Kammarkören Psallite i Korsholms kyrka med Susanne Westerlund som dirigent.

Ett levande musikliv!

korsholm.

Körer, orkestrar, konserter och musikaler – det finns något för alla i församlingarnas utbud. De flesta grupperna är redan igång. – Det här är ändå inget hinder för att komma
med och prova på en ny musikform, säger kantor Rodney Andrén.

28.9.2022 kl. 14:09

Höstens musikliv är igång för fullt i Korsholm, Solf, Kvevlax och Replot. Det är många som tagit ett steg in i musicerandet tack vare den lokala församlingen. Och faktum är att det finns något för de flesta smaker – både för dem som vill medverka och för dem som vill lyssna.

– Eftersom vi redan kommit en bit in på höstterminen så har de flesta grupper redan börjat. Det här är ändå inget hinder för att komma med och prova på en ny musikform. Speciellt i barnkören kommer det ännu in nya barn, då det tar tid för föräldrarna att få ihop barnens scheman, säger Rodney Andrén som är kantori Kvevlax församling.

– Musikverksamheten är i första hand tänkt att stöda församlingens verksamhet, gudstjänster, samlingar och projekt, tillägger han.

Ett fint exempel på det är körverksamheten i Solf. Där har bland annat barnkören Solfångarna startat.

– Vi sjunger roliga sånger och använder musik och rörelser för att uttrycka oss. Ibland uppträder vi på gudstjänster och andra tillställningar. Under hösten deltar vi i familjegudstjänsterna på mikaelidagen och första advent, säger Heidi Lång som leder kören.

I Solf sjunger också Koralkören som leds av tf. kantor Patrik Vidjeskog.

– Koralkören är en blandad projektkör som medverkar i gudstjänsten vid utvalda helger ett par gånger per termin. Förutom egna sånger stöder kören då också församlingen i psalmsången.

Under hösten medverkar kören under Alla helgons dag och första advent.

– Vi sjunger inga svåra saker. Alla gamla och nya sångare är hjärtligt välkomna med! säger Vidjeskog.

Orkestern Skäriblåset i Replot fortsätter öva på torsdagar i oktober. Om man vill ansluta sig är det en fördel om man är notkunnig och har spelat tidigare.

– Inspirationen ligger i att träffas och spela tillsammans. Musicerandet är ett gemensamt bygge där vi kommer vidare en aning varje gång, säger Robert Kronqvist som leder orkestern.

Korsholms svenska församling har ett digert utbud i höst, inte minst tack vare musikskolan.

– Det känns mycket bra att musikverksamheten får börja återgå till det normala efter pandemin. Och säsongen med julsånger ser jag alltid fram emot, säger Ann-Christine Nordqvist-Källström som är kyrkomusiker i Korsholms svenska församling.

MUSIKEN UNDER HÖSTTERMINEN

Korsholm

Sång- och musikgrupper

Körskola, åk 1 - 4, Korsholms kyrka, onsdag kl. 17.30-18.10, Erica Nygård. Start 14.9.

Ungdomskören Germivox, från åk 5, Sockenstugan, torsdag 17.30 – 18.15, Erica Nygård. Start 15.9.

Kör för alla, församlingshemmet (servering från kl. 18.30) varannan onsdag (udda veckor), A-C Nordqvist-Källström. Start 14.9.

Korall-kören (kyrkokör), Korsholms kyrka, torsdag kl. 19-20.30, A-C Nordqvist-Källström. Start 8.9.

Kammarkören Psallite, Korsholms kyrka onsdag kl. 18.45-20.45, Mari Renvall och A-C Nordqvist-Källström. (kontakta A-C N-K) Start 17.8.

Orkester för alla, Sockenstugan, varannan tisdag kl. 19-20.15 (udda veckor), Rainer Holmgård. Start 13.9.

Korsholms kammarorkester, Korsholms kyrka, fredag kl. 18.15-20.15, Erica Nygård. Obs! Start 2.9.

Adelcrantz blockflöjtsensemble, Musikkansliet, söndag kl. 19-21, Rainer Holmgård (kontakta A-C N-K). Start 11.9.

TIPS för ungdomarna! Torsdagar mellan 18.15 - 20.30 har församlingen öppet hus i ungdomsutrymmena i Gamla Vasa. Närmare info av församlingens ungdomsarbetsledare Tommy Rannanpää, tfn: 040 0706576.

