varmt rekommendera ungdomsverkstäderna vid After Eight i Jakobstad.Där jobbar jättetrevliga människor som hjälper ungdomar med bland annat jobbsökande.
Du gjorde civiltjänstgöring i Terjärv församling, vad gjorde du och vad betydde det för dig?
– Jag klippte gräs och städade kyrkan, senare hjälpte jag också till i gudstjänsten, det var fint.
Tidigare hade han endast bott i sitt föräldrahem eller på internat. I Terjärv fick han sitt första egna boende.
– Mitt självförtroende började byggas upp när jag flyttade hemifrån. Jag hade egentligen aldrig haft ansvar för något. Om man inte har något ansvar finns det inte heller någon orsak att börja bygga upp sitt självförtroende.
Att hitta sin plats i samhället och hitta jobb har varit en kamp de senaste åren.
– Efter att min tid vid ungdomsverkstaden var slut kändes det som att jag inte gjorde något med tiden; jag bara existerade, utan att göra något. När man sökt alla jobb man kan söka, så kan man inte göra så mycket mer.
Hur känns det att ha fått sitt första jobb?
– Efter anställningsintervjun gick jag hem och glömde nästan bort det hela. Jag tänkte att jag får säkert inte jobbet för jag kan ingen finska. Nästa kväll ringde de!
– Nu när jag har kommit över den här tröskeln är det enklare att komma vidare. Jag kan visa på att jag har ett riktigt jobb, med avtal och riktig lön.
Behovet av arbetskraft var stort när han anställdes på Lidl, så istället för att börja på halvtid som tänkt var det heltid i några veckor som gällde. Han plockar fram varor och jobbar i kassan.
– Det var lite chockerande att få första lönen! Jag har alltid varit bra på att hålla i pengar och känt stolthet över att hitta något riktigt billigt, men först nu har jag fullt ansvar för mina inkomster och utgifter.
Hur ser du på det nya året i dag?
– Mycket mer positivt än tidigare. Jag flyttar också in i en ny lägenhet, med balkong, vid nyår.
Vad skulle du säga till sådana som nu går igenom samma som du gjort, som känner att tiden står stilla och att de inte kommer vidare?
– Även om man inte ger hundra procent varje gång så är det viktigt att faktiskt söka jobb och gå på intervjuer. Det viktigaste är att man far! Så länge man är där och uppför sig så finns en chans.
Vad är viktigast för dig för att du ska känna att livet har en mening?
– Det viktigaste man kan ha är ett mål att sikta mot, något man kan arbeta för: ett intresse, och något att lämna efter sig.
Har du hittat det?
– Jag står själv i en korsning nu. Ska jag studera vidare, matte eller kemi? Eller ska jag jobba med något konstnärligt? Jag vill hitta den riktning jag ska ta.
Markus Finnholm
- GÖR: jobbar på Lidl.
-
BOR: i Jakobstad, kommer från Kronoby.
- Ålder: 24 år.
- Motto: Håller man inget nära så ser allting vackert ut.
- Intresse: 3D-printning.