– Meningen är inte att skrota det gamla, säger Tomi Tornberg. FOTO: NICKLAS STORBJÖRK
– Meningen är inte att skrota det gamla, säger Tomi Tornberg. FOTO: NICKLAS STORBJÖRK

Tomi Tornberg: "Vi får en församling med bredare axlar"

malax.

– Nya Malax församling kommer att ha mera möjligheter, säger Tomi Tornberg, som blir kyrkoherde i den sammanslagna församlingen. Men utmaningar finns också.

13.10.2022 kl. 11:00

Beslutet är fattat. Nu är det vår tur att verkställa det, konstaterar Tomi Tornberg. Han är kyrkoherde i Malax församling och tf kyrkoherde i Petalax och Bergö församlingar.

Vid årsskiftet blir han kyrkoherde i den nya, tvåspråkiga församlingen Malax församling – Maalahden seurakunta som bildas då Bergö, Malax och Petalax församlingar dras in.

Inga stora förändringar i sikte

Det blir inte fråga om några revolutionerande förändringar när arbetet kommer igång i den nya församlingen, säger Tornberg.

– Vi fortsätter med det som fungerat bra, det som är lyckat och värdefullt – och där ingår det mesta. Vi har inga stora saker som vi behöver ändra på.

– Rent juridiskt är det en ny församling som grundas, men meningen är inte att vi ska skrota det gamla. Tvärtom tror vi att vi till och med förbättrar servicen och verksamheten. Förvaltningen har hittills krävt stora resurser som vi hoppas att nu kan frigöras för verksamhet.

En organisationskommission har tillsatts för att se över hur arbetet i den nya församlingen ska läggas upp. I den finns kyrkoherden och sex medlemmar: tre från Malax, två från Petalax och en från Bergö.

– Det är ett viktigt arbete som görs nu. Det är mycket att förbereda, att räkna på budgeten och se över andra frågor. Det nya kyrkofullmäktige kommer sedan att fastställa besluten på det nya årets sida.

Ännu finns en hel del att göra innan den nya församlingen ska komma igång i januari.

– Det är ganska knappt om tid, men det positiva är att vi känner varandra från tidigare. Vi har ju jobbat i samma samfällighet sedan 1970-talet och har på ett sätt haft en gemensam ekonomi redan tidigare. Tiden då församlingarna haft gemensam kyrkoherde har också varit en bra övningsperiod.

Även om det inte var församlingarnas ekonomi som i första hand ledde till sammangången är det mycket som behöver räknas över.

– De stigande elpriserna är en stor utmaning också för oss. Det är inget som vi hade räknat med och budgeterat för. Med tanke på det här är det bra att det blev en sammanslagning, då har vi lite bredare axlar.

Tomi Tornberg konstaterar att församlingarna redan tidigare har arbetat målinriktat med tanke på de ekonomiska utmaningar som finns.

– Alla har jobbat på ett bra och ansvarsfullt sätt med fastighetsstrategier och annat.

Han är glad över den hjälp organisationskommissionen fått från församlingarna i Kronoby och Pedersöre.

– De har gått genom motsvarande process ganska nyligen. Det har varit tacksamt att ta del av deras protokoll och material.

Kan alla tjänster bevaras?

– Kyrkoherdetjänsten i Petalax och Bergö har varit vakant i tre år, och den faller ju automatiskt bort. Inom fem och tio år har vi också en hel del pensioneringar på gång. Vi hoppas att vi kan sköta det hela så att vi inte behöver ha samarbetsförhandlingar, utan att det löser sig utan åtgärder från vår sida.

– Det är också viktigt att arbetet kan fortsätta och kunnandet bevaras.

Tornberg konstaterar att prognoserna visar att medlemsantalet i församlingen tyvärr fortsätter att minska.

– Vi är därför medvetna om att det hela inte är en permanent lösning utan att något måste ske längre fram.

Församlingsvalet är ett sämjoval

I den nya församlingen blev församlingsvalet ett sämjoval, där de 19 kandidaterna till fullmäktige redan är klara. Tomi Tornberg säger att hösten tack vare det kommer att bli mindre stressig i församlingen.

