"Jag hade en bild av mig själv att jag levde sunt men obalansen i mitt liv eskalerade"

Personligt.

– Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt.

25.6.2022 kl. 15:12

– Vi medelålders vita män är på inget sätt underrepresenterade någonstans. Men jag märker att människor tycker om när jag bloggar om vardagen som pappa.

Det säger Markus Andersén, som har bloggat nästan tio år. Han lever ett vanligt liv som familjefar i Helsingfors.

– Det finns ganska få män som skriver om sitt vardagliga liv. Folk tycker att det är intressant.

Kyrkpressen tog över bloggen Andetag av Hbl i vår. Bloggskribenterna skriver om liv, kyrka, tro och livsåskådning med fokus på det personliga.

– Jag vill helst inte skriva om min personliga tro. Men det är mitt val. Men jag skriver gärna om kyrka och samhälle.

Han beskriver sin tro som oerhört pragmatisk och ickedogmatisk.

– Handlingarna gentemot din nästa avgör allt.







Vilken är din favoritperson i Bibeln, om man inte får säga Jesus?

– Det är en svår fråga. Maria Magdalena är fascinerade, säger han.

– Men det finns många lätta klyschor att ta till. I och med min bakgrund som prästson har jag vuxit upp med människor som är väldigt insatta i Bibeln. Jag är bekant med verket och kan kanske Bibeln lite bättre än mannen på gatan. Det som jag tar med mig från Bibeln är de stora temana, till exempel att man ska hjälpa sin nästa och inte ställa sig ovanför någon annan.

Han har svårt med de fina nyanserna i teologin och bibeltolkningen.

– Kanske min attityd kan ha att göra med att jag är tredje och yngsta barnet i syskonskaran. Stereotypen är att ett tredje barn är ganska bekymmerslöst. Jag brukar tänka att ”det kan någon annan sköta”. Jag är inte passionerat insatt, och det är helt okej.

Kanske min attityd kan ha att göra med att jag är tredje och yngsta barnet i syskonskaran. Stereotypen är att ett tredje barn är ganska bekymmerslöst.

Vilken är din favoritverksamhet i församlingen?

– Jag måste säga att skriftskolan görs väldigt väl i många församlingar. I den lutherska kyrkan i Finland är den en samlande kraft. Den är relevant för sin målgrupp.


Hans kropp var slutkörd

Markus Andersén har gått igenom många livsstilsförändringar de senaste åren.

– År 2019 kände jag mig lite hängig och gick till en läkare. Minuten senare satt jag i en EKG-apparat. Alla värden var helt åt skogen. Mitt blodtryck var alldeles för högt och apparaten visade initialt att jag skulle ha haft någon form av hjärtattack.

Han fick veta att hans kropp var slutkörd.

– Jag hade en bild av mig själv att jag levde sunt. Jag har alltid rört mycket på mig, men jag hade inte tagit hand om min kropp de senaste åren. I mitt fall handlade det om en gradvis försämring.

– Jag hade en ganska osund uppfattning om vad som är realistiskt att klara av på jobbet som företagare och hemma som familjefar till två små barn. En viss tid kan man leva på högre varv, men till sist håller det inte. Obalansen i mitt liv eskalerade. Jag hade inte förstått att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden.





Prioritera i kalendern

Andersén har ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar i släkten.

– Min far har levt väldigt hälsosamt hela sitt liv, och han fick medicinering för högt blodtryck som ung.

Markus Andersén drack nästan ingen alkohol, och hade inte ätit rött kött på ganska länge.

– Om jag inte hade varit i så pass gott skick så vet man inte hur det skulle ha slutat.

Läkaren gav Markus åtta veckors sjukledighet. Sen kom jullovet och sen kom pandemin.

– Nu ska jag inte säga att pandemin kom tursamt, men jag har alltid haft ett jobb där jag reser väldigt mycket. Nu satt jag hemma och jobbade i sex månader. Istället för att resa tog jag tag i livstilsförändringar.

Han såg också över sin kalender.

– Jag började prioritera i kalendern. Alla har vi 24 timmar varje dag. Tidigare var min kalender full av aktiviteter – jag måste lära mig att jag inte behövde fylla min dag proppfull.


En social introvert person

Han fick också träffa en psykolog.

