– Alla former av hjälp behövs. Jag vill inte gå in och värdera dem på något vis, säger Tomi Järvinen, som vid årsskiftet blir ny verksamhetsledare för Kyrkans Utlandshjälp.
Han blir chef i en bransch som handlar om allt från enskilda människors praktiska gåvor till samarbete med regeringar och stora internationella hjälporgan om miljonanslag.
Tomi Järvinen, 50, har en lång karriär inom biståndet bakom sig. Han har bland annat jobbat som biståndsarbetare och regional koordinator i Östafrika i 12 år och bott i tre länder där, Kenya, Tanzania och Uganda.
Han har också arbetat brett inom tre olika kristna biståndsorganisationer. Med egna rötter i pingstkyrkan jobbade han först inom finländska frikyrkliga Fida, sedan inom USA-baserade World Vision och nu sedan tio år vid Kyrkans Utlandshjälp.
Ukraina slår alla rekord
Kyrkans Utlandshjälp som han nu blir verksamhetsledare för omsätter över 55 miljoner euro per år. Med insamlingen till Ukraina har man slagit alla rekord.
– Vår Ukrainainsamling är snart uppe i tio miljoner euro från privatpersoner, församlingar och samfälligheter, säger Tomi Järvinen.
Utöver dessa gräsrotsdonationer som står för drygt 30 procent av penningtrafiken hanterar utlandshjälpen också tunga bidrag främst från den finländska staten, EU och FN.
Stärk de lokala krafter som hjälper,
säger nya KUH-chefen Tomi Järvinen.
En tryggad skola är framtiden
I krigets Ukraina vill Kyrkans Utlandshjälp fokusera på barn, unga och utbildning.
– Vi ser förstås till akuta behov först. Men sedan vill vi särskilt se till barnens framtid. För att må bra psykiskt och socialt måste skola och utbildning fungera. Den hjälpen har många i Finland, ända upp till presidenten, önskat av oss, säger Tomi Järvinen.
Kyrkans Utlandshjälp ska också i allmänhet göra arbetet mera lokalt och skött av mottagarnas egna krafter, anser han. De frågeställningarna har han arbetat med redan då han efter åren i Afrika 2007 doktorerade i Finland i pedagogik med en avhandling på temat empowerment – att myndiggöra.
I det ingår också att Kyrkans Utlandshjälp ska coacha fram småföretagare, ett fokus i Afrika.
Kyrkans Utlandshjälp stöder krigsdrabbade skola nr. 19
i Tjernihiv, där Lyudmila är rektor.
I Ukraina har Kyrkans Utlandshjälp fyra viktiga partners, takorganisationerna för olika former av ukrainsk medborgaraktivitet, Go Global och Doccu. Inom skola och pedagogik är det med tankesmedjan Osvit och Saved, ett projekt för att trygga och reparera ukrainska skolor.
Inte kyrkor som främsta samarbetspartners?
– Nej. Vi ser för det mesta till vilken partner som i varje enskilt fall ger största mervärde. Protestantiska kyrkor är en instans, i andra länder kan vi samarbeta med muslimska eller buddhistiska hjälporganisationer. Vår utgångpunkt är att inte utesluta någon, säger Tomi Järvinen.
I det nya jobbet som verksamhetsledare efterträder han Jouni Hemberg som går i pension.