Konserter, musikgudstjänster och matinéer

Sö. 9.10 kl. 18 Under Valven i Korsholms kyrka. Adelcrantz blockflöjtsensemble, dir. Rainer Holmgård. Fritt inträde, servering.

Sö. 16.10 kl. 18.30 Välgörenhetskonsert med Singsbykören m.fl. i Korsholms kyrka. Dir. Tina Martin. Inträde.

To. 3.11 kl. 18 Musikskolans elevmatiné i församlingshemmet i Gamla Vasa. Fritt inträde, servering.

Lö. 5.11 kl. 19 Allhelgonakonsert i Korsholms kyrka. Medverkande: Korsholms kammarorkester, dir. Erica Nygård. Solist: Ann-Louise Wägar, fagott. Inträde.

Sö. 6.11 kl. 18 Innerlighetens mässa med parentation i Smedsby församlingsgård. Medverkande: Korall-kören, dir. A-C Nordqvist-Källström. Musiken till mässan är skriven av kantor Gerd Lindén-Liljehage och en del texter av prästen Jessica Bergström.

Sö. 13.11 kl. 18 Under Valven i Korsholms kyrka. Elena Hämäläinen, barockcello och Anna Roos, cembalo. Fritt inträde, servering.

Fre. 25.11 kl. 19 Konserten ”Inför Advent” i Korsholms kyrka. Medverkande: Wasa sångargilles seniorkör och Korsholms kammarorkester, dir. Rainer Holmgård. Fritt inträde.

Må. 5.12 kl. 18 Musikskolans julmatiné i Korsholms kyrka. Andakt, servering.

Ons. 14.12 kl. 19 J.S Bach: Juloratorium i Korsholms kyrka. Vasa stadsorkester och Kammarkören Psallite. Solister: Helianna Herkkola, sopran; Ida Wallén, alt; Simo Mäkinen, tenor; Waltteri Torikka, bas. Dirigent, Tomas Djupsjöbacka. Arrangör: Vasa stadsorkester. Inträde.

Sö. 25.12 kl. 21 Juldagskvällens konsert i Korsholms kyrka. Kammarkören Psallite, dir. A-C Nordqvist-Källström och Mari Renvall. Solister: Jenny Sandelin, sång och Erica Nygård, flöjt. Fritt inträde.

De vackraste julsångerna 2022–2023

Sö. 27.11 kl. 18 Gudstjänst med DVJ i Smedsby församlingsgård. Medverkande: Kör för alla.

Sö. 18.12 kl. 11 Gudstjänst med DVJ i Korsholms kyrka. Medverkande: Körskolan och musikskolans elever.

Sö. 18.12 kl. 19 De vackraste julsångerna i Korsholms kyrka. Medverkande: Korsholms kammarorkester, Kör för alla, Korall-kören.

Fre. 6.1.2023 kl. 18 Gudstjänst med DVJ i Smedsby församlingsgård. Medverkande: Kantorskören (Korsholms prosteri).

I samarbete med andra

Lö-sö. 15-16 oktober deltar åtta sångare från Korall-kören i Kyrkomusikfesten i Åbo.

Musikalen Jakten på den försvunna psalmskatten med barnkörerna i Kvevlax, Replot, Solf församlingar samt Körskolan, Germivox, Korall-kören (Korsholms sv. församling) framförs på Kyrkomusikforum i Vasa och Korsholm 11.1 2023.

Kvevlax

TORSDAGKVÄLLAR I FÖRSAMLINGSHEMMET

Barnkören övar kl 18.oo- 18.45. Barnkören riktar sig till barn i åldern 6 år och uppåt. Förutom kantor Rodney så är också Åsa Österbacka med som ledare. Just nu förbereder vi en barnmusikal som skall göras i samarbete med barn och ungdomar från de övriga svenska församlingarna i Korsholm och Vasa. Vi övar också sånger för familjegudstjänster och snart är det dags för advent-, Lucia- och julsånger.

Kyrkokören övar kl 19.00-20.30. Körens repertoar består av både nyare och mera traditionella sånger. De flesta sjungs i fyrstämmigt men vi sjunger även unisona sånger. Det går bra att komma med och prova på även om man inte har så stor körvana.

Manskören övar kl 20.30-21.45. Vi är för närvarande 17 sångare. Kören fungerar litet som en projektkör, vilket betyder att det kan bli en lång rad med övningar inför ett framförande och sen är det paus tills följande evenemang närmar sig. Manskörens övningskvällar har varierar mellan torsdagkväll och söndagkväll.

