Man kan inte undgå att det blir mycket historia i den här boken. Men det ska inte bli en historik utan en jubileumsbok. Den ska nog också spegla nuläget och förväntningar inför framtiden, säger Robert Lemberg.
Efter att nyligen ha lämnat domkapitlet i Borgå, där han de sista åren tjänstgjorde som stiftsdekan, är han nu redaktör för den jubileumsskrift som ska ges ut hösten 2023.
Bland de många finlandssvenska skribenter som ska knattra fram texter vid sina tangentbord finns också den förre HBL-journalisten Staffan Bruun. Det blir han som med ett journalistiskt grepp ska skriva avsnittet om hur Borgå stift .
– Han har läst tidningarna den tiden och berättar om dramatiken kring hur stiftet blev till 1923 , med citat och allting. Det var ganska dramatiskt med röster 90 mot 86 i riksdagen.
Staffan Bruun visar att det man tycker är självklart i dag – att det finns ett skilt finlandssvenskt stift – ingalunda var självklart då.
– Det var en ganska lång och hetsig diskussion för många tyckte det var helt onödig åtgärd, säger Robert Lemberg.
Det var dessutom inte alls givet att stiftet skulle ha sitt biskopssäte i Borgå. Det som mest var på tapeten var att den finlandssvenska biskopen skulle sitta i Åbo. Andra förslag var Ekenäs och Vasa.
– Vad jag har förstått så avgjorde Borgå stad genom att lova att bygga biskopsgården.
Scoutbok viktig förebild
Boken ska inte handla om enbart historia utan om ett nytänk bland böcker om jubilerande organisationer.
Robert Lemberg har tittat på olika jubileumsböcker och skulle gärna göra någonting i stil med journalisten och skribenten Magnus Londens översikt över den finlandssvenska scoutrörelsen i boken ”Vi gå över daggstänkta berg”.
– En härlig bok med verkligt fin layout och bilder från olika tidsepoker. Modellen ska vi inte kopiera, men jag hoppas att vi också ska kunna göra en fin, snygg och angelägen bok som lockar fler än några tiotal entusiaster från fornstora dagar, säger Robert Lemberg.
Han hoppas på material om livet i församlingarna och händelser där som har blivit viktiga, värdefulla och betydelsefulla för riktigt vanliga medlemmar.
– Men naturligtvis också så att det kan vara roligt också för den som har varit med länge att sitta och titta på och känna igen ansikten, säger Robert Lemberg.
Flera foton sökes
Det som Robert Lemberg som redaktör mest saknar just nu är – mera bilder. Boken ges ut av Fontana Media som också ger ut Kyrkpressen och dess arkiv står till förfogande, även om han för de äldre bildernas del har funnit det vara lite … kaotiskt.
– Men jag tänker att människor kan ha bilder hemma som de själva har tagit, eller som de har fått någonstans ifrån, som kunde kunde illustrera den här boken.
Åland ett intressant kapitel
Vilka alla som skriver artiklarna i boken är ännu inte offentligt. En av de mera spännande delarna av stiftets historia är relationen mellan stiftet på fastlandet och Åland.
– Det är ju klart att Åland hör till stiftet – tycker vi från Borgås horisont. Men annat är det med ålänningarna själva, säger Robert Lemberg.
Här har diskussionens vågor enligt en kommande artikel gått höga under decenniernas lopp. Emellanåt när man har varit på kant med Borgå så har man velat ha en egen biskop, ett eget domkapitel och ibland till och med en egen kyrka.
Festligheter i oktober
Borgå stift kommer att ha hela nästa år som ett jubileumsår. Stora jubileumsfestligheter kommer det att bli på Konstfabriken i Borgå i slutet av oktober 2023 – 100 år efter att det första domkapitlet samlades under ledning av sin första biskop Max von Bonsdorff.