"Jag hade en bild av mig själv att jag levde sunt men obalansen i mitt liv eskalerade"

Personligt.

– Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt.

25.6.2022 kl. 15:12

– Vi medelålders vita män är på inget sätt underrepresenterade någonstans. Men jag märker att människor tycker om när jag bloggar om vardagen som pappa.

Det säger Markus Andersén, som har bloggat nästan tio år. Han lever ett vanligt liv som familjefar i Helsingfors.

– Det finns ganska få män som skriver om sitt vardagliga liv. Folk tycker att det är intressant.

Kyrkpressen tog över bloggen Andetag av Hbl i vår. Bloggskribenterna skriver om liv, kyrka, tro och livsåskådning med fokus på det personliga.

– Jag vill helst inte skriva om min personliga tro. Men det är mitt val. Men jag skriver gärna om kyrka och samhälle.

Han beskriver sin tro som oerhört pragmatisk och ickedogmatisk.

– Handlingarna gentemot din nästa avgör allt.







Vilken är din favoritperson i Bibeln, om man inte får säga Jesus?

– Det är en svår fråga. Maria Magdalena är fascinerade, säger han.

– Men det finns många lätta klyschor att ta till. I och med min bakgrund som prästson har jag vuxit upp med människor som är väldigt insatta i Bibeln. Jag är bekant med verket och kan kanske Bibeln lite bättre än mannen på gatan. Det som jag tar med mig från Bibeln är de stora temana, till exempel att man ska hjälpa sin nästa och inte ställa sig ovanför någon annan.

Han har svårt med de fina nyanserna i teologin och bibeltolkningen.

– Kanske min attityd kan ha att göra med att jag är tredje och yngsta barnet i syskonskaran. Stereotypen är att ett tredje barn är ganska bekymmerslöst. Jag brukar tänka att ”det kan någon annan sköta”. Jag är inte passionerat insatt, och det är helt okej.

Kanske min attityd kan ha att göra med att jag är tredje och yngsta barnet i syskonskaran. Stereotypen är att ett tredje barn är ganska bekymmerslöst.

Vilken är din favoritverksamhet i församlingen?

– Jag måste säga att skriftskolan görs väldigt väl i många församlingar. I den lutherska kyrkan i Finland är den en samlande kraft. Den är relevant för sin målgrupp.


Hans kropp var slutkörd

Markus Andersén har gått igenom många livsstilsförändringar de senaste åren.

– År 2019 kände jag mig lite hängig och gick till en läkare. Minuten senare satt jag i en EKG-apparat. Alla värden var helt åt skogen. Mitt blodtryck var alldeles för högt och apparaten visade initialt att jag skulle ha haft någon form av hjärtattack.

Han fick veta att hans kropp var slutkörd.

– Jag hade en bild av mig själv att jag levde sunt. Jag har alltid rört mycket på mig, men jag hade inte tagit hand om min kropp de senaste åren. I mitt fall handlade det om en gradvis försämring.

– Jag hade en ganska osund uppfattning om vad som är realistiskt att klara av på jobbet som företagare och hemma som familjefar till två små barn. En viss tid kan man leva på högre varv, men till sist håller det inte. Obalansen i mitt liv eskalerade. Jag hade inte förstått att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden.





Prioritera i kalendern

Andersén har ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar i släkten.

– Min far har levt väldigt hälsosamt hela sitt liv, och han fick medicinering för högt blodtryck som ung.

Markus Andersén drack nästan ingen alkohol, och hade inte ätit rött kött på ganska länge.

– Om jag inte hade varit i så pass gott skick så vet man inte hur det skulle ha slutat.

Läkaren gav Markus åtta veckors sjukledighet. Sen kom jullovet och sen kom pandemin.

– Nu ska jag inte säga att pandemin kom tursamt, men jag har alltid haft ett jobb där jag reser väldigt mycket. Nu satt jag hemma och jobbade i sex månader. Istället för att resa tog jag tag i livstilsförändringar.

Han såg också över sin kalender.

– Jag började prioritera i kalendern. Alla har vi 24 timmar varje dag. Tidigare var min kalender full av aktiviteter – jag måste lära mig att jag inte behövde fylla min dag proppfull.


En social introvert person

Han fick också träffa en psykolog.

