Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

Dennis Svenfelt behåller kragen men får inget jobb

PRÄSTÄMBETE.

Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst.

22.6.2022 kl. 13:08

Det beslutet fattade domkapitlet idag efter omröstning 5-2. Domkapitlet bedömde att han redan fått sitt straff då han blev avstängd från förordnandet som församlingspastor i Pedersöre församling under sex månader och att man inte ville ge dubbelstraff.


– Vi har naturligtvis gått igenom situationen från hans prästvigning till den diskussion vi förde med honom förra veckan. Vi kan konstatera att han inte ändrat åsikt under avstängningen, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

Biskopen och domkapitlet ser allvarligt på hela situationen.

– Jag är ledsen över att Dennis Svenfelt valde att göra så här. När vi stod i domkyrkan i Borgå räknade jag med att hans väg skulle se annorlunda ut.

I prästvigningen lovade Dennis Svenfelt samarbeta med såväl kvinnor som män i ämbetet och under prästvigningen deltog en kvinna. Men när Mia Anderssén-Löf blev vald till kyrkoherde i Pedersöre meddelade han att han inte längre kan samarbete med kvinnor i ämbetet.

– Under prästvigningen kunde han göra det. Men när han skulle omsätta löftet i praktiken en andra gång fungerade löftet inte. Då blev han avstängd från förordnandet den 1 november i fjol.

Enligt Åstrand har Svenfelt agerat klandervärt i handhavandet av förordnandet.

– Straffet var motiverat. Dennis har inte på något sätt ändrat inställning från det som hände då. Det sade han tydligt förra veckan.

Domkapitlet stod då inför att välja mellan om han ska bli avkragad, det vill säga förlora sitt prästämbete, eller att han i fortsättningen inte får förordnande som präst.

– Vårt beslut blev att han under de här omständigheterna inte kan få nya förordnanden att sköta prästuppgifter. Men han får behålla sitt ämbete då han redan erhållit sitt straff och juridiskt kan man inte ge dubbelstraff.

Domprosten Mats Lindgård kom med ett motförslag under mötet. Det röstades ner med rösterna 5-2. Förslaget gick ut på att Dennis Svenfelt skulle förlora sina prästrättigheter.

– Jag tyckte att om man inför domkapitlet meddelar att man inte kan tänka sig att samarbeta med kvinnor i ämbetet nu och i framtiden, då saknas förutsättningarna att vara präst, säger Lindgård.

Domkapitlet motiverar sitt beslut med att det skulle ha varit en dubbelbestraffning. Hur tänker du om det?

– I mitt beslutsförslag har jag inte argumenterat utgående från straffperspektivet och vad som hittills har hänt, utan fokuserat på nuet och framtiden. Om man inför domkapitlet entydigt meddelar att man inte nu och i framtiden kan tänka sig att samverka med kvinnor i ämbetet, vilket man förbundit sig till vid prästvigningen, anser jag att förutsättningarna att vara präst saknas, säger Lindgård.

Hur Dennis Svenfelts möjligheter att utföra förrättningar som dop, vigslar och jordfästningar i praktiken ser ut vet Mats Lindgård inte.

– Vad jag kan förstå så kan han utföra kyrkliga förrättningar om han blir ombedd av en församling, säger Lindgård.

I sitt beslut konstaterar domkapitlet att alla som ordineras till prästämbetet ska kunna samarbete med både kvinnor och män i ämbetet. Pastor Dennis Svenfelt har i praktiken uppvisat negativ hållning till att samarbeta med kvinnor efter sin prästvigning och visat bristande respekt för biskop och domkapitel.

Svenfelt kvarstår under biskopens och domkapitlets tillsyn.

Det betyder bland annat att han ska ha domkapitlets tillstånd för att bli anställd av en kristen förening eller sammanslutning, som till exempel en väckelserörelse. Det är stadgat i kyrkoordningen.

Vad kan han då göra med sitt ämbete?

– Utan förordnande kan en enskild präst utföra enskilda prästerliga uppdrag som förrättningar om en församling kallar. Men då ska man ha kyrkoherdens medgivande. Men han får inte vara anställd i någon form. I och med att han är präst ska han ha tillstånd av domkapitlet för alla anställningar i kristna föreningar, säger biskopen.

