Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.
Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär inom kyrkan. Efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre söker hon ett toppjobb inom Borgå stift.

Mia Anderssén-Löf söker dekanjobb – beredd att lämna Pedersöre efter knappt år

BORGÅ STIFT.

Mia Anderssén-Löf har sökt tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet efter bara fem månader som kyrkoherde i Pedersöre. – Jag har känt det som min kallelse och plikt, säger hon.

25.4.2022 kl. 12:16

Mia Anderssén-Löf, 37, är beredd att lämna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre. Hon har sökt det lediganslagna jobbet som stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå som ska tillträdas i höst.

Det kan betraktas som överraskande eftersom Mia Anderssén-Löf för bara åtta månader sedan i ett mycket uppmärksammat kyrkoherdeval valdes till tjänsten i Pedersöre. Anderssén-Löf fick omkring 60 procent av rösterna mot motkandidaten Harry S. Backström.

Mia Anderssén-Löf säger att hon sökt stiftsdekanstjänsten för att hon alltid haft den tanken att hon vill tjäna kyrkan där kyrkan behöver henne.

– Jag har känt det som min kallelse och plikt att ställa mig till förfogande så att domkapitlet får ett urval, ett utbud mot vilket de kan pröva vilket behov stiftet har för den här tjänsten just nu.

På måndagsmorgonen var Mia Anderssén-Löfs ansökan var den enda som lämnats i hos domkapitlet i Borgå. Under dagen skickade också stiftssekreterare Tomas Ray in sin ansökan. Till Kyrkpressen svarade åtminstone kaplanen och forskaren Johanna Björkholm-Kallio, kaplan och assessor Monica Heikel-Nyberg samt kaplan Karl af Hällström att de kommer att söka tjänsten. Domkapitlets andra prästassessor, kyrkoherde Stina Lindgård kommer däremot inte att söka jobbet.

I Borgå stift har bara 13 präster i aktiv tjänst den formella behörighet som krävs för de ledande tjänsterna vid domkapitlet.


"Jag såg inte öppningen komma"

I Pedersöre har Mia Anderssén-Löf funderat på stiftsdekanstjänsten en längre tid, och medger att öppningen kom lite väl snabbt för hennes del – bara ett halvt år efter att hon började som kyrkoherde i församlingen efter ett val som engagerade många församlingsbor.

– Jag såg det inte komma, att den skulle lediganslås nu. Det kom överraskande.

Hon har redan berättat för församlingens förtroendevalda och medarbetare att hon har sökt tjänsten, och insett att det finns en besvikelse hos många, som hoppats att hon skulle stanna längre.

– Men jag tänker ändå att det viktiga med kyrkoherdevalet i Pedersöre i augusti var att församlingen fick reflektera över hurdant ledarskap de önskar för sin församling, hurudan utveckling man vill se i församlingens ledning. Den verkligheten försvinner ju ingenstans även om jag skulle bli vald till en annan tjänst.

"Jag trivs som kyrkoherde. Skulle jag inte bli vald till stiftsdekan fortsätter jag med glädje mitt arbete i Pedersöre."

Hon poängterar att hon inte vill lämna Pedersöre, men är beredd att göra det.

– Jag trivs bra i mitt arbete som kyrkoherde, jag tycker vi har god gemenskap, det går framåt med olika utvecklingsprojekt och jag trivs väldigt bra. Skulle jag inte bli vald till stiftsdekan fortsätter jag med glädje mitt arbete där. Det finns ingen anledning för mig att lämna församlingen. Jag far inte från någonting.

En sak som vägt tungt då hon fattade beslutet att söka tjänsten är att hon tycker att stiftsdekanens roll är så viktig. I de finska stiften ser rollen lite annorlunda ut än i Borgå stift.

– I ett litet stift blir flexibilitet och mångsidighet mer kritiskt. I ett större stift kan flera tjänstemän nischa sig utifrån sina styrkor och personliga preferenser. I Borgå stift har stiftsdekanens roll sett något annorlunda ut än i de andra stiften – det är kanske en diskussion man borde föra i domkapitlet, om eller hur rollen borde harmonieras med de övriga stiftens. Att kommunikationerna är goda mellan stiftsdekanerna i Finland är värdefullt. Våra två senaste kriser – pandemin och kriget i Ukraina – har visat att läget kan förändras snabbt.

