"Jag hade en bild av mig själv att jag levde sunt men obalansen i mitt liv eskalerade"

Personligt.

– Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt.

25.6.2022 kl. 15:12

– Vi medelålders vita män är på inget sätt underrepresenterade någonstans. Men jag märker att människor tycker om när jag bloggar om vardagen som pappa.

Det säger Markus Andersén, som har bloggat nästan tio år. Han lever ett vanligt liv som familjefar i Helsingfors.

– Det finns ganska få män som skriver om sitt vardagliga liv. Folk tycker att det är intressant.

Kyrkpressen tog över bloggen Andetag av Hbl i vår. Bloggskribenterna skriver om liv, kyrka, tro och livsåskådning med fokus på det personliga.

– Jag vill helst inte skriva om min personliga tro. Men det är mitt val. Men jag skriver gärna om kyrka och samhälle.

Han beskriver sin tro som oerhört pragmatisk och ickedogmatisk.

– Handlingarna gentemot din nästa avgör allt.







Vilken är din favoritperson i Bibeln, om man inte får säga Jesus?

– Det är en svår fråga. Maria Magdalena är fascinerade, säger han.

– Men det finns många lätta klyschor att ta till. I och med min bakgrund som prästson har jag vuxit upp med människor som är väldigt insatta i Bibeln. Jag är bekant med verket och kan kanske Bibeln lite bättre än mannen på gatan. Det som jag tar med mig från Bibeln är de stora temana, till exempel att man ska hjälpa sin nästa och inte ställa sig ovanför någon annan.

Han har svårt med de fina nyanserna i teologin och bibeltolkningen.

– Kanske min attityd kan ha att göra med att jag är tredje och yngsta barnet i syskonskaran. Stereotypen är att ett tredje barn är ganska bekymmerslöst. Jag brukar tänka att ”det kan någon annan sköta”. Jag är inte passionerat insatt, och det är helt okej.

Kanske min attityd kan ha att göra med att jag är tredje och yngsta barnet i syskonskaran. Stereotypen är att ett tredje barn är ganska bekymmerslöst.

Vilken är din favoritverksamhet i församlingen?

– Jag måste säga att skriftskolan görs väldigt väl i många församlingar. I den lutherska kyrkan i Finland är den en samlande kraft. Den är relevant för sin målgrupp.


Hans kropp var slutkörd

Markus Andersén har gått igenom många livsstilsförändringar de senaste åren.

– År 2019 kände jag mig lite hängig och gick till en läkare. Minuten senare satt jag i en EKG-apparat. Alla värden var helt åt skogen. Mitt blodtryck var alldeles för högt och apparaten visade initialt att jag skulle ha haft någon form av hjärtattack.

Han fick veta att hans kropp var slutkörd.

– Jag hade en bild av mig själv att jag levde sunt. Jag har alltid rört mycket på mig, men jag hade inte tagit hand om min kropp de senaste åren. I mitt fall handlade det om en gradvis försämring.

– Jag hade en ganska osund uppfattning om vad som är realistiskt att klara av på jobbet som företagare och hemma som familjefar till två små barn. En viss tid kan man leva på högre varv, men till sist håller det inte. Obalansen i mitt liv eskalerade. Jag hade inte förstått att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden.





Prioritera i kalendern

Andersén har ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar i släkten.

– Min far har levt väldigt hälsosamt hela sitt liv, och han fick medicinering för högt blodtryck som ung.

Markus Andersén drack nästan ingen alkohol, och hade inte ätit rött kött på ganska länge.

– Om jag inte hade varit i så pass gott skick så vet man inte hur det skulle ha slutat.

Läkaren gav Markus åtta veckors sjukledighet. Sen kom jullovet och sen kom pandemin.

– Nu ska jag inte säga att pandemin kom tursamt, men jag har alltid haft ett jobb där jag reser väldigt mycket. Nu satt jag hemma och jobbade i sex månader. Istället för att resa tog jag tag i livstilsförändringar.

Han såg också över sin kalender.

– Jag började prioritera i kalendern. Alla har vi 24 timmar varje dag. Tidigare var min kalender full av aktiviteter – jag måste lära mig att jag inte behövde fylla min dag proppfull.


En social introvert person

Han fick också träffa en psykolog.

– Jag lärde mig att jag är en social introvert person. Det hade jag aldrig tänkt på tidigare. Alla människomöten är i någon mån ansträngande för mig. Jag har också kommit fram till att alla sociala tillställningar inte ger mig så mycket. Av psykologen fick jag verktyg att hantera såna saker.

Markus Andersén har lärt sig att förändring sker genom att man gör den.

– Det låter som en klyscha, men så är det.


Vad räcker pengarna till?

Markus Andersén är förtroendevald i Johannes församling.

– Jag ombads att ställa upp och tackade för förtroendet. Förändring sker ju inifrån.

Han sitter i ekonomiutskottet och är realistisk när det gäller församlingarnas ekonomiska framtid.

– Min församling har en bred verksamhet. Jag upplever att jag har en liten fördel i det att jag i vardagen jobbar som företagare. Jag är inte låst inom ett visst område. Vad kan göras och vad räcker pengarna till?

