– Jag misstänker att jag har fått en överdos av projektprat, utvecklingsprat och strukturprat i kyrkan. Jag har följt motioner och initiativ. Och det är bra. De framställs av människor som älskar sin kyrka. Men jag har frågat mig: vad är det då som hindrar? Vad hindrar oss att göra de förändringar som behöver göras här och nu?
Helsingforsbiskopen Teemu Laajasalo kommenterade framtidsutskottets rapport vid kyrkomötet med bästa raljansen från sin tid som extraknäckande tv-komiker.
– Min oro är att vi (i kyrkan) är mästare på att planera. Mästare på att specificera; mästare på att skriva ner förhoppningar. Och alltid finns det någon nivå inom förvaltningen vi tror är anledningen till att vi misslyckas. I våra egna sinnen alltid någon annanstans.
Biskop Laajasalo tog exemplet med att för få barn döps och blir medlemmar i kyrkan. Av det kan man göra kartläggningar, projekt och initiativ.
– Och så utreder man hur det ska kunna göras kvalitativt, konsistent, resultatinriktat, fastställbart, mätbart. Pappersprocesser där kyrkoherden bara borde skicka iväg sina präster!
Kyrkomötet bröt efter biskop Laajasalos inlägg ut i det för den församlingen ovanliga applåder.
Påminnelsen om vigslarna
Frågan om regnbågsvigslar behandlades i kyrkomötet, trots att den under de senaste åren har visat sig vara närmast en frusen konflikt.
Kyrkomötet tros inte i sin nuvarande sammansättning fram till hösten 2023 kunna lösa frågan med den 3/4-dels majoritet som krävs. Särskilt många lekmannadelegater uppges stå fast vid den traditionella synen på äktenskapet.
Trots det röstade kyrkomötet med 62–42 för att biskoparna ska arbeta vidare med frågan.
Kyrkomötet hade en barn- och ungdomskväll där
delegaterna träffade kyrkans yngre medlemmar.
Ombudet Patrik Hagman tar in impulser.
Fasta jobb kvar, stipendiaterna ströks
Sparåtgärderna vid kyrkans centralförvaltning väckte också diskussion. Bland Borgå stifts ombud väckte det i korridorerna höjda ögonbryn att den svenska centralen KCSA hade fått stå för närmare 10 procent av inbesparingarna.
Att fasta jobb vid kyrkans central Utbildning och forskning hade bevarats, medan en stor mängd forskarstipendier hade strukits, väckte också diskussion.
– Det här är en av de få delar av forskningen som riktar in sig på den evangelisk-lutherska kyrkan. Det skulle vara verkligt viktigt att de här pengarna finns kvar, sade lekmannaombudet Patrik Hagman, teolog och forskare.
Biskop Bo-Göran Åstrand vid kyrkomötet, i bakgrunden
kollegan i Esbostiftet Kaisa-Mari Hintikka.
Byråkratiskt blomster
Biskop Laajasalos inlägg fick lekmannadelegaten och ex-statstjänstemannen Lauri Palmunen från ärkestiftet att muntert citera ur Kyrkostyrelsens verksamhetsberättelse:
"Utvecklingstjänsteprojektets huvudmål är att ge en bedömning av strategins effekter och en uppföljningsmodell för att definiera och utvärdera effektmålen. För att förbättra projekt- och processaktiviteter, och den ekonomiska uppföljningen av dem, lanserades en uppföljningsprocess som uppdaterades i den gemensamma projektportföljen 'Verktyg och pågående projekt'. För att stärka kyrkans framförhållningsfunktion byggdes en situationsbildsprocess som bearbetas i ett virtualteam bestående av olika enheter i organisationen."
Palmunen noterade att avsnittet dessutom talade om "ett modelleringsprojekt för kunskapsorienterat ledarskap".