Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

Fem vill bli stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå – så beskriver de sina styrkor

TJÄNST.

Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna".

20.5.2022 kl. 16:20

Den ledigförklarade tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå stift har inom utsatt tid sökts av: kyrkoherde Mia Anderssén-Löf, kaplanerna Johanna Björkholm-Kallio, Monica Heikel-Nyberg och Karl af Hällström samt av stiftssekreterare Tomas Ray, som därmed är en av de interna sökandena vid domkapitlet.

Alla sökande kommer att intervjuas den här veckan och målet är att den nya stiftsdekanen som efterträder Magnus Riska och Robert Lemberg ska kunna utses i domkapitlet före sommarpausen.

KP presenterar kandidaterna, bland vilka det finns prästerfarenhet från de senaste 28 åren.

Monica Heikel-Nyberg, 60
TM, kaplan i Johannes församling (Helsingfors)

Monica Heikel-Nyberg skriver i sin ansökan att hon är bra på administrativt arbete och arbetshandledning. Hon är prästassessor vid domkapitlet sedan 2020.

Heikel-Nyberg är teologie magister från Helsingfors universitet 1994 och blev prästvigd samma år. Sin högre pastoralexamen tog hon 2013. Bland hennes längre arbetsperioder finns arbetena som kyrkoherde i Houtskärs och Iniö församlingar 1997–2001 och i Vanda 2002–2008.

Monica Heikel-Nyberg är uppvuxen i Helsingfors och bor i dag i Grankulla. Hon har arbetat i Johannes församling sedan 2015.

Karl af Hällström, 54
TM, kaplan i Agricola församling (Lovisanejden)

Karl af Hällström säger till Kyrkpressen att hans ansökan är enkel, och att räknar med att hans styrkor som behövs inför jobbet kan klarläggas i de intervjuer som görs.

Karl af Hällström är teologie magister från Helsingfors universitet 1996 och blev prästvigd året därpå. Sin högre pastoralexamen avlade han i fjol, år 2021.

Under tio års tid arbetade Karl af Hällström 2002–2012 som kaplan i Borgå svenska domkyrkoförsamling. I Lovisa var han kyrkoherde 2012–18, tills församlingen tillsammans med fyra grannförsamlingar uppgick i nybildade Agricola församling. Karl af Hällström utsågs dock inte till kyrkoherde för den nya storförsamlingen, utan är i dag dess kaplan.

Karl af Hällström hör till dem som tidigt har gått i spetsen för jämställdhet i kyrkan för regnbågsminoriteterna. Han är uppvuxen i Helsingfors och bor i Borgå.

Tomas Ray, 51
TM, stiftssekreterare vid domkapitlet i Borgå

Tomas Ray beskriver som sina styrkor att kunna bygga samarbeten som projekt som Ekofastan, eller brobygget mellan kyrkan och den finlandssvenska regnbågsrörelsen. Han har också undervisat och varit lärare på alla nivåer från lågstadium till universitet.

Tomas Ray är sedan 2014 stiftssekreterare för mission och internationellt arbete vid domkapitlet. Under det läsår som nu avslutas har han vikarierat som universitetslärare i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Han är också doktorand vid ÅA och forskar i kristen identitet i Malaysia.

Sin teologie magisterexamen avlade Tomas Ray vid ÅA 1997. Efter sin prästvigning har han arbetat hela sin yrkeskarriär inom de svenska församlingarna i Helsingfors. När började jobba för domkapitlet hade han sedan 2009 haft en kaplanstjänst i Johannes församling. Tomas Ray har rötter i Jakobstad och är i dag bosatt i Helsingfors.

Mia Anderssén-Löf, 37
TD, kyrkoherde i Pedersöre församling

Mia Anderssén-Löf betraktar sin akademiska erfarenhet och en närmare 20 års relation till teologutbildningen vid Åbo Akademi som en av sina främsta meriter. Mia Anderssén-Löf är prästombud i kyrkomötet sedan 2020 och kontraktsprost i Pedersöre prosteri sedan 2021.

Mia Anderssén-Löf är teologie doktor från Åbo Akademi 2017 på en avhandling om texttolkning inom ortodox judendom. Också sin teologie magistersexamen har hon avlagt vid ÅA, år 2009. Sin högre pastoralexamen avlade hon i april i år, liksom också en specialexamen i ledarskap och företagsledning vid Rastorinstitutet.

Till Mia Anderssén-Löfs längre arbetsperioder hör arbetet med doktorsavhandlingen 2014–17. I församlingsarbete har hon arbetat bland annat i Borgå som nybliven präst 2010–13 och senare som kyrkoherde i Nykarleby 2019–21.

Sina rötter har Mia Anderssén-Löf i Pedersöre och bor i dag i Jakobstad. Som kyrkoherde i nybildade Pedersöre församling installerades hon i december 2021.

Johanna Björkholm-Kallio, 42
TM, kaplan i Jakobstads svenska församling

Johanna Björkholm-Kallio hör till de sökande som har arbetat också i andra finska stift än Borgå stift. Hon har också erfarenhet av jobb i fristående organisationer som Finska missionssällskapet, Svenska lutherska evangeliföreningen SLEF och missionsorganisationen Såningsmannen. I sin ansökan säger hon sig också kunna vara rätt person för dialog med kyrkans väckelserörelser.

Johanna Björkholm-Kallio är teologie magister från Åbo Akademi 2006 och har också behörighet som religionslärare och pedagog. Hon har också undervisat vid ett teologiskt seminarium i Windhoek i Namibia.

