Petra Lindblad, trebarnsmamma, jobbar vid studentkåren och hör till de aktiva som har ringt upp medlemmar om att kandidera.
Petra Lindblad, trebarnsmamma, jobbar vid studentkåren och hör till de aktiva som har ringt upp medlemmar om att kandidera.

Åbo: ”Församlingen är inte någon en kvinnas egen show”

FÖRSAMLINGSVALET.

Ett öppet klimat i församlingen, där kyrkoherden är tydlig, öppen och mottaglig för förslag och motförslag. Det har skapat en bra utgångspunkt för församlingsvalet i Åbo. Petra Lindblad har suttit i arbetsgruppen som har vaskat fram många nya kandidater.

12.10.2022 kl. 10:00

En kyrkoherde som är bra på att leda, och ett jätte­starkt ungdomsarbete – det beskriver Petra Lindblad som styrkorna i Åbo svenska församling.

Petra Lindblad, 41, trebarnsmamma och från början miljö- och marinbiolog, jobbar i dag som student­ombud vid Åbo Akademis Studentkår. Sedan åtta år tillbaka sitter hon också i de beslutande organen i Åbo svenska församling och i samfälligheten.

– Jag var själv församlingsaktiv som ungdom i Borgå, flyttade till Åbo och har bott så att jag har sett Domkyrkan genom fönstret.

Hon har gått i gudstjänsterna i Åbo också då hon hade småbarn; nu börjar de bli större. Den yngsta har börjat skolan och den äldsta är 15. Det var nästan mera avslappnat tidigare, att kunna gå omkring i kyrkan med barnen än att nu sitta stilla i bänken och få ont i ryggen, ler hon.

"Jag fick vara med och besluta om nattvarden. Och kyrkoherden undertecknade mejl med 'pax et bonum', på latin! Jag var så imponerad att jag messade mamma!"

En av de största utmaningarna, också i Åbo svenska, är att få barnfamiljer och unga vuxna att vara med i församlingen – och att se till att de också får hjälp med barnen.

– På våra familjeläger har föräldrarna tyckt att det är fantastiskt att få sitta i lugn och ro och prata med andra vuxna.

Fler kandidater än 2018

Men få unga vuxna har tid för att vara med och besluta i församlingen. Inför valet i höst har Petra Lindblad suttit och ringt och ringt. Tillsammans med Siv Sandberg och Lars-Runar Knuts har hon suttit i arbetsgruppen bakom en av de tre kandidatlistorna. Totalnettot är att församlingen har fler kandidater i år än i valet 2018 – nu 24 till församlingsrådets tolv platser, och tolv till de fyra fullmäktigemandaten.

Till KP säger församlingsmedlemmar att det syns om det är roligt att vara med i de beslutsfattande organen i Åbo svenska. Beröm får också kyrko­herde Mia Bäck, som i det kyrkliga maskineriet har en centralare roll än motsvarande ledare inom det kommunala.


Kyrkoherde Mia Bäck i Åbo får beröm.

– Hon är jätteduktig på att uttrycka sig så att alla förstår vad hon pratar om. Hon skriver föredragningar så man vet vad det handlar om när man läser handlingarna, säger Petra Lindblad.

Vid biskopsvisitationen hade kyrkoherden goda omdömen av domkapitlet om sitt ledar­skap och om stämningen i församlingen, som handlar mycket om lagarbete, säger hon.

– Mia har idéer och driver, men det är ingen känsla av någon one-woman-show där hon ska vara stjärnan.

Församlingen präglas också av ett starkt ungdomsarbete med en annan entusiast i ungdomsarbetsledaren Laura Kota-aho. Åbo svenska hör till de församlingar som erbjuder läger för unga också nu på höstlovet. Också hjälpledarutbildningarna i församlingen är fulla.

– Hjälpisweekenden hade över 50 anmälda och det var ett mäktigt intåg när de kom in i gudstjänsten och dessutom hade en stor kör, säger Petra Lindblad.

Rösta ifall kyrkan är viktig

Petra Lindblad hoppas att många ska gå och rösta i församlingsvalet, om inte annat så för att visa om man tycker att kyrkans arbete är viktigt.

