Petra Lindblad, trebarnsmamma, jobbar vid studentkåren och hör till de aktiva som har ringt upp medlemmar om att kandidera.
Petra Lindblad, trebarnsmamma, jobbar vid studentkåren och hör till de aktiva som har ringt upp medlemmar om att kandidera.

Åbo: ”Församlingen är inte någon en kvinnas egen show”

FÖRSAMLINGSVALET.

Ett öppet klimat i församlingen, där kyrkoherden är tydlig, öppen och mottaglig för förslag och motförslag. Det har skapat en bra utgångspunkt för församlingsvalet i Åbo. Petra Lindblad har suttit i arbetsgruppen som har vaskat fram många nya kandidater.

12.10.2022 kl. 10:00

En kyrkoherde som är bra på att leda, och ett jätte­starkt ungdomsarbete – det beskriver Petra Lindblad som styrkorna i Åbo svenska församling.

Petra Lindblad, 41, trebarnsmamma och från början miljö- och marinbiolog, jobbar i dag som student­ombud vid Åbo Akademis Studentkår. Sedan åtta år tillbaka sitter hon också i de beslutande organen i Åbo svenska församling och i samfälligheten.

– Jag var själv församlingsaktiv som ungdom i Borgå, flyttade till Åbo och har bott så att jag har sett Domkyrkan genom fönstret.

Hon har gått i gudstjänsterna i Åbo också då hon hade småbarn; nu börjar de bli större. Den yngsta har börjat skolan och den äldsta är 15. Det var nästan mera avslappnat tidigare, att kunna gå omkring i kyrkan med barnen än att nu sitta stilla i bänken och få ont i ryggen, ler hon.

"Jag fick vara med och besluta om nattvarden. Och kyrkoherden undertecknade mejl med 'pax et bonum', på latin! Jag var så imponerad att jag messade mamma!"

En av de största utmaningarna, också i Åbo svenska, är att få barnfamiljer och unga vuxna att vara med i församlingen – och att se till att de också får hjälp med barnen.

– På våra familjeläger har föräldrarna tyckt att det är fantastiskt att få sitta i lugn och ro och prata med andra vuxna.

Fler kandidater än 2018

Men få unga vuxna har tid för att vara med och besluta i församlingen. Inför valet i höst har Petra Lindblad suttit och ringt och ringt. Tillsammans med Siv Sandberg och Lars-Runar Knuts har hon suttit i arbetsgruppen bakom en av de tre kandidatlistorna. Totalnettot är att församlingen har fler kandidater i år än i valet 2018 – nu 24 till församlingsrådets tolv platser, och tolv till de fyra fullmäktigemandaten.

Till KP säger församlingsmedlemmar att det syns om det är roligt att vara med i de beslutsfattande organen i Åbo svenska. Beröm får också kyrko­herde Mia Bäck, som i det kyrkliga maskineriet har en centralare roll än motsvarande ledare inom det kommunala.


Kyrkoherde Mia Bäck i Åbo får beröm.

– Hon är jätteduktig på att uttrycka sig så att alla förstår vad hon pratar om. Hon skriver föredragningar så man vet vad det handlar om när man läser handlingarna, säger Petra Lindblad.

Vid biskopsvisitationen hade kyrkoherden goda omdömen av domkapitlet om sitt ledar­skap och om stämningen i församlingen, som handlar mycket om lagarbete, säger hon.

– Mia har idéer och driver, men det är ingen känsla av någon one-woman-show där hon ska vara stjärnan.

Församlingen präglas också av ett starkt ungdomsarbete med en annan entusiast i ungdomsarbetsledaren Laura Kota-aho. Åbo svenska hör till de församlingar som erbjuder läger för unga också nu på höstlovet. Också hjälpledarutbildningarna i församlingen är fulla.

– Hjälpisweekenden hade över 50 anmälda och det var ett mäktigt intåg när de kom in i gudstjänsten och dessutom hade en stor kör, säger Petra Lindblad.

Rösta ifall kyrkan är viktig

Petra Lindblad hoppas att många ska gå och rösta i församlingsvalet, om inte annat så för att visa om man tycker att kyrkans arbete är viktigt.

– Det är inte så stora linje­dragningar mellan listorna, vad man jobbar för eller skulle vilja motarbeta på något sätt. I församlingsrådet tänker man inte på vem som är invald från vilken lista.

Petra Lindblad har arbetat med politiskt obundna Liv och gemenskap som ställer upp 16 kandidater till församlingsrådet.

Två and­ra listor i Åbo har politiska partier i bakgrunden. SFP-anknutna Församlingen nära dig ställer upp sju kandidater och De grönas lista Gröna kyrkan har en kandidat.

Det diskuteras ofta vad som går att påverka i kyrkan. Men Petra Lindblad tyckte att hon som ny i församlingsrådet 2014 kom – bam! –rakt in i kyrkans stora frågor.

– Vid mitt allra första möte beslöt vi om nattvarden, om det skulle vara alkoholfritt vin då. Och vi hade då en kyrkoherde som undertecknade alla mejl med pax et bonum, latin i mejlen! Jag var så imponerad att jag sms:ade min mamma.

Odramatiskt i regnbågsfrågor

I Åbo svenska församling passerade det också utan dramatik att församlingen var en av de första i Borgå stift med en kyrkoherde i ett samkönat parförhållande. Som nyvald i jobbet gifte Mia Bäck sig 2018 med Anna.

– Säkert har det stört någon. Men om någon är homofob så glider den kanske inte fram till just mig på något kaffemingel och öppnar sig. Och ingen förtroendevald har vad jag vet fått några hatbrev eller så, säger Petra Lindblad.