– Jag lärde mig att jag är en social introvert person. Det hade jag aldrig tänkt på tidigare. Alla människomöten är i någon mån ansträngande för mig. Jag har också kommit fram till att alla sociala tillställningar inte ger mig så mycket. Av psykologen fick jag verktyg att hantera såna saker.

Markus Andersén har lärt sig att förändring sker genom att man gör den.

– Det låter som en klyscha, men så är det.


Vad räcker pengarna till?

Markus Andersén är förtroendevald i Johannes församling.

– Jag ombads att ställa upp och tackade för förtroendet. Förändring sker ju inifrån.

Han sitter i ekonomiutskottet och är realistisk när det gäller församlingarnas ekonomiska framtid.

– Min församling har en bred verksamhet. Jag upplever att jag har en liten fördel i det att jag i vardagen jobbar som företagare. Jag är inte låst inom ett visst område. Vad kan göras och vad räcker pengarna till?

Han säger att vi måste inse att den tid när kyrkan hade hur mycket medel som helst är försvunnen.

– Vi kan inte spekulera i vad som vore trevligt eller hur det var på Sörnäs svenska församlings tid. Nu har vi de här medlen att jobba med. Hur ska vi disponera över dem?


Vad gör du i sommar?

– Vi har en stuga vid Saimen, som vi åker till varje sommar. Nu är Saimen hippt och trendigt. Det tycker jag är lite lustigt.

Till sommartraditionerna hör också att åka till Lekholmen, Helsingforsförsamlingarnas lägergård, belägen i Helsingfors skärgård.

– Lekholmen är en väldigt naturlig del av mitt liv. Jag har i praktiken varit där alla somrar, i och med att min pappa var präst i Helsingfors.

Han tycker mycket om holmen.

– Men jag är inte en Lekholms-traditionalist. Saker ska inte vara som det var på Lekholmen på 60-talet eller på 90-talet, utan det är en levande varelse. Holmen ska vara relevant för dem som nyttjar den. Livet går vidare och så ska det också vara.

Christa Mickelsson


Merita Huokuna berättar för de andra i gruppen att hon kanske vill jobba som sjukhuspräst.

språk. Teologistuderande vi Helsingfors universitet fick besök av prästen och språkambassadören Tuomas Metsäranta som berättade hur svenskan öppnat dörrar för honom. 21.11.2019 kl. 09:48
Stiftsfullmäktige består av sju präster och fjorton lekmän.

val. Både på listan "Tillsammans" och "En kyrka för alla" vill kandidaterna till stiftsfullmäktige arbeta för att alla par ska ha möjlighet till kyrklig vigsel. 18.11.2019 kl. 10:49
Listan "För Kristi kyrka" ställer upp kandidater både i kyrkomötesvalet och stiftsfullmäktigevalet.

val. Listan ”För Kristi kyrka” har nu en programförklaring – och 18 kandidater för stiftsfullmäktige. 14.11.2019 kl. 13:40

film. Filmaffischen visar en pojke i dunklet framför en kyrkas fönster där ljuset skiner genom de praktfulla glasmålningarna. Så är också I Guds namn en film om den lilla människan som farit illa i den ståtliga institutionen – och som trettio år senare kämpar för upprättelse och för att rättvisa ska skipas. 14.11.2019 kl. 11:02
Albert Häggblom, Harry Sanfrid Backström, Ingemar Klemets och Max-Olav Lassila ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.

val. Listan ”På biblisk grund” och listan ”Jesus i centrum” är nu klara inför valet av kyrkomötesombud och valet av ombud för stiftsfullmäktige. 13.11.2019 kl. 15:06

Program. På grund av poststrejken utkommer Kyrkpressen inte den här veckan. För att du inte ska missa något som händer hittar du här församlingarnas program fram till första advent! 13.11.2019 kl. 10:29
Peter Strang tycker att man ska fråga sig själv vad man vill hinna med under sitt liv.

prioritera. – Döden är som solen – man kan bara titta på den en kort stund. Den ger perspektiv på livet, men sedan måste man vända blicken mot livet igen. 11.11.2019 kl. 15:04
Mari Johnson jobbar som diakoniarbetare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan är biosalongerna eller bokhandlarna runt om i Helsingfors.

ny i stan. "Ensamhet är ett stort problem för många men det finns skillnad på ensamhet och att vara ensam." 11.11.2019 kl. 13:50
Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur.