– Jag lärde mig att jag är en social introvert person. Det hade jag aldrig tänkt på tidigare. Alla människomöten är i någon mån ansträngande för mig. Jag har också kommit fram till att alla sociala tillställningar inte ger mig så mycket. Av psykologen fick jag verktyg att hantera såna saker.

Markus Andersén har lärt sig att förändring sker genom att man gör den.

– Det låter som en klyscha, men så är det.


Vad räcker pengarna till?

Markus Andersén är förtroendevald i Johannes församling.

– Jag ombads att ställa upp och tackade för förtroendet. Förändring sker ju inifrån.

Han sitter i ekonomiutskottet och är realistisk när det gäller församlingarnas ekonomiska framtid.

– Min församling har en bred verksamhet. Jag upplever att jag har en liten fördel i det att jag i vardagen jobbar som företagare. Jag är inte låst inom ett visst område. Vad kan göras och vad räcker pengarna till?

Han säger att vi måste inse att den tid när kyrkan hade hur mycket medel som helst är försvunnen.

– Vi kan inte spekulera i vad som vore trevligt eller hur det var på Sörnäs svenska församlings tid. Nu har vi de här medlen att jobba med. Hur ska vi disponera över dem?


Vad gör du i sommar?

– Vi har en stuga vid Saimen, som vi åker till varje sommar. Nu är Saimen hippt och trendigt. Det tycker jag är lite lustigt.

Till sommartraditionerna hör också att åka till Lekholmen, Helsingforsförsamlingarnas lägergård, belägen i Helsingfors skärgård.

– Lekholmen är en väldigt naturlig del av mitt liv. Jag har i praktiken varit där alla somrar, i och med att min pappa var präst i Helsingfors.

Han tycker mycket om holmen.

– Men jag är inte en Lekholms-traditionalist. Saker ska inte vara som det var på Lekholmen på 60-talet eller på 90-talet, utan det är en levande varelse. Holmen ska vara relevant för dem som nyttjar den. Livet går vidare och så ska det också vara.

Christa Mickelsson


Det var främst allsångsevenemang som drabbades av de nya restriktionerna.

Coronapandemin. I domkyrkoförsamlingen i Borgå infördes coronapass vid De vackraste julsångerna, något som drog ner på deltagarantalet. Men de som kom visade villigt sina pass vid kyrkdörren. 8.12.2021 kl. 07:35
Biskop Bo-Göran Åstrand försöker tillsammans med biskoparna i de andra stift som drabbas mest av pandemin hitta lösningar inför julfirandet.

Coronapandemin. De nya coronabegränsningarna ställer till det för församlingarna inför jul. 8.12.2021 kl. 07:41

advent. – Det första tecknet på att julen närmar sig är att jag inser att det är så kallt ute att jag måste köpa en mössa som jag sedan kan tappa bort under vintersäsongen, säger Kristian, ”Krippe” Westerling, redaktör på Yle X3M. 26.11.2021 kl. 14:15
Emma Audas väntar med julmusiken tills det blir juldag.

advent. – Det är en helt annan upplevelse att höra julens evangelium när man använt adventstiden till att formulera varför vi längtar efter fredens kung, varför det spelar roll för mig och hela världen att Jesus faktiskt kommer till oss, säger Emma Audas. 25.11.2021 kl. 16:20
Karin Erlandsson har kunnat gå upp i Jomala kyrktorn och göra research för sin bok "Hem".

roman. Karin Erlandsson är aktuell med boken Hem, en historisk roman om Åland. Hon har bland annat gjort research i kyrktornet i Jomala kyrka. 24.11.2021 kl. 09:11
Valdeltagandet uppgick till 91,4 procent.

LAPPO STIFT. Matti Salomäki fick 54,8 procent av de avgivna rösterna i valets andra omgång och valdes till ny biskop i Lappo stift. 23.11.2021 kl. 19:52
Han har jobbat mycket övertid i höst. Men har en skolelev testat positivt en halvtimme före arbetstiden tar slut kan man inte bara spara samtalen till nästa dag.

