– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.
– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.

Nyhet: En församling kan meddela att den söker en församlingspastor

domkapitlet.

Domkapitlet ändrar på hur församlingspastorerna tillsätts.

19.5.2022 kl. 15:57

I den senaste notisen från domkapitlet kan man läsa att Borgå svenska domkyrkoförsamling söker en församlingspastor. Att församlingspastorstjänster utlyses på det här sättet är en nyhet.

– I Borgå stift har det alltid varit i domkapitlets händer att ha kontakt med befintliga präster eller nya teologie magistrar för att låta dem veta att det finns en ledig tjänst i en viss församling, säger notarie Linus Stråhlman vid domkapitlet i Borgå.

Fortsättningsvis är det domkapitlet som förordnar präster till tjänsterna, och vad gäller nya präster kommer domkapitlet också i framtiden att se till att de får en pastorstjänst.


Nytt förfarande

Det nya är att en församling kan meddela att den söker en församlingspastor. Sedan kan intresserade ta kontakt med notarien för att meddela om sitt intresse. Efter det ber domkapitlet församlingen om ett utlåtande om vem av de intresserade som bäst fyller kraven för den tjänst som ska tillsättas.

– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas.

Eftersom det just nu inte finns någon nybliven präst som väntar på en tjänst kan alltså församlingspastorer i andra församlingar meddela om sitt intresse för tjänsten i Borgå.

I allmänhet är det ett komplicerat pussel i Borgå stift att tillsätta en prästtjänst.

– Vi har ett väldigt ojämnt fördelat behov, säger Stråhlman.

– Vi är mitt inne i pensioneringsvågen, och har också vissa längre tjänstledigheter. I vissa regioner är det särskilt svårt att få tag på kyrkoherdar och församlingspastorer – kaplanstjänsterna brukar i regel ha få sökande.

Till exempel Brändö-Kumlinge församling på Åland har sökt efter en kyrkoherde med ljus och lykta, utan att ha hittat någon. För tillfället hoppar andra åländska präster in och lappar solidariskt på behoven där.

Här är notisen från domkapitlet i sin helhet:



Examina

Pastor Johanna Björkholm-Kallio har avlagt högre pastoralexamen.

Prästvigning

Domkapitlet har godkänt TM Johannes Westö för ordination till prästämbetet i Borgå domkyrka 26.5.2022. TM Johannes Westö förordnas som församlingspastor i Karis-Pojo svenska församling 24.8-31.12.2022.

Kaplanstjänst i Ekenäsnejdens svenska församling
Domkapitlet utfärdar tjänsteförordnande till ordinarie kaplanstjänst i Ekenäsnejdens svenska församling åt pastor Wille Westerholm från 1.6.2022.

Förordnanden

Förordnandet för församlingspastorn i Petrus församling Benjamin Sandell avbryts 31.5.2022 på egen begäran.

Förordnandet för tf. kaplanen i Iniö kapellförsamling Jussi Meriluoto avbryts 31.8.2022 på egen begäran.

Borgå stift beviljar tf.kaplanen i Iniö kapellförsamling Jussi Meriluoto dimission till Åbo ärkestift från 1.9.2022 förutsatt att Åbo ärkestift tar emot honom.

Tf. kaplanen i Jakobstads svenska församling Åsa Turpeinen förordnas fortsättningsvis sköta samma tjänst 1.7-31.12.2022.

Församlingspastorn i Jakobstads svenska församling Jakob Edman förordnas fortsättningsvis sköta samma tjänst 1.7-31.12.2022.

Tjänstledigheten för kaplanen i Borgå svenska domkyrkoförsamling Johanna Eisentraut-Söderström avbryts 31.8.2022 och därmed återgår Eisentraut-Söderström i heltidstjänst från 1.9.2022.

Förordnandet för församlingspastorn i Borgå svenska domkyrkoförsamling Tuija Wilman avbryts 30.6.2022 på egen begäran.

Kaplanen i Karleby svenska församling Jan Nygård avgår 30.4.2023 på egen begäran.

Tf. kyrkoherden i Vanda svenska församling Kristian Willis förordnas fortsättningsvis sköta samma tjänst 1.7.2022-30.6.2023. Förordnandet avbryts ifall en ordinarie kyrkoherde skulle tillträda tidigare.

Församlingspastorn i Vanda svenska församling Anu Paavola beviljas tjänstledighet 25.7-31.12.2022.

Kyrkoherden i Jomala församling Stefan Äng beviljas tjänstledighet 2.5-28.6.2022.

Församlingspastorn i Jomala församling Laura Serell förordnas sköta kyrkoherdetjänsten i samma församling vid sidan av egen tjänst 2.5-28.6.2022.

Prosten Tor-Erik Store förordnas som tf. kyrkoherde i Replots församling 25.4-31.5.2022.