– Det är inte så stora linje­dragningar mellan listorna, vad man jobbar för eller skulle vilja motarbeta på något sätt. I församlingsrådet tänker man inte på vem som är invald från vilken lista.

Petra Lindblad har arbetat med politiskt obundna Liv och gemenskap som ställer upp 16 kandidater till församlingsrådet.

Två and­ra listor i Åbo har politiska partier i bakgrunden. SFP-anknutna Församlingen nära dig ställer upp sju kandidater och De grönas lista Gröna kyrkan har en kandidat.

Det diskuteras ofta vad som går att påverka i kyrkan. Men Petra Lindblad tyckte att hon som ny i församlingsrådet 2014 kom – bam! –rakt in i kyrkans stora frågor.

– Vid mitt allra första möte beslöt vi om nattvarden, om det skulle vara alkoholfritt vin då. Och vi hade då en kyrkoherde som undertecknade alla mejl med pax et bonum, latin i mejlen! Jag var så imponerad att jag sms:ade min mamma.

Odramatiskt i regnbågsfrågor

I Åbo svenska församling passerade det också utan dramatik att församlingen var en av de första i Borgå stift med en kyrkoherde i ett samkönat parförhållande. Som nyvald i jobbet gifte Mia Bäck sig 2018 med Anna.

– Säkert har det stört någon. Men om någon är homofob så glider den kanske inte fram till just mig på något kaffemingel och öppnar sig. Och ingen förtroendevald har vad jag vet fått några hatbrev eller så, säger Petra Lindblad.

Församlingsrådet i Åbo beslöt också redan 2017 att öppna församlingshemmet i Auragatans backe för samkönade vigslar. Som kyrkoherde följde Mia Bäck kyrkans officiella linje och skrev i beredningen att församlingen inte skulle ta beslutet.

– Men majoriteten tyckte att vi ville göra den markeringen. Och inte såg hon nu så jätteledsen ut över det beslutet efteråt.

Sedan dess har de Åboförsamlingar som använder Åbo domkyrka i våras öppnat också landets nationalhelgedom för regnbågsvigslar.

- - -

Korrigerat onsdag kl. 14 antalet ledamöter i församlingsråd och fullmäktige.

Text och foto: Jan-Erik Andelin


Hjälpledarna på Mariehamns skriftskolläger tycker att jobbet är både utmanande och givande. Fr.v.  Hanna Karlsson, Emma Engqvist, Milton Manngård, Tobias Sjöblom, Stina Fonsell, Maryam Massoumi och Isak Nylund.

läger. Där det finns konfirmander på läger, där finns hjälpledarna. Men hur ser hjälpledarjobbet ut i olika delar av stiftet? 19.8.2015 kl. 15:23

KP erbjuder ett ledigt vikariat för vår redaktör och PR-spindel-i-nätet. 19.8.2015 kl. 11:16

Biståndsnedskärningarna får följder också för missionen. 17.8.2015 kl. 15:58

domkapitlet. Den 26 augusti väljs en ny assessor till domkapitlet i Borgå. Kp tentade de valbara kandidaterna och frågade hur de ser på uppdraget. 13.8.2015 kl. 15:53

bostadslös. När höstens högskolestudier kör igång är ännu tusentals studerande i Helsingfors utan bostad. Finska församlingen i Berghäll driver en kampanj som ska få Helsingforsarna att låna ut sin soffa till en studerande utan tak över huvudet, rapporterar Yle. 13.8.2015 kl. 09:48
Skolelever vid altaret.

skola. Många församlingar vill finnas med i de nya skolelevernas vardag och be om beskydd på skolvägen. Deltagandet i och utförandet av välsignelser varierar från församling till församling. När välsignelsen sker på skoltid ska den inte förväxlas med religionsundervisning. 12.8.2015 kl. 15:20

Teologer och naturvetare kräver i ett gemensamt ställningstagande snabba åtgärder för att lindra effekterna av klimatförändringen. 11.8.2015 kl. 11:12

I ett brev till kyrkoherdarna i Borgå stift uppmanar biskop Björn Vikström till bön mot rasism. 5.8.2015 kl. 10:52
Ljud kan man göra med det mesta, vet Johan Sandås. Hur låter en trasig hammare?