Han säger att vi måste inse att den tid när kyrkan hade hur mycket medel som helst är försvunnen.

– Vi kan inte spekulera i vad som vore trevligt eller hur det var på Sörnäs svenska församlings tid. Nu har vi de här medlen att jobba med. Hur ska vi disponera över dem?


Vad gör du i sommar?

– Vi har en stuga vid Saimen, som vi åker till varje sommar. Nu är Saimen hippt och trendigt. Det tycker jag är lite lustigt.

Till sommartraditionerna hör också att åka till Lekholmen, Helsingforsförsamlingarnas lägergård, belägen i Helsingfors skärgård.

– Lekholmen är en väldigt naturlig del av mitt liv. Jag har i praktiken varit där alla somrar, i och med att min pappa var präst i Helsingfors.

Han tycker mycket om holmen.

– Men jag är inte en Lekholms-traditionalist. Saker ska inte vara som det var på Lekholmen på 60-talet eller på 90-talet, utan det är en levande varelse. Holmen ska vara relevant för dem som nyttjar den. Livet går vidare och så ska det också vara.

Christa Mickelsson


– Jag har ritat mycket i hela mitt liv, säger Moa Eklund.

BORGÅ STIFT. 21-åriga Moa Eklund har skapat logon för Borgå stifts hundraårsjubileum. – Sedan jag flyttade till Helsingfors har jag fått upp ögonen för gemenskapen i stiftet, säger hon. 26.9.2022 kl. 19:09
Birgitta Yavari-Ilan, 77, säger att hon har haft två heliga drömmar i livet – att hitta kärleken och att finna Gud som hon växte upp utan att känna.

KRISTEN BILDKONST. Den svensk-israeliska konstnären Birgitta Yavari-Ilan åkte för 50 år sedan ut ur Vetlanda i Småland i sin ljusblå Volkswagen för att bosätta sig i Jerusalem. För en generation i Norden har hon stått för ett kristet bildspråk kring tro, kärlek och glädje. 27.9.2022 kl. 19:00
Genusforskaren och teologen Cecilia Nahnfeldt från Uppsala ser ut att bli ny teologiprofessor vid Åbo Akademi.

Åbo akademi. Genusforskaren och teologen Cecilia Nahnfeldt blir sannolikt ny professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Fakultetsrådets val ska ännu formellt bekräftas av universitetets ledning. 27.9.2022 kl. 16:52
I Esbo som med närmare 15 000 medlemmar är landets största svenska församling – blir det inget församlingsval i höst.

FÖRSAMLINGSVALET. I Esbo, Grankulla och Vanda blir det inget församlingsval på svenska i höst. Orsak: för få kandidater. I Esbo var Jannika Lassus valombud för den enda kandidatlista som nu besätter alla 26 platser med 26 kandidater – i landets största svenska församling. 23.9.2022 kl. 11:32
Hanna Jensen har skrivit två böcker om minnessjukdomar, en om sin pappa och en om sin mamma. – Efter första boken tänkte jag att jag aldrig mer ska skriva om ämnet, men jag kände att jag hade något att säga som kunde hjälpa andra.

ALZHEIMER. När Hanna Jensens mamma fick en minnessjukdom blev mamman aktiv, företagsam, pratsam – och väldigt ilsken. – Det fanns en tid då jag var så frustrerad att jag inte ville se henne i ögonen, men idag ser jag på mamma med varm blick. 22.9.2022 kl. 16:15
Teemu Laajasalo och Irja Askola.

JÄMSTÄLLDHET. Kyrkostyrelsen har beviljat kyrkans pris för jämställdhet och likabehandling till biskop emerita Irja Askola. 22.9.2022 kl. 15:09
Julie Yu-Wen Chen har som Taiwanfödd professor en knepig sits att leda ett Beijingfinansierat institut vid Helsingfors universitet.

kina. Professorn i Kinastudier Julie Yu-Wen Chen vid Helsingfors universitet har rötter i Taiwan. Hon oroar sig för Kinas växande hot mot hennes hemland. Hon är kristen och försöker avsluta varje dag med att lyssna på en predikan online. 15.9.2022 kl. 10:37
Karl XI:s kyrkolag var stomme för kyrkan i Finland till mitten av 1870-talet. I dag stadgar Kyrkoordningen sedan 1994 om ett synodalmöte som ska hållas vart sjätte år.

SYNODALMÖTE. Efter sina pastoralkurser under den första tiden som präst saknar många vardagsteologer de regel­bundna samtalen om kyrkans lära, eller samtalen kring biskopens linje. För det finns sedan år 1686 det sällsynta synodalmötet – som snart hålls i Åbo. 14.9.2022 kl. 15:16
Lena Kumlin trivs hemma i trädgården.

FÅNGA DAGEN. Lena Kumlin lever med en hjärntumör som inte går att operera och som kommer att leda till döden inom ett år. – Carpe diem! säger hon, och kämpar för att leva i nuet och njuta av sitt liv med fulla andetag. 13.9.2022 kl. 16:22
Bilderna är små i sitt format.
– Ingen får något kastat i ansiktet. Det är ett utslag av samtycke säger Kent Wisti.

