Borgå stift får en 100-årsbakelse. Den ska fira att ett sekel har gått sedan Svenskfinland fick den här kyrkliga institutionen 1923.
Bakverket har planerats av hushållsrådgivare Toni Rautakoski från Marthaförbundet och kan göras i fyra versioner beroende på årstid.
– Ursprungligen tänkte jag att jag skulle ha planerat den i de liturgiska färgerna, men det blev för svårt, säger Toni Rautakoski i biskopsgården i Borgå.
Hit har han kommit för att handleda biskop Bo-Göran Åstrand som i lila biskopsskjorta och Marthaförkläde ska provbaka den nya bakelsen inför ett par videokameror.
– Baka brukar jag inte göra, erkänner biskopen som säger att hans huslighet mera hänför sig till att byka och stryka.
Biskopen i tv-köket
Bakelsen görs på en morotsbaserad tårtbotten som de två på rör ihop på biskopsgårdens gamla svarta vedspis. Mjölet yr och biskopen får en åtta i mellanbetyg av Rautakoski för hur städigt det är på arbetsbordet.
För tv-köket har det gjorts lite förarbete så det finns dubbla versioner av bakverket, med Simon Lampenius som regissör och den kända Borgåfotografen Niko Laurila på kamerorna.
Och vips är bakverket klart. Det är i sin vinterversion med ganache på vitchoklad och grädde med tranbär, en liten kaka som sedan kan skäras upp i 12 bakelser.
– Hoppas den här ska göras i många församlingar, säger Bo-Göran Åstrand som har suttit ordförande för arbetsgruppen som planerar stiftsjubileet.
Toni Rautakoski, som är både bagare och hushållslärare till yrket, har gjort de fyra årstiderna med start i vinterversionen med choklad och apelsin. Till våren versionerar han med sirapskanderad morot. Sommarreceptet är med hallonsylt och bär; höstvarianten med färska äppelskivor och tjinuski.
Receptet för alla fyra versionerna finns på stiftets jubileumwebbplats evl.fi/borgastift100. Också videon kommer att publiceras där.