övernattning. Det fnissas och prasslar bakom altaret. En enorm luftmadrasspump surrar intill körläktaren och framför orgeln spelas det ett parti kort. Klockan närmar sig tio på lördag kväll men Matteuskyrkan i Östra centrum är bokstavligen full av liv när 25 barn sover över i kyrkan. 11.11.2019 kl. 13:34
Cittran är ett av de instrument Jan-Erk Nyholm spelar.

konsert. Musiken och teologin har varit sammanflätade under Jan-Erik Nyholms liv. Innan han gick i pension som kantor i Pedersöre församling 2013 hade han också varit pastor i Filadelfia i Korsnäs. 11.11.2019 kl. 09:15

Kyrka. Under fredagen meddelades att biträdande justitieombudsman Pasi Pölönen fattat beslut om att en skola i Kouvola inte får ordna sin julfest i kyrkan. Nu reagerar flera politiker på beslutet. 9.11.2019 kl. 19:31

religionsfrihet. Kyrkomötesombuden är kritiska till att riksdagsledamoten utreds för hets mot folkgrupp. Räsänen har enligt dem endast framfört den kristna synen på homosexualitet. Rättsväsendet kan inte avgöra frågor om bibeltolkning eller "vilken sexuell livsstil som är förenlig med Guds vilja". 8.11.2019 kl. 12:45
Mari Puska, Rolf Steffansson, Mia Anderssén-Löf, Stina Lindgård, Jan-Erik Nyberg och Ann-Mari Audas-Willman ställer upp i valet av prästombud i kyrkomötet.

Kyrkomötet. Fyra kvinnor och två män ställer upp på listan ”Tillsammans”, som tävlar om två platser som prästombud i kyrkomötet. I listans programförklaring står bland annat att par av samma kön ska få möjlighet till kyrklig vigsel, att kyrkan ska ha nolltolerans för trakasserier och att kyrkan ska gå mot en koldioxidneutral framtid. 7.11.2019 kl. 16:03
I dag behöver den som ska döpas två faddrar som är medlemmar i kyrkan. Snart krävs bara en.

dop. I framtiden behöver den som döps bara en fadder som är konfirmerad medlem i kyrkan. Ändringen ska sänka tröskeln till dopet och göra doparrangemangen smidigare både för familjer och församlingar. 7.11.2019 kl. 14:46

Kyrkomötet. Tydliga prioriteringar och inget osthyvlande, löd budskapet från kyrkomötets ekonomiutskott. I nästa års budget ingår pengar för att förverkliga kyrkans klimatstrategi och för att anställa en koordinator för pilgrimsvandringsverksamheten. 7.11.2019 kl. 12:30

En bok som berättar om det riktigt vanliga församlingslivet i Borgå stift – det skulle Robert Lemberg helst vilja göra.

BORGÅ STIFT. En bok som berättar om livet i Borgå stift, sitter Robert Lemberg och skulle vilja göra. Inte en historik med anledning av 100-årsjubileet, utan en fin, snygg och angelägen jubileumsbok. Kanske med bilder du har hemma. 8.12.2022 kl. 19:00
Alice Ahlfors, sopran, sjunger i mitten av fotot, klädd i blå tröja.

MAMMAKÖR. ”Nattmörkret sänker sig i våran stad, i alla fönster glimmar bågarna på rad”, sjunger mammakören Änglaklang i Grankulla. Snart har de sin första egna julkonsert. 8.12.2022 kl. 11:27
Sameprästen Mari Valjakka koordinerar kyrkans försoningsprocess i Sápmi.

samer. Kyrkan startar i snabb takt en försoningsprocess med samerna. Biskopsmötet startade projektet i dag. Sameprästen Mari Valjakka som själv är skoltsame ska koordinera arbetet. 7.12.2022 kl. 13:39
Mikael Hulten bor i Helsingfors och pendlar till jobbet i Kyrkslätt. Därhemma kläddes julgranen redan till lillajul.

TVÄRVÄNDNING. I över tio år gjorde Mikael Hulten karriär i Försvarsmakten. Sedan kom en livskris och en tvärvändning. Idag är han församlingspastor i Kyrkslätt. Det han väntar på mest i jul är julottan. 7.12.2022 kl. 08:46

SJÄLVSTÄNDIGHET. Jari Jolkkonen talade på självständighetsdagens ekumeniska festgudstjänst i Helsingfors domkyrka. Jari Jolkkonen är biskop i Kuopio stift. 6.12.2022 kl. 13:00