Pastor Aino-Karin Lovén förordnas som församlingspastor i Kyrkslätts svenska församling 15.9-31.10.2022.

Kaplanen i Närpes församling Ann-Mari Audas-Willman beviljas partiell tjänstledighet 1.7.2022-30.4.2027.

Församlingsstruktur Malax kyrkliga samfällighet

Domkapitlet remitterar behandlingen av ärendet till domkapitlets sammanträde i augusti.


Lediga tjänster i stiftet

Inga ledigförklarade ordinarie prästtjänster i stiftet.


Församlingspastorstjänster i stiftet

I stiftet finns behov av församlingspastorer enligt följande:

Borgå svenska domkyrkoförsamling

Borgå svenska domkyrkoförsamling söker en församlingspastor. Förordnandet kommer att gälla tills vidare, och tjänsten är placerad i kravgrupp 601. Tillträde 1.8.2021 eller enligt överenskommelse.

Intresseanmälan jämte ett meddelande om när du har möjlighet att tillträda skickas till Domkapitlet (linus.strahlman@evl.fi) senast fredag 3.6.2022 kl. 15. Tilläggsupplysningar av kyrkoherde Mats Lindgård (mats.lindgard@evl.fi, 040 5946038).

Förordnande

Präster kan anmäla om intresse till domkapitlets notarie. Domkapitlet begär församlingen ge ett utlåtande om dem som anmält sig. Det finns ingen rätt att begära omprövning av församlingens utlåtande eller domkapitlets beslut att förordna.

Text: Sofia Torvalds


– Jag är själv nykter alkoholist sedan två år tillbaka. Jag fattade aldrig varför jag skulle dricka så himla mycket som jag gjorde. Min bakgrund förklarar ju allting, för jag har säkert fått ”beroendegenen” som går i släkten.

profilen. Det var en vän till Tika Sevón Liljegrens familj som förde henne till barnhemmet. Hon blev adopterad och är tacksam för det. Hon har sett hur svårt hennes bror haft det efter sin uppväxt i den nepalesiska by där hon är född. 4.8.2021 kl. 08:00
I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.

KYRKOMÖTET. Kyrkomötet samlas den här veckan till session i Åbo. Frågor på agendan är bland annat bönens plats i kyrkan, en jämställdhetsplan för kyrkan – och frågan om samkönade äktenskap. 3.8.2021 kl. 15:43
Katri Kanninen är psykologie doktor, terapeut och författare. Hon vårdar sin Gudsrelation till exempel genom att bikta sig.

BÖN. Den anknytning vi har till våra föräldrar blir en upplevelse som vi upprepar i alla våra relationer – också i relationen till Gud. – Att be för sig själv är svårt men fascinerande, säger psykologen och terapeuten Katri Kanninen. 2.8.2021 kl. 17:42
Leif Kronqvists intresse för att bygga fioler väcktes under en arbiskurs.

SKOTTSKADA. När Leif Kronqvist var åtta år sköt hans vän honom i halsen med ett litet gevär. – Jag är inte bitter på honom – han var ju bara ett barn och han kunde ju inte ha vetat att geväret var laddat. 3.8.2021 kl. 08:00
Johanna Evenson stortrivs hemma i hängmattan i Bovik. Ibland får hon besök av grannens kor.

Kulturer. Johanna Evenson växte upp på olika håll i Svenskfinland, bodde i USA i trettio år – och har nu återvänt till Åland. Varje gång hon stiger in i sitt arbetsrum – en 1400-talskyrka – tänker hon: Wow, tänk att jag får bo här! 22.7.2021 kl. 08:00
Att blir pappa var en större omställning än jag någonsin hade tänkt mig, säger Erik Abbor.

Papparoll. För Erik Abbor tog det flera år att landa i rollen som pappa. 21.7.2021 kl. 08:00
– Jag vill gärna fortsätta skriva musik och ge ut den, att folk lyssnar och blir berörda och får ut någonting av den.

musik. Musiken har funnits med Susanna Sandell hela livet. Hon har studerat musikpedagogik och har skrivit egen musik sedan tonåren. I maj släppte hon sin första egna singel och mer är på gång. 8.7.2021 kl. 08:00
Pamela Granskog bor i Haga där parkerna finns nära.

STADSBO. Pamela Granskog känner sig som helsingforsare i Österbotten och som österbottning i Helsingfors. Om hon skulle få bestämma skulle alla åka på utbyte till andra regioner. 22.7.2021 kl. 06:00
Mi Lassila önskar att alla vuxna som inte är på läger ber för lägren och konfirmanderna. –Det betyder otroligt mycket.