Dennis Svenfelt själv uppfattar det så att han kommer att kunna verka som präst. I ett e-postmeddelande till Kyrkpressen skriver han:

– Det är positivt att jag nu får nåden att hålla en förrättning mycket tidigare än om jag hade blivit avkragad. Det hade troligen tagit en längre tid innan den möjligheten öppnat sig i ett annat samfund. Jag och många med mig hade satt denna dag i Guds hand och jag var inställd på att oavsett hur det går så kommer det vara Guds vilja för mig. Nu verkar det som om Herren ansett att mitt tjänade i den evangelisk-lutherska kyrkan inte ännu är helt slut även om det är kraftigt begränsat.

Det är öppet hur han ska försörja sig i framtiden.

– Inom kort kommer jag anställas som sommarteolog av LFF, vilket jag ser fram emot och är tacksam för. Dels ska det bli roligt att få undervisa väckelsens ungdomar, dels är det ett bevis på att väckelsen idag kan omfamna mig på ett sätt som inte var möjligt efter min prästvigning. Då blev jag avbokad från att undervisa på en ungdomssamling på grund av mitt löfte att vid behov samarbeta med kvinnliga präster. Först var jag besviken på den hårda linjen i bönehuset. I efterhand kan jag förstå beslutet och även uppskatta deras strikta hållning.

Johan Sandberg, Sofia Torvalds


Coronapass eller inte – det är frågan.

CORONAPASS. Att kräva ett coronapass av konsertbesökare i kyrkan är inte uteslutet. Men utgångspunkten är att gudstjänster och förrättningar är öppna för alla. 10.11.2021 kl. 15:45
Kjell Lönnqvist var social och inkluderande, skämtade ofta och bjöd på sig själv, skriver Camilla Ekholm.

Nekrolog. Ungdomsarbetsledare Kjell Lönnqvist saknas av familj, vänner, kolleger och ungdomar. Han gick bort i mitten av september. Kyrkoherderde Camilla Ekholm i Sibbo svenska församling har skrivit en nekrolog. 9.11.2021 kl. 13:48
– Den handlar om den där skörheten vi alla bär men hellre skriver om än lever i, säger Britta Hermansson om sin nya bok "Gud gömmer sig bakom en björk".

Kyrkodagarna. Britta Hermansson från Sverige talar på kyrkodagarna på Åland den 12–14 november. – Jag vill alltid utgå från den plats där vi möts och känner igen våra egna liv. 8.11.2021 kl. 17:20
Ett varierat program ordnas för ungdomarna hela helgen.

HÖSTDAGARNA. Höstdagarna pågår som bäst i Toijala och har samlat 400 ungdomar. 6.11.2021 kl. 13:20
Janette Lagerroos ser fram emot att återvända till Houtskär som kaplan.

kaplansval. Ett enhällig kapellråd valde igår kväll Janette Lagerroos till ny kaplan i Houtskär. – Jag är jätteglad att jag fick jobbet, säger hon. 4.11.2021 kl. 14:27
Måttet är rågat, säger Harry S. Backström och avgår som kyrkoherde i Väståbolands svenska församling.

VÄSTÅBOLANDS SVENSKA FÖRSAMLING. Harry S. Backström meddelade på onsdagskvällen att han avgår som kyrkoherde för Väståbolands svenska församling. Han tillkännagav sitt beslut via ett e-postmeddelande som gick ut till anställda, förtroendevalda och media. 3.11.2021 kl. 20:46
Domkapitlet fattade beslut om att avstänga Dennis Svenfelt från prästämbetet vid sitt möte idag.

AVSTÄNGNING. Dennis Svenfelt blir avstängd från prästämbetet för fyra månader, meddelar domkapitlet idag. – När man inte kan sköta sin tjänst som det ankommer en tjänsteman är man inte lämplig för jobbet, säger Lars-Eric Henricson, som är lagfaren assessor vid domkapitlet. 28.10.2021 kl. 16:33
– Jag tycker att kristendomens kanske viktigaste budskap är att det finns en chans att göra bättring, att försöka på nytt och få en andra chans, säger Anders Adlercreutz.