Prästvigd blev Johanna Björkholm-Kallio 2014 och fick sin högre pastoralexamen precis vid målsnöret nu 2022 - dagen innan ansökningstiden för stiftsdekansjobbet gick ut. Den ovanliga examen är ett behörighetskrav för tjänsten.

I församlingsarbete har Johanna Björkholm-Kallio haft förordnanden i Grankulla, Esbo och Borgå samt i finska Järvenpään seurakunta i Träskända i södra Finland där hon också i dag bor. Från sin tjänst i Jakobstad har hon till största delen varit tjänstledig för arbetet på en teologie doktorsavhandling vid Åbo Akademi. Den handlar om hur missionärerna på 1940-talet började få en tydligare yrkesutbildning.

Text: Jan-Erik Andelin, Sofia Torvalds


Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46
Esbo svenska församling har egna utrymmen i Olars kyrka.

vigsel. Församlingsrådet i Esbo svenska församling öppnar sina lokaler för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. I går kväll fattade församlingsrådet beslutet med rösterna 12–3 att öppna upp kyrkor och övriga lokaler inom Esbo svenska församling för vigsel av samkönade par. Två avvikande meningar anmäldes. 8.6.2022 kl. 10:13
– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53
Thomas Rosenberg tror på Svenskfinland och dess institutioner. Han hoppas att stiftsledningen ska göra mera för att trygga Kyrkpressen.

FINLANDSSVENSKA MEDIER. Kyrkpressen har en stark ställning i Svenskfinland. Men kyrkans ekonomi ställer också tidningen inför utmaningar. Thomas Rosenberg, det svenska Finlands Herr Tidskrift, hoppas att Borgå stifts ledning ska ha mera klös för att trygga tidningens framtid. 6.6.2022 kl. 08:00
Sara Grönqvist samlade hela 879 röster i valet, en överväldigande majoritet.

kyrkoherdeval. Sara Grönqvist, tf kyrkoherde i Väståbolands svenska församling, fick en överväldigande majoritet av rösterna när Väståboland valde ny kyrkoherde idag. 5.6.2022 kl. 21:04
Mia Anderssén-Löf och Tomas Ray ska lämplighetsbedömas för stiftsdekansjobbet.

Stiftsdekan. Fem personer sökte jobbet som stiftsdekan och intervjuades. Domkapitlets intervjugruppvalde att låta Mia Anderssén-Löf och Tomas Ray gå vidare. 5.6.2022 kl. 18:53
Dennis Svenfelt.

AVKRAGNING. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. Det beslutet fattade domkapitlet idag efter omröstning 5-2. 22.6.2022 kl. 13:00
Dennis Svenfelt vid prästvigningen i mars 2021.

AVSTÄNGNING. Församlingspastor Dennis Svenfelts framtid i kyrkan avgörs vid domkapitlets möte den 16 juni. – Det är en utmanande situation, säger biskopen inför mötet. 3.6.2022 kl. 17:36
Det är ett nytt matkoncept i Helsingfors domkyrka i sommar.

Helsingfors domkyrka. I sommar kan man besöka ett sommarkafé i Helsingfors domkyrkas klockstapel. I katedralens krypta finns även en restaurang, vars pizzaingredienser kommer från Italien. Det skriver tidningen Kirkko ja kaupunki. 4.6.2022 kl. 08:00
"Ukrainarna är positiva, framåt och riktade på framtiden", säger Virpi Paulanto, som är flyktingkoordinator i Borgå.

flyktingar. Med diakoni, ekumenik och religions­­dialog i sitt bagage använder Virpi Paulanto nu sin erfarenhet i jobbet som Borgå stads flykting­koordinator. 9.6.2022 kl. 19:00

– Min erfarenhet är att förluster och lidande har hjälpt mig att uppskatta livet på ett annat sätt än om jag bara hade haft det lätt i livet, säger Chris Gullmans,

PERSONPORTRÄTT. Förluster och motgångar har präglat Chris Gullmans liv. – Jag blev adopterad från Hongkong när jag var fem år, och den förlusten bär jag alltid med mig. Men jag har kommit att älska mitt liv för alla dess bländande nyanser av ljus och mörker. 24.10.2023 kl. 15:38
Till hösten har biskoparna gett ut en liten bok om bön.

BISKOPSBREV. Det andra biskopsbrevet sedan 2021 handlar om bön och längtan. Biskoparna berättar hur de själva ber. 24.10.2023 kl. 17:00
Åtminstone fyra av Borgå stifts sju platser i kyrkomötet står lediga inför kyrkovalet i februari 2024.

KYRKOMÖTET. I ett konservativt kyrkomöte fick Borgå stift en övervägande liberal grupp i valet för fyra år sedan. Nu slutar många ombud. Valet av nytt kyrkomöte i vinter förrättas från rätt så tomt bord. 24.10.2023 kl. 14:04
När vi låser in allt och definierar det, då dödar vi det, säger Mikael Kurkiala.

heliga platser. I en avförtrollad värld, en värld där människan är allestädes närvarande, spanar vi efter glimtar av helighet. Mikael Kurkiala vill klä glimtarna i ett språk där vi verkligen kan mötas. – Så fort vi har definierat något har vi låst in det. När vi gör det så dödar vi det. 23.10.2023 kl. 10:05

webbplats. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har förnyat sina webbplatser, evl.fi och evl.fi/plus. 19.10.2023 kl. 17:44