KONFIRMANDLÄGER. Mi Lassila har 80–90 konfirmandläger bakom sig. För henne är konfirmandlägret en plats där man kan inse att man är älskad. 7.7.2021 kl. 08:00
Johan Candelin och den andra styrelsemedlemmen från Martyrkyrkans vänner som stått åtalade för penninginsamlingsbrott frias också av Vasa hovrätt.

RÄTTEGÅNG. Vasa hovrätt gör samma bedömning som Mellersta Österbottens tingsrätt och friar Martyrkyrkans vänners ordförande Johan Candelin samt den styrelsemedlem som stått åtalade för penninginsamlingsbrott. Den springande punkten i åtalet har handlat om huruvida Martyrkyrkans vänner i sin insamling riktat sig till en på förhand bestämd och avgränsad grupp för vilket det inte krävs insamlingstillstånd eller om man riktat sig till en bredare allmänhet, vilket hade krävt ett insamlingstillstånd. 2.7.2021 kl. 15:21
Henrik Lindberg har inget eget arbetsrum, utan sitter där det finns en ledig stol.

ledarskap. Vad är en ledares viktigaste egenskap? Gott självförtroende, säger Henrik ”Henka” Lindberg, som leder produktionsbolaget Parad. Han vill skapa en arbetskultur där det är tryggt att misslyckas. 
– Först då kan kreativiteten flöda. 27.6.2021 kl. 13:42
Döden är en del av livet. Att inte blunda för den är livsviktigt i synnerhet för oss som är gamla, säger Patricia Tudor-
Sandahl.

ÅLDRANDE. Författaren och psykoterapeuten Patricia Tudor-Sandahl har skrivit en ny bok, ”Mer levande med åren”, om modet att åldras och bli sams med det paradoxala och motsägelsefulla som ryms inom oss. 24.6.2021 kl. 00:00
Jimmy är väldigt tacksam för sin familj. – Det är till stor del på grund av dem som jag orkat under de senaste åren.

FÖRLÅTELSE. Jimmy Sundström har levt med konstant värk i kroppen i femton år. Bakom värken ligger ett trauma – han var med om övergrepp när han var tolv år. – De senaste femton åren har inte varit lätta, men med Guds hjälp har jag kunnat förlåta och få frid. 23.6.2021 kl. 09:00
– Jag vill visa att kyrkan har mitt ansikte också, inte bara biskopens, säger Laura Leipakka.

GENERATION Y. – När man frågar millennialer vad de vill att kyrkan ska göra svarar många: Vi vill inte ha något av kyrkan, det räcker att kyrkan finns där. Vi kan komma om det är någon kris eller om vi vill gifta oss, säger Laura Leipakka. 8.7.2021 kl. 06:00
Johanneskyrkans norra torn och dess gargoyler väntar fortfarande på restaurering.

johanneskyrkan. Johanneskyrkans fasad med sina gargoyler, rosettfönster och fialer får en grundlig genomgång i samband med fasadrenoveringen. 23.6.2021 kl. 06:00

Emmanuel Acquah konstaterara att fler röster måste höjas mot rasismen. Annars går Finland en hård framtid till mötes.

rasism. Integreringen av utlandsfödda i arbetslivet har förbättrats i Finland, men den rasistiska retoriken och den strukturella rasimen frodas. – Jag ger 200 procent för att bidra till samhället, men debatten just nu får mig att känna mig som en exotisk utlänning, säger Emmanuel Acquah. 9.8.2023 kl. 14:26
Hanna och Jonathan Lemmetti har trivts i Vanda – men nu väljer de Australien.

BÖN. De träffades vid en lärjungaskola. Idag har de fem barn och har precis flyttat från Finland till Australien. Hur lever man ett familjeliv där allt går på Jesus villkor? 3.8.2023 kl. 11:18
Jimmy Österbacka har fördjupat sig i kristen mystik och arbetar med en doktorsavhandling i ämnet.

KRISTEN MYSTIK. Vad ska jag göra av känslan av meningslöshet och rastlöshet? Hur ska jag stå ut med rädslan för att förlora dem jag älskar? Ibland vill man ställa sina tyngsta frågor till någon riktigt vis människa. 28.7.2023 kl. 15:53
Redan som tonåring vurmade Stefan Löv för rock. Det gör han fortfarande.

ETT GOTT RÅD. Pastorn Stefan Löv är i dag en 52-årig man med varm utstrålning och perspektiv på livet, men sitt 20-åriga jag beskriver han som en ruggigt vilsen själ. 27.7.2023 kl. 15:25
Michaela von Kügelgen dikterade sin första bok för sin dagistant när hon var fem år.

skrivande. Att skriva är som att träna: om du tar paus är det svårt att komma igen, säger författaren, skrivinspiratören och handbollsspelaren Michaela von Kügelgen. Men alla kan skriva – också du. Bara fem minuter per dag leder så småningom till en hel roman. 26.7.2023 kl. 19:00