Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

Fem vill bli stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå – så beskriver de sina styrkor

TJÄNST.

Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna".

20.5.2022 kl. 16:20

Den ledigförklarade tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå stift har inom utsatt tid sökts av: kyrkoherde Mia Anderssén-Löf, kaplanerna Johanna Björkholm-Kallio, Monica Heikel-Nyberg och Karl af Hällström samt av stiftssekreterare Tomas Ray, som därmed är en av de interna sökandena vid domkapitlet.

Alla sökande kommer att intervjuas den här veckan och målet är att den nya stiftsdekanen som efterträder Magnus Riska och Robert Lemberg ska kunna utses i domkapitlet före sommarpausen.

KP presenterar kandidaterna, bland vilka det finns prästerfarenhet från de senaste 28 åren.

Monica Heikel-Nyberg, 60
TM, kaplan i Johannes församling (Helsingfors)

Monica Heikel-Nyberg skriver i sin ansökan att hon är bra på administrativt arbete och arbetshandledning. Hon är prästassessor vid domkapitlet sedan 2020.

Heikel-Nyberg är teologie magister från Helsingfors universitet 1994 och blev prästvigd samma år. Sin högre pastoralexamen tog hon 2013. Bland hennes längre arbetsperioder finns arbetena som kyrkoherde i Houtskärs och Iniö församlingar 1997–2001 och i Vanda 2002–2008.

Monica Heikel-Nyberg är uppvuxen i Helsingfors och bor i dag i Grankulla. Hon har arbetat i Johannes församling sedan 2015.

Karl af Hällström, 54
TM, kaplan i Agricola församling (Lovisanejden)

Karl af Hällström säger till Kyrkpressen att hans ansökan är enkel, och att räknar med att hans styrkor som behövs inför jobbet kan klarläggas i de intervjuer som görs.

Karl af Hällström är teologie magister från Helsingfors universitet 1996 och blev prästvigd året därpå. Sin högre pastoralexamen avlade han i fjol, år 2021.

Under tio års tid arbetade Karl af Hällström 2002–2012 som kaplan i Borgå svenska domkyrkoförsamling. I Lovisa var han kyrkoherde 2012–18, tills församlingen tillsammans med fyra grannförsamlingar uppgick i nybildade Agricola församling. Karl af Hällström utsågs dock inte till kyrkoherde för den nya storförsamlingen, utan är i dag dess kaplan.

Karl af Hällström hör till dem som tidigt har gått i spetsen för jämställdhet i kyrkan för regnbågsminoriteterna. Han är uppvuxen i Helsingfors och bor i Borgå.

Tomas Ray, 51
TM, stiftssekreterare vid domkapitlet i Borgå

Tomas Ray beskriver som sina styrkor att kunna bygga samarbeten som projekt som Ekofastan, eller brobygget mellan kyrkan och den finlandssvenska regnbågsrörelsen. Han har också undervisat och varit lärare på alla nivåer från lågstadium till universitet.

Tomas Ray är sedan 2014 stiftssekreterare för mission och internationellt arbete vid domkapitlet. Under det läsår som nu avslutas har han vikarierat som universitetslärare i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Han är också doktorand vid ÅA och forskar i kristen identitet i Malaysia.

Sin teologie magisterexamen avlade Tomas Ray vid ÅA 1997. Efter sin prästvigning har han arbetat hela sin yrkeskarriär inom de svenska församlingarna i Helsingfors. När började jobba för domkapitlet hade han sedan 2009 haft en kaplanstjänst i Johannes församling. Tomas Ray har rötter i Jakobstad och är i dag bosatt i Helsingfors.

Mia Anderssén-Löf, 37
TD, kyrkoherde i Pedersöre församling

Mia Anderssén-Löf betraktar sin akademiska erfarenhet och en närmare 20 års relation till teologutbildningen vid Åbo Akademi som en av sina främsta meriter. Mia Anderssén-Löf är prästombud i kyrkomötet sedan 2020 och kontraktsprost i Pedersöre prosteri sedan 2021.

