Många talar om vi-anda, gemenskap och förtroende för anställda som jobbar fint. KP:s enkät bland medlemmar inom församlings- och kyrkoråd besvarades av omkring 180 förtroendevalda. Relationerna inom församlingen hör till de områden som får det bästa betyget. Av dem som svarat anser över 58 procent att samarbetet är bra.
Frank Lindholm, 70, i Pojo, har precis lagt på luren. Han har ringt samfälligheten i Raseborg, där han sitter som förtroendevald. Han har full hand med säte både i församlingsrådet, kyrkofullmäktige, kyrkorådet och stiftsfullmäktige. Så sitter han också i styrelsen för ett fastighetsbolag inom samfälligheten.
Frank Lindholm som är pensionerad buss- och reseföretagare har ofta kontakt med kyrkans personal på orten, både per telefon och e-post.
– Det jag ringde om, och försökte få tag på kyrkoherden om nu i förmiddags, var en sak jag precis läste om ifråga om mental hälsa, där jag undrar om församlingen kunde göra något, säger han.
Frank Lindholm var själv en gång chef för ett på sin tid växande familjeföretag med närmare 50 anställda. I dag är han mån om de anställdas välmående i kyrkan.
Frank Lindholm i Pojo vill arbeta för välmående i jobben i kyrkan.
– Vi får brist på anställda framöver. Inom en snar framtid kommer ungefär 40 procent av våra anställda i stiftet att gå i pension. Så vi har stora utmaningar.
"Alla känner alla"
I många av stiftets församlingar upplevs samarbetet vara okomplicerat och direkt i KP:s enkät. Särskilt från förtroendevalda i åländska församlingar, som länge varit stiftets minsta gemenskaper, kommer flera kommenterar om att "alla ju känner alla". Men också i större församlingar beskrivs samarbetet som gott.
"En positiv gemenskap där allas insatser uppskattas."
– Jag upplever att församlingsrådet, de anställda och församlingsmedlemmar i olika frivilliga uppgifter bildar en positiv gemenskap där allas insatser uppskattas, skriver en medlem av församlingsrådet i en församling i Nyland.
I grannförsamlingen beskriver en förtroendevald läget så här:
– I vårt församlingsråd har vi litat på våra anställda, och förtroendet har återgäldats med god verksamhet. Frågor eller kommentarer har vi kunnat diskutera respektfullt och alltid nått goda lösningar.
Mycket kommer enligt enkäten också an på kyrkoherdarna. I kyrkan har de ofta den lite speciella rollen som både ordförande för råden samtidigt som de är chefer för församlingens anställda.
Inte gå förbi kyrkoherden
Några kyrkoherdar får beröm i enkäten för att hålla dialogen mellan alla parter levande. Flera församlingsråd har under sina gångna fyra år haft särskilda möten och ibland hela dagar tillsammans med de anställda.
– Vi har haft några lyckade temadagar. Dessvärre var uppslutningen från de förtroendevaldas sida rätt svag, rapporterar en åländsk förtroendevald.
Andra i enkäten pekar å andra sidan på "styrelsehygienen" – att det inte är korrekt att som förtroendevald gå förbi kyrkoherden direkt till de anställda.
– Med en förtroendevald ordförande för församlingsrådet kunde rådet bygga upp en tydligare dialog med de anställda, heter det i ett svar från Vasaregionen.
"Tongivande i rådet ser sig sig själva i position mot de anställda."
Spänningar i små sammanhang
Men de förtroendevalda dras också in i spänningar. Personalen kan vara oense sinsemellan, eller kyrkoherden vara omstridd som chef.
– Jag har själv strävat efter en vi-känsla men upplever att de tongivande förtroendevalda ser sig själva i motsatsposition till de anställda, skriver en rådsmedlem som vill förbli anonym.
De kommande fyra åren förväntas också bli tider när kyrkan blir tvungen att spara och ställa om. I en finlandssvensk församlings rätt så lilla krets kommer de förtroendevalda ofta att besluta hur andras jobb dras in eller förändras.
– Indragning av vissa tjänster påverkade förstås samarbetet, men de anställda hade förståelse för de ekonomiska realiteterna, skriver en förtroendevald efter en omständlig församlingsfusion i norra Österbotten.
I enkäten ansåg 37 procent att dialogen mellan förtroendevalda och anställda fungerade bara "ibland". Fyra procent av de tillfrågade ansåg att den inte fungerade alls.