– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.
– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas, säger notarie Linus Stråhlman.

Nyhet: En församling kan meddela att den söker en församlingspastor

domkapitlet.

Domkapitlet ändrar på hur församlingspastorerna tillsätts.

19.5.2022 kl. 15:57

I den senaste notisen från domkapitlet kan man läsa att Borgå svenska domkyrkoförsamling söker en församlingspastor. Att församlingspastorstjänster utlyses på det här sättet är en nyhet.

– I Borgå stift har det alltid varit i domkapitlets händer att ha kontakt med befintliga präster eller nya teologie magistrar för att låta dem veta att det finns en ledig tjänst i en viss församling, säger notarie Linus Stråhlman vid domkapitlet i Borgå.

Fortsättningsvis är det domkapitlet som förordnar präster till tjänsterna, och vad gäller nya präster kommer domkapitlet också i framtiden att se till att de får en pastorstjänst.


Nytt förfarande

Det nya är att en församling kan meddela att den söker en församlingspastor. Sedan kan intresserade ta kontakt med notarien för att meddela om sitt intresse. Efter det ber domkapitlet församlingen om ett utlåtande om vem av de intresserade som bäst fyller kraven för den tjänst som ska tillsättas.

– Domkapitlet lyssnar mycket på församlingen, men fattar suveränt beslutet. Beslutet kan inte heller överklagas.

Eftersom det just nu inte finns någon nybliven präst som väntar på en tjänst kan alltså församlingspastorer i andra församlingar meddela om sitt intresse för tjänsten i Borgå.

I allmänhet är det ett komplicerat pussel i Borgå stift att tillsätta en prästtjänst.

– Vi har ett väldigt ojämnt fördelat behov, säger Stråhlman.

– Vi är mitt inne i pensioneringsvågen, och har också vissa längre tjänstledigheter. I vissa regioner är det särskilt svårt att få tag på kyrkoherdar och församlingspastorer – kaplanstjänsterna brukar i regel ha få sökande.

Till exempel Brändö-Kumlinge församling på Åland har sökt efter en kyrkoherde med ljus och lykta, utan att ha hittat någon. För tillfället hoppar andra åländska präster in och lappar solidariskt på behoven där.

Här är notisen från domkapitlet i sin helhet:



Examina

Pastor Johanna Björkholm-Kallio har avlagt högre pastoralexamen.

Prästvigning

Domkapitlet har godkänt TM Johannes Westö för ordination till prästämbetet i Borgå domkyrka 26.5.2022. TM Johannes Westö förordnas som församlingspastor i Karis-Pojo svenska församling 24.8-31.12.2022.

Kaplanstjänst i Ekenäsnejdens svenska församling
Domkapitlet utfärdar tjänsteförordnande till ordinarie kaplanstjänst i Ekenäsnejdens svenska församling åt pastor Wille Westerholm från 1.6.2022.

Förordnanden

Förordnandet för församlingspastorn i Petrus församling Benjamin Sandell avbryts 31.5.2022 på egen begäran.

Förordnandet för tf. kaplanen i Iniö kapellförsamling Jussi Meriluoto avbryts 31.8.2022 på egen begäran.

Borgå stift beviljar tf.kaplanen i Iniö kapellförsamling Jussi Meriluoto dimission till Åbo ärkestift från 1.9.2022 förutsatt att Åbo ärkestift tar emot honom.

Tf. kaplanen i Jakobstads svenska församling Åsa Turpeinen förordnas fortsättningsvis sköta samma tjänst 1.7-31.12.2022.

Församlingspastorn i Jakobstads svenska församling Jakob Edman förordnas fortsättningsvis sköta samma tjänst 1.7-31.12.2022.

Tjänstledigheten för kaplanen i Borgå svenska domkyrkoförsamling Johanna Eisentraut-Söderström avbryts 31.8.2022 och därmed återgår Eisentraut-Söderström i heltidstjänst från 1.9.2022.

Förordnandet för församlingspastorn i Borgå svenska domkyrkoförsamling Tuija Wilman avbryts 30.6.2022 på egen begäran.

Kaplanen i Karleby svenska församling Jan Nygård avgår 30.4.2023 på egen begäran.

Tf. kyrkoherden i Vanda svenska församling Kristian Willis förordnas fortsättningsvis sköta samma tjänst 1.7.2022-30.6.2023. Förordnandet avbryts ifall en ordinarie kyrkoherde skulle tillträda tidigare.

Församlingspastorn i Vanda svenska församling Anu Paavola beviljas tjänstledighet 25.7-31.12.2022.

Kyrkoherden i Jomala församling Stefan Äng beviljas tjänstledighet 2.5-28.6.2022.

