Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

Dennis Svenfelt behåller kragen men får inget jobb

PRÄSTÄMBETE.

Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst.

22.6.2022 kl. 13:08

Det beslutet fattade domkapitlet idag efter omröstning 5-2. Domkapitlet bedömde att han redan fått sitt straff då han blev avstängd från förordnandet som församlingspastor i Pedersöre församling under sex månader och att man inte ville ge dubbelstraff.


– Vi har naturligtvis gått igenom situationen från hans prästvigning till den diskussion vi förde med honom förra veckan. Vi kan konstatera att han inte ändrat åsikt under avstängningen, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

Biskopen och domkapitlet ser allvarligt på hela situationen.

– Jag är ledsen över att Dennis Svenfelt valde att göra så här. När vi stod i domkyrkan i Borgå räknade jag med att hans väg skulle se annorlunda ut.

I prästvigningen lovade Dennis Svenfelt samarbeta med såväl kvinnor som män i ämbetet och under prästvigningen deltog en kvinna. Men när Mia Anderssén-Löf blev vald till kyrkoherde i Pedersöre meddelade han att han inte längre kan samarbete med kvinnor i ämbetet.

– Under prästvigningen kunde han göra det. Men när han skulle omsätta löftet i praktiken en andra gång fungerade löftet inte. Då blev han avstängd från förordnandet den 1 november i fjol.

Enligt Åstrand har Svenfelt agerat klandervärt i handhavandet av förordnandet.

– Straffet var motiverat. Dennis har inte på något sätt ändrat inställning från det som hände då. Det sade han tydligt förra veckan.

Domkapitlet stod då inför att välja mellan om han ska bli avkragad, det vill säga förlora sitt prästämbete, eller att han i fortsättningen inte får förordnande som präst.

– Vårt beslut blev att han under de här omständigheterna inte kan få nya förordnanden att sköta prästuppgifter. Men han får behålla sitt ämbete då han redan erhållit sitt straff och juridiskt kan man inte ge dubbelstraff.

Domprosten Mats Lindgård kom med ett motförslag under mötet. Det röstades ner med rösterna 5-2. Förslaget gick ut på att Dennis Svenfelt skulle förlora sina prästrättigheter.

– Jag tyckte att om man inför domkapitlet meddelar att man inte kan tänka sig att samarbeta med kvinnor i ämbetet nu och i framtiden, då saknas förutsättningarna att vara präst, säger Lindgård.

Domkapitlet motiverar sitt beslut med att det skulle ha varit en dubbelbestraffning. Hur tänker du om det?

– I mitt beslutsförslag har jag inte argumenterat utgående från straffperspektivet och vad som hittills har hänt, utan fokuserat på nuet och framtiden. Om man inför domkapitlet entydigt meddelar att man inte nu och i framtiden kan tänka sig att samverka med kvinnor i ämbetet, vilket man förbundit sig till vid prästvigningen, anser jag att förutsättningarna att vara präst saknas, säger Lindgård.

Hur Dennis Svenfelts möjligheter att utföra förrättningar som dop, vigslar och jordfästningar i praktiken ser ut vet Mats Lindgård inte.

– Vad jag kan förstå så kan han utföra kyrkliga förrättningar om han blir ombedd av en församling, säger Lindgård.

I sitt beslut konstaterar domkapitlet att alla som ordineras till prästämbetet ska kunna samarbete med både kvinnor och män i ämbetet. Pastor Dennis Svenfelt har i praktiken uppvisat negativ hållning till att samarbeta med kvinnor efter sin prästvigning och visat bristande respekt för biskop och domkapitel.

Svenfelt kvarstår under biskopens och domkapitlets tillsyn.

Det betyder bland annat att han ska ha domkapitlets tillstånd för att bli anställd av en kristen förening eller sammanslutning, som till exempel en väckelserörelse. Det är stadgat i kyrkoordningen.

Vad kan han då göra med sitt ämbete?

– Utan förordnande kan en enskild präst utföra enskilda prästerliga uppdrag som förrättningar om en församling kallar. Men då ska man ha kyrkoherdens medgivande. Men han får inte vara anställd i någon form. I och med att han är präst ska han ha tillstånd av domkapitlet för alla anställningar i kristna föreningar, säger biskopen.

