Varför har jag två röstsedlar när jag röstar i församlingsvalet? Och var kan jag påverka kyrkans stora beslut som gäller alla församlingar?
Bra frågor! Den evangelisk-lutherska kyrkan är nämligen inte helt okomplicerad till sin förvaltning.
Bor man i en tvåspråkig kommun eller i en lite större stad så kan det bli extra oklart.
Den finsk- och den svenskspråkiga församling måste då, också på små orter (t.ex. Sibbo, Hangö) bilda den minsta formen av en samfällighet – av bara två församlingar.
Samfälligheten hanterar ekonomi, budget, fastigheter och personal. Alla församlingar i en kommun måste höra till samma samfällighet. Så Helsingfors samfällighet består till exempel av 20 församlingar, och i Åbo går samfälligheten över stadsgränsen och består av 11 församlingar, inklusive grannen Sankt Karins.
Församlingsråd och kyrkoråd påverkar församlingen i det lilla – och i det stora nationella beslutsfattandet. I stora samfälligheter fattas de stora miljonbesluten i gemensamma kyrkofullmäktige.
Så fungerar det i "enkla församlingar".
I orter med bara en enda församling (vänstra boxen i grafiken) har du bara en röstsedel. Du röstar då bara på kandidater till kyrkofullmäktige. Fullmäktige utser sedan en "styrelse" som kallas kyrkorådet.
Församlingen kan vara enspråkigt svensk eller finsk, men åläggs trots det ha en begränsad verksamhet för ortens språkminoritet.
Så fungerar det i samfälligheter
På orter med flera församlingar (högra boxen) har du två röstsedlar, en vit och en orange.
Med den vita väljer du vem du vill se i samfällighetens gemensamma kyrkofullmäktige. De beslutar om stora övergripande frågor som fastigheter och budget. Fullmäktige utser ett gemensamt kyrkoråd.
Med den orange röstsedeln röstar du på dem som fattar beslut närmare dig. Det är församlingsrådet som beslutar om verksamheten i din egen svenskspråkiga församling.
Så påverkar du kyrkan i stort
Med din röst påverkar du också kyrkan i stort under fyra år – fast indirekt. Har du två valsedlar är den orange i så fall den viktigare.
De som väljs in i församlingsråden (i mindre församlingar kyrkorådet) är de som i sin tur röstar ”vidare” inom kyrkan. De väljer ombud till det landsomfattande kyrkomötet eller vem som ska bli biskop om en sådan behöver väljas. I varje stift väljs också ett stiftsfullmäktige.
Det här betyder sämjoval
I 19 församlingar i Borgå stift är det sämjoval i år. Det har då ställts upp så få kandidater att ”alla blir invalda”. Dessvärre kan du inte rösta alls då. Ett undantag är om du bor på en ort och är skriven i en annan, där det hålls val. Då ordnar församlingen där du bor så att du kan förhandsrösta.
Det kan du göra till den 12 november. Själva valet hålls söndagen därpå, den 20 november.