Församlingspastorn i Jomala församling Laura Serell förordnas sköta kyrkoherdetjänsten i samma församling vid sidan av egen tjänst 2.5-28.6.2022.

Prosten Tor-Erik Store förordnas som tf. kyrkoherde i Replots församling 25.4-31.5.2022.

Pastor Aino-Karin Lovén förordnas som församlingspastor i Kyrkslätts svenska församling 15.9-31.10.2022.

Kaplanen i Närpes församling Ann-Mari Audas-Willman beviljas partiell tjänstledighet 1.7.2022-30.4.2027.

Församlingsstruktur Malax kyrkliga samfällighet

Domkapitlet remitterar behandlingen av ärendet till domkapitlets sammanträde i augusti.


Lediga tjänster i stiftet

Inga ledigförklarade ordinarie prästtjänster i stiftet.


Församlingspastorstjänster i stiftet

I stiftet finns behov av församlingspastorer enligt följande:

Borgå svenska domkyrkoförsamling

Borgå svenska domkyrkoförsamling söker en församlingspastor. Förordnandet kommer att gälla tills vidare, och tjänsten är placerad i kravgrupp 601. Tillträde 1.8.2021 eller enligt överenskommelse.

Intresseanmälan jämte ett meddelande om när du har möjlighet att tillträda skickas till Domkapitlet (linus.strahlman@evl.fi) senast fredag 3.6.2022 kl. 15. Tilläggsupplysningar av kyrkoherde Mats Lindgård (mats.lindgard@evl.fi, 040 5946038).

Förordnande

Präster kan anmäla om intresse till domkapitlets notarie. Domkapitlet begär församlingen ge ett utlåtande om dem som anmält sig. Det finns ingen rätt att begära omprövning av församlingens utlåtande eller domkapitlets beslut att förordna.

Text: Sofia Torvalds


Den som visar sitt motstånd mot kriget i Ukraina i Ryssland anses förråda fosterlandet. Den här bilden är från en demonstration i Jakobstad senaste lördag.

ryssland. – Jag är rädd för min kyrkas säkerhet och ärligt talat är jag trött på att vara rädd för min egen säkerhet. Jag kan inte säga att jag inte är rädd för Putin – han skrämmer ju hela världen. 1.3.2022 kl. 12:06
Kim Rantala har under sin prästkarriär lyssnat på många soldater och krigsveteraner.

krig. – I svåra situationer, när man inte kan se någon framtid, knäpper man sina händer och suckar uppåt även om man inte skulle vara så troende, säger kyrkoherde Kim Rantala, som varit präst inom de fredsbevarande styrkorna i Libanon och Bosnien. 1.3.2022 kl. 08:51
I två veckor hålls ljusen brinnande varje kväll framför ryska ambassaden.

Ukraina. Rabbe Tiainen och Anders Hedman är initiativtagare till en två veckor lång ljusdemonstration framför den ryska ambassaden i Helsingfors. – Ett väsentligt motiv är att vi vill uttrycka sorg över det som sker. 28.2.2022 kl. 19:36
Markus Weckström är militärpastor vid Nylands brigad.

Ukraina. Vid Nylands brigad talar man om Ukrainakriget som alla andra i samhället. När det krisar har militärpastor Markus Weckström en klar grundinställning inför sina "församlingsbor" vid brigaden: ta en sak och en dag i sänder. 25.2.2022 kl. 19:00
Vi ska inte servera lätta lösningar, ändå framhålla tro och hopp, säger Mats Fontell.

ungdomar. Oro och frågor ska bemötas öppet och ärligt, säger ungdomsarbetsledare Mats Fontell. Ungdomar uttryckte stor medkänsla med de krigsdrabbade, under en ungdomssamling i Borgå. 25.2.2022 kl. 11:39
– Vår uppgift som kristna och kyrka är att be för fred och försoning, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

Ukraina. När Ukrainakriget bröt ut igår samlades biskoparna snabbt och fattade beslut om att kyrkorna i hela landet samma kväll skulle öppna dörrarna för bön för fred. 25.2.2022 kl. 10:40
Maria Skog med sin dotter  Mila, mamma Olga och pappa Yevhen i Charkiv sommaren 2021.

Ukraina. De första bilderna från Ukrainas näststörsta stad Charkiv som Getty Images och AFP kablat ut visar en stad under attack. I sitt hem i Vasa sitter Maria Skog och oroar sig för sina föräldrars säkerhet. Det är fyrtio kilometer till den ryska gränsen från hennes hemstad. 24.2.2022 kl. 16:35
– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.

