Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

Fem vill bli stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå – så beskriver de sina styrkor

TJÄNST.

Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna".

20.5.2022 kl. 16:20

Den ledigförklarade tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå stift har inom utsatt tid sökts av: kyrkoherde Mia Anderssén-Löf, kaplanerna Johanna Björkholm-Kallio, Monica Heikel-Nyberg och Karl af Hällström samt av stiftssekreterare Tomas Ray, som därmed är en av de interna sökandena vid domkapitlet.

Alla sökande kommer att intervjuas den här veckan och målet är att den nya stiftsdekanen som efterträder Magnus Riska och Robert Lemberg ska kunna utses i domkapitlet före sommarpausen.

KP presenterar kandidaterna, bland vilka det finns prästerfarenhet från de senaste 28 åren.

Monica Heikel-Nyberg, 60
TM, kaplan i Johannes församling (Helsingfors)

Monica Heikel-Nyberg skriver i sin ansökan att hon är bra på administrativt arbete och arbetshandledning. Hon är prästassessor vid domkapitlet sedan 2020.

Heikel-Nyberg är teologie magister från Helsingfors universitet 1994 och blev prästvigd samma år. Sin högre pastoralexamen tog hon 2013. Bland hennes längre arbetsperioder finns arbetena som kyrkoherde i Houtskärs och Iniö församlingar 1997–2001 och i Vanda 2002–2008.

Monica Heikel-Nyberg är uppvuxen i Helsingfors och bor i dag i Grankulla. Hon har arbetat i Johannes församling sedan 2015.

Karl af Hällström, 54
TM, kaplan i Agricola församling (Lovisanejden)

Karl af Hällström säger till Kyrkpressen att hans ansökan är enkel, och att räknar med att hans styrkor som behövs inför jobbet kan klarläggas i de intervjuer som görs.

Karl af Hällström är teologie magister från Helsingfors universitet 1996 och blev prästvigd året därpå. Sin högre pastoralexamen avlade han i fjol, år 2021.

Under tio års tid arbetade Karl af Hällström 2002–2012 som kaplan i Borgå svenska domkyrkoförsamling. I Lovisa var han kyrkoherde 2012–18, tills församlingen tillsammans med fyra grannförsamlingar uppgick i nybildade Agricola församling. Karl af Hällström utsågs dock inte till kyrkoherde för den nya storförsamlingen, utan är i dag dess kaplan.

Karl af Hällström hör till dem som tidigt har gått i spetsen för jämställdhet i kyrkan för regnbågsminoriteterna. Han är uppvuxen i Helsingfors och bor i Borgå.

Tomas Ray, 51
TM, stiftssekreterare vid domkapitlet i Borgå

Tomas Ray beskriver som sina styrkor att kunna bygga samarbeten som projekt som Ekofastan, eller brobygget mellan kyrkan och den finlandssvenska regnbågsrörelsen. Han har också undervisat och varit lärare på alla nivåer från lågstadium till universitet.

Tomas Ray är sedan 2014 stiftssekreterare för mission och internationellt arbete vid domkapitlet. Under det läsår som nu avslutas har han vikarierat som universitetslärare i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Han är också doktorand vid ÅA och forskar i kristen identitet i Malaysia.

Sin teologie magisterexamen avlade Tomas Ray vid ÅA 1997. Efter sin prästvigning har han arbetat hela sin yrkeskarriär inom de svenska församlingarna i Helsingfors. När började jobba för domkapitlet hade han sedan 2009 haft en kaplanstjänst i Johannes församling. Tomas Ray har rötter i Jakobstad och är i dag bosatt i Helsingfors.

Mia Anderssén-Löf, 37
TD, kyrkoherde i Pedersöre församling

Mia Anderssén-Löf betraktar sin akademiska erfarenhet och en närmare 20 års relation till teologutbildningen vid Åbo Akademi som en av sina främsta meriter. Mia Anderssén-Löf är prästombud i kyrkomötet sedan 2020 och kontraktsprost i Pedersöre prosteri sedan 2021.

Mia Anderssén-Löf är teologie doktor från Åbo Akademi 2017 på en avhandling om texttolkning inom ortodox judendom. Också sin teologie magistersexamen har hon avlagt vid ÅA, år 2009. Sin högre pastoralexamen avlade hon i april i år, liksom också en specialexamen i ledarskap och företagsledning vid Rastorinstitutet.

Till Mia Anderssén-Löfs längre arbetsperioder hör arbetet med doktorsavhandlingen 2014–17. I församlingsarbete har hon arbetat bland annat i Borgå som nybliven präst 2010–13 och senare som kyrkoherde i Nykarleby 2019–21.

