Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

Fem vill bli stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå – så beskriver de sina styrkor

TJÄNST.

Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna".

20.5.2022 kl. 16:20

Den ledigförklarade tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå stift har inom utsatt tid sökts av: kyrkoherde Mia Anderssén-Löf, kaplanerna Johanna Björkholm-Kallio, Monica Heikel-Nyberg och Karl af Hällström samt av stiftssekreterare Tomas Ray, som därmed är en av de interna sökandena vid domkapitlet.

Alla sökande kommer att intervjuas den här veckan och målet är att den nya stiftsdekanen som efterträder Magnus Riska och Robert Lemberg ska kunna utses i domkapitlet före sommarpausen.

KP presenterar kandidaterna, bland vilka det finns prästerfarenhet från de senaste 28 åren.

Monica Heikel-Nyberg, 60
TM, kaplan i Johannes församling (Helsingfors)

Monica Heikel-Nyberg skriver i sin ansökan att hon är bra på administrativt arbete och arbetshandledning. Hon är prästassessor vid domkapitlet sedan 2020.

Heikel-Nyberg är teologie magister från Helsingfors universitet 1994 och blev prästvigd samma år. Sin högre pastoralexamen tog hon 2013. Bland hennes längre arbetsperioder finns arbetena som kyrkoherde i Houtskärs och Iniö församlingar 1997–2001 och i Vanda 2002–2008.

Monica Heikel-Nyberg är uppvuxen i Helsingfors och bor i dag i Grankulla. Hon har arbetat i Johannes församling sedan 2015.

Karl af Hällström, 54
TM, kaplan i Agricola församling (Lovisanejden)

Karl af Hällström säger till Kyrkpressen att hans ansökan är enkel, och att räknar med att hans styrkor som behövs inför jobbet kan klarläggas i de intervjuer som görs.

Karl af Hällström är teologie magister från Helsingfors universitet 1996 och blev prästvigd året därpå. Sin högre pastoralexamen avlade han i fjol, år 2021.

Under tio års tid arbetade Karl af Hällström 2002–2012 som kaplan i Borgå svenska domkyrkoförsamling. I Lovisa var han kyrkoherde 2012–18, tills församlingen tillsammans med fyra grannförsamlingar uppgick i nybildade Agricola församling. Karl af Hällström utsågs dock inte till kyrkoherde för den nya storförsamlingen, utan är i dag dess kaplan.

Karl af Hällström hör till dem som tidigt har gått i spetsen för jämställdhet i kyrkan för regnbågsminoriteterna. Han är uppvuxen i Helsingfors och bor i Borgå.

Tomas Ray, 51
TM, stiftssekreterare vid domkapitlet i Borgå

Tomas Ray beskriver som sina styrkor att kunna bygga samarbeten som projekt som Ekofastan, eller brobygget mellan kyrkan och den finlandssvenska regnbågsrörelsen. Han har också undervisat och varit lärare på alla nivåer från lågstadium till universitet.

Tomas Ray är sedan 2014 stiftssekreterare för mission och internationellt arbete vid domkapitlet. Under det läsår som nu avslutas har han vikarierat som universitetslärare i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Han är också doktorand vid ÅA och forskar i kristen identitet i Malaysia.

Sin teologie magisterexamen avlade Tomas Ray vid ÅA 1997. Efter sin prästvigning har han arbetat hela sin yrkeskarriär inom de svenska församlingarna i Helsingfors. När började jobba för domkapitlet hade han sedan 2009 haft en kaplanstjänst i Johannes församling. Tomas Ray har rötter i Jakobstad och är i dag bosatt i Helsingfors.

Mia Anderssén-Löf, 37
TD, kyrkoherde i Pedersöre församling

Mia Anderssén-Löf betraktar sin akademiska erfarenhet och en närmare 20 års relation till teologutbildningen vid Åbo Akademi som en av sina främsta meriter. Mia Anderssén-Löf är prästombud i kyrkomötet sedan 2020 och kontraktsprost i Pedersöre prosteri sedan 2021.

Mia Anderssén-Löf är teologie doktor från Åbo Akademi 2017 på en avhandling om texttolkning inom ortodox judendom. Också sin teologie magistersexamen har hon avlagt vid ÅA, år 2009. Sin högre pastoralexamen avlade hon i april i år, liksom också en specialexamen i ledarskap och företagsledning vid Rastorinstitutet.

