Petra Lindblad, trebarnsmamma, jobbar vid studentkåren och hör till de aktiva som har ringt upp medlemmar om att kandidera.
Petra Lindblad, trebarnsmamma, jobbar vid studentkåren och hör till de aktiva som har ringt upp medlemmar om att kandidera.

Åbo: ”Församlingen är inte någon en kvinnas egen show”

FÖRSAMLINGSVALET.

Ett öppet klimat i församlingen, där kyrkoherden är tydlig, öppen och mottaglig för förslag och motförslag. Det har skapat en bra utgångspunkt för församlingsvalet i Åbo. Petra Lindblad har suttit i arbetsgruppen som har vaskat fram många nya kandidater.

12.10.2022 kl. 10:00

En kyrkoherde som är bra på att leda, och ett jätte­starkt ungdomsarbete – det beskriver Petra Lindblad som styrkorna i Åbo svenska församling.

Petra Lindblad, 41, trebarnsmamma och från början miljö- och marinbiolog, jobbar i dag som student­ombud vid Åbo Akademis Studentkår. Sedan åtta år tillbaka sitter hon också i de beslutande organen i Åbo svenska församling och i samfälligheten.

– Jag var själv församlingsaktiv som ungdom i Borgå, flyttade till Åbo och har bott så att jag har sett Domkyrkan genom fönstret.

Hon har gått i gudstjänsterna i Åbo också då hon hade småbarn; nu börjar de bli större. Den yngsta har börjat skolan och den äldsta är 15. Det var nästan mera avslappnat tidigare, att kunna gå omkring i kyrkan med barnen än att nu sitta stilla i bänken och få ont i ryggen, ler hon.

"Jag fick vara med och besluta om nattvarden. Och kyrkoherden undertecknade mejl med 'pax et bonum', på latin! Jag var så imponerad att jag messade mamma!"

En av de största utmaningarna, också i Åbo svenska, är att få barnfamiljer och unga vuxna att vara med i församlingen – och att se till att de också får hjälp med barnen.

– På våra familjeläger har föräldrarna tyckt att det är fantastiskt att få sitta i lugn och ro och prata med andra vuxna.

Fler kandidater än 2018

Men få unga vuxna har tid för att vara med och besluta i församlingen. Inför valet i höst har Petra Lindblad suttit och ringt och ringt. Tillsammans med Siv Sandberg och Lars-Runar Knuts har hon suttit i arbetsgruppen bakom en av de tre kandidatlistorna. Totalnettot är att församlingen har fler kandidater i år än i valet 2018 – nu 24 till församlingsrådets tolv platser, och tolv till de fyra fullmäktigemandaten.

Till KP säger församlingsmedlemmar att det syns om det är roligt att vara med i de beslutsfattande organen i Åbo svenska. Beröm får också kyrko­herde Mia Bäck, som i det kyrkliga maskineriet har en centralare roll än motsvarande ledare inom det kommunala.


Kyrkoherde Mia Bäck i Åbo får beröm.

– Hon är jätteduktig på att uttrycka sig så att alla förstår vad hon pratar om. Hon skriver föredragningar så man vet vad det handlar om när man läser handlingarna, säger Petra Lindblad.

Vid biskopsvisitationen hade kyrkoherden goda omdömen av domkapitlet om sitt ledar­skap och om stämningen i församlingen, som handlar mycket om lagarbete, säger hon.

– Mia har idéer och driver, men det är ingen känsla av någon one-woman-show där hon ska vara stjärnan.

Församlingen präglas också av ett starkt ungdomsarbete med en annan entusiast i ungdomsarbetsledaren Laura Kota-aho. Åbo svenska hör till de församlingar som erbjuder läger för unga också nu på höstlovet. Också hjälpledarutbildningarna i församlingen är fulla.

– Hjälpisweekenden hade över 50 anmälda och det var ett mäktigt intåg när de kom in i gudstjänsten och dessutom hade en stor kör, säger Petra Lindblad.

Rösta ifall kyrkan är viktig

Petra Lindblad hoppas att många ska gå och rösta i församlingsvalet, om inte annat så för att visa om man tycker att kyrkans arbete är viktigt.

– Det är inte så stora linje­dragningar mellan listorna, vad man jobbar för eller skulle vilja motarbeta på något sätt. I församlingsrådet tänker man inte på vem som är invald från vilken lista.