Sina rötter har Mia Anderssén-Löf i Pedersöre och bor i dag i Jakobstad. Som kyrkoherde i nybildade Pedersöre församling installerades hon i december 2021.

Johanna Björkholm-Kallio, 42
TM, kaplan i Jakobstads svenska församling

Johanna Björkholm-Kallio hör till de sökande som har arbetat också i andra finska stift än Borgå stift. Hon har också erfarenhet av jobb i fristående organisationer som Finska missionssällskapet, Svenska lutherska evangeliföreningen SLEF och missionsorganisationen Såningsmannen. I sin ansökan säger hon sig också kunna vara rätt person för dialog med kyrkans väckelserörelser.

Johanna Björkholm-Kallio är teologie magister från Åbo Akademi 2006 och har också behörighet som religionslärare och pedagog. Hon har också undervisat vid ett teologiskt seminarium i Windhoek i Namibia.

Prästvigd blev Johanna Björkholm-Kallio 2014 och fick sin högre pastoralexamen precis vid målsnöret nu 2022 - dagen innan ansökningstiden för stiftsdekansjobbet gick ut. Den ovanliga examen är ett behörighetskrav för tjänsten.

I församlingsarbete har Johanna Björkholm-Kallio haft förordnanden i Grankulla, Esbo och Borgå samt i finska Järvenpään seurakunta i Träskända i södra Finland där hon också i dag bor. Från sin tjänst i Jakobstad har hon till största delen varit tjänstledig för arbetet på en teologie doktorsavhandling vid Åbo Akademi. Den handlar om hur missionärerna på 1940-talet började få en tydligare yrkesutbildning.

Text: Jan-Erik Andelin, Sofia Torvalds


Coronapass eller inte – det är frågan.

CORONAPASS. Att kräva ett coronapass av konsertbesökare i kyrkan är inte uteslutet. Men utgångspunkten är att gudstjänster och förrättningar är öppna för alla. 10.11.2021 kl. 15:45
Kjell Lönnqvist var social och inkluderande, skämtade ofta och bjöd på sig själv, skriver Camilla Ekholm.

Nekrolog. Ungdomsarbetsledare Kjell Lönnqvist saknas av familj, vänner, kolleger och ungdomar. Han gick bort i mitten av september. Kyrkoherderde Camilla Ekholm i Sibbo svenska församling har skrivit en nekrolog. 9.11.2021 kl. 13:48
– Den handlar om den där skörheten vi alla bär men hellre skriver om än lever i, säger Britta Hermansson om sin nya bok "Gud gömmer sig bakom en björk".

Kyrkodagarna. Britta Hermansson från Sverige talar på kyrkodagarna på Åland den 12–14 november. – Jag vill alltid utgå från den plats där vi möts och känner igen våra egna liv. 8.11.2021 kl. 17:20
Ett varierat program ordnas för ungdomarna hela helgen.

HÖSTDAGARNA. Höstdagarna pågår som bäst i Toijala och har samlat 400 ungdomar. 6.11.2021 kl. 13:20
Janette Lagerroos ser fram emot att återvända till Houtskär som kaplan.

kaplansval. Ett enhällig kapellråd valde igår kväll Janette Lagerroos till ny kaplan i Houtskär. – Jag är jätteglad att jag fick jobbet, säger hon. 4.11.2021 kl. 14:27
Måttet är rågat, säger Harry S. Backström och avgår som kyrkoherde i Väståbolands svenska församling.

VÄSTÅBOLANDS SVENSKA FÖRSAMLING. Harry S. Backström meddelade på onsdagskvällen att han avgår som kyrkoherde för Väståbolands svenska församling. Han tillkännagav sitt beslut via ett e-postmeddelande som gick ut till anställda, förtroendevalda och media. 3.11.2021 kl. 20:46
Domkapitlet fattade beslut om att avstänga Dennis Svenfelt från prästämbetet vid sitt möte idag.

AVSTÄNGNING. Dennis Svenfelt blir avstängd från prästämbetet för fyra månader, meddelar domkapitlet idag. – När man inte kan sköta sin tjänst som det ankommer en tjänsteman är man inte lämplig för jobbet, säger Lars-Eric Henricson, som är lagfaren assessor vid domkapitlet. 28.10.2021 kl. 16:33
– Jag tycker att kristendomens kanske viktigaste budskap är att det finns en chans att göra bättring, att försöka på nytt och få en andra chans, säger Anders Adlercreutz.