Har någon bett dig söka tjänsten?

– Ingen har ringt och bett mig söka. Det som kommit mig till del är vinkar om att jag kunde ha mycket att ge på den här tjänsten.

– För mig är den övergripande tanken att jag vill tjäna den här kyrkan där kyrkan behöver mig. Var jag gör det mest effektivt just nu får domkapitlet ta ställning till. Jag har frid över att ha ställt mig till förfogande, säger Anderssén-Löf.

Mia Anderssén-Löf har gjort en snabb karriär som teolog och inom kyrkan. Hon disputerade för teologie doktorsgraden 2017. Året därpå valdes hon till kyrkoherde i Nykarleby 2018, till kontraktsprost 2019 och till medlem av kyrkomötet 2020.

Stiftsdekanen betraktas ofta inom domkapitlet som "nummer två" vid sidan av biskop Bo-Göran Åstrand som leder domkapitlet. Stiftsdekanen svarar i huvudsak för fortbildningen av präster inom stiftet.

Artikeln har uppdaterats kl. 14.30 med kommentarer av Mia Anderssén-Löf och kl. 16.00 och 20.30 med namn på ytterligare sökande eller personer som har nämnts i samband med jobbet.

Jan-Erik Andelin, Sofia Torvalds


Café Torpet i Haga i Helsingfors har varit särskilt omtyckt bland barnfamiljer.

nedläggning. Petrus församlings Café Torpet har blivit omnämnt som ett av Helsingfors bästa caféer för barnfamiljer. Men verksamheten har kostat församlingen för mycket, och nu läggs caféet ner. 16.10.2019 kl. 11:38
" ... sedan finns det vissa kolleger som aldrig hälsar, de låtsas som om jag var luft."

ledarskap. Kvinnor som leder församlingar kan få kämpa för att bli tagna på allvar. "Jag har märkt att det finns situationer där mitt kön definierar mig mer än det ämbete jag representerar, " säger biskop Kaisamari Hintikka. 16.10.2019 kl. 10:59
Anne Koivula blev först jurist och sedan präst.

Barn i kyrkan. Anne Koivula är ny präst i Petrus församling. Hon vill ge barnen plats i gudstjänsten så att de ska få känna att de är en del av kyrkans familj. 17.10.2019 kl. 00:01
Du kan dela ljusbilder under hashtaggen #delaljus.

hopp. Dagarna blir mörkare, men när timmarna med dagsljus blir allt färre vill kyrkan ta fasta på att vi kan dela ljus och hopp med varandra. 17.10.2019 kl. 00:01
Per-Ole Hjulfors

verksamhetsledare. Han erbjöds ett proffskontrakt på halvtid som fotbollsspelare för Jaro. Men Per-Ole Hjulfors valde att engagera sig i bönehusen i Skutnäs och Risöhäll, först som tolk, senare som söndagsskollärare och predikant. Nästa vecka tar han över som verksamhetsledare för LFF. 15.10.2019 kl. 13:03

kyrkoherdeinstallation. På söndagen fick Kvevlax församling en efterlängtad ”permanent” kyrkoherde då Fredrik Kass installerades i tjänst. 13.10.2019 kl. 16:55
Martina Harms-Aalto, Patrik Hagman och Ulla-Maj Wideroos kandiderar för valmansföreningen "En kyrka för alla".

kyrkomötesval. Martina Harms-Aalto, Patrik Hagman och Ulla-Maj Wideroos. Det är några av de tunga namn som finns med bland kandidaterna i nybildade valmansföreningen ”En kyrka för alla”. Valmansföreningens målsättning är att samla kandidater över prosterigränserna i valen till kyrkomötet och stiftsfullmäktige. 11.10.2019 kl. 18:35

kaplansval. Församlingsrådet i Sibbo svenska församling valde på onsdagskvällen Helena Rönnberg till ny kaplan i församlingen. Valet var enhälligt. 11.10.2019 kl. 11:06
När kardinal Anders Arborelius besökte Helsingfors för ett år sedan sa han att det är en samvetsfråga för Katolska kyrkan att reda ut de övergrepp som skett på olika håll i världen.