Mia Anderssén-Löf är teologie doktor från Åbo Akademi 2017 på en avhandling om texttolkning inom ortodox judendom. Också sin teologie magistersexamen har hon avlagt vid ÅA, år 2009. Sin högre pastoralexamen avlade hon i april i år, liksom också en specialexamen i ledarskap och företagsledning vid Rastorinstitutet.

Till Mia Anderssén-Löfs längre arbetsperioder hör arbetet med doktorsavhandlingen 2014–17. I församlingsarbete har hon arbetat bland annat i Borgå som nybliven präst 2010–13 och senare som kyrkoherde i Nykarleby 2019–21.

Sina rötter har Mia Anderssén-Löf i Pedersöre och bor i dag i Jakobstad. Som kyrkoherde i nybildade Pedersöre församling installerades hon i december 2021.

Johanna Björkholm-Kallio, 42
TM, kaplan i Jakobstads svenska församling

Johanna Björkholm-Kallio hör till de sökande som har arbetat också i andra finska stift än Borgå stift. Hon har också erfarenhet av jobb i fristående organisationer som Finska missionssällskapet, Svenska lutherska evangeliföreningen SLEF och missionsorganisationen Såningsmannen. I sin ansökan säger hon sig också kunna vara rätt person för dialog med kyrkans väckelserörelser.

Johanna Björkholm-Kallio är teologie magister från Åbo Akademi 2006 och har också behörighet som religionslärare och pedagog. Hon har också undervisat vid ett teologiskt seminarium i Windhoek i Namibia.

Prästvigd blev Johanna Björkholm-Kallio 2014 och fick sin högre pastoralexamen precis vid målsnöret nu 2022 - dagen innan ansökningstiden för stiftsdekansjobbet gick ut. Den ovanliga examen är ett behörighetskrav för tjänsten.

I församlingsarbete har Johanna Björkholm-Kallio haft förordnanden i Grankulla, Esbo och Borgå samt i finska Järvenpään seurakunta i Träskända i södra Finland där hon också i dag bor. Från sin tjänst i Jakobstad har hon till största delen varit tjänstledig för arbetet på en teologie doktorsavhandling vid Åbo Akademi. Den handlar om hur missionärerna på 1940-talet började få en tydligare yrkesutbildning.

Text: Jan-Erik Andelin, Sofia Torvalds


kyrkoherdeval. Åbo svenska församling har valt till Mia Bäck ny kyrkoherde. Bäck som är tf kyrkoherde i församlingen fick 483 fick av rösterna medan motkandidaten pastor Robert Ojala fick 97 röster. Valdeltagande i valet som förättades idag blev 8,1 procent. Bäck fick 83 procent av rösterna. Åbo svenska församling har närmare 7 200 röstberättigade medelmmar. 8.10.2017 kl. 21:13
Landet spelas på Svenska teatern till och med 9.12.

teater. Landet är Svenska teaterns jubileumspjäs som firar både Finlands 100 år och teaterns 150. Pjäsvalet är något överraskande. Efter uppmaningen till alla intresserade att bidra med sin berättelse till pjäsen och framför allt mot den hundraåriga fonden av Finlands självständighet kunde man ha väntat sig något mera episkt och historiskt. I stället har man valt att gå i rakt motsatt riktning och skapat ett drömspel med gott om metafiktiva inslag. Det är uppfriskande, lite förvirrande men mestadels väldigt roligt. Dessutom sitter de metafiktiva inslagen fint som 150-årsfirande av teaterhuset. 5.10.2017 kl. 10:27
Författaren Johan Sundeen och biskop Björn Vikström.

bokmässa. Den årliga bokmässan i Göteborg är ett skyltfönster också för kyrkan, som bidrar med många programinslag. 29.9.2017 kl. 18:19

Borgå. Förslaget att sälja Svenska församlingshemmet väckte upp en intressekonflikt mellan den svenska och den finska församlingen i Borgå. I båda församlingarna finns de som anser att den andra fått sin vilja igenom i fastighetsstrategin. 29.9.2017 kl. 10:25
Thua Sandberg drabbades av cancer för fem år sedan.