Dennis Svenfelt själv uppfattar det så att han kommer att kunna verka som präst. I ett e-postmeddelande till Kyrkpressen skriver han:

– Det är positivt att jag nu får nåden att hålla en förrättning mycket tidigare än om jag hade blivit avkragad. Det hade troligen tagit en längre tid innan den möjligheten öppnat sig i ett annat samfund. Jag och många med mig hade satt denna dag i Guds hand och jag var inställd på att oavsett hur det går så kommer det vara Guds vilja för mig. Nu verkar det som om Herren ansett att mitt tjänade i den evangelisk-lutherska kyrkan inte ännu är helt slut även om det är kraftigt begränsat.

Det är öppet hur han ska försörja sig i framtiden.

– Inom kort kommer jag anställas som sommarteolog av LFF, vilket jag ser fram emot och är tacksam för. Dels ska det bli roligt att få undervisa väckelsens ungdomar, dels är det ett bevis på att väckelsen idag kan omfamna mig på ett sätt som inte var möjligt efter min prästvigning. Då blev jag avbokad från att undervisa på en ungdomssamling på grund av mitt löfte att vid behov samarbeta med kvinnliga präster. Först var jag besviken på den hårda linjen i bönehuset. I efterhand kan jag förstå beslutet och även uppskatta deras strikta hållning.

Johan Sandberg, Sofia Torvalds


För åtta år sedan förde kärleken skådespelaren Anna Grönblom från Vasa till en liten by i Laihela. På de öppna slätterna fann hon ro och där återhämtade hon sig efter ha varit ordentligt utbränd. 31.10.2013 kl. 09:13

En man iklädd muslimsk dräkt härjade i Kasbergets kyrka i östra Helsingfors på tisdagskvällen. Mannen kastade en stor sten genom fönstret på kyrkans ytterdörr och ropade hotelser utanför kyrkan, rapporterar Radio Dei. 30.10.2013 kl. 15:56

En del av Kyrkostyrelsens fastigheter på Skatudden i Helsingfors byggs om till bostäder. 30.10.2013 kl. 13:58
Tuva Korsström säger att det blev de finlandssvenska modernisternas uppgift blev att formulera om det andliga.

Tuva Korsström. När Tuva Korsström gjorde en djupdykning in i den finlandssvenska litteraturen hittade hon många andliga spår. Innanför pärmarna gömde sig mysticism, naken gudslängtan, nåd och försoning. 30.10.2013 kl. 08:00
Det är vid Domkapitlet i Borgå stiftsdekanen jobbar.

Mats Lindgård. Efter att stiftsdekan Mats Lindgård överraskande meddelat att han återgår till sin tjänst som domprost efterlyser nu domkapitlet en ny dekan. 29.10.2013 kl. 08:00

Bokmässan. Pekka Haavisto och Gustav Björkstrand diskuterade söckenhelgerna på årets bokmässa i Helsingfors 28.10.2013 kl. 09:37

Antje Jackelén skriver att det finns två diken att falla i när det gäller tolkningen av jungfrufödseln. 28.10.2013 kl. 10:26

Kaj Korkea-aho säger att hans Österbotten är ett Österbotten av ytterligheter och att han varit insnärjd i en hel del av dem. 24.10.2013 kl. 08:00
Domprostgårdens fasad är i gott skick. Inomhus krävs däremot en grundlig renovering bland annat av avlopps- och elsystem.

Stiftsdekan. Stiftsdekan Mats Lindgård har beslutat återgå till tjänsten som domprost i Borgå för att få Domprostgården renoverad. 23.10.2013 kl. 16:16

Svenska folkpartiet. Ulla Achrén vill bevara det andliga utbudet i etern. – Om somrarna på landet står radion alltid påslagen. Då andakterna kommer stänger jag inte av, utan lyssnar tvärtom gärna. 23.10.2013 kl. 07:00
Bokmässan i Helsingfors ordnas varje år i slutet av oktober.