övergrepp. En katolsk präst som verkat i Finland är anklagad för sexuella övergrepp i USA. Kontrollen måste blir bättre, säger kardinal Anders Arborelius till SVT. 9.10.2019 kl. 17:31
Vid behov lånar församlingen ut dopkolt men barnet kan också ha släktens dopkolt eller vanliga kläder.

dop . Församlingen beskriver morgondop som ett trevligt, gemensamt och festligt tillfälle där man kan låta döpa sitt barn. 9.10.2019 kl. 10:34
När Maria Leppäkari idag gick med prästkrage i Jerusalem var det ett nytt Jerusalem hon såg, berättar hon per Skype.

prästvigd. Hon fick höra att hon har ett kall, men det kändes inte så. "Jag hade en längtan, men jag vågade inte lyssna på den." För en vecka sedan blev Maria Leppäkari den första kvinnan i ett lokalt kristet samfund i Jerusalem som vigdes till präst. 6.10.2019 kl. 22:22
Sini Aschan, Jakob Edman, Laura Serell och Elefteria Apostolidou.

prästvigning. I samband med söndagens högmässa i Domkyrkan i Borgå fick stiftet fyra nya präster då Sini Aschan, Jakob Edman, Laura Serell och Elefteria Apostolidou vigdes till tjänst av biskop Bo-Göran Åstrand. 6.10.2019 kl. 18:07
Salome (Satu Tuuli Karhu) fascineras av Maria Åkerblom.

film. Predikanten Maria Åkerbloms person och öde fortsätter att fascinera finländarna, och nu återberättas bitar av hennes liv i filmen Marias paradis. 4.10.2019 kl. 16:16
Eva-Stina Byggmästar blev förälskad, och det förändrade hennes liv.

poet. Hon ville rymma med en cirkus, bli präst, vara ökeneremit, bo i kloster. Men poeten Eva-Stina Byggmästars kall är att vara en outsider, att vara patient och inte psykolog. 3.10.2019 kl. 13:45
Syskonen Christel och Robin Runne har båda två döpts inför sina respektive konfirmationer. Konfirmationen var ändå en större grej, säger de.

konfirmation. Om man inte blivit döpt som barn men ändå vill gå på konfirmandläger – hur gör man då? Det korta svaret på frågan är: anmäl dig till konfirmandundervisningen. 3.10.2019 kl. 10:39

Till vänster: Johan Klingenberg. FOTO: PRIVAT. Till höger: Familjen Klingenberg på Bergö sommaren 1958, Johan är pojken till vänster. Bilden hämtad ur Anna-Lisa Klingenbergs bok "Mogna i sol och regn".

BERGÖ. När tillvaron var tuffare och jularna enklare … Johan Klingenberg delar med sig av minnen från 1950- och 60-talets Bergö. 7.12.2022 kl. 09:54
Erika Boijes doktorsavhandling blir klar om ungefär två år.

Zacharias Topelius. – Topelius tro förändrades med tiden, så som jag tror att den gör för de flesta. Det säger doktoranden i kyrkohistoria Erika Boije. 8.12.2022 kl. 13:15
Biskop Bo-Göran Åstrand och hushållsrådgivare Toni Rautakoski i provköket.

BORGÅ STIFT. En morotsbakelse med vit choklad och tranbär – biskop Bo-Göran Åstrand vispade till Borgå stiftsjubileumsbakverk. 30.11.-0001 kl. 00:00
En bok som berättar om det riktigt vanliga församlingslivet i Borgå stift – det skulle Robert Lemberg helst vilja göra.

BORGÅ STIFT. En bok som berättar om livet i Borgå stift, sitter Robert Lemberg och skulle vilja göra. Inte en historik med anledning av 100-årsjubileet, utan en fin, snygg och angelägen jubileumsbok. Kanske med bilder du har hemma. 8.12.2022 kl. 19:00
Alice Ahlfors, sopran, sjunger i mitten av fotot, klädd i blå tröja.

MAMMAKÖR. ”Nattmörkret sänker sig i våran stad, i alla fönster glimmar bågarna på rad”, sjunger mammakören Änglaklang i Grankulla. Snart har de sin första egna julkonsert. 8.12.2022 kl. 11:27