Till Mia Anderssén-Löfs längre arbetsperioder hör arbetet med doktorsavhandlingen 2014–17. I församlingsarbete har hon arbetat bland annat i Borgå som nybliven präst 2010–13 och senare som kyrkoherde i Nykarleby 2019–21.

Sina rötter har Mia Anderssén-Löf i Pedersöre och bor i dag i Jakobstad. Som kyrkoherde i nybildade Pedersöre församling installerades hon i december 2021.

Johanna Björkholm-Kallio, 42
TM, kaplan i Jakobstads svenska församling

Johanna Björkholm-Kallio hör till de sökande som har arbetat också i andra finska stift än Borgå stift. Hon har också erfarenhet av jobb i fristående organisationer som Finska missionssällskapet, Svenska lutherska evangeliföreningen SLEF och missionsorganisationen Såningsmannen. I sin ansökan säger hon sig också kunna vara rätt person för dialog med kyrkans väckelserörelser.

Johanna Björkholm-Kallio är teologie magister från Åbo Akademi 2006 och har också behörighet som religionslärare och pedagog. Hon har också undervisat vid ett teologiskt seminarium i Windhoek i Namibia.

Prästvigd blev Johanna Björkholm-Kallio 2014 och fick sin högre pastoralexamen precis vid målsnöret nu 2022 - dagen innan ansökningstiden för stiftsdekansjobbet gick ut. Den ovanliga examen är ett behörighetskrav för tjänsten.

I församlingsarbete har Johanna Björkholm-Kallio haft förordnanden i Grankulla, Esbo och Borgå samt i finska Järvenpään seurakunta i Träskända i södra Finland där hon också i dag bor. Från sin tjänst i Jakobstad har hon till största delen varit tjänstledig för arbetet på en teologie doktorsavhandling vid Åbo Akademi. Den handlar om hur missionärerna på 1940-talet började få en tydligare yrkesutbildning.

Text: Jan-Erik Andelin, Sofia Torvalds


urgamla pelare från romartempel på Forum delar in kyrkorummet i tre skepp. FOTO: COLOURBOX

Kyrkpressens kyrkbongare är i farten igen – den här gången har hon rest till Rom. I vår nya artikelserie presenteras en rad kyrkor från 300 till 500-talet. 16.6.2013 kl. 12:00
Illustration: Malin Aho

Hur ska vi i dag som moderna människor förstå berättelsen om Adam och Eva och syndafallet i Bibeln? Hur går arvsynden ihop med evolutionsläran? Vi ställde frågorna till Eva-Lotta Grantén som forskar i nutida luthersk teologi och etik. 15.6.2013 kl. 12:00
Sommarjobbarnas uppgifter på kyrkogården är bland annat att kratta gångarna och klippa gräs. FOTO: Johan Myrskog

I Ingå har man medvetet satsat på församlingens egna ungdomar då man anställt sommarjobbare. Den första dagen på jobbet är stekhet och intensiv. 14.6.2013 kl. 15:18
Tor Löjtlin tar också hand om gravgården i Ingå så ofta han kan. FOTO: Johan Myrskog

Tor Löjtlin brinner för Ingå kyrka och att arbeta med praktiska saker. Han jobbar inte längre som vaktmästare men det hindrar honom inte från att hoppa in då och då. Ingen känner till Ingå kyrka lika bra som han. 14.6.2013 kl. 09:47
Jeppe Karlsson och Maria Lundström skulle gärna läsa fler texter av unga finlandssvenska dramatiker. I februari har Kaj Korkea-ahos roman Gräset är mörkare på andra sidan premiär på Viirus. FOTO: Sofia Torvalds

På scenen får både himlen och helvetet rum. En teaterbiljett är dyrare än en biobiljett, men för priset kan man i bästa fall köpa sig en existentiell upplevelse och en stor dos kollektiv beröring. 13.6.2013 kl. 15:18
Markus Saarinen har trivts i Sideby prästgård, men den har känts stor för en ensam präst. Nu ska Sideby prästgård säljas. FOTO: JOHAN EKLÖF

Både präster och lekmän känner att prästers boendeskyldighet är ett system som hör det förgångna till. I Svenskfinland verkar två prästgårdar till nu förlora sin präst: den i Sideby och den i Saltvik. 13.6.2013 kl. 09:45