Petra Lindblad har arbetat med politiskt obundna Liv och gemenskap som ställer upp 16 kandidater till församlingsrådet.

Två and­ra listor i Åbo har politiska partier i bakgrunden. SFP-anknutna Församlingen nära dig ställer upp sju kandidater och De grönas lista Gröna kyrkan har en kandidat.

Det diskuteras ofta vad som går att påverka i kyrkan. Men Petra Lindblad tyckte att hon som ny i församlingsrådet 2014 kom – bam! –rakt in i kyrkans stora frågor.

– Vid mitt allra första möte beslöt vi om nattvarden, om det skulle vara alkoholfritt vin då. Och vi hade då en kyrkoherde som undertecknade alla mejl med pax et bonum, latin i mejlen! Jag var så imponerad att jag sms:ade min mamma.

Odramatiskt i regnbågsfrågor

I Åbo svenska församling passerade det också utan dramatik att församlingen var en av de första i Borgå stift med en kyrkoherde i ett samkönat parförhållande. Som nyvald i jobbet gifte Mia Bäck sig 2018 med Anna.

– Säkert har det stört någon. Men om någon är homofob så glider den kanske inte fram till just mig på något kaffemingel och öppnar sig. Och ingen förtroendevald har vad jag vet fått några hatbrev eller så, säger Petra Lindblad.

Församlingsrådet i Åbo beslöt också redan 2017 att öppna församlingshemmet i Auragatans backe för samkönade vigslar. Som kyrkoherde följde Mia Bäck kyrkans officiella linje och skrev i beredningen att församlingen inte skulle ta beslutet.

– Men majoriteten tyckte att vi ville göra den markeringen. Och inte såg hon nu så jätteledsen ut över det beslutet efteråt.

Sedan dess har de Åboförsamlingar som använder Åbo domkyrka i våras öppnat också landets nationalhelgedom för regnbågsvigslar.

- - -

Korrigerat onsdag kl. 14 antalet ledamöter i församlingsråd och fullmäktige.

Text och foto: Jan-Erik Andelin


Carolina Lindström är tf kyrkoherde i Saltviks församling och Benny Andersson är kyrkoherde i Lemland-Lumparlands församling.

kärlek. Han är kontraktsprost, hon kallar sig kontaktsprost. Han bor i prästgården i Lemland, hon bor i prästgården i Saltvik. I februari ska de två kyrkoherdarna gifta sig. 19.9.2019 kl. 16:01
– I sin allra enklaste form är en ängel en budbärare. Det är någon annan än ängeln som är källa till budskapet, säger Stefan Forsén.

änglar. Alla människor kan säkert beskriva budskap som de på olika sätt fått som en sorts änglanärvaro i sina liv, säger Stefan Forsén. 25.9.2019 kl. 10:00
När Itohan fick glädjebeskedet firade hon tillsammans med vänner från Nigeria.

uppehållstillstånd. I början av år 2019 kom den förkrossande nyheten att Itohan Okundaye, ett människohandelsoffer med en son född i Finland, utvisas efter fem år i landet. Men i dag kom ett nytt och gladare besked – hon har fått uppehållstillstånd. 17.9.2019 kl. 22:18
Bilden från Bo-Göran Åstrands avskedspredikan i Jakobstad, där han verkat som kyrkoherde.

biskopsvigning. Bo-Göran Åstrand vigs till biskopsämbetet i en festmässa i Borgå domkyrka på söndag 29 september. Ärkebiskop Tapio Luoma förrättar vigningen. 17.9.2019 kl. 11:11

Bo-Göran Åstrand. Det krävs en hel församling för att fostra en präst. Med de orden avslutade stiftets nye biskop Bo-Göran Åstrand sin avskedspredikan i Jakobstads kyrka på söndagen. 17.9.2019 kl. 09:51

kyrkhelg. Att skinkfrestelsen tog slut under lördagens lunch tyder på att årets Kyrkhelg i Karleby lockade mera människor än var arrangörerna räknat med. 17.9.2019 kl. 09:42
God gemenskap är en av de saker som ger konfirmandarbetet högt betyg.

konfirmandarbete. Årets konfirmandarbete får 9- i betyg. Trygghet, trivsel och god gemenskap är det konfirmander och hjälpledare är mest nöjda med. 11.9.2019 kl. 12:03
Furahakören samlas med jämna mellanrum till övningsveckoslut – den här gången i Lappvik.