ONSDAGAR I FÖRSAMLINGSHEMMET

Ekumeniska (pensionärs)kören övar i regel varannan onsdag kl 12.00-13.00. Den samlar daglediga sångare från alla församlingar i Kvevlax. Kantor Rodney och Yngve Svarvar leder kören. Vi inleder övningarna 5.10.

Orkestern Stråkdraget övar varannan onsdag kl 17.30-19.00. I orkestern finns både stråk- och blåsinstrument. Repertoaren består av relativt enkla orkesterarrangemang. Ledare är kantor Rodney och Svante Nylund.

Sö 2.10 KL. 10 Högmässa. Kyrkokören medverkar.

Sö 30.10 kl. 10 Familjegudstjänst i församlingshemmet. Barnkören och dagklubbsbarnen medverkar. Frukost serveras från kl. 9.

Lö 5.11 kl. 10. Allhelgonagudstjänst. Kyrkokören medverkar.

Sö 27.11 kl. 10 Adventsgudstjänst, barnkören, dagklubbsbarnen och kyrkokören medverkar.

Sö 4.12 kl. 18 Julkonsert. Medverkande: Simon Granlund, sång, Martin Söderbacka, gitarr, Eevalotta Matikainen, kontrabas, Mikael Svarvar, piano.

Ti 6.12 kl. 10 Självständighetsdagens gudstjänst. Karakaffets kör och ekumeniska kören medverkar.

Sö 11.12 kl. 18 De vackraste julsångerna. Församlingens körer och orkestern Stråkdraget. Kvevlax sångkör.

Lö 17.12 kl. 19 Julkonsert med Hans M

Solf

Psalmgudstjänst ordnas tillsammans med KU-kretsen 23.10 kl. 18.

Psalmafton kommer också att hållas i höst. Håll utkik i annonseringen!

Barnkören Solfångarna riktar sig till lågstadiebarn och övar på fredagar kl 12.20–13.00 i Solf skolas musiksal.

Koralkören är en blandad projektkör som i regel övar onsdagskvällar kl. 18.30–20 i församlingshemmet. De första övningarna är tänkta att börja hållas under andra hälften av oktober.

Replot

Körerna startar torsdag 13.10 i Replots församlingshem. Unga röster övar kl. 15.40-16.30 och Skärikyrkans kör kl. 19, kaffe från 18:30 för Skärikyrkans kör.

Skäriblåsets orkesterövningar hålls från 13.10 på torsdagar kl. 17.30–18.30.

Ulrika Hansson


Personligt. För Matte Fontell var hans stamning och hans överaktivitet en skam – men också en källa till kreativitet. – Jag var livlig och överaktiv, men jag hade också tusen bilder och berättelser i huvudet. 20.2.2025 kl. 18:53

PRÄSTBRIST. På vissa orter är det svårt att hitta kyrkoherdar. Prästvikarier är det också brist på. Notarie Linus Stråhlman vid domkapitlet i Borgå tror att pengar kunde vara ett lockbete i jakten på kyrkoherdar. – Man tror kanske att det är ett heligt jobb att vara präst, men lönen spelar helt klart en roll. 20.2.2025 kl. 12:00

Personligt. – Jag tror att vår tid på jorden handlar om att lära oss att älska. Att vara så goda vi kan. Jag tycker att vi borde vara mer ödmjuka inför vad det innebär att vara människa, säger skådespelaren Anna Hultin. 18.2.2025 kl. 10:13

PULS. Det har gått ett halvt år sedan de aktiva i det karismatiska lekmannakonceptet Puls lade ner i Petrus församling i Helsingfors och gick sin väg. Kyrkpressen tittar på vad som hände sedan. 17.2.2025 kl. 19:00

litteratur. Då Emma Ahlgren skriver fiktion är det roligt, absurt, vasst och mörkt. Men hon påminner om att det i verkligheten finns hjälp mot mörker. Det finns terapi och medicin. Och djur. Och ibland också Gud. 14.2.2025 kl. 13:37

