– Valet var enhälligt både i domkapitlet och i intervjugruppen som berett ärendet, säger biskop Bo-Göran Åstrand.
Biskopen lyfter fram tre områden där Mia Anderssén-Löf har stor erfarenhet.
– För det första är hon teologie doktor och väl förtrogen med utbildning. Hon har varit medlem av teologiska fakultetens fakultetsråd, hon har arbetat som utbildningsplanerare för studielinjen för allmän teologi vid Öppna universitetet/Åbo Akademi och har också fungerat som gästföreläsare. Det här är goda meriter med tanke på att dekanen har ansvar för stiftets personalutbildning, säger Åstrand.
– För det andra har hon en stor ledarskapsskolning som hon också omsatt i praktiken. Dels som kyrkoherde i Nykarleby och Pedersöre men också som kontraktsprost i Pedersöre prosteri. Och för det tredje har hon god kännedom om arbete i kyrkan både på församlingsnivå, på prosterinivå och som kyrkomötesombud.
Vilka områden ser du att det är viktigt att Mia Anderssén-Löf tar itu med när hon tillträder tjänsten?
– Vi har god framförhållning och planering när det gäller utbildningar och kurser. Där jag ser att vi har omedelbara utmaningar att ta itu med vad gäller stiftets strategi samt också hur vi stöder församlingarna i det utmanande läge kyrkan är i idag.
Anderssén-Löf tillträder tjänsten som stiftsdekan den 15 augusti.
– Pedersöre församling hamnar naturligtvis i utmanande läge nu. Det första de förtroendevalda behöver göra är att rådgöra kring hur snabbt de vill och behöver sätta igång ett nytt val.
– Samtidigt tänker jag att både förtroendevalda och personalen har hittat en väg framåt. Det står inte och faller med en kyrkoherde. De har en kurs och riktning framåt. Den riktningen hänger inte på en person.
Tjänsten som stiftsdekan hade lockat fem sökande.
– Var och en av de sökande är meriterade på olika sätt. Jag är glad att de här finns och verkar i Borgå stift i dag. Alla fem har sina styrkor och sakkunskap, säger Åstrand.
Glad, förväntansfull och tacksam
Mia Anderssén-Löf tog emot nyheten om valet i samband med gemensamma församlingsrådets möte i Pedersöre.
– De lyckönskade mig och konstaterade att det blir Jakobstadstungt i domkapitlet nu.
Hon är glad, förväntansfull och tacksam över förtroendet.
– Jag var en av de två som kallades till en andra intervju och en anlagsprövning så till den delen kan jag inte säga jag är överraskad. Men man vet ju inte utgången förrän domkapitlet gjort sitt val.
Vad är det första du ska ta itu med som stiftsdekan?
– Jag ska ta en diskussion inom domkapitlet om våra olika roller och hur vi ska se på gränssnitten oss emellan. Så ska jag sätta mig in i hur ärendena hanterias inom domkapitlet och föra samtal med biskopen om vad som borde utvecklas inom ramen för min tjänst.
För lekmännen är det inte tydligt vad dekanen sysslar med. Tänker du höja profilen?
– Hur den rollen ska formas är en diskussion vi behöver föra med biskopen och inom domkapitlet. Men jag tror dekanen är en resurs som kunde utnyttjas bredare. Den senaste tiden har tjänsten haft en vikarie och under de förutsättningarna kan det vara en utmaning att utveckla tjänsten långsiktigt. Nu finns det andra möjligheter att utveckla den.
Du har nämnts som en potentiell framtida biskop. Är det här ett steg mot det?
– Det tar jag inte för givet. För mig är det två helt olika diskussioner. Biskopen väljs utifrån ett förtroende och när den dagen kommer måste stiftet ta ställning till vem man har förtroende för. Förtroendet är något som byggs kontinuerligt och i nuläget vill jag inte spekulera i huruvida jag har förtroendet den dagen.
– Redan tidigare har jag sagt att jag blivit vigd att tjäna den här kyrkan och stiftet. Det vill jag göra på bästa sätt jag kan.
Flyttlasset går nu från Jakobstad till Borgå i början av augusti. Skolåret i Borgå börjar den 11 och hon börjar på sitt nya jobb några dagar senare.
– Nu gäller det att bygga en ny vardag i Borgå. Det är min familj införstådd med.
Har du nån hälsning till Pedersöre församling som du lämnar?
– Fortsätt på den inslagna vägen och håll er fortsättningsvis nära Kristus.