Jubileum. I Furahakören bygger man relationer till varandra och till Gud. 6.9.2019 kl. 12:14
Den dagen då intervjun gjordes cyklade Magnus Riska från hemmet i Helsingfors till jobbet i Borgå.

triathlon. Magnus Riska drömmer om att en dag få delta i det ultimata triathlonloppet, Ironman på Hawaii. – Varför gör jag det här? Den frågan kommer vid åttonde, nionde timmen. 5.9.2019 kl. 18:00
Stefan Forsén, Helene Liljeström, Erik Vikström och Johan Westerlund väntar med intresse på vilken väg Bo-Göran Åstrand ska ta när han axlar biskopsrollen.

biskop. Kyrkfolket hyllar Björn Vikström, men är också nyfikna på vilken väg den nya biskopen Bo-Göran Åstrand kommer att staka ut. – Han måste bevisa var han står. 5.9.2019 kl. 13:27
Med tanke på att så många studenter saknar en gedigen församlingsbakgrund tycker Hagman att kyrkan borde ta ett större ansvar för prästernas utbildning

präst. Det är inte så lätt att peka ut vad som är avgörande för att en person väljer prästyrket, säger Patrik Hagman, lärare i praktisk teologi vid Åbo Akademi. 4.9.2019 kl. 19:27
Andreas Andersson vill hjälpa människor att se det hoppfulla.

studentarbete. Studentprästens jobb är att prata med människor i högskolmiljö – kanske om tro, men allra mest om livet. 5.9.2019 kl. 00:01
- Men jag kan skriva ganska bra.  Det tar lång tid, eller längre än förr, säger Christa Mickelsson.

Kyrkpressen. För nästan exakt två år sedan fick Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson en hjärnblödning och förlorade sitt språk. Idag är hon tillbaka på redaktionen igen. 4.9.2019 kl. 09:45
Stig-Erik Enkvist

LFF. Stig-Erik Enkvist, verksamhetsledare för Laestadianernas fridsföreningars förbund LFF, avgår från sin tjänst. Han kommer att fortsätter som predikant inom rörelsen. 2.9.2019 kl. 11:02

Stavnedläggning. Biskop Björn Vikström lade ner sin biskopsstav i en välfylld domkyrka idag. 25.8.2019 kl. 15:02

Anna Simonsen röstade i Borgå. – Om jag inte röstar så är det andra som bestämmer i kyrkan

FÖRSAMLINGSVALET. Församlingsvalet är på gång under dagen. Röstningslokalerna stänger klockan 20. I Borgå röstade Anna Simonsen, 56, som medlem i kyrkan för första gången i livet. Med sin röst ville hon motverka den skeva representationen i kyrkan. 20.11.2022 kl. 13:48
Rose-Maj Friman har varit chef för sjukhussjälavården i Vasa.

KYRKOHERDETJÄNST. Kyrkoherdetjänsten i Korsnäs församling har nu fått en sökande: pastor Rose-Maj Friman, som är chef för sjukhussjälavården i Vasa. 18.11.2022 kl. 13:40
För Giséla Linde blev kursen Livsstegen en kraftfull livsinventering.

mariehamn. När Giséla Linde gick kursen Livsstegen fylldes hon av vördnad över hur mycket vi orkar med – och hur mycket kraft vi har. Hon fick också syn på att kyrkan ofta står för en mer generös blick än världen utanför. 16.11.2022 kl. 10:42
Helena Rönnberg är kaplan i Sibbo svenska
församling och leder där tolvstegsgruppen ”Steg för livet”, där man inte behöver ha något särskilt beroende.

GUDSBILD. När Helena Rönnberg växte upp var Gud en sträng far som krävde ständiga prestationer – och matade hennes egen perfektionism. Idag är Gud bara en sak för henne: kärlek. 14.11.2022 kl. 15:13
Centralförvaltningen ska ha sina pengar. Kyrkomötet backade lättnader.

ekonomi. Församlingarna får inte de utlovade sänkta pensionsavgifterna. Kyrkomötet ansåg att vi lever i osäkra tider och ändrade sitt beslut från i fjol höstas. Pengarna ska betalas till Helsingfors som förut. 11.11.2022 kl. 16:38