I år erbjuds bokmässans besökare ett digert och spännande sortiment program med kyrklig anknytning. Tidigare år har det svenskspråkiga kyrkliga inslaget på bokmässan i Helsingfors varit betydligt blygsammare. Nu har KCSA en egen monter tillsammans med Helsingforsförsamlingarna. I montern finns ungefär 20 sittplatser.– När vi planerade programmet i våras utgick vi från det som varit aktuellt under året i den samhälleliga debatten. Kyrkan har diskuterats mycket i medierna. Men den bild som gavs var mycket ensidig, säger Maria Sten på KCSA.På lördag kl. 15.30 samtalar Lucas Snellman med Hbl:s chefredaktör Jens Berg och Carin Göthelid som är mediechef för Svenska Yle.– Temat för samtalet är hur kyrkan och medierna uppfattar varandra.Det kyrkliga programmen pågår under hela bokmässan från torsdag till söndag.– Stiftet fyller nittio år och det har vi uppmärksammat exempelvis med ett samtal mellan biskop Björn Vikström och chefredaktör May Wikström med rubriken Kyrka för alla kyrka för mig. (Lördag kl. 12 på Totti-scenen). 22.10.2013 kl. 08:00
Johanneskyrkan smyckades i regnbågstema.

Regnbågsmässa. Den regnbågsmässa som ordnades i samband med Regnbågshelgen i Helsingfors samlade ett 50-tal deltagare. 21.10.2013 kl. 16:03

Raseborg. Borgå och Esbo stifts förslag att dela upp Raseborgs samfällighet i två svenska och en finsk församling blev bordlagt på Kyrkostyrelsens plenum 15.10.Bordläggningen gick enligt föredragningen. Motiveringen var att kaplanstjänstens förflyttning från ett stift till ett annat och att förslagen till nya församlingsnamn kräver ytterligare utredning.I den tvåspråkiga församlingen i Ekenäs finns en kaplanstjänst för det finska arbetet. Om en finskspråkig församling upprättas så flyttas tjänsten till det finska stiftet.– Bestämmelserna är sådana att ordinarie tjänsteinnehavare ska överflyttas till en ny tjänst i den nya församlingen, säger kyrkoherde Anders Laxell från Hangö som är utredningsman i ärendet.Tanken är att Ekenäs, Snappertuna, Tenala och Bromarv församlingar delas på språklig grund och de finsktalande överförs till en ny finsk församling som täcker hela Raseborg.– Grunden i den nya församlingen är de tidigare finska församlingarna i Pojo och Karis, säger Laxell.Kaplanstjänsten innehas nu av Tuija Wilman. På de fyra tvåspråkiga församlingarnas område finns 1000–1500 finska medlemmar som föreslås överföras till den nya finska församlingen.– Såframt de inte meddelar att de önskar kvarstå i den nya svenska församlingen. Resursdelningen mellan församlingarna måste ses över i grunden när man vet var det hela landar, säger Laxell. 21.10.2013 kl. 16:06
Mathias Rosenlund hör till två världar. Han är bildad men fattig.

I hela sitt liv har Mathias Rosenlund varit fattig. Undanskuffad från dem i samhället som lever i överflöd och vill ha mer skriver han för att bevara sin värdighet.– Det är mitt enda sätt att uppleva att jag är mig själv. 17.10.2013 kl. 00:00
Antje Jackelén är Svenska kyrkans nya ärkebiskop.

Avgjort i första ronden. Kvinna leder Svenska kyrkan. 15.10.2013 kl. 15:11

Nattvard. Vissa församlingar välkomnar sina medlemmar till nattvardsbordet trots coronarestriktionerna – med specialarrangemang. Men många firar inte nattvard alls. 21.1.2021 kl. 11:11
– Lönen är sämre, men arbetsresan är kortare. Dagarna är varierande, eftersom kontorsarbete varvas med hembesök och nätverksmöten. Jag trivs jättebra, säger Tove Snellman.

Karriärsbyte. Nu är hon ställföreträdande hopp för dem som inte orkar hoppas, och hon är tacksammare än någonsin. 21.1.2021 kl. 10:56
Jona Granlund säger att den mobbades paradox är att hoppas på att bli ignorerad och samtidigt längta efter att bli sedd.

Skoltiden. Jona Granlund vet allt om att vara ensam. Han vet också allt om att inte bli vald till något lag på gympan, att inte ha en enda människa att prata med, att bli knuffad och gjord till åtlöje. Barlasten från de åren har han fortfarande med sig. 20.1.2021 kl. 17:00
I början av januari pågick den sista finslipningen av nya kyrkan i Dickursby.

invigning. De anställda i Vanda svenska församling har flyttat fem gånger de senaste sex åren. Nu flyttar de hem till den helt nya Dickursby kyrka. 19.1.2021 kl. 16:18

kronoby. Han kom som församlingspastor till Kronoby för snart fem år sedan. I november blev Niklas Wallis kyrkoherde. Men han är ännu inte installerad. 18.1.2021 kl. 15:16