Ukraina. Tanja Pintjuk är radiopratare på den fristående radiokanalen Radio M i Kiev. På torsdag morgon började en annorlunda tid i Ukraina. Hennes hemland är i krig. 24.2.2022 kl. 13:39
Biskop Bo-Göran Åstrand hoppas att så många som möjligt ska nås av budet att kyrkorna är öppna för bön ikväll.

BÖN. Den lutherska kyrkans biskopar kom i morse överens om att uppmana alla kyrkoherdar att ikväll öppna sina kyrkor för bön för fred med anledning av kriget i Ukraina. 24.2.2022 kl. 09:41
Vänskapen i föreningen går inte att ta miste på.

JÄMSTÄLLDHET. – Våra föreningsmedlemmar har lika stor rätt att vistas överallt som andra människor, säger Muluken Cederborg som jobbar som koordinator för DUV Mellersta Nyland. Föreningen fyller 50 år i år. 1.3.2022 kl. 11:00
Dennis Svenfelt

mission. Dennis Svenfelt, tidigare församlingspastor i Pedersöre, är under våren frivilligarbetare inom Slef och undervisar på en bibelskola i Asella, Etiopien. 15.2.2022 kl. 15:18
Tabita Nordberg har gjort en resa från barndomens trygga tro till en brottningsmatch med Gud.

vrede. Som 27-åring vågade Tabita Nordberg äntligen möta sin sorg. Hon har brottats med Gud – och vreden förde dem närmare än någonsin förr. 16.2.2022 kl. 08:00
Trots att han bytt orgelpallen mot bussratten upplever 
Niclas Nylund att han har en kallelse inom musiken.

KARRIÄRBYTE. Efter åtta år som kantor bytte Niclas Nylund ut att körövningarna mot körningarna. Nu har han kört buss i snart femton år. 17.2.2022 kl. 12:00
När Kaj-Gustav Sandholm såg en kyrkorgel för första gången tyckte han den var som cockpiten i ett flygplan.

mariehamn. – Det var som ett flygplan hela orgeln, konstaterade Kaj-Gustav Sandholm när han som barn bestämde sig för sitt drömyrke. 15.2.2022 kl. 10:36
Björn Vikström är tillbaka i de kvarter han strövade i som tjugoåring.

UNGDOMSTID. Ta det lugnt, det ordnar sig! Så säger Björn Vikström till sitt tjugoåriga jag. 17.2.2022 kl. 10:21

Louise Britze i Simeons kirke i Köpenhamn har fokus på studerande, unga vuxna och diakoni.

FOLKEKIRKEN I DANMARK. I KP:s serie om kyrkoherdar i Norden: Danmark. – – – Den danska kyrkoherden är traditionellt präst i en enprästförsamling i ett "sogn" som kan vara mycket litet. Sognepræsten är inte förman för församlingens anställda. Louise Britzes telefon i Köpenhamns förorten Nørrebro ringer dygnet runt ändå. 9.10.2023 kl. 16:34
– Filmen ger en bra bild av hur en kristen församling borde verka och hur Jesusrörelsen tog hand om människor.

film. Filmen Jesus Revolution, som skildrar Jesusfolket inom hippierörelsen på sextio-och sjuttiotalen i Kalifornen, har fyllt biografsalongerna i Sverige och USA. Nu går den i Finland där Caj Höglund plötsligt fann sig engagerad i distributionen av filmen. 9.10.2023 kl. 12:05
Församlingspastor Annica Smeds, kyrkoherde Per Stenberg och biskop Bo-Göran Åstrand.

KVINNA OCH PRÄST. På andra försöket lyckades församlingsrådet i Karleby svenska församling enas om ett utlåtande till domkapitlet i Borgå stift gällande Annica Smeds förordnande som församlingspastor till församlingen. Nu föreslår man att förordnandet blir tidsbestämt till två år och beslutet kom efter omröstning där rösterna föll 9-3. 6.10.2023 kl. 10:25
För Annika Holm blev Alpha en oas av djupa samtal, och en plats att hitta tillbaka till sin relation med Gud.

jakobstad. Annika Holm hade glömt hur man gör då man stillar sig. I dag är hennes vardag lika stressig som förr, men hon har hittat små stunder av andakt. 22.9.2023 kl. 10:35
– Den lutherska kyrkan har av tradition betonat arbetets värde. Människovärdet är däremot alltid större än arbetets värde.

REGERINGSPROGRAMMET. Ärkebiskop Tapio Luoma kommenterar i ett ställningstagande den senaste tidens diskussion om de förslag till lagändringar som regeringen gjort. – Kyrkan inte får tiga om fattigdomen i samhället, säger han. 4.10.2023 kl. 15:38