Finska Missionssällskapets årsfest avslutades med historisk missionärsvälsignelse. 9.6.2013 kl. 16:16
Marianne Sundroos och Antti Kuokkanen planerar sommarens storsatsning: En kyrkoopera i Kimiti Kyrka. FOTO: KP-arkiv

De som vill uppleva annorlunda musik i kyrkorummet ska i sommar styra stegen mot Kimitoön. Här kommer både opera och folkvisor att eka mellan stenpelarna. 9.6.2013 kl. 12:00
Från vänster Johan Storgårds, Maria Sundblom Lindberg och Ralf Saxén som tog initiativet till en skrivargrupp för män. FOTO: Tomas von Martens

En skrivargrupp för män i församlingens regi gav viktiga insikter berättar två av deltagarna. Initiativet till att starta skrivargruppen kom från en av männen. 8.6.2013 kl. 15:00
Illustration: Malin Aho

Kan människan uppleva Gud? De flesta kristna är överens om att det är möjligt. Det finns otaliga berättelser om en känsla av närvaro eller direkta uppenbarelser av det gudomliga. C.S. Lewis mötte Glädjen, men det gjorde också Karl Ove Knausgård. 8.6.2013 kl. 12:00
Tidningen Sändarens chefredaktör Annika Ahlefelt och Sändarens redaktion besökte Helsingfors i slutet av maj.

Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan i Sverige har äntligen fått ett namn för sitt gemensamma kyrkosamfund. 7.6.2013 kl. 13:46
Jeanette Ljungars har varit Oravaisbo sedan tonåren. Fjärdsändan är ett av landmärkena i den forna kommunen som numera är en del av Vörå.

Om inte kärleken får styra ledarskapet så styr rädslan.  Rädslan för att någon annan ska göra jobbet bättre än jag. Jeanette Ljungars tror på samarbete, inte konkurrens. Även inom företagsvärlden. 7.6.2013 kl. 10:14
Enligt det förslag som kyrkomötet röstat ja till kliver kyrkoherden ner från ordförandeposten i församlingsrådet. ILLUSTRATION: WILFRED HILDONEN

Kyrkomötet röstade ja till en ändring av församlingsrådstrukturen: kyrkoherden ska inte längre automatiskt vara ordförande. En del tror att det leder till problem. Andra tycker det blir perfekt. 6.6.2013 kl. 09:00
Johanneskyrkan i Helsingfors.

Problemen i Johannes församling är allvarliga och måste åtgärdas genast. 5.6.2013 kl. 15:00
Finländska stupade läggs i kistor i Kollaa, Loimola i juli 1941. FOTO: SA-KUVA

Under vinterkriget uppstod ett system som gäller än i dag – de finländare som stupar tas alltid om hand, och de skickas alltid hem. Niko Huttunen har forskat i varför det är så. 2.6.2013 kl. 12:00

– Under hösten började jag skriva för att reda ut tankarna som snurrade i mitt huvud. Först trodde jag att jag skrev bara för mig själv, men under skrivandets gång märkte jag att jag skriver till min kära kyrka och till kyrkomötet, säger John Vikström.

äktenskapet. Kyrkan kan inte fortsätta säga både ja och nej till sina homosexuella medlemmar. Ärkebiskop emeritus John Vikström satte sig ner och skrev en artikel till sin "kära kyrka", och i den argumenterar han för en kompromisslösning. 25.1.2021 kl. 14:16

äktenskapet. "Några synpunkter på en eventuell utvidgning av synen på äktenskapet inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland." 25.1.2021 kl. 14:29
Helena och Olle Domars fick ännu tid tillsammans. Det ser de som en gåva.

Överlevare. Olle Domars resa från död till liv handlar lika mycket om hustrun Helena. För Olle minns inget, och när han än en gång hör Helena berätta om de dramatiska dygnen får han höra nya detaljer som han inte kände till. 21.1.2021 kl. 16:45

Nattvard. Vissa församlingar välkomnar sina medlemmar till nattvardsbordet trots coronarestriktionerna – med specialarrangemang. Men många firar inte nattvard alls. 21.1.2021 kl. 11:11
– Lönen är sämre, men arbetsresan är kortare. Dagarna är varierande, eftersom kontorsarbete varvas med hembesök och nätverksmöten. Jag trivs jättebra, säger Tove Snellman.

Karriärsbyte. Nu är hon ställföreträdande hopp för dem som inte orkar hoppas, och hon är tacksammare än någonsin. 21.1.2021 kl. 10:56