Församlingsrådet i Åbo beslöt också redan 2017 att öppna församlingshemmet i Auragatans backe för samkönade vigslar. Som kyrkoherde följde Mia Bäck kyrkans officiella linje och skrev i beredningen att församlingen inte skulle ta beslutet.

– Men majoriteten tyckte att vi ville göra den markeringen. Och inte såg hon nu så jätteledsen ut över det beslutet efteråt.

Sedan dess har de Åboförsamlingar som använder Åbo domkyrka i våras öppnat också landets nationalhelgedom för regnbågsvigslar.

- - -

Korrigerat onsdag kl. 14 antalet ledamöter i församlingsråd och fullmäktige.

Text och foto: Jan-Erik Andelin


Hans Snellman hör till tyngre namn inom fridsföreningarna som tar avstånd från LFF-separatism.

laestadianer. Rapporten som skissar på att de laestadianska fridsföreningarna skulle ta ett större avstånd till folkkyrkan får intern kritik inom rörelsen. Kyrko- och SFP-politikern Hans Snellman tar till pennan i Kyrkpressen 1.3.2024 kl. 13:37

debatt. Läs insändaren i sin helhet här. 1.3.2024 kl. 14:06

ENKÄT. Vi på Kyrkpressen är intresserade av hur finlandssvenskar firar påsk – med liten tonvikt på den kristna delen av traditionen. Det tar 7–8 minuter att besvara frågorna. Svara gärna! 1.3.2024 kl. 11:09
Ett stenkast från tågstationen i Åbo driver ett gäng birgittinsystrar ett gästhem.

klosterliv. Om man älskar något måste man offra något. Så är det för alla, oberoende av om det är sin frihet, sin familj eller sin Gud man älskar. Det här säger birgittinnunnan och abbedissan syster Dia i Åbo. 20.2.2024 kl. 16:43
”Om palestinierna kan hata oss så, är det deras sak att bygga upp förtroendet på nytt”.

ISRAEL-PALESTINA. Noga Ronen från Israel ville i åratal lyssna till palestinierna och vara pacifist. Men fyra månader efter 7 oktober-massakern vet hon inte om hon vill det längre. 19.2.2024 kl. 13:29
Mohammed Nasser i Borgå ska aldrig ge upp sitt blåa palestinska flyktingspass.

ISRAEL-PALESTINA. Mohammed från Nasaret går här fram. Själv är han inte född i Jesus barndoms stad, utan i en före detta fransk armébarack i Syrien. Sedan över 30 år bor han i Borgå. Men sitt blåa palestinska flyktingpass ska han aldrig ge upp. 19.2.2024 kl. 13:55
Att vara ung har varit en del av Eva Kelas identitet.

UTSEENDE. Eva Kela blev förskräckt när hon plötsligt såg sig bli en ”medelålders tant” och gjorde ett tv-program om det som hon aldrig trodde skulle drabba henne själv. 19.2.2024 kl. 16:41
Lars Lundsten är docent och förtroendevald i Johannes församling.

Kolumn. Då jag skriver dessa ord är det några dagar kvar tills valet till kyrkomöte. Då du läser dessa ord är valet över och vi har fått en ny samling människor som får fatta beslut om kyrkans framtid. 19.2.2024 kl. 08:00
Mia Anderssén-Löf omvald; Torsten Sandell ny i kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Mia Anderssén-Löf och Torsten Sandell blir prästombud i det nya kyrkomötet. De försvunna präströsterna från Åland dök upp under veckoslutet efter att ha varit borta i posten. 19.2.2024 kl. 11:56
Sven Grankulla är ordförande
för den arbetsgrupp som utrett framtidsalternativen
för de laestadianska bönehusföreningarna inom LFF.

Nattvard. Den möjlighet kyrkolagen ger att fira nattvard utanför kyrkorummet kan minskalaestadianernas behov att bilda egna församlingar. 16.2.2024 kl. 12:41
Tre av fyra lekmannaombud är nya: Martina Harms-Aalto, Anita Ismark och Olof Widén

KYRKOMÖTET. Tre av fyra lekmannaombud från Borgå stift är nya i kyrkomötet. Präströster efter tisdagens kyrkomötesval är borta – i posten – och valnämnden fick avbryta rösträkningen. 14.2.2024 kl. 18:44

KYRKOMÖTET. Expresspost från Åland var inte tillräckligt för att trygga valprocessen. De 22 röster som är borta avgör vem som blir prästombud i kyrkomötet. 15.2.2024 kl. 12:41

KYRKOMÖTET. Kvasten gick i kyrkomötet. Många av de sittande ombuden blev inte omvalda. Närmare två tredjedelar av plenisalen är nytt folk. Fortfarande finns inte kvalificerad majoritet i frågan om samkönade äktenskap 15.2.2024 kl. 12:14
Man kan skriva ut och sätta upp kalendern på väggen eller på kylskåpet, tipsar Emelie Wikblad.

fastan. Före påsken kommer en fyrtio dagar lång fasta. Den här tiden är en möjlighet att lämna bort och skala av för att hitta fokus inför påsken. 13.2.2024 kl. 14:19
Församlingen och körerna bidrar till att Alex Pollock trivs i Jakobstad.

PERSONEN. Han har varit lärare i engelska i fyra olika länder och lärt sig språket i tre av dem. Alasdair Pollock kom till Jakobstad för snart trettio år sedan. Språket, musiken, årstiderna, havet, skogen och människorna fick honom att stanna. – Jag har fått mycket mer än jag gett, säger han. 9.2.2024 kl. 09:58

17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51
Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27
Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36