livsberättelse. För nästan exakt fem år sedan fick Thua Sandberg i Jakobstad beskedet som de flesta fasar för. Cancer. När hon vaknade upp efter operationen kunde Thua konstatera att hon var en förändrad människa. Både fysiskt och psykiskt. 20.9.2017 kl. 17:58

agricola församling. Kyrkostyrelsens plenum beslöt på tisdagens plenum att Lovisa svenska församling, Pernå församling, Liljendals församling och Lappträsk svenska församling dras in den 31 december 2018. Den 1 januari 2019 inrättas en ny församling med namnet Agricola svenska församling som omfattar Lovisa stad och Lappträsk kommun. 19.9.2017 kl. 17:19

stiftsnotarie. Linus Stråhlman har valts till stiftsnotarie vid Domkapitlet i Borgå stift. 19.9.2017 kl. 14:20
Björn Vikström har bestämt sig och ställer upp i ärkebiskopsvalet.

ärkebiskopval 2018. Biskop Björn Vikström bekräftar nu att han ställer upp som kandidat i ärkebiskopsvalet. Nu har tre liberala kandidater och en mittenkandidat annält sitt intresse. 19.9.2017 kl. 10:04
Sofia Torvalds har repat sig från förlagsskilsmässan.

Förlagsskilsmässa. När två redaktörer vid Schildts & Söderströms för två år sedan lämnade S&S för det nygrundade Förlaget och tog en mängd författare med sig kändes det som en chock för mig som hörde till S&S författare. 15.9.2017 kl. 16:20

Afghanistan. Den finländska kvinnan som kidnappades i Afghanistan i maj har frigivits. 14.9.2017 kl. 16:19
Boken om barn och skilsmässa innehåller många tips på hur barnet kan handskas med sin egen sorg och rädsla efter skilsmässan.

relationer. När föräldrar skiljer sig måste de gräva fram all den mognad de har inom sig och till och med visa generositet. – Om man klarar av att lägga undan sina egna känslor och i första hand tänka på barnet ångrar man det inte efteråt, säger Heli Pruuki som skrivit en bok om barn och skilsmässor. 13.9.2017 kl. 20:38

ärkebiskopval 2018. Biskopen i Esbo stift, Tapio Luoma, har meddelat att han står till förfogande i ärkebiskopsvalet nästa år. 13.9.2017 kl. 17:05
En liten skara följde Kai Sadinmaa genom Helsingfors.

äktenskapsfrågan. ”Allvarligt klander” (vakava moite). Det blev konsekvensen för att prästen Kai Sadinmaa, mot Helsingfors domkapitels rekommendationer, vigt två samkönade par. 13.9.2017 kl. 11:31
Det var på Åland Mari Puska först lärde sig svenska.

kyrkoherde. Igår kväll valde församlingsmedlemmarna i Mariehamn Mari Puska till ny kyrkoherde. Hon fick 340 röster, medan motkandidaten Monica Cleve från Ekenäs fick 153 röster. 11.9.2017 kl. 12:50
Så här ser de grekiska kyrkorna ut i Lidls tappning.

livsmedel. Vackra bilder från den grekiska ön Santorini ska hjälpa till att sälja grekisk yoghurt för livsmedelskedjan Lidl. Men korsen som finns på kyrkorna på bilderna som livsmedelskedjan använder får inte vara kvar. De har redigerats bort digitalt, vilket en belgisk kund upptäckte och klagade över. 7.9.2017 kl. 18:59

Christina Roberts och Göta Alm-Ellingsworth vill återuppliva traditionen kring åländska Lumparlands brudkrona.

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00
Kyrkpressens enkät bland förtroendevalda i Borgå stift visar att ungefär en tredjedel tycker att kyrkoherden har för stor makt. Det tycker också de erfarna beslutsfattare Kyrkpressen talat med.

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41
My Ström saknar känslan av att höra hemma. – Risken är nu, när jag testar på Sverige igen, att jag kommer ha samma känsla av att inte höra hemma.

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54