Konst. I september visas utställningen KYSS – en meditation i ord och bild över Höga visan i Borgå domkyrka. – Höga visan är en erotisk bok i Bibeln som både är oerhört trygg men ändå radikal, säger konstnären, bildsatirikern och prästen Kent Wisti. 13.9.2022 kl. 10:14
– Vissa veckor tar kyrkrenoveringen hälften av min arbetstid, säger Mats Edman, nyss förordnad till kyrkoherde i Nykarleby.

nykarleby. Under sista tiden av studierna upplevde Mats Edman en tydlig kallelse att bli präst. – Vi var samlade i en bibel- och bönegrupp och vi tog mannakorn. Mitt mannakorn var från Apostlagärningarna: ”Var inte rädd. Tala och tig inte. Jag är med dig och ingen ska göra dig något ont för jag har mycket folk här i staden.” Nästa dag ringde han biskop Erik Vikström och bad om prästvigning. 12.9.2022 kl. 20:05

Inbesparingar. Resultatet av omställningsförhandlingarna vid Helsingfors kyrkliga samfällighets gemensamma tjänster har klarnat. Under de kommande tre åren ska de gemensamma tjänsternas verksamhetsbidrag sänkas med 4,8 miljoner, vilket bland annat innebär att antalet årsverken minskar med 45. 9.9.2022 kl. 17:11
Kyrkornas världsråd hade bjudit in kyrkoledare från Ukraina. Ärkebiskop Jevstratij av Tjernihiv och Nizjyn i talarstolen.

KYRKORNAS VÄRLDSRÅD. Kyrkornas världsråd vände och vred i kulisserna på sina ord om kriget i Ukraina. Rådet avslutar på torsdag sin generalförsamling med över 4000 delegater i tyska Karlsruhe. 7.9.2022 kl. 15:11
Pilgrimsvandraren leds genom skog och mark. FOTO: MARTIN NÄSE

KORSNÄS. Pilgrimsleden i Österbotten tar form. I år görs den preliminära märkningen för Sankt Olavsleden. 1.9.2022 kl. 11:02
Arkivbild på en konfirmation/Arkivbild på Mikael Busck-Nielsen, församlingspastor i Johannes församling i Helsingfors.

SMÖRJELSE. Konfirmationen i Johannes församling i Helsingfors senaste söndag har väckt starka reaktioner då prästen smort konfirmanderna med krisma, det vill säga välsignad olja. Det har setts som ett främmande element i vår kyrka och smörjelsen kom som en överraskning för både konfirmander och föräldrar. 2.9.2022 kl. 17:59

 – Jag klarar mig utan julklappar. Det låter klyschigt att säga så, men det är faktiskt sant, säger Kajsa Sjöström.

jul. 19-åriga Kajsa Sjöström från Mariehamn älskar julen så mycket att hon lyssnar på julmusik året om och gläds över att den affär hon jobbar i inleder julen i oktober. 4.12.2023 kl. 14:29
FMS arbetar bland annat i Mauretanien.

FMS. Finska Missionssällskapets omställningsförhandlingar innebär att personalstyrkan minskar med 42 årsverken genom uppsägningar och pensioneringar. Den svenska verksamheten påverkas också, men det är ännu oklart i vilken mån. 1.12.2023 kl. 14:23
Emma Audas, Göran Stenlund, Gun Geisor, Stefan Myrskog och Jan-Erik Lindqvist har förlänats Mikael Agricola-medaljen.

MIKAEL AGRICOLA MEDALJEN. I samband med Borgå domkapitels jubileumssammanträde förlänade biskop Bo-Göran Åstrand Mikael Agricola-medaljen åt fem personer; Emma Audas, Gun Geisor, Jan-Erik Lindqvist, Stefan Myrskog och Göran Stenlund. Medaljen är avsedd att ges som hedersbetygelse och gåva åt personer som verkat i Mikael Agricolas anda. 1.12.2023 kl. 16:59
Vid det Borgå domkapitels första möte den 1 december år 1923 var det dåvarande biskopen Max von Bonsdorff som svingade ordförandeklubban. År 2023 var det nuvarande biskopen Bo-Göran Åstrand som skötte det uppdraget.

BORGÅ STIFT 100 ÅR. Borgå stift har sedan årsskiftet firat att det i år gått 100 år sedan stiftet grundades. Idag, den 1 december, är ändå det närmaste en officiell födelsedag man kan komma, eftersom det första domkapitelsmötet de facto hölls den 1 december år 1923. Dagen till ära hölls ett jubileumssammanträde i exakt samma rum där det första mötet gick av stapeln för 100 år sedan. 1.12.2023 kl. 16:31
Lucas Snellman tror valet blir spännande.

KYRKOMÖTET. Borgå stift har sex ombud i kyrkomötet: två präster, tre lekmän och ett ombud från Åland. Fyra av de tidigare ombuden ställer inte upp för omval. Det innebär ett spännande val för Borgå stift. 29.11.2023 kl. 16:48