Coronapandemin. Jonte Wingren jobbar med smittspårning på hälsovårdscentralen i Jakobstad. 23.11.2021 kl. 09:39
– Vid De vackraste julsångerna kollar vi coronapass vid ingången, säger kyrkoherde Mats Lindgård i Borgå.

coronaepidemin. De vackraste julsångerna drabbas av coronabegränsningar i Nyland och Åboland. 19.11.2021 kl. 12:00
Biskop Bo-Göran Åstrand talade på kyrkodagarna på lördagen.

Kyrkodagarna. Idag fick kyrkodagsdeltagarna i Mariehamn lyssna till Kent Wisti och Bo-Göran Åstrand. – När jag knäböjde vid nattvardsbordet för första gången efter en lång paus var mina kinder våta av tårar, sa biskop Bo-Göran Åstrand i sitt kyrkodagstal. 13.11.2021 kl. 14:54
Totalt kommer ungefär 250 personer att delta i kyrkodagarna.

Kyrkodagar. Temat för kyrkodagarna i Mariehamn är ”Fri”. Egentligen skulle kyrkodagarna äga rum ifjol – men på grund av pandemin blev samlingen liten och det blev repris i år. 12.11.2021 kl. 21:41
Magnus och Gunilla Riska har evakuerats från Etiopien till Finland.

etiopien. Lämna landet omedelbart! Meddelandet från utrikesministeriet lämande ingen tolkningsmån. Nu är Magnus och Gunilla Riska tillbaka i Finland medan Evangeliföreningens missionärer evakuerats til Kenya. 12.11.2021 kl. 10:57
Senast år 2023 ska inbesparingarna vara gjorda och budgeten i balans.

SAMARBETSFÖRHANDLINGAR. Kyrkans centralförvaltning måste spara ytterligare nästan en miljon euro, slog kyrkomötet fast igår. Det innebär samarbetsförhandlingar. 12.11.2021 kl. 10:01

livet. Linda Haglund hade tänkt gifta sig tidigt, få en stor familj och bygga ett stort hus i Finland. – Livet för oss på oväntade vägar, säger hon. 11.11.2021 kl. 17:10
Stig-Göran Björkman tror att han fått sin positiva syn på livet från sin mamma.

LIVSGLÄDJE. Stig-Göran Björkman älskar sitt jobb och sina kolleger. Han är kär i Minna sedan 30 år. Och naturen är ytterligare en kärlek. Han lever också med en cancerdiagnos. Men vi måste tänka på annat än att döden står och lurar på oss, säger han. 11.11.2021 kl. 11:45
Torvald Hjulfors bedömer att en kyrka på föreningsgrund är mest sannolik.

laestadianism. De laestadianska bönehusföreningarna diskuterar som bäst tre framtidsmodeller av vilka två innebär att rörelsen bildar en egen kyrka. 11.11.2021 kl. 06:00

Kyrkans gemenskap för mig är musiken, säger Catharina von Schoultz.

rasism. Vid folkhögskolan med fokus på utlänningar som lär sig svenska är rektor Catharina von Schoultz orolig för den nya vågen av rasism. 30.8.2023 kl. 20:00

musik. Systrarna Britt-Mari och Gun-Helen Andtfolk har uppträtt över 1 500 gånger och är en dynamisk duo. De båda systrarna är öppna och välkomnande, men då vi pratar om tuffare saker blir orden färre. 30.8.2023 kl. 17:32
Jani Edström är pastor, projektarbetare och religionslärare i Helsingfors.

ETT GOTT RÅD. ”Lär dig lyssna. Ta auktoriteter med en nypa salt.” Det ärnågra av de goda råd baptistpastorn och gymnasieläraren Jan Edström skulle ha gett till sig själv, den 20-åriga Jani. 31.8.2023 kl. 20:00
Att arbetet känns gränslöst och att dagarna blir orimligt långa återkommer i många av svaren.

UNDERSÖKNING. Kyrkpressen bad präster anonymt berätta vad som ligger bakom känslan av att vara utbränd. 30.8.2023 kl. 10:00
När jag var liten sjöng min mormor psalmer med mig och gick med mig till kyrkan i Borgå.

FÖRSAMLINGSFÖRBUNDET. Ina Laakso tar tillfälligt över Församlingsförbundets verksamhet. – Det är inspirerande och spännande. Jag ser fram emot det – hoppas vi ses! 28.8.2023 kl. 15:02