GRÖN OMSTÄLLNING. Nina Långstedt är den sjunde generationen som odlar jorden på Krämars i Svartå, Ingå. Hon vill göra allt hon kan för att rädda inte bara Krämars utan hela planeten för framtidens generationer. – Det är hopplöst, men vi måste göra det ändå. 13.2.2025 kl. 09:43

ungdomens kyrkodagar. – Det som var särskilt fint i år var att vi kom till att ingen ska pushas ut från församlingen bara för att vi har lite olika värderingar, säger Mona Nurmi. 12.2.2025 kl. 18:26

LÄGER. Varför får bara ungdomarna gå på läger? undrade några konfirmandföräldrar. Klart vuxna behöver läger också, tänkte de i Åbo svenska församling. Nu blir det av – välkommen på vuxenläger! 11.2.2025 kl. 14:07

kyrkomusiker. Fiona Chow är ny kantor i Borgå svenska domkyrkoförsamling. Under pandemin hade hon tråkigt medan kyrkorna stod tomma. Det var en perfekt tid att öva orgel! Och så blev hon kyrkomusiker. 10.2.2025 kl. 11:48

FÖRFÖLJELSE. 380 miljoner kristna i världen blir förföljda och diskriminerade, skriver Open Doors i sin senaste årsrapport. Finländare som turistar i Turkiet, Marocko, Egypten eller Vietnam tänker kanske inte ens på det. 7.2.2025 kl. 18:47

Personligt. Simon Westerlund har alltid fascinerats av berättelser – från barndomens sagor till historiens stora skeenden. Hans resa har tagit honom från från studier i historia till läraryrket, och från den Evangelisk-lutherska kyrkan till den ortodoxa tron. 29.1.2025 kl. 15:41

KYRKOR I USA. Varumärket Proud Boys har betecknats stå för rasistisk nyfascism och våld i USA. Nu ägs rörelsens namn av en afroamerikansk kyrka i Washington som de vandaliserat. 7.2.2025 kl. 13:03

ANDLIG TORKA. Ivern är borta. Gud är tyst och bönen en ansträngning. Någon gång bestämde vi oss för att tro, kanske nyligen eller kanske för trettio år sedan. Det var så fint på den tiden! Det var så lätt att be. Vi var så ivriga. Vi tänkte att vi hade listat ut allt: så här skulle det härefter vara i vårt liv, så här helt och kärleksfullt och hängivet. Vi tänkte att det skulle vara lätt. Vi tänkte att vi hade hittat hem. 6.2.2025 kl. 12:10

ÅRETS KANTOR. Utmärkelserna har haglat tätt för Lisen Borgmästars. Under tre efterföljande dagar fick hon vetskap om en utmärkelse per dag. Nu senast har hon blivit utsedd till Årets kantor 2025. 5.2.2025 kl. 22:01

LAESTADIANERNAS FRIDSFÖRENINGARS FÖRBUND. Stig-Erik Enkvist har återkommit som verksamhetsledare för LFF efter fem års paus. Han kommer till en ny organisation och ny adress. 5.2.2025 kl. 13:40

psykologi. När Trump skällde ut Zelenskyj i Vita huset betraktade den kristna terapeuten Markku Veilo scenen med intresse. – Det var ett klassiskt exempel på hur en människa reagerar utifrån sina känslolås och inte klarar av att bete sig vuxet, säger han. Men vi har alla en del i oss som exploderar eller imploderar oväntat – och den kan vi jobba med. 20.3.2025 kl. 10:01

Begravningsplatser. Runt om i Svenskfinland finns små begravningsplatser som drivs av föreningar eller sammanslutningar. Två begravningsplatser stöds av den lokala församlingen eller samfälligheten. 19.3.2025 kl. 10:00

KRISTEN YOGA. Stillhetens yoga utövas i dag i var femte församling i den evangelisk-lutherska kyrkan. Yogans ursprung utanför kristendomen och Europa väcker fortfarande frågor. Ny forskning ska titta på varför. 18.3.2025 kl. 10:00

film. Filmen om den tyska teologen och motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer är bioaktuell i vår. Filmen är skrämmande relevant i en tid då auktoritära ledare på nytt utmanar vårt civilkurage. Ylva Eggehorn, svensk poet, författare och Bonhoeffer-översättare, tycker att filmen är angelägen just idag. 17.3.2025 kl. 18:39

BISTÅND. När han fick e-post om att allt amerikanskt bistånd stoppas var Wycliffe Nsheka i chock.– Jag har jobbat med bistånd i Uganda i 23 år, och aldrig upplevt något liknande. 12.3.2025 kl. 12:42