– Personligen tycker jag att det är en lyckad lösning att det blev ett sämjoval och att listan dessutom heter ”Tillsammans – Yhdessä” och har representanter från alla de tre gamla församlingarna. Vi hoppas att vi får rösta i framtiden igen!

PIAN WISTBACKA


Söndagens gudstjänst i Lönneberga kyrka i Småland fick ställas in på grund av översvämningen. 11.7.2012 kl. 15:35

Nokia Mission ry byter namn och kommer i framtiden att heta Missiomaailma ry. 11.7.2012 kl. 11:04
Marias stol upphittades på en busshållplats i Hervanta i Tammerfors.

Begagnat men ändå värdefullt är temat för den bostad som församlingen i Hervanta inrett till bostadsmässan. 9.7.2012 kl. 15:11
Aftonandakt på stranden.

Höstdagarna fick en lillasyster – urpremiär för Sommardagarna. Se bilder! 8.7.2012 kl. 16:58

festival. Kyrkpressen besöker Gullbrannafestivalen i Halmstad, Sverige. 6.7.2012 kl. 14:32
Yoga i kyrkan? Det önskar en fjädedel av danskarna.

En fjärdedel av danskarna skulle besöka kyrkan oftare om de fick ägna sig åt mindfulness, yoga och healing i gudstjänsten. Men majoriteten säger nej tack. 6.7.2012 kl. 13:58

Kristna skapelsetroende behöver inte bli nervösa över upptäckten av Higgsbosonen, skriver tidningen Dagen. 5.7.2012 kl. 13:48

Den nya kapellet i Kampen i Helsingfors hade fler än 40000 besökare i juni. 5.7.2012 kl. 10:43
Den som behöver prata med någon kan samtala med någon från församlingen i Dalsbruks kyrka.

Kimitoöns svenska församling har öppnat en samtalstjänst för dem som mister jobbet när FN-Steel går i konkurs. 4.7.2012 kl. 13:56

Det är en högre form av mobbning av betrakta troende människor som något konstigt, menar biskop Antje Jackelén i Lund. 2.7.2012 kl. 10:47

sommar. Kyrkbåtsrodd är en populär utfärds- och motionsform. 30.6.2012 kl. 12:00

Diskussion, upplysning och dialog ska locka minoriteten att delta i demokratiseringen. 29.6.2012 kl. 11:14

Då Italien och Tyskland möts i fotbolls-EM i kväll hejar inte Benedictus XVI på någotdera laget. 28.6.2012 kl. 14:15

Idrottspräster stöder de finländska idrottarna bland annat under EM i friidrott som inleddes i dag. 27.6.2012 kl. 15:51

religion. Majoriteten av regeringspartierna godkänner en minskad andel religions- och livsåskådningsundervisning i grundskolorna. 26.6.2012 kl. 13:07

Katarina Gäddnäs har varit präst i två år. 
– Men jag började läsa teologi genast efter gymnasiet med inriktning på att bli sjukhuspräst.

döden. Förr höll man nästan alltid en visning av en död anhörig före begravningen. 15.9.2020 kl. 20:12
Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan
är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

hopp. Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden. 16.9.2020 kl. 00:01
Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling. Hans favoritplats i stan: olika kaféer runt järnvägsstationen.

Kyrkflytt. "Om vi inte kan fira gudstjänst, lovsjunga, lyssna och be, så upphör vi att existera som församling." 16.9.2020 kl. 00:01

mathjälp. Helsingfors-hjälpen avslutades för att behoven inte längre ser likadana ut som i våras. Men församlingarna erbjuder fortfarande mathjälp och samtalsstöd, och dörrarna till de gemensamma måltiderna har öppnats på nytt. 16.9.2020 kl. 00:01
Mikaela Björklund har några veckors erfarenhet av stadsdirektörsjobbet. Men i tolv år har arbetet för Närpes tagit upp mycket av hennes tid.

Närpes. Mikaela Björklund är färsk stadsdirektör i Närpes. Bakom sig har hon många år av engagemang i lokalsamhället, med början från när hon var tonåring i församlingen. Tron är grunden hon står på – den gör det naturligt att vilja vara med och bygga samhället för medmänniskorna. 17.9.2020 kl. 10:30