Konst. Humelfestivalen är ett kulturmecka i Sommarsvenskfinland. Kyrkpressen träffade en bilkonstnär som funderat på människofiske, en grupp singer-songwriters som vill bevara sin unika stil och en ljudkonstnär som vill utmana det vi tror. 11.8.2015 kl. 15:09
Lennart Koskinen är född i Helsingfors men har länge verkat i Sverige.

Lennart Koskinen vill se resultat i finska kyrkans diskussioner om samkönade äktenskap. 30.7.2015 kl. 09:41

irja askola. Biskopen i Helsingfors Irja Askola deltar i demonstrationen för ett öppet och mångkulturellt Finland som ordnas på Medborgartorget i Helsingfors. 28.7.2015 kl. 09:48
Scenkamp och vapenteknik hör till i pekingopera.

kina. Intresset för kampsport tog skådespelarstuderanden från Esbo till Peking. Nu ser Elias Edström fram emot att jobba med teater som är unik i Europa. 16.7.2015 kl. 11:59
Stadsodling är modernt, naturnära och ett sätt att skapa gemenskap.

församling. Församlingsgemenskap med gröna fingrar. Finska församlingen i Munksnäs, Helsingfors stadsodlar på kyrkans bakgård. 13.7.2015 kl. 16:35
Helsingforsförsamlingarna måste spara, men vill inte skära ner på kyrkans synlighet i människors vardag. Foto: Emelie Melin

helsingfors kyrkliga samfllighet. Då intäkterna minskar måste även Helsingfors församlingar tänka om. Nu har åtta arbetsgrupper tillsatts med uppgift att kartlägga hur verksamheten kan omstruktureras. 10.7.2015 kl. 11:07
Bosse Ahlnäs är pensionär, men fortfarande aktiv som guide för turistgrupper i Estland, bland annat på Rannarootsi Muuseum i Hapsal.

åland. Han har varit med om att starta upp en lokalradiostation. Han har lärt sig ringa i kyrkklockor. Mångsysslaren Bosse Ahlnäs har ett speciellt förhållande till skärgården. Nyfikenheten ledde honom till Tallinn och de små estniska öarna där han numera också är turistguide. 10.7.2015 kl. 10:27

Sonja Jakobsson är studentpräst i Helsingfors, tisdagar på Hanken och torsdagar på Arcada. Från årsskiftet även på Soc&kom och Helsingfors universitet.

studieliv. Sonja Jakobsson rör sig i högskolornas korridorer och får ägna sig åt något av det hon gillar mest – att höra människors berättelser. 2.9.2021 kl. 16:52
Moa Widjeskog uppskattar den amerikanska vänligheten.
– Det är roligare att få ett leende än att någon tittar ner i marken.

studier. Moa Widjeskog studerar på ett kristet college i Kentucky. Hon har mött värme och vänlighet, men också attityder som är helt främmande för henne. 2.9.2021 kl. 09:19
Mårten Wallendahl fick anledning att tänka igenom livet när han drabbades av blodförgiftning och hjärtoperation.

LIVSBANA. Vanligtvis säger man att man snubblat in i en karriär. Det gjorde inte Mårten Wallendahl. En kompis som snubblade över honom ledde in honom på den livsbana han nu är i. 1.9.2021 kl. 16:37
Alla som vill – inte bara ålänningar – är välkomna med i bönegruppen på Facebook.

BÖN. Cita Nylund tog initiativ till att starta en bönetråd på Facebook. Varje vecka samlas gruppmedlemmarna på sitt håll och ger av sin bönetid åt andra. – Det är ganska stort fast det är litet. 1.9.2021 kl. 12:45
Oskar är som vilken lillebror som helst i storasyster Iris värld. – Hon tror att alla bebisar går jättemycket till doktorn, säger Erika Boije.

familjeliv. När Oskar Boije var en vecka gammal fick hans föräldrar veta att han har 47 kromosomer. – Oskar förankrar oss här och nu, säger Erika och Mattias Boije. 1.9.2021 kl. 09:13