PERSONPORTRÄTT. Anders Adlercreutz lagar hellre mat än talar inför publik. Han tycker mer om rutiner än improvisation. Han anser att det finländska samhällets superkraft är förtroendet vi känner för andra. – Jag önskar att vi kunde känna tillit också till personer som inte ser ut som vi. 27.10.2021 kl. 08:23
ETT GOTT RÅD. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. – Din osäkerhet är något värdefullt, skulle Monika Fagerholm säga till Monika, 20 år. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag. 26.10.2021 kl. 14:52
Harry Månsus är framför allt bibelteolog och ser hur våra folks andliga arv eroderas för varje år som går, skriver Henry Byskata.

recension. Den bok som pastorn, ekoteologen, skaparen av Brommadialogen Harry Månsus, nyss fyllda 80 år, nu gett ut visar den långa väg mot vidsynthet och andlig öppenhet han gått sedan han startade som baptistson till jordbrukande föräldrar i Kaitsor, Vörå. 26.10.2021 kl. 16:45
Maria Udd berättar om sin depression i föreställningen Bär det som en krona på Wasa Teater. Agneta Lindroos är regissör.

wasa teater. När Maria Udd kom tillbaka från depressionen såg hon tydligare allt det vackra i livet. – Tidigare då jag kände så mycket smärta var allt svart, säger hon. 26.10.2021 kl. 07:00
– Att göra musik tillsammans är det bästa, säger Tove Wingren.

KONSERTSERIE. Tove Wingren gör nu sin första konsertturné efter coronan med en helhet som passar in i kyrkorummet. 25.10.2021 kl. 15:54
Biskop Bo-Göran Åstrand hoppas att Dennis Svenfelt nu ska ta sig tid att reflektera över sitt beslut.

PRÄSTLÖFTEN. Om man inte håller de löften man avgett vid prästvigningen måste man slå sig ner och fatta nödvändiga beslut, säger biskop Bo-Göran Åstrand på tal om Pedersöreprästen Dennis Svenfelt, som nu meddelat att han inte kan samarbeta med kvinnor vid altaret. 22.10.2021 kl. 10:51
I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt slutar i Pedersöre församling

PEDERSÖRE FÖRSAMLING. I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt att hans förordnande som församlingspastor i Pedersöre församling kommer att avbrytas den 1 november. Orsaken är att han reviderat sin syn och inte längre kan tänka sig att samarbeta med kvinnor i prästämbetet. Mia Anderssén-Löf valdes i augusti till kyrkoherde i församling och hon börjar arbeta som kaplan i församlingen den 1 november och tillträder som kyrkoherde den 1 december. 21.10.2021 kl. 21:06
Bo-Göran Åstrand uppmanar den som ännu inte har låtit vaccinera sig noga fundera över sitt val.

Vaccin. – Jag ser allvarligt på den desinformation om coronavaccinet som nu sprids via konspirationsteorier. Det säger Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand till VBL/ÖT. 21.10.2021 kl. 10:09

Tänk på alla gånger du själv misslyckats på jobbet. Kanske du kan innesluta den här upplevelsen i din egen nåd?

OVAN I KYRKAN. Här kommer några råd som hjälper dig att inte tro illa om hela kristenheten om prästen säger något dumt. 25.8.2023 kl. 14:44
Carolina Lindström torde bli kyrkoherde i Saltviks församling. Nu har hon fått grönt ljus från domkapitlet, men församlingen fattar beslutet.

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Karis-Pojo svenska församling ledigförklarar kyrkoherdetjänsten, skriver domkapitlet i sin notis från torsdagens möte. Kyrkoherden väljs genom direkt val och ska tillträda tidigast den 1 juni 2024. I Saltvik torde Carolina Lindström bli vald till kyrkoherde, i Väståboland måste församlingen söka kaplan på nytt. 25.8.2023 kl. 14:14
Biskop Bo-Göran Åstrands inlaga finns bland ett tiotal utlåtanden från kyrkor och samfund

rasism. Biskopar, imamer och många religiösa organisationer bland 120 utlåtanden som har getts till statsminister Orpos bord. 18.8.2023 kl. 12:15
Terjärv kyrka är Sixten Ahlsveds hemkyrka. Där har han hjärtat.

TERJÄRV. Fysiskt arbete och höga höjder är inget kyrkvaktmästaren i Terjärv, Sixten Ahlsved, räds för. 17.8.2023 kl. 18:00
Eric Schüldt är själv en sökare, en resa han inte tror han kommer bli färdig med under sin livstid.

SÖKARE. Journalisten Eric Schüldt har intervjuat vår tids stora kulturpersonligheter, han har hyllats och vunnit priser. Och så har han kämpat med synden. 16.8.2023 kl. 19:00