PERSONPORTRÄTT. Anders Adlercreutz lagar hellre mat än talar inför publik. Han tycker mer om rutiner än improvisation. Han anser att det finländska samhällets superkraft är förtroendet vi känner för andra. – Jag önskar att vi kunde känna tillit också till personer som inte ser ut som vi. 27.10.2021 kl. 08:23
ETT GOTT RÅD. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. – Din osäkerhet är något värdefullt, skulle Monika Fagerholm säga till Monika, 20 år. I den här serien ger personer goda råd till sitt yngre jag. 26.10.2021 kl. 14:52
Harry Månsus är framför allt bibelteolog och ser hur våra folks andliga arv eroderas för varje år som går, skriver Henry Byskata.

recension. Den bok som pastorn, ekoteologen, skaparen av Brommadialogen Harry Månsus, nyss fyllda 80 år, nu gett ut visar den långa väg mot vidsynthet och andlig öppenhet han gått sedan han startade som baptistson till jordbrukande föräldrar i Kaitsor, Vörå. 26.10.2021 kl. 16:45
Maria Udd berättar om sin depression i föreställningen Bär det som en krona på Wasa Teater. Agneta Lindroos är regissör.

wasa teater. När Maria Udd kom tillbaka från depressionen såg hon tydligare allt det vackra i livet. – Tidigare då jag kände så mycket smärta var allt svart, säger hon. 26.10.2021 kl. 07:00
– Att göra musik tillsammans är det bästa, säger Tove Wingren.

KONSERTSERIE. Tove Wingren gör nu sin första konsertturné efter coronan med en helhet som passar in i kyrkorummet. 25.10.2021 kl. 15:54
Biskop Bo-Göran Åstrand hoppas att Dennis Svenfelt nu ska ta sig tid att reflektera över sitt beslut.

PRÄSTLÖFTEN. Om man inte håller de löften man avgett vid prästvigningen måste man slå sig ner och fatta nödvändiga beslut, säger biskop Bo-Göran Åstrand på tal om Pedersöreprästen Dennis Svenfelt, som nu meddelat att han inte kan samarbeta med kvinnor vid altaret. 22.10.2021 kl. 10:51
I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt slutar i Pedersöre församling

PEDERSÖRE FÖRSAMLING. I en video på Instagram meddelar Dennis Svenfelt att hans förordnande som församlingspastor i Pedersöre församling kommer att avbrytas den 1 november. Orsaken är att han reviderat sin syn och inte längre kan tänka sig att samarbeta med kvinnor i prästämbetet. Mia Anderssén-Löf valdes i augusti till kyrkoherde i församling och hon börjar arbeta som kaplan i församlingen den 1 november och tillträder som kyrkoherde den 1 december. 21.10.2021 kl. 21:06
Bo-Göran Åstrand uppmanar den som ännu inte har låtit vaccinera sig noga fundera över sitt val.

Vaccin. – Jag ser allvarligt på den desinformation om coronavaccinet som nu sprids via konspirationsteorier. Det säger Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand till VBL/ÖT. 21.10.2021 kl. 10:09

Tänk på alla gånger du själv misslyckats på jobbet. Kanske du kan innesluta den här upplevelsen i din egen nåd?

OVAN I KYRKAN. Här kommer några råd som hjälper dig att inte tro illa om hela kristenheten om prästen säger något dumt. 25.8.2023 kl. 14:44
Carolina Lindström torde bli kyrkoherde i Saltviks församling. Nu har hon fått grönt ljus från domkapitlet, men församlingen fattar beslutet.

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Karis-Pojo svenska församling ledigförklarar kyrkoherdetjänsten, skriver domkapitlet i sin notis från torsdagens möte. Kyrkoherden väljs genom direkt val och ska tillträda tidigast den 1 juni 2024. I Saltvik torde Carolina Lindström bli vald till kyrkoherde, i Väståboland måste församlingen söka kaplan på nytt. 25.8.2023 kl. 14:14
Biskop Bo-Göran Åstrands inlaga finns bland ett tiotal utlåtanden från kyrkor och samfund

rasism. Biskopar, imamer och många religiösa organisationer bland 120 utlåtanden som har getts till statsminister Orpos bord. 18.8.2023 kl. 12:15
Terjärv kyrka är Sixten Ahlsveds hemkyrka. Där har han hjärtat.

TERJÄRV. Fysiskt arbete och höga höjder är inget kyrkvaktmästaren i Terjärv, Sixten Ahlsved, räds för. 17.8.2023 kl. 18:00
Eric Schüldt är själv en sökare, en resa han inte tror han kommer bli färdig med under sin livstid.

SÖKARE. Journalisten Eric Schüldt har intervjuat vår tids stora kulturpersonligheter, han har hyllats och vunnit priser. Och så har han kämpat